Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě není typ filmu/námět, který bych vyhledávala. Zhlédnuto pro tři faktory: 1. Nominace na Oscary, 2. Bradley Cooper, 3. Clint Eastwood má docela zajímavé filmy. A bohužel ani tenhle snímek mě nedonutil, abych si válečné filmy zamilovala. Námět to byl sice zajímavý, mě to ale nedokázalo vtáhnout do děje. Bradley Cooper odvádí dobrou práci, ale vyloženě nějak neexceluje. Takové slabší 4* ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Podle Amerického snipera může být hrdinou nesnesitelný sobec, který kvůli svému spasitelskému komplexu pravidelně opouští manželku a dvě děti, aby každý den riskoval svůj život. Ne, Clinte, tenhle vlhký sen republikánů ti fakt nežeru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Typický americký válečný film plný americké hrdosti a patriotizmu, řemeslně dokonale natočený. Nejvíce na něm imponuje, že ho v takové kvalitě dokázal natočit čtyřiaosmdesátiletý Eastwood. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

I když knižní předlohu neznám, tak jsem si téměř jistej, že příběhově se víc z filmu této sorty ani vytřískat nedalo. Vsadil bych boty na to, že takovej Mustafa v knize ani nefiguruje, ale proč to rozmazávat, když zde obstaral jen a pouze celé jádro akce, že? No, vono to by na ty Oscary ani moc nebylo, kdyby jsme měli sledovat mimochodem v dané roli nad očekávání vynikajícího Bradley Coopera, jak pěkně zpoza šutýrka zastřelí vysokým kalibrem 160 zákeřných ženských a zparchantělých děcek. Tím se dostáváme k Eastwoodově filmařině, která potěší dostatkem krve a Sternovou vytříbenou nekonfliktní kamerou, ale i když se Clint (díky všem svatým) vyhnul zbytečnému patosu, zdál se mi celkově příliš zakřiknutý. Od něj zamrzí jízda v zaběhnutých kolejích, takže nabízející se souboj s Kathryn Bigelow prohrává na plné čáře, a o zlatým plešounovi si může tentokrát nechat jen zdát. 85% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jsou to zajímavé paradoxy - Scorsese dostal Oscara za jeden z nejhorších svých filmů, Eastwood má jako nejvýdělečnější zase takovýhle tuctový válečný drámo - aspoň že není černobílé. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Jen ať si všichni vychvalují Smrt čeká všude, která má sice sílu v jednotlivých momentech, ale jako celek je to prostě neskutečná nuda a vopruz. Sniper má jednoduchého hrdinu, který vidí všechno černobíle, ovšem dokáže vtáhnout na celou stopáž a podat story zajímavě. Eastwood jednoduše, poutavě a nezaujatě vypráví podle knížky, která nejspíš ke konci trošku přehání, ale i přesto pořád ví, kde je hrana a nesklouzne do žádného moralizování. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak zase nic. S filmy režírovanými Clintem Eastwoodem jsem měla problém vždycky (buď mi nesedly jako celek, nebo jim prostě něco chybělo) a teď už vím, že ani oscarový "Americký sniper" nebude výjimkou. Bradley Cooper, kterého jsem se bála asi nejvíc, mi ve výsledku vadil daleko méně než délka (too much), useknutý konec (too unsuitable) nebo amerikánské tosnadaninemůžoumysletvážně kecy (too annoying). Zabíjení dětí dobré (ne "dobré" jako "dobré", ale málo kdy zobrazované, tudíž odvážné), zbytek filmu však nepřináší vůbec nic nového; umírání vojáků, umírání civilistů, těžká rozhodnutí, postupné změny osobnosti, neschopnost / náročnost vrátit se zpět do normálního života (...) - zkrátka klasický repertoár války. Nominace na Oscara dle mého názoru spíše z principu (viz. režisér). Po rozležení v hlavě ubírám další hvězdu. Opravdu mě to nebavilo a to neustálé přerušování děje mě přímo s*alo. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Skloubení válečného filmu s psychologickým rozvojem hlavního hrdiny, který zde předvádí perfektní herecký výkon, jsme mohli vidět již v Bratrech, zde se ovšem film zaměřuje více na složku ze Středního východu. Části, které se odehrávají na bitevním poli či na základně, jsou až na některé velice slabé efekty vyvedeny téměř k dokonalosti. Jako špatnou stránku považuji přechody, které mě mezi akcí a klidnými pasážemi občas spíše rušily a kazily budující se atmosféru. [75%] | Kino ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Obyčajne moc neobľubujem filmy s veľkou dávkou patetizmu a prehnaného patriotizmu, ale toto ma aj napriek tomu bavilo. Snímok je zaujímavo spracovaný a výborne zahraný, s veľkou dávkou napätia a reálnou akciou. Dokonca záver ponúka peknú pointu, presne podľa môjho gusta. Jasný nadpriemer a pre mňa veľké prekvapenie. 80/100 ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nutno předeslat, že dědek Cooper se se svým hipsterským plnovousem na snajpra ve Falúdže hodil dokonale a seděl mi tam víc, než pověstný hrdel na prdel, nebo jak krásně jaderně zní tohle lihové moudro. Že našemu tuleňovi začala válka dřív, než vystoupil z činůka mezi ručníkáře a to tak, že si nechal pozvracet boty od nevyrovnané běhny lovící v baru zelené mozky, to je jen okrajovou záležitostí. Tedy mělo by být, želpeytla se rodinné a notně natahované bláboly, za sekundování umělých harantů, vlekly jak hovno vegana milujícího stravu plnou vlákniny. Podotýkám, že parchanti z umělecké hmoty měli mnohem příjemnější exteriér, než ti dorůstající živí. Brrrr. No, a co se týče Clintových pokusů o psychologickou a anální sondu do duše armerů, nastínění rozdílů mezi souložením v civilu a získáváním všemožných syndromů ze zálivů a depresí z přelivů...no...prostě NO. Mám pocit, že kdyby zredukoval na minimum nesympatickou a hysterickou vagínu na nohou, potkávání se s bratrem na letišti a výše zmíněné, bylo by to ku prospěchu věci. Tak jako tak je jasné, že při vzpomínce na řezníka s aku vrtačkou budu mít jen další důvod, proč kebab používat výhradně na supersonické cpaní do muslimského rekta. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|70%| Na tento film jsem se dlouhou dobu těšil. Rozhodně jsem nečekal, že to bude úplně přeakčnělý film, kdy se bude ve válce bojovat jako o život. Čekal jsem solidní válečné drama a to jsem asi tak zhruba dostal, takže spokojen jsem. Pecka to teda rozhodně není, takže oscarovku bych z toho nevytvářel, podle hodnocení jsem zvažoval mezi 3 a 4 hvězdou. Spíš by si to zasloužilo tu třetí, ale já žádnou velkou chybu neviděl, tak jsem dal lepší hodnocení. Jak už jsem psal, je to válečné drama, ale v hodně skromném provedení. Nějaké hluboké emoce v tom nejsou, nějaká zapamatovatelná scéna také ne, ale vše funguje celkem dobře, takže jsem se rozhodně ani na minutu nenudil. Dalo by se samozřejmě vylepšovat ledacos, ale holt je to takové, jaké to je. Co se týče akce, občas tu je a je dobře a především přehledně natočena. Odstřelování protivníků sniperem je dobré. Přestřelky jsou také dobré. R-ko je zde využito, ikdyž mohlo být znatelnější. Jasně, krev tu vidět je, když se střílí, ale nějaká ta brutalita a větší reálnost z války by zde mohlo být větší. Třeba mučení chlapce vrtačkou bylo reálné atd, ale mohlo to být ještě intenzivnější. Ne, že bych si na tomto násilí nějak zakládal, ale třeba ve Vojínovi Ryanovi se brutalitou nešetřilo – k válce to patří. Ale fajn, je to vlastně váleční drama, tak co. No co se týče dramatické stránky, ženy hlavního hrdiny, tak to bylo celkem dobré. Změna chování hrdiny zapříčiněné válkou se zde projevovalo, ikdyž to mohlo být ještě lepší, ale neva. Zajímavé byly telefonáty s manželkou během dění na nepřátelském území. Herecké obsazení je velmi dobré. Bavil mě každý. Nejvíc hlavní herec a pak jeho manželka. Film se začal rozbíhat solidně. Přerod v nadějného mladého vojáka v zkušeného hrdinu. Ze začátku mě trochu mátly flashbacky, které se různě střídali s přítomností a minulostí, ale pak už jsem si na to zvykl a přišlo mi to už přehledné. Hudba byla taková obyčejná, nebyla zde ani nějak potřebná. Konec filmu normální, dopadl tak jak dopadl. No, co k tomu dál dodávat ? Rozhodně to nadprůměrný snímek je. Někdy si ho ještě pustím. Trhák to není, ale fajn film určitě. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitně a profesionálně natočená agitka se všemi neduhy amerických válečných filmů. Američané jsou neprůstřelní, vidí za rok, střílí za dva a nepřátelé se spořádaně shlukují před jejich zbraněmi, neboť jsou totální idioti. Staří pánové se rádi dojímají téměř nad čímkoliv, za své slzy se již nestydí, ale nesnaží se kvůli tomu decimovat film, dříve milý Eastwoode. *** Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií II. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zájezd do Iráku hrazený Al-Káidou. Pokud se vám podaří nasát pižmo iráckých ulic, máte o sugestivní zážitek postaráno. Do nozder se vám sice dostane hodně prachu i pachu z potu mariňáků, ale dvě hodiny si režijní veterán Clint Eastwood dává záležet, aby to nebyl promarněný čas. Přesto jsem si z filmu neodnesl perfekcionisticky vycizelovaný dojem. Příběh elitního odstřelovače Chrise Kylea je poměrně jednotvárný. Celý film se odvíjí prakticky v jednom neměnném měřítku. Návštěvy manželky-akce-přírůstky do rodiny-akce-manželka. A tak pořád dokola. Ovšem Eastwood ještě tak docela nezpitoměl a nudit ani zdaleka nechtěl. Naštěstí divákovi ukázal solidní porci drastických akcí, v nichž zákeřní teroristé pořádají rejdy na střechách a ulicích své domoviny. V akčních scénách se filmu daří udržet plně divákovu pozornost. Vůbec bych nebyl proti, kdyby film vynechal tu málo absorpční rodinnou složku, a dvě hodiny se mariňáci mydlili s přičmoudlíky. Takže k akci nemám žádné výtky. Je až téměř syrově vedená, bez okázalého hudebního doprovodu. Akční složka převyšuje zbytek, v němž se musíte dívat na nepřekvapivé rodinné momentky, v nichž nechybí nic, co znáte z filmů o rodině, manželkách a dětech. Prostě povinná výplň na hovno. I na toho Bradleyho Coopera v hlavní roli se dalo postupem času zvyknout. A není to zrovna typ do akčního opusu s psychologickými prvky. Smůlu má v tom, že je u spousty diváků zažitý jako komediální herec. Ale plus má v tom, že absolvoval fyzickou proměnu. Máme před sebou jiného Bradleyho Coopera - namakaného, s napumpovanými svaly a vousatého. Nevadil mně. Až na Siennu Miller v roli jeho manželky, je casting tvořen převážně neznámými herci, kteří nepůsobí nijak rušivě. Nejblběji na mě působily scény, v nichž hlavní hrdina volá ve vypjaté chvíli svojí ženě. Za každým rohem domu terorista, ve vzduchu visí nebezpečí a on si musí zavolat domů! Takže jsem tyhle pičoviny byl schopen režisérovi tolerovat a film nestrhám. Špičkově technicky film není zvládnutý, herecky je na tom průměrně, snímek má kolovrátkový průběh, ale celkově se mně zpracování líbilo víc, než třeba u spřízněného a nezáživného Smrt čeká všude. Eastwoodova režie není tolik emočně přepjatá a rozhodně je řemeslně kvalitní. Závěr filmu patří uctění památky muže zvaného Legenda a k vidění je autentický smuteční průvod a fotografie, na níž je skutečný Chris s manželkou. Podoba s ústředním hereckým párem veškerá žádná. 60% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

S tým ich telefonovaním to trochu preháňali, nie? Ma privádzalo k nepríčetnosti normálne. Chlap mieri a ona sa mu vykecáva s chujovinami! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

American Sniper americkou vojnovou propagandou je, aj nie je. Prekvapivo málo vyjadruje nejaký názor a keď už, je to názor jednotlivca, ktorý myslí, že prišiel zachraňovať a oslobodzovať. To čo zobrazuje, nepovie veľa o vojne (väčšinou nájazdy doprostred paľby, keď vojak strieľa po nepriateľovi so zbraňou v ruke). Vlastne nejde o vojne povedať menej, ako keď ju sledujete skrz objektív snajpera. Skutočná propaganda je diskutabilná dokonca aj pri pasovaní vojaka do role hrdinu, keďže ho tak ľudia berú, pretože myslia, že zachraňoval a oslobodzoval. Netkvie ani tak v obsahu filmu, ako v samotnom rozhodnutí o jeho realizácii. Roky dozadu sa istému Americkému Idiotovi podarilo oklamať celý svet. To už dnes vieme. A vie to aj Clint. Mal točiť o inej vojne ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jako akční válečný film velmi dobré (ty velkolepé bojové scény fakt točil čtyřiaosmadesátiletý dědek?!). Jako osobní drama a výpověď o podstatě a důsledcích války (nejen té v Iráku) však velmi přímočaré a ploché. Vzhledem k tomu, v jak senzitivního a empatického filmového tvůrce se Eastwood vyvinul (viz Tajemná řeka, Million Dollar Baby, Gran Torino, Výměna), bych čekal spíš pravý opak. Teď jen doufám, že se tenhle snímek nestane kultem pro radikální islamofóby... 70% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Od Eastwooda bych nečekala takhle odfláknutý film - akční scény jsou fádní a některé z nich mi nechtěně připoměly slavnou scénu s "body count" ve Žhavých výstřelech 2, ve scéně s písečnou bouří nic nevidíte (ano, ve filmu to považuji za chybu), místo miminek se tu chovají plastové panenky... a ten konec? Kdo si proboha myslel, že z dramaturgického hlediska to byl dobrý nápad? A osobně mi bylo protivné, jak moc velká je tohle agitka. Američtí Seals jsou ti nejhustší bratři v boji, bojují ve válce proti terorismu (kdo tomu dneska ještě věří?), všechny irácké postavy jsou jednorozměrné (chybí jakákoli opravdová snaha ukázat, že v té zemi také žijí normální lidé;, nepřátelský ostřelovač bojuje jak na straně sunitů, tak šiitů, kteří spolu byli v občanské válce - ale co, arabáč jako arabáč, ne?), no a samozřejmě hlavní hrdina je velký americký hrdina, protože je dobrý ve střílení lidí (zajímalo by mě, jestli všech 160 jeho obětí byli opravdu teroristi). Dobře je naopak vykreslené psychické rozpoložení vojáků, kteří se po válce vrací domů k rodinách. A jsem jediná, komu přišlo divné, s jakou netečností film přešel fakt, že v něm terorista provrtá dítěti hlavu vrtačkou? ()

Jordan odpad!

všechny recenze uživatele

táto príliš dlhá reklama na SEAL, americkú rodinu, japonské autá a holandskú elektroniku má jediný svetlejší bod a to hereckú snahu brad lee coopera, ktorá najviac vychádza v niekoľkých detailoch a momentoch, pričom najlepší je asi scéna stretu s vojakom, ktorému zachránil život. inak - ak majú amíci v úmysle niekedy adaptovať pre film mein kampf, mali by si pohnúť, aby to ešte stihol odrežírovať eastwood. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama