Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

geklon 

všechny recenze uživatele

Tohle všechno se muselo stát, než jsem se stal hrdinou US ARMY. Děte do hajzlu s tím opičím patriotizmem. Nikdo to už nežere. Alespoň ten Cooper si možná pověsí zlatýho čůráčka nad postel. Jediný ocenění, co tahle vymívačka náborového oddělení americký armády může dostat, je ten pochcanej panák. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Pod relativně laciným názvem se skrývá psychologické drama podle skutečného příběhu o legendárním ostřelovači z jednotky SEAL. Úvodní klišé v podobně nalezení životní lásky v naprosto nevhodnou dobu - pár týdnů před jedenáctým zářím rychle vystřídají silné momenty z Iráku, první zastřelené osoby byly žena a malý kluk s výbušninou.. Nezbytný patriotismus naštěstí zůstal až na samotný závěr filmu. Nebylo to sice tak dobré jako předchozí Eastwoodův film "Gran Torino", ale je fajn že "stařík" pořád točí filmy které určitě nejsou zbytečné a mají hlavu/patu. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Bradley Cooper mi vždycky přišel jako ideál naivního kluka do romantických komedií.. Až do teď.. Brilantní režisér Clint Eastwood z něj vytřískal to nejlepší.. Velmi koukatelné zachycení moderní válečné Legendy ;-) Obdobný loňský film "Na život a na smrt", na podobné téma, je bohužel pořád o velký chlup lepší.. Trošku jsem nepochopila, proč se tam objevuje motiv s bratrem, když je tam naprosto nepodstatný.. A pak trošku mě zklamal konec, který by bylo super zahrnout do příběhu a ne to jen napsat před titulky.. ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo skrz na skrz protkané tak stupidně americkým patriotismem, byl by z toho jeden z nejlepších válečných filmů poslední doby. Eastwood sice je stále mistr vypravěč, ale už by se mohl tématicky trošku pohnout dál... Poslední dobou je z něj moc cítit, jaký je to hrdý Američan. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Až zemře Clint Eastwood vím, že mi bude opravdu dost chybět. Jeho smysl pro detail a skvělé zakončení filmu jsou pro mě jedinečné…Bradley Cooper ve své roli – nepřekonatelný, Siennu Miller jsem poznala tak, jak ji znám cca až po hodině filmu, kdy si dala vlasy do culíku a bylo jí konečně vidět pořádně do tváře. Neustále napětí v prostředí, ve kterém se to odehrává, mačkání spouště či vyčkávání mi zastavovalo dech a vytvářelo husinu po celém těle. Je to silné, intenzivní, ale zároveň zdlouhavé a pokud neznáte detaily ohledně života Chrise Kylea, budete každou minutou více a více napětí, co se stane dál. Jsem si vědoma toho, že američané z tohoto filmu budou totálně vyjetí, jelikož je to přece o skvělé Americe a úžasném američovanovi, ale já bych to chtěla vidět, i kdyby se jednalo třeba o francouze či němce. Jelikož tohle se odehrává po celém světě a Kyle nebyl jediným sniperem na světě s tak skvělým nadáním a prožitky :) Co mě dostalo – zasazení reality – jako rodinného života a chvíle, které Chris trávil v boji tím, že společně se ženou telefonovali a on měl oblast na mušce…To jsem ještě takhle lehce a jednoduše ukázané nikde neviděla :) Válečné filmy moc nemusím, ale tohle, tohle je pro mě něco jiného. Boj jak o svou zemi, sám o sebe, o lidi, které máme kolem sebe a nechceme jim ublížit a pomoci blízkým, kteří se trápí, ale zároveň tím ničit sebe…Je tam toho dost. Zaznamenání poslední chvíle s rodinou na konci filmu a vidět tu obrovskou změnu a zároveň se nepatlal s tím, jak to doopravdy s Chrisem skončilo, ale stačí pouze jedna věta – to je to, co se mi na Eastwoodovi líbí nejvíce…A závěr v podobě autentických záběrů ze skutečné situace po roce 2013 a beze slov, jen za zvuku hudby, kterou si bohužel lidé z tohoto prostředí také párkrát vyslechnou - dlouho jsem nekoukala na titulky úplně až do konce, i když zvuk již dohrál a zatmělo se. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Myšlenka hvězdně pruhovaná, ale zvizualizovaná těžkou rukou. Odstřelovač hrdinná helmička nakonec odstřelí odstřelovače s hadrem na hlavě. A helmičku pak odstřelí nějakej válkou posunutej Amík; válka posunuje dějiny, natož pak Amíky. Film podle dr. Pravdy. Ok, polykáme prášek. Ale akční scény hrozný. A ty jediné tu mají jakýs takýs nemehlovský půvab, jinak je to fastforwardovaná blbá agitačka s rodinnýma historkama z nadsvětí. Dokoukatelné to nicméně je. Pass. ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mi, že to nemělo vrchol a zůstalo to tak trochu bez pointy. Něco jako když píšete a vidíte, že vám dochází papír. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Totální béčkovina, slabý příběh, žádná akce, trapné emoce. Celý film si říkám že stojí za prd a čekám na výborný závěr, přitom pointa je neskutečně slabá, tohle už rozhodně nikdy víc, pěkná nuda. V porovnání s něčím světovým jako Nepřítel před branami nebo Smrt čeká všude bohužel Americký sniper vyjde jako hnůj. Nechal jsem se zlákat na Eastwooda a relativně vysoké hodnocení přitom tvůrci absolutně ignorují základní věci jako že kulka ze sniperovky neletí rychlostí 4km/s. Jsme opravdu tak hloupí? Střelba na 2km znamená že kulka letí nevím min 4s, proč v tomto filmu letí 0.5s, tohle vidět tak kroutím hlavou a zbytek filmu přemýšlím, proč jsou tvůrci takoví kokoti... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný kousek života Chrise Kylea je potýkání se s následky rozhodnutí hledat smysl života v prohrané válce. To co se zdálo jako logická volba, se postupně proměňuje v nekonečnou řadu nikam nevedoucích stresových situací. A Kyle, nejenže svůj cíl nenachází, ale postupně ztrácí pocit, že by kromě války na čemkoliv záleželo. Ten kdo viděl Hurt Locker, ten ví o čem mluvím. A ten kdo ne, tak by si ho měl pustit, protože je ve všem o třídu lepší. American Sniper je slušný snímek s několika silnými momenty, skvělým Bradley Cooperem a bohužel i nenaplněným potenciálem. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo není schopen v tomhle filmu najít víc než " lživou obhajobu amerického imperialismu", pak má nejspíš sám jen hlavinku vyfutrovanou neomarxistickými "věčnými a jedinými pravdami". V tom případě se běžte vybrečet nejlépe třeba na stránky Deníku referendum, tam vám s pochopením něžně povískají vlásky. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

