Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

romajz15 

všechny recenze uživatele

Ano, je to skutečně úžasný dojemný příběh, ale zfilmování bych nenazval zrovna precizním, ale to nutně neznamená, že je špatný. Hlavním zkratem je zřejmě příběh (ne, že by ho šlo odvyprávět jinak). Začátek je zajímavý, první mise taky, ale ve chvíli, kdy se začne střídat válka, rodina, válka, rodina, a ani jedna ze zmíněných situací děj nikam neposouvá (až po několika cyklech se konečně něco stane), se člověk začíná celkem nudit. Herecký výkon Coopera skvělý, soundtrack nevýrazný, přesto je to celkem důstojné vzdání úcty Americkému sniperovi. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Jedného dňa si Iracká teroristická organizácia povedala, že vyhodí do vzduchu pýchu amerického New Yorku a toho dňa sa zmenil život miliónov mladých amerických chlapcov, ktorý museli narukovať aby bránili česť svojej krajiny, samozrejme sa úplne cudzom území. Kvôli cti (a samozrejme rope a nerastnému bohatstvu) prišlo o životom množstvo vynikajúcich ľudí ale o tom tento film nie je Chris Kye sa zapísal do memoárov amerických námorných jednotiek US NAVY SEALS neuveriteľným číslom presných zásahov v akcií a tým poskytoval pocit bezpečia pre svojich kolegov, ktorý nasadzovali svoje krky. Tento film však nepojednáva o sfére bojov alebo akcie (teda samozrejme, že okrajovo hej) ale skôr sa zameriava na pocity samotného Chrisa a na ľudí, ktorých kvôli svojej povinnosti nechal za sebou doma na jeho rodinu. Ako sa dokáže so životom vysporiadať mimo frontu a aký dopad na jeho psychiku to všetko má o tom je v konečnom dôsledku celý tento film a ja ho hodnotím celkom slušne nakoľko mi príde realistický a zachytáva autentický pohľad na politicky predurčenú americkú mentalitu. Je to natoľko patriotické nakoľko americká propaganda podobným chlapcom ako bol Chris dokázala vymyť mozgy. Tvoja vlať ťa potrebuje, umri za svoju vlasť na území nikoho. 81% ()

chubaka 

všechny recenze uživatele

Na film jsem šel s obrovským očekáváním a všechna se mi splnila do puntíku. Dostal jsem emoce, dostal jsem napětí, akci, nějak tak vše co od filmu čekám. Nabouchaný Bradley Cooper předvedl fantastický výkon. Jsem převelice zvědavý, jak budu hodnotit, až dočtu knihu. Opět se mi prokázalo, proč je Clint Eastwood mým velkým oblíbencem. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood tyhle válečně-tramaticko-vlastenecké sdělení umí. Hodně dobře. Americký odstřelovač se odpichuje od skutečného amerického odstřelovače. To je dobrý základ a člověk se snaží více věřit v realističnost. Ač to tedy prošlo dramatizací jak do knižní, tak z knižní do filmové podoby. Ale jinak by to nešlo. Příběhy jsou tak zajímavé, jak schopný je vypravěč a jak dobře jsou vypravovány. AS mi osobně připomněl svým ražením, tak poselstvím, Hurt Locker. Svým způsobem se tam pár paralel najde (pominu li ty jasné, pramenící ze stejného žánru). Americký odstřelovač je dobrý a zajímavý film, samozřejmě mu trochu více sedí kino jak obývák (velké plátno a Atmos kolika akčním scénám dodá rozměr a napětí, co se zakusuje do kůže). A krásně zobrazuje to, že jednou nasazený voják často dále bojuje mnohem lépe na bojišti s nepřítelem, než poté doma sám se sebou a svým okolím. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Eastwood dal Americkému sniperovi přesně to, co se očekávalo - kovbojskou mentalitu, reálnou tvář vojáků ve špinavém bojovém nasazení a Ameriku. Film, který věrně popisuje nehumánní motto odstřelovače: Jsem Punisher, který vykoná soud a trest smrti na dálku a přesto to vidím z blízka. Musím se rozhodnout během pár vteřin i když je to žena nebo dokonce dítě. Dělám to pro vlast a spolubojovníky, kteří na mě spoléhají. Toto je zde skvěle zaznamenáno a Bradley Cooperem zhmotněno. Typický Texasan, který vidí padat Dvojčata a hned se jde přihlásit do irácké mise. Jelikož se jedná o skutečný příběh, tak opravdu je to drama a ani název by neměl klamat akce dychtivé diváky, že uvidí něco jako American Ninja. Velmi jsem váhal s hodnocením, protože je to na jednu stranu výborný vojenský film, ale zároveň i unylé rodinné drama. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Skvelo,profesionálne a pútavo natočené, jenoducho paráda a Clint opäť dokazuje že vie nielen bravúrne hrať ale aj točiť. 4,5* ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Že se na věc podíváme angažovaným a veskrze americkým pohledem, to se dalo čekat. Hlavní postavu se Bradley sice pokusil vykreslit nehrdinsky jako normálního člověka, který "jen dělal svou práci", ale cožpak to lze, když už o komkoliv natáčíme celý film? Ke konci byl efekt přesně opačný. Především však střílení v Iráku zrovna nestrhlo, nemluvě o vyloženě nezajímavém civilním rodinném životě doma ve Státech. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Kdo tohle mohl označit za nejlepší Clintův film...? Prachsprostá americká agitka ukazující hrdinství a obětavost jejich armády, kterou od naprostého propadáku zachraňuje právě pouze C.E. Věřím, že Američané jsou z toho dojatí až na půdu, pro nás za oceánem místy téměř nestravitelné. ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood měl vždy veliký respekt k vojákům a když mu studio nabídlo látku, která pojednává o nejlepším z nejlepších a se závěrem, který vymyslí pouze sám život, nemohl odmítnout. Pro nás dobře, protože mnoho prostoru k jeho rukopisu tu není. Ovšem preciznost a detail v podání Clinta Eastwooda je velmi přesvědčivý. Bradley Cooper se role zhostil za hranicí svých možností a velmi pečlivě se připravoval. Jeho váha kolísá dle etapy, kde se Chris Kyle právě nachází a projev je velmi podobný. Po dlouhé době Biography Drama, které jím opravdu je. Díky! ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Bradley Cooper trochu přibral, ne? Každopádně film se mi dost líbil. A to tématiku military nemám moc v lásce. Mohli jsme vidět příběh muže, o kterém by lidé v uniformě řekli, že je to „guma“. Jiní by řekli, že to je člověk, který miluje svou zemi a věří v nastolení dobra i tisíce kilometrů od svého domova. Co musí potvrdit obě skupiny je fakt, že to byl voják každým coulem a oddaný profesionál. PS: Scéna s vrtačkou byla odporná, ani nechci domýšlet. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je člocěk, který je sám o sobě zvláštní v tom, že když už to vypadá, že končí, tak se rozjede na novo. J. Edgar měl možná značit pád jeho režisérské hvězdy, při čemž se ta herecká držela díky Zpátky ve hře. Nicméně jeho hvězda se vzkřísila v podobě neznámého Jersey Boys a rozzářila se díky tomuto počinu. American Sniper je opět po dlouhé době jeden z válečných filmů, který naplno ukazuje kouzla války. Musím se přiznat, že snad žádný z filmů mi nikdy neukázal jak dokáže být válka nebezpečná... děkuji Clinte. Dle mne osobně... nejlepší válečný počin od filmu Na život a na smrt. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovská odpověď hodnotově konzervativní Ameriky. Tohle není o nějakém filozofování, podobenství o nesmyslnosti války, kritice válečného konfliktu... ne, ne. Clint vystavuje diváka přímé otázce. Na čí jsi straně? Tohle strašně chybí nejen v soudobém filmu, ale i ve společenské diskuzi. Neustále ustupování, lavírování, debatování a ejhle náhle je tu Islámský stát, teroristické buňky v Evropě, Sýrie v plamenech, nigerijští fanatici Boko Haram. Co když nechtějí tihle diskutovat? Co když zbývá jen bojovat a nést si v lepším případě šrámy na duši, v horším případě obětovat svůj život. Tohle se zbabělcům, křivákům a multikulturním sluníčkům líbit nebude...A TO JE DOBŘE! 77%. ()

Mr.Dogman 

všechny recenze uživatele

Roztříštěný a nezáživný nedonošenec, který by byl mnohem zajímavější, kdyby se závěrečná část protáhla a zbytek zkrátil. Tématiku návratu z války však už bravůrně zpracovali Bratři, takže by to i tak bylo nejspíše zbytečný. Poměrně zklamání. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek plný patriotismu. Nic proti tomu, taková je americká nátura a sami Američani si to žádají. Ovšem postava elitního odstřelovače mi i přes moc pěkný výkon Coopera, nebyl dvakrát sympatický. Eastwood ve svém věku zvládl režii na výbornou. Přes to bych si nedovolil tvrdit, že by snímek byl něco extra. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"OHNI SE NEMŮŽEŠ VYHÝBAT VĚČNĚ, ANIŽ BY SES SPÁLIL." A i když si to americký válečný hrdina nechtěl dlouho přiznat i jeho duši zasáhl žár války. A sžíral ho jistě dlouho a bolestivě a pro jeho manželku to muselo být hodně těžké období.....excelentní válečné scény se tu střídají s civilními a i když někomu to v dojmu a požitku překáží, mně tento styl sedl. Ukázal elitního a nejlepšího snipera v historii americké armády jako člověka z masa a kostí, člověka s jednoduchými zásadami, které mu na jednu stranu pomáhaly, na tu druhou činily občas pro ostatní těžko pochopitelným....sečteno, podtrženo další vynikající americký válečný film podle skutečné události v kterém mě závěrečná hudební vsuvka totálně odrovnala. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Je několik věcí, které by měl ctěný čtenář vědět, než se pustím do vlastního hodnocení filmu: nemám ráda americkou propagandu a militarismus, zbraně jsou mi proti srsti a vzít vědomě lidský život z jakéhokoliv důvodu (i pro "vyšší dobro") je neomluvitelné. Americký sniper by se mi tedy měl nelíbit. Opak je ale pravdou. Já z filmu necítila propagandistický ani agitační záměr. Pouze snahu o co nejvěrnější obraz reality bez ambice ji jakkoliv komentovat. Ať si každý udělá vlastní názor. Za to Clintovi velká poklona a gratulace k odvaze. Pecka! 80% P.S. Od první mise v Iráku se Bradley změnil k nepoznání. Ze sexy Face je redneck, který zvedá 240kg v mrtvém tahu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niekto tam prehnaný patriotizmus nevidí, ja zase áno, až príliš. Zachraňovať svoju americkú vlasť všade po svete treba aj za cenu straty svojho psychického zdravia. Keď to schytajú žena a dieťa, treba sa len otriasť, ťažšie sa dá otriasť zo strát spolubojovníkov. Striedanie scén z Iraku, domova a minulosti je to najlepšie na filme, bez toho by to bol asi len vojnový masaker. Aj tak je vývoj udalostí dosť kostrbatý, zásadné obraty často chýbajú, nemyslel som si vopred, že sa najviac budem baviť na akčných pasážach. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama