Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

DD 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Eastwooda-člověka, nemám rád Eastwooda-režiséra. A tahle černobílá vypatlanost o postavách bez hloubky na tom nic nezmění. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Snímek je rozdělený na dvě prolínající se poloviny, které spolu jednak moc nesouvisí a hlavně se bohužel odlišují svou zajímavostí. V první části se dostaneme do války v Iráku,kde to neustále bouchá, střílí se a nikdo se nenudí. V druhé části sledujeme soukromý život hlavního hrdiny,v němž vidíme jak sbalí svou ženu,první těhotenství, pohřeb kamaráda,dokola opakující se výčitky manželky ("válka tě změnila", "i když tu jsi, tak tu nejsi" apod.),druhé těhotenství,stěhování,psychické problémy apod.Z tohoto popisu je asi zřejmé, že mě tato část bavila mnohem méně než ta válečná a já se velmi obávám,že to nebyl záměr.Zkrátka, z režijní geniality velkého Clinta tu neuvidíme téměř nic. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Válečný film kombinovanej s dramatem podle skutečné události snad bez jediné chybičky. Přehledné bojové scény, u kterých se tají dech, kdy je s podivem, že to natočil více jak 80letý člověk, výkon Bradleyho Coopera, který loni těžko hledal konkurenci. Na Oscarech vyhraje buď Cooper, nebo Keaton. Přeju to víc Cooperovi. Jeden z top filmů roku 2014, ne-li top. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Tak, režisér nám po dosti dlouhé době, po filmu Gran Torino natočil zase jednou ,proklatě pekelný válečný film.A, že se mu to doopravdy povedlo ,sem fakt nečekal.Nevím ,který jeho film mě posledně ,takhle bavil.Režisér film dokonale natočil,kousek po kousku jako nějaká slepovaná dobře ,propracovaná skládačka.Záběry filmu sou dobře na pravém místě zpracované ,nic mi ve filmu nechybí.Hlavní roli si vzal herec Bradley Cooper ,ta role mu perfektně sedla na míru.Asi by měl brát opravdu nějaké ty vážnější role ,které mu budou sedět na pravém místě.Pěkný film ,podle skutečné události Chrise Kyle.Soundtrack filmu je opravdu dokonalé dílo ,už se těším ,až si ho pustím znovu.A jestli ,bych se měl rozhodnout ,který film je nejlepší, jestli American Sniper nebo Unbroken ,tak bych dal přednost právě filmu American sniper.Za mě určitě ,tak 80% ()

Pistacie 

všechny recenze uživatele

Příběh je velmi silný. Oproti tomu ale ztvárnění je příliš neobratné a nudně jednoduché. Celou dobu jsem měla pocit - ano je to důležité, ano je to naléhavé sdělení, ale to, JAK je to prezentováno, jde absolutně mimo mě. Film má pár silnějších okamžiků, ale taky spoustu toho nudného "to jsem již viděl" a nic výjimečného, co by film posunulo dál než za jak vánek lehký nadprůměr. Bohužel bych se dost dobře obešla i bez něj. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Priamočiara sonda do hlavy dokonalého vojaka - je z Texasu, ródeo má v krvi, miluje svoju vlasť, terorizmus ho úprimne desí a vôbec všetko robí z presvedčenia a pre "našich chlapcov". O nejakej glorifikácii jeho výkonu v službe nemôže byť reč, oslovenie síce "Legend" padá pravidelne, ale hrdinu z Kylea nikto nasilu nerobí. Eastwood ponúka veľmi autentický pohľad do vojnovej zóny skrz optiku človeka, ktorý jednoducho na tom bojisku mentálne zniesol viac, než ostatní. ()

HarqAlAda 

všechny recenze uživatele

Kvalitne natočená ukážka niektorých amerických hodnôt. Páčilo by sa mi viac ako dokument. Oceňujem uveriteľné spracovanie, ktoré však napriek tomu nenudilo. Hviezda dole asi preto, že nie som vďačný divák pre tento typ "hrdinských činov" a ich oslavy a snímok ma v tomto smere minul. Určite sa oplatí vidieť, aj napriek spuchnutému Cooperovi ;) ()

Zl0 

všechny recenze uživatele

Black Hawk Down, Enemy At The Gates, Ryan, Fury, Hurt Locker, Thin Red Line, Platoon, Jarhead ...to všetko je lepšie. Ťažko niektoré vzájomne porovnávať, ale taký humbuk bol okolo tohto že aj tak ich toto malo všetky strčiť do vačku. Nestrčilo. A keď som zbadal Eastwooda v záverečných titulkoch, tak to bolo jasné. Aj keď stále lepšie ako druhá polovica Flags of Our Fathers. ()

mr.hack 

všechny recenze uživatele

Co by to bylo za Oskarové nominace, kdyby chyběl nějaký film opěvující Ameriku až za hranice této galaxie. V loňském roce se nám představila jednotka Seals, která musela zachránit kapitána Forresta, což se tak úplně nepovedlo, jelikož žádná soška ukořistěna nebyla. V letošním roce jde proto jednotka Seals ještě dál a zachraňuje rovnou celou Ameriku! A to před řezníky z Iráku s velice neobvyklou nabídkou uzenin. Zachraňování je to velice povedené a člověk doslova hltá každou minutu. Jediným problémem tohoto hltání je však Bradley Cooper, kterému je obtížné věřit i ty vousy na tváři. To je však úplně jedno, jelikož starý dobrý Clint má stále pod čepicí a nic nenechal náhodě - po pronesení věty ,,Amerika je ta nejlepší země na světě“ a vytvoření rekordu v počtu zobrazení Amerických vlajek v jedné minutě nemůže být o Oskarovém vítězi pochyb….Suma sumárum 75% ()

speedy7929 

všechny recenze uživatele

Najradšej by som tomu práskol plný počet hviezd. Bohužiaľ, niektoré scény mi dosť nesedeli. Silný film. Človek si až uvedomí, koľko ľudí zomrie len tak a koľko mužov nevidí svoje rodiny po aký dlhý čas. Clint Eastwood opäť ako režisér dokázal, že keď natáča životopisný film tak to ozaj stojí na to. Perfektná kamera sprevádzaná efektami a zvukmi okolia. Nečudujem sa všetkým tým nomináciám na Oscarka. Po znovu vzhliadnuti som to prehodnotil. ()

Colchack 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nechápal a asi ani nikdy nepochopím ten americký patriotizmus...Príbeh ako taký je pre diváka dá sa povedať že zaujímavý a ešte keď sa na režisérske kreslo posadil Clint Eastwood, tak je o "zábavu" postarané. Clint to aj napriek svojmu veku stále vie ;) Film kvalitný, ale tých 6 nominácii na oscara? zvláštne...ale čo narobím, na to som si už (čo sa oscarov týka) zvykol :) ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Jak dlouho si můžeš hrát s ohněm, než se spálíš ? Dobrá otázka, kterou Chris ve svém zaslepení pomáhat dostatečně nepromyslel. A asi to nepřemýšlí ani celá americká vláda. Taky si pořád někde hrají s ohněm.. Film dokonale ukazuje podmínky a myšlení US obránců světového míru. Rozhodnutí je na Tobě. Když se spleteš, půjdeš sedět, nebo umřou Tví kamarádi. Tak tam bych fakt chtěl sloužit. Nic jdu radši na pivo. Jo,, film za koukání určitě stojí, ale musí se dojet až do konce. Pak to celý dává smysl. Za a) kdo chce kam, pomůže si tam rád sám, a za b) že sebevětší bourák jednou narazí na svůj osud. Námětově výborný, zpracování taky, herecky povedený, obsah hluboký. Mě se to celkově líbilo, dostával jsem docela slušnou dávku napětí, zanechalo to ve mě nesmazatelnou stopu. A chuť postavit hooodně vysokou zeď aby na mě nemohli islámomagoři. To jsou neskutečný kokoti. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Dobrý výkon Coopera, jinak zklamání, od Eastwooda jsem čekal mnohem víc.. Konec je prostě šílený, ale lehce předvídatelný.. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,So, you wish you could save more guys?“ ,,Yes, sir.“ Clint je zkušený kabrňák a tohle co tu předvádí, je režisérské mazáctví. Kdyby na režisérské stoličce nesedělo tak zvučné jméno, asi by mě ani nenapadlo na tomto filmu vyzdvihnout práci režiséra, protože bych si jí ani nevšiml. A to myslím v dobrém. Příběh krásně pozvolně plyne, nikde není žádný nepříjemný zlom či vyhrocení a výsledkem je čistý, kompaktní film. Kontroverzní téma rozdělující diváky na dva tábory pojal Clint tak civilně a objektivně, že není jasné, na které straně on stojí, a to je vynikající. Herecky to stojí čistě na Cooperovi, ten roli pojal výborně, hrál civilně a nenuceně. Celkem je tento film asi tím nejlepším, co jsem o válce v Iráku a obecně z válečných filmů viděl. Clint rozhodně nesenilní, a tohle je pecka. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama