Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

danny_21 

všechny recenze uživatele

Další z povedených Clintových dramat sice nemá úplně ty nejvyšší parametry i přes atraktivní ( pro chlapy, co milují military ) a aktuální protiarabskou náladu, ale chybí mu po velkou většinu délky snímku silnější emoce. Technicky dobré, ale na staříka jen lepší průměr. Nemůžu si odpustit povzdech, jak život dokáže být ve výsledku ironický pro člověka, který nepřetržitě čelí smrti ve válečné zóně a skončí rukou pomatence v dobré víře při pomáhání obětem války - 75 % ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tenhle film odkládal, dnes na nj došlo a dostalo se mi vážně silného zážitku.takové věci se dějí, v tom pekle války je člověk konfrontován s takovými věcmi, se kterými se pak, v civilu, neumíme vyrovnat, neuvědomíme si že jsme v bezpečí, protože někde vzadu v hlavě, v podvědomí cítíme neustálou obezřetnost a nikdy už nejsme takoví jako kdysi, jako předtím ..Tenhle film to náramně dobře ukazuje..Eastwood s Cooperem si naložili velký úkol a zvládli ho se ctí..Z některých scén je cítit velké napětí a emoce - běžící dítě s granátem v ruce, další děcko zvedající nabitou bazuku a na druhou stranu msta zrádci v řadách peršanů..Ty 2 hodiny uběhly jako nic a já jsem rád, že se mi dostalo pořádné dávky akčně/válečného díla .. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Je zcela zřejmé,že Američané opět dostali svého hrdinu,tentokrát však ne z komiksového světa,ale toho reálného. A Clint Eastwood jim ho nabídnul v té nejlepší formě,jelikož sám lidem typu Ch.Kyle rozumí. V celém příběhu není nic,co by mu šlo vytknout,přesto je na můj vkus místy až jako "líně tekoucí "voda. Např. v Smrt čeká všude bylo více "výbušných" scén a působil dramatičtěji. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem teda větší pecku. Americkému ostrostřelci strašně docházel dech. Jako válečný počin mi po pár střetech přišel strašně málo válečný. Nedokázal mě vzít a narvat mě do toho Bagdádu nebo kde to bylo, abych tam cítil každou kulku či kousek mozku co mi proletí kolem hlavy. Možná je to tím, že se ze snipera najednou stane zarputilý Rambo, jak na mě Kyleova postava začínala působit. Každopádně v tomto směru chybí Clintovi tah na branku. Válečné ovace slavnějších válečných dramat nedosahuje. A pak je tu dramatická rovinka traumatizovaného otce od rodiny... Chápu, že to k válečnému filmu patří, ale ani tady Clint neuspěl a místo abych s hrdinou soucítil, přišli mi tyhle ohrané scény bez scénáře strašně otravné. A nejvíc mě asi vadilo závěrečné glorifikování hlavní postavy. Já vím, stal se legendou, protože sundal přes stovku bagdádských řezníků, ale co ostatní, co mu bojovali po boku? Je hezký vzpomenout na Kylea, ale ostatní byli vzduch? Jejich osud je nepodstatný, protože o něm nenapsali knihu, nebo je nikdo nezastřelil? Eastwood se vyprdnul na celou četu, předhodil ji jako laciný kus masa hladovým psům v kině a veškerou slávu strhal na hlavního hrdinu, který (ruku na srdce) sice zavraždil přes stovku lidí, ale stále byl jen jedním z mnoha nasazených vojáků. A to mu neodpustím, že ukázal válku jako hoňku jednoho odstřelovače. ()

lakart 

všechny recenze uživatele

I přes vysoký potenciál je toho k vidění poměrně málo. Eastwood natáčet skutečně umí, ale se slabým a málo propracovaným příběhem nepohne ani on. Cooper je skutečně skvělý a toho snipera jsem mu opravdu věřil. Celý snímek působí ploše, bez dynamiky a nějakého budoucího odkazu. Celkově se mi film líbil, ale znovu by mě asi ničím neohromil. Akční pasáže jsou dobře a syrově zachyceny, ale zbytek je malá sonda do psychologie hlavní postavy. Myslím, že by to celé vyznělo lépe jako kvalitní krátkometrážní dokument o jednom slavném sniperovi. 75% ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Na začátek musím říci, že se mi to líbilo. Ať už jedna či druhá stránka filmu. Bylo to drsné a zároveň nebylo. Chris udělal všechno správně a přesto to bylo špatně. Hlavně mám v hlavě jednu scénu, která se mi vryla do paměti a ta bylo opravdu nezapomenutelná. A opravdu jsem nečekal takový konec, který to mělo. 85% ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Clint je fakt borec! Realita se plynule spojila s uměním a výsledek předčil očekávání. Sniper je víc válečný film, než jen psychologické drama, ale zároveň si hrdina vleče své drama přilepené na zádech celý příběh. Film je velice přímočarý a nesouhlasím s tím, že střídání prostředí rozbíjelo děj. Pro mě tedy všechny scény a střihy byly pochopitelné. Eastwood nepřehání zbytečně amerikanismus a oslavy vlastenectví, jen co je k ději nutné. Nejsem amerikanista, ale dovedu si představit (kecám, nedovedu), co všechno musí pěšákům v Iráku nalézt do hlavy. Kdyby tak Češi měli alespoň 20% americké národní hrdosti! Kladně hodnotím i to, že všechny hlavní linie byly podány střídmě a stejnou měrou: brácha, rodina, manželka, sniper Mustafa ... V každém tak může vyvolat pocit, tohoto jsem tam chtěl mít víc. Perfektně vyladěné. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Eastwood prostě nezklame, a to ani snímkem, který by měl být plný patosu a amerických vlajek. A není. Je to zkrátka příběh obyčejného člověka a vojáka. Nic více, nic méně. A věřím, že patosu je zde tak akorát přiměřené množství. S ohledem na to, že příběh prošel Továrnou na sny, je výsledek příjemně komorní a svůj hlavní účel, tedy poctu veteránovi, plní důstojně. Názor na události si pak každý má udělat sám. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil,ale chybělo mi tam více akce nemohu si pomoct čekal jsem od toho trochu víc :) Ale na druhou stranu je snímek dobře zvládnutý a dokážete se do něj vžít :) Určitě se podívejte...85% ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Pokud čtete bibli, jste patriot a ještě k tomu z Texasu a nesnášíte arabáše, tak se Vám to asi bude líbit. Pro mně jenom další zbytečná glorifikace amerických vojenských operací kdesi ve světě. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Eastwood si zaslouží respekt, že dokázal z novodobého heroického příběhu vybruslit ze ctí. Jasně, je to velice americké, ale tak nějak si film zachovává i lidskost a střízlivý pohled. Bojové scény vypadají autenticky a jsou pěkně nasnímané. Ta s tím smradem a jeho máti s granátem se zaryje hluboko do paměti. Plusem jsou i, alespoň pro mě, neokoukané tváře, což na uvěřitelnosti rozhodně přidává. A jasně je tam pár klasických kliše válečných film, ale co už ... tak trochu to od takového filmu i čekáme. Nakolik je film podle skutečných událostí nedokáži posoudit, knihu jsem nečetl. Každopádně konec Chrise Kyla je také na první pohled klišé jako blázen a přesto je jeho prostřelená hlava jasným faktem. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Stále jsem čekal, kdy se to rozjede, kdy postavy získají trochu ambivalence, trochu emocí, pochybností, dilemat... nějaký vývoj postav, vnitřní drama. Ale ono se to vyvíjí trochu jinak. Najednou jsou dvě hodiny pryč a začíná být jasné, že tohle bude trochu jinak. Jako by hlavní sdělení mělo být, že taky je prostě možné a správné to všechno absolvovat bez pochybností a zaváhání, a že smrt si přivodí ten, kdo začne pochybovat. Proč ne, je to taky možný přístup. A není to žádná nuda, kouká se na to dobře. Škoda jen, že hlavní zvrat se odehraje až po skončení filmu a teprve tehdy získá příběh nový rozměr. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Nakonec hodně slabý 4*. Proč ve mě je spíše zklamání? Protože látka a potenciál tu byl na plnou palbu jak vyšito. Eastwood se mi umí trefit do nálady, Cooper zahrát umí a válečný prostředí mi je blízký taky. Bohužel ale musím souhlasit se zdejšími názory, že filmu chybí prostě a jednoduše emoce. Cooper je skvělej. Jeho kariéra může být ještě hodně zajímavá a v roli Legendy mi opravdu sedl, jenže bohužel mi přijde, že nejslabší článek tu je tentokrát Clintova režie. Sledujeme 2 roviny děje, které se vzájemně proplétají a střídají a to je si myslím největší zádrhel. V Iráku se toho stane celkem málo a když už dojde na akci, dojde i k nesmyslnýmu střihu s dostáváme se zase do civilního příběhu, který je sice občas zajímavý ale rozhodně ne natolik, aby utáhl dvouhodinový film. Posledních 15 minut je už jen čekání, protože i když se film snaží z diváka vycucnout nějaký emoce, nedaří se to. Nejdojemnější jsou tedy pak jen záběry v titulcích, které jsou reálné. I když to má svý mouchy, a není jich málo, je to ve finále celkem solidní filmařina, která nenudí ale podruhé si jí asi nepustíte. ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

Film má silný príbeh skutočného muža, ktorý strávil 4 misie v Iraku a bojoval za svoju vlasť navzdory všetkému, ochotný obetovať čokoľvek, právom prezývaný legenda..tým pádom má snímka aj silný potenciál zaujať diváka a takpovediac "povinne chytiť za srdce" no v tomto prípade sa nič také neudialo, čo je škoda..Bradley Cooper hrá dobre, no spracovanie filmu mi nevyhovuje a veľa scén mi prišlo príliš dlhých, pre mňa nezaujímavých s tendenciou preklikať si ich, čo by sa pri dobrých filmoch určite nemalo stávať..atmosféra bojov v Iraku sa ma nedotkla a tým pádom ani celý film...dejová linka s manželkou však bola zvládnutá veľmi uveriteľne a dobre. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Pri tomto pútavom vojnovom filme sa zamýšľam, aký zmysel majú tie americké vojny v iných krajinách. Na jednej strane chápem v rámci „obrany vlasti“ bojovať proti islamu, no na druhej strane mám pochybnosti, či to dáva zmysel. A nie je to tak, že si niekto z globalistov praje, aby v arabských krajinách zámerne zomierali americkí a európski vojaci? Veď ak padne jeden bojovník islamu, na jeho miesto nastúpi ďalších 10, takže je to nikdy nekončiaca vojna, ktorá sa nedá vyhrať... Stálo by za to dať si otázku, či by nebolo treba v rámci patriotizmu starať sa hlavne o domáce obyvateľstvo a to chrániť pred islamskými bojovníkmi, napr. pri hraniciach a nie ísť k nim a rúcať im ich domov.... ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Nedávno pozreté po dlhšej dobe. Životopisná vojnová dráma, ktorá je výborne spracovaná. V. Cooper a Sienna Miller hrajú najlepšie ako vedia a je to aj vidno. Vedľajšie postavy hrajú už trochu horšie ale nie až tak zle aby to kazilo celkový dojem z filmu. Ma to celkom slušnú dávku napätia, ktorá občas poľavi ale na dobrých miestach. Film má aj minimálnu humornú zložku, ktorá trošku uvoľní napätie, čo je podľa mňa len pozitívum. Charaktery postáv sú tiež veľmi dobre napísané. Režisér chcel zachytiť obe stránky vojaka či už v službe alebo v súkromí a za mňa sa mu to podarilo. Síce druhá časť trochu zadrháva ale to je hlavné daň za dĺžku filmu, ktorá je 133 min. Obe časti filmu majú na plátne zhruba 50% čo je dobre ale za mňa film mohol byť aspoň o pol hodinu dlhší aby sa vyrovnalo tempo filmu. Služobná časť je tak nabitia, že mne to vždy ubehne príliš rýchlo. Súkromná časť je je síce skvelé natočená ale má to jedinú chybu a to je čas na plátne ak by to bolo o tých 30min viac bolo by to o niečo lepšie. Celkové hodnotenie za mňa je 75%. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

Možná bych to jen trochu zkrátil, jinak to šlo. Klasický film o válce i Iráku. Jestli jste fanoušek žánru tak si to užijete, jestli hrajete CS:GO, tak si to užijete. Pokud vám ovšem nic z toho neříká, tak si myslím, že se na to ani nemá cenu dívat. 7/10 ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Režie Clint Eastwood. Dál není potřeba nic zjišťovat, protože to samo o sobě je jistota kvalitního zážitku. Mistr tyto životopisné filmy tak, aby měly hlavu a patu, prostě umí. (Druhé zhlédnutí, první 5. 2. 2016) ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený snímek, který mi dlouhou dobu unikal. A ani nevím proč. Bradley je tu fantastický a opravdu mu věřím kdejaký úšklebek a atmosféra je fantastická a zároveň zrůdná a hrozná. V jeho kůži bych nechtěl být ale zároveň je to obdivuhodný a snímek dokázal vše udělat tak, aby to člověka bavilo a nenudilo. Celkově se to Eastwoodovi zase povedlo. Ale ten konec, no nebudu spoilerovat přesvědčete se sami, ale to jsem nečekal. ()

nicneznam 

všechny recenze uživatele

Žádná extra podívaná. To samé co Hurt Locker, ale asi tak minimálně o třídu slabší co se zpracování týče. Napětí takřka žádné, emoce taky takřka na nule. Šel jsem na to jen kvůli Eastwoodovi a doufal jsem v nějaký dopad jaký na mě mělo Gran Torino, ale bohužel. Fanda válečných filmů to asi ocení, terénní akce je tam dost, daleko víc než rodinných záležitostí, ale nečekejte nic památného, z čeho by padala čelist. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama