Reklama

Reklama

Tyran

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2016), 25 h 42 min (Minutáž: 40–61 min)

Tvůrci:

Gideon Raff

Hrají:

Adam Rayner, Jennifer Finnigan, Ashraf Barhom, Moran Atias, Noah Silver, Alice Krige, Sibylla Deen, Anne Winters, Fares Fares, Mehdi Dehbi, Justin Kirk (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Barry Al-Fayeed, který už dvacet let žije a provozuje lékařskou praxi v Kalifornii, se u příležitosti svatby svého synovce vrací s celou rodinou do rodné blízkovýchodní země, odkud v 16 letech utekl před svým tyranským otcem... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

emma53 

všechny recenze uživatele

To, že scénáristou je Gideon Raff, který se proslavil Homelandem, ještě neznamená, že bude repete s Tyrantem. - Po skončení desátého dílu to jen potvrzuji. Shrnuto a sečteno - Tyrant byl jako kniha, kterou bych si vzala na dovolenou.... něco dobrodružného, exotického, ale přitom odpočinkového a nenáročného. Ke konci bych už to asi nevydržela s tím protahováním a mrkla bych se rovnou na konec. V reálu jsem to neudělala a poctivě jsem sledovala i celý poslední díl, který byl ale opravdu moc zdlouhavý. Nicméně bych si asi do knihovny pro druhý díl zašla, protože konec k tomu přímo vybízí a jsem plémě zvědavé, jak to s tím Bassamem dopadne a to nemluvím o Jamalovi, který mně byl značně nesympatický a tím narušeným dojmem skutečně působil, takže mít takového prezidenta, šupem emigruji. Ale to bych musela i z........:-) Je to na hraně. 75% ()

Birgi91 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled za oponu diktátorem ovládaného státu. Dobře vybraný casting, z něhož vybočuje především svým vynikajícím výkonem Ashraf Barhom v roli otcem zkaženého Jamala. Jeho interakce s mladším zapadně uvažujícím bratrem slibuje do budoucna plno zajímavých momentů. Je vidět, že za seriálem stojí tvůrci vynikajícího Homelandu. Tyrant působí značně autenticky (pokud pomineme to, že všichni protagonisti mluví místo své mateřštiny anglicky) a bez příkras dává divákovi možnost náhlédnout do světa, který se pro něj může zdát do určité míry absurdní a nepochopitelný. Pokud si seriál udrží stejnou kvalitu jako pilotní díl, tak nás čeká parádní jízda. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Očekávání nebyla u nového projektu Gideona Raffa vůbec malá, a Tyrant je ve svých nejlepších momentech dokonce i překonává. Bohužel ty slabší naopak vysoko nastavenou laťku každý díl podkopávají s takovou vervou, že ani povedená atmosféra a uvěřitelné prostředí fiktivní středněvýchodní země nestíhá napravovat dojmy. Seriál totiž vyniká právě tou hlavní premisou pokusu o zásadní politickou změnu ve státě plném konfliktu, která přestože chvílemi působí až příliš vykonstruovaně (proměna hlavní postavy z pediatra v profesionálního diplomata a nejvýznamnějšího hybatele dění v celé zemi je něco, nad čím jsem se až do konce první série nedokázal přestat usmívat) dokáže v nejsilnějších chvílích skvěle pálit nejen do jasného cíle v podobě zpátečnického východu, ale i do vlastních řad, ať už jde o růžové brýle turistů, konzumerismus, nebo světového policajta. Mezi tím se ale odehrává tolik ubíjejících, a hlavně nikam nevedoucích vedlejších příběhů s hromadou nevýrazných a nudných postav, že nezbývá, než kroutit hlavou. Seriálu určitě ani nepomáhá, že není příliš dramatický, naopak je vzhledem k měřítku dopadu zpracovaných událostí až překvapivě komorní a klidný, a ve chvílích, kdy se z tohoto suchého pojetí vzdálí naproti tomu zase působí zbytečně afektovaně. Námět je nicméně tak silný, že si druhou řadu nenechám ujít, zatím jsou však ty dojmy až příliš rozpolcené. A rozpolcenými zůstávají i po porkačování. Posun od rodinného politického pletichaření odehrávajícího se pouze v honosném sídle Al Fayeedů k vyhrocenější situaci na frontě je rozhodně dobrý tah, nicméně v hlavním městě Abbudin stále rpboíhají rodinná dramata, ze kterých div nekrvácí uši, takže by ani sebelepší dramatické pasáže z boje proti Kalifátu (jinými slovy ISIS) nedokázaly zachránit nevalné dojmy. A to ještě musím trudně dodat, že nijak výrazných kvalit nedosahují ani tyto části točící se kolem zarostlého Barryho, což není jen nevyhnutelný výsledek omezeného rozpočtu, ale i prostého faktu, že Gideon Raff nedokáže přijít se zajímavým průběhem událostí, které by u lákavého a aktuálního námětu udržely pozornost. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu říct, že diktátorské režimy jsou nej, pokud je v čele schopný člověk. Já bych byl skvělej :) Když to vyjde, tak jedinou slabinou je potom boj o moc. Seriál se zaměřuje právě na toto téma a upřímně řečeno, po Game of Thrones to už není takový odvaz. Ze začátku mě docela iritovalo, že jediné správné hodnoty byly ty Americké, takže když měl být kluk únosce zastřelen, hned to bylo zlo největšího kalibru. Když potom byl popraven atentátník, vše bylo v pořádku. Zajímalo by mě, kdyby se Al-Fayeed nastěhoval do České republiky, jestli by pak byl trest smrti špatný. Nejdřív mě bavilo sledovat, jak se mu to přinášení západních hodnot nedaří, ale pak mu to začalo klapat. Ořezaly se vedlejší linie, byť byly celkem zajímavé, no a o konci se radši nezmiňuju. Jestli nebude druhá řada, tak seriál radši nedoporučím... ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Mám v profilu, že seriály hodnotím až na konci. Výjimka potvrzuje pravidlo. Viděl jsem pět dílů. BLBOST! Telenovela a po Homelandu opět stejně hloupé téma. Ne ovšem pro tvůrce. Musíme se s toho vyfilmovat, když nám to v životě nevyšlo a oni se nám tak odvděčili a jsou teď proti nám. Nevím samozřejmě jak to skončí a je mi to jedno, ale dovedu si představit, jak hodný doktor pomáhá budovat nové pořádky v zemi, kde to otec a bratr pokazili. Děkuji nechci. A nebudu se 4 série nudit u TV a čekat na natahování děje jestli potlačit povstání nebo jít na mejdan, či odjet zpět domů. ()

Galerie (656)

Zajímavosti (3)

  • Seriál nabízí řadu paralel se syrskou dynastií al-Asad. (Mbali)
  • Natáčení probíhalo především V Izraeli, konkrétně v lokalitách Kfar Saba, Petah Tikva a Tel Aviv. (vizek1984)
  • Howard Gordon, producent seriálu, se nechal slyšet, že Abuddian vznikl smícháním několika blízkovýchodních zemí dohromady. Dále také uvedl, že se producenti záměrně vyhýbali reálným jménům. (vizek1984)

Reklama

Reklama