..viděla jsem první polovinu filmu. Tyhle snímky moc nemusím, jsou totiž tak pravdivé a bolestivé a věčně aktuální, že mě to prostě bolí se na to dívat. Každopádně natočeno dobře, herecky taky dobrý. Proč ne. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Jak to ten Clint dělá, v posledních letech točí velice silná témata, žánrově i dost odlišná, ale pokaždé je to ohromný a strhující zážitek. V tomto válečném příběhu podle skutečného příběhu a skutečného válečného hrdiny předvedl opět dokonalý "majstrštyk". Pod rouškou souboje dvou elitních ostřelovačů sestavil nenapodobitelný mix scén drsných, emočně vypjatých i hluboce lidských. Příběh hlavního hrdiny, který je ve válečném prostředí neustále na hranici života a smrti, přesto u něj platí maximální zodpovědnost i obětavost pro své "kamarády ve zbrani". Ale není to zdaleka jen film o válečných hrůzách, ale v kontrastu s nimi také hluboce lidské momenty ale zrovna tak "boj s démony", válečnými i osobními traumaty a paralelně i o pohledu druhé strany (manželky, rodiny a blízkých) a v neposlední řadě i o tom, jak se to všechno postupně "promítá" do postupného vývoje hrdinovy osobnosti. To vše sestavil Clint Eastwood geniálním a vyváženým způsobem, takže moje původní obava, že tam bude přehršel patetických, propagandistických či nadmíru oslavujících scén "vítězů", se Clintudík nepotvrdila. Film plně zaujal od začátku až do konce, Bradley Cooper byl výborný a i další složky filmu (kamera,střih i hudba) jen podtrhly tento strhující zážitek se spoustou velice silných scén, které Clint umí zatraceně dobře (nejvíce mne dostala ta "Polož to !", či vyvrcholení sniperského souboje). Film nabídnul také spoustu otázek k přemýšlení. A mne úplně na konec napadla ještě jedna "kacířská" myšlenka, že by bylo možná dost zajímavé vidět obdobný film natočený druhou stranou a jinou ideologií. Co všechno by se z něj divák dozvěděl a jestli by všechno černé bylo bílé a naopak ... ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je prostě frajer. Americký sniper si mě získal svým příběh, ale největší moji pozornost si získal trailer, po kterém jsem tento film chtěl vidět co nejdříve. Film prošel rukama několika tvůrců, než skončil u Eastwooda, který podle mě odvedl hodně dobrou práci. Moc se mi líbilo jakým způsobem Eastwood natočil příběh, který mě přišel jako kombinace Smrt čeká všude a Na život a na smrt. V Eastwoodově podání je celý film hodně realistický, zamyšlený a nepřehnaný. Je točen klidnou a pevnou rukou, která přesně ví co daný příběh potřebuje a taky jak to natočit zajímavě, ale nikdy ne na efekt. Dost se mi líbilo, že se film neodvrací od velmi nepěkných věcí, ale nevyžívá se v nich jako to dělají mnohé válečné filmy. Sniper krásně balancuje na hraně válečného dramatu a psychologického filmu a v každé rovině to dokáže náležité prodat. Začátek je trochu pomalejší, ale s každým dalším úspěšným zásahem a návratem domů, atmosféra a napětí houstne, které graduje v druhé půli, kde Eastwood dokáže, že nepatří do starého železa a natočí velmi působivé akční scény, kterým nechybí psychologický přesah. Bradley Cooper táhne film na svých bedrech a on je taky polovina úspěchu.Když, ho vidíte na scéně, tak ho vnímáte jako obyčejný chlapíka od rodiny, který chce chránit svoji zemi, rodinu a bratry vedle sebe a ne jako člověka, který dokáže na dva kilometry trefit chlápka do hlavy. Cooper hraje hodně fyzicky a občas si vystačí s prázdným výrazem, který toho řekne mnohem více. Navíc krásně zvládá emočně vypjaté scény, takže to jeho postavě věříte. Sienna Miller není špatná, ale není tolik výrazná jak bych čekal, na druhou stranu je to na úkor děje. Děje, který je dosti nahuštěný a v první půlce je dosti pomalý. Druhá půle mě sedla mnohem více, jelikož mnohem agresivnější a nekompromisnější. Hodně moc se mi líbily scény jako první zabití, scéna s vrtačkou, odstřelování za zdí, scéna se psem, finální přestřelka a závěrečná koláž fotek, ze kterých mě opravdu mrazilo v zádech. Jak už jsem psal, Eastwood nikam nespěchá a nechává nás v tom pořádně vykoupat, ale pak se do toho obuje a předvede nám scény, ze kterých by si mladší kolegové měly brát příklad. Americký sniper je poctivě řemeslně natočené drama, které má spoustu silných momentů a hodně krásně natočených scén. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Taka mensia studia vojaka. Co s vami spravi byt niekolko rokov vo vojne a zabijat ludi, kde sa casto nedokazete vyhnut moralne-kontroverznym rozhodnutiam. Atmosfera filmu bola fajnova, Bradley je super herec a Clint stale vo forme (ci uz ako herec alebo reziser, stale mu to slape) a ja som si to uzil. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Spoustu silných momentů střídaly absolutní kiksy, které bych od vostrýho pistolníka Eastwooda nečekal. Pravda, pistolník je už značně omšelý...... ()

hattilless 

všechny recenze uživatele

Americký propagandistický snímek. Po skončení celý sál soucítil s chudákem Cooperem. To že v Iráku střílel ženy a děti je nechávalo chladnými, protože to přeci byli "savages" - divoši a Američani jim tam de facto "přijeli pomoct". ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Chris Kyle byl prosťáček. To si řekněme hned na začátku. A Cooper ho hraje moc a moc dobře. Film mě absolutně nezajímal, trailery se mnou nic nedělaly, připadalo mi, že z nich ten patriotismus přímo odkapává a z toho se mi většinou dělá špatně. O to větší překvapení bylo, když jsem viděl, že Eastwood k tématu přistoupil poměrně s odstupem a BEZ propagandy a patritoismu a že ukazuje věci tak, jak nejspíše (krom pár vymyšlených událostí) byly. Jak jsem už zmínil, Kylea zobrazuje bez okolků přesně tak, jaký nejspíše byl a dokonce ho omlouvá úvodem s vypatlaným otcem s moc "zajímavým" pohledem na svět. Zajímavé je, že Američanům a nepozorným divákům odjinud bude film připadat děsně patriotský, budou si (Američané) pokyvovat souhlasně hlavou (odpůrci zas budou v křečích padat pod sedačky a plivat na plátno), zatímco jinde po světě se film dá brát jako náhled na určitý styl přemýšlení, který ale nikomu Eastwood NECPE. Toť k tomu největšímu překvapení, který jsem s tímto filmem měl. Jinak co se týče kamery, akce a celkového napětí se jedná o kvalitu a když si uvědomím, že za tím vším stojí 84-letý režisér, tak klobouk dolů. 7-8/10 ale co se emocionálního dopadu týče, tak na The hurt locker nemá, což bude hlavně kvůli hlavní postavě a její povaze. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama