Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

PanPyzamo 

všechny recenze uživatele

Americký sniper je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec a to hlavně proto, že miluju armádní téma. Mimo filmy jsem i velký fanoušek herních sérií Battlefield a Call of Duty, ale teď zpět k filmům. Americký sniper má vynikající příběh o sniperovi Chrisi Kylovi. Soundtrack je fajn a prostředí je naprosto vynikající. Film bych doporučil fanouškům modernější vojenské tématiky. 8/10 ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi dobře zpracovaný film. Skvělé válečné scény, autentické prostředí, slušní herci. Jen za srdíčko mě to jaksi nechytlo. Upozorňuju ale, že nemám rád životopisné filmy. Ta mozaiková forma vyprávění mi prostě nesedí. Neumím se u ní tak dojmout jako u poctivého příběhu. Tady je prostě popis života jednoho vojáka. Vývojová linka: dětský lovec, kovboj, nadšený voják, zničený voják, voják co se úspěšně snaží být znovu civilistou, mrtvý voják, co se snaží být znovu civilistou, se nezadrhne, je očekávatelná (samozřejmě i proto, že příběh je známý) a jednotlivá zastavení na křížové cestě mají tak málo prostoru, že prostě nestačí zadrnkat na struny emocí. Alespoň na ty moje ne. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 6/10. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Technicky veľmi dobre natočený príbeh miešajúci akčné scény s psychologickým pozadím vojakov a veteránov a ich rodín. Žiaľ nepodarilo sa mu vyhnúť pátosu. ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Akcia je síce lepšia v Hurt Locker a manželské sekvencie v Brothers, ale Clint tým smerom očividne ísť ani nechcel. Ako zámer jasne pôsobí emočne dostať diváka do psychickej nepohody skutočným príbehom, čo sa aj filmu veľmi darí. Najviac ma teší ako sa Bradley usilovne snaží vymaniť z romanticko-zábavnej škatuľky na dosah k Oscarom. ()

BeeKay 

všechny recenze uživatele

Film to nie je zly, ale z prosteho nametu ani Eastwood nemohol vytazit viac. Jednoducha story snipera/marinaka, ktory stlacal pust viac a triafal sa viac ako ostatny. Pridaj k tomu moralnu rovinu a si doma. ()

kubixix 

všechny recenze uživatele

I když je to příběh silný, nemůžu si neodpustit pár poznámek. Propojení mezi misemi v Iráku a civilním životem mi přijde poněkud kýčovité a to, že se člověk dostane z takového stavu po jednom sezení u psychologa je blbost. Přesto vidím mnoho pozitiv. Vojáků, kteří se vrací z východu s těžkými posttraumatickými stavy je obrovské množství - a nikdo o tom nemluví. Ti lidé - jak je ve filmu dobře ukázáno - mají problém se začlenit zpět do normálního života. A také se neví, že jen málokomu z nich se to povede. Příběh onoho muže je jeden z těch kteří se z toho dostali tím, že pomáhali jiným - to je úctyhodné. Jen kdyby si to někdo uvědomil, neboť tento problém je "fenoménem" dneška! A denně jezdí domů další. ()

snupko13 

všechny recenze uživatele

Chýbali mi emócie a všetko také nepresvedčivé, akoby niečo bolo ešte nepovedané alebo pravda prekrútená. Ono veľmi presvedčivo a objektívne nepôsobí to, ak niekto o sebe niečo napíše a potom to ešte podľa jeho pravdy aj natočia. Hrdina, nehrdina, niečo mi tam nehraje a mimo to Clint Eastwood to vie aj lepšie. ()

revere 

všechny recenze uživatele

Každá válka je strašná, lidi kolem poznamená, člověk je pánem svého osudu, čím kdo zachází, tím také schází .... Asi tolik mi říká Clint Eastwood ve svých 84 letech. Na válečné akční filmy běžně nekoukám, coby diletantovi se mi zdály bojové scény poněkud sterilní a také trochu zmatené. Hemžilo se to ozbrojenci, občas práskaly výstřely, a já často nevěděl, kdo je kdo. Snad to tak ve válce chodí, ale film by měl být "velká iluze". Také tu umírali lidé, jejichž smrt se mne asi měla dotknout, ale to bych je předtím musel více poznat. Kyleovy návraty domů na mne působily nejpřesvědčivěji. Režisérovi nelze upřít patrná a již tradiční snaha něco divákovi sdělit. Jen doufám, že Oskara za nejlepší film, nejlepšího herce a nejlepší scénář si tenhle film nevykoleduje. ()

pepca72 

všechny recenze uživatele

Po filmovém napadení Mogadyše kde byl sestřelen Černý jestřáb, se jedná po dlouhé době o další, vojenskou akcí nabitý snímek, tentokrát z blízkého východu. Clint Eastwood ještě nepatří do starého železa, což je na filmu vidět ve všech ohledech. Svižné tempo, skvělá režie, dramtičnost, přehledná netřepoucí se kamera, skvělé akční vojenské scény. Příběhová linie životopisu tak akorát, nedělá z hlavního hrdiny žádného supermana, americký patriotismus je minimalizován na stravitelnou mez. Bradley Cooper v roli výborný. Ja nemám zač snižovat hodnocení, plných 5 *. ()

dundu 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší, co jsem na téma války v Iráku viděla. Film měl skoro vše, co jsem od něj chtěla, navíc zobrazoval válku, vojáky (jejich emoce a smýšlení) a dopad na jejich "druhý" život a rodinu přesně tak, jak to vidím já sama. Ale přeci jen dvě věc musím vytknout. Tou první je přílišná předvídatelnost, každá scéna přesně diváka navádí k tomu, co se bude následně dít, prostě žádné zvraty, tím pádem skoro žádné napětí. Druhá věc je bratr hlavního hrdiny, nejdřív je jeho rovnocenným parťákem, jsou prostě tým a najednou zmizí, aby to však divákovi nebylo zase tak divné, je ve scénáři pár (podle mě trapných a zbytečných) připomínek jeho existence. Ale i přes to čtyři hvězdy s malým + ()

Avern 

všechny recenze uživatele

Zdravim.. asi budu jeden z mala kdo cetl předlohu (i lone survivora) a film me hrozne zklamal... je tam tolik nesmylu a ještě z nej delaji lidskou bytost (ne ze by ji nebyl) ale ty chyby boli.. Trosku i zamrzi ze Marcus Luttrell byl jeho kamos (při jeho ztraceni v afghanu byl chris s jeho rodinou) A k tem chybam? Nastup k namornictvu? důvod byl jiny.. z rodea mel zlomenou nohu a do armády ho nevzali.. 1. tura? V te době ještě nebyl ani sniper a ani nepouzival tu konkretni pusku 2. podle filmu byl stále s jednou jednotkou... při kazde ture byl s jinou.. 3. hon na butchera? sniper závod? absolutni nesmysl... to se nikdy nestalo navíc při kazde ture byl v jiné casti iraku.. a je toho vic :-( knizka me tehdy dostala (cetl jsem ji 2x) ale tohle pojei ji dela jen ostudu.. Ještě jedna hrozna pitomost.. volani s Tayou při akci? dost desivy.. zvlast když v praxi to proste nesmí a v knize jsou i pasaze jak ji třeba několik dni nevolal... au :-( ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama