Reklama

Reklama

Tyran

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2016), 25 h 42 min (Minutáž: 40–61 min)

Tvůrci:

Gideon Raff

Hrají:

Adam Rayner, Jennifer Finnigan, Ashraf Barhom, Moran Atias, Noah Silver, Alice Krige, Sibylla Deen, Anne Winters, Fares Fares, Mehdi Dehbi, Justin Kirk (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Barry Al-Fayeed, který už dvacet let žije a provozuje lékařskou praxi v Kalifornii, se u příležitosti svatby svého synovce vrací s celou rodinou do rodné blízkovýchodní země, odkud v 16 letech utekl před svým tyranským otcem... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

jfaba 

všechny recenze uživatele

Mám v profilu, že seriály hodnotím až na konci. Výjimka potvrzuje pravidlo. Viděl jsem pět dílů. BLBOST! Telenovela a po Homelandu opět stejně hloupé téma. Ne ovšem pro tvůrce. Musíme se s toho vyfilmovat, když nám to v životě nevyšlo a oni se nám tak odvděčili a jsou teď proti nám. Nevím samozřejmě jak to skončí a je mi to jedno, ale dovedu si představit, jak hodný doktor pomáhá budovat nové pořádky v zemi, kde to otec a bratr pokazili. Děkuji nechci. A nebudu se 4 série nudit u TV a čekat na natahování děje jestli potlačit povstání nebo jít na mejdan, či odjet zpět domů. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Hodnocení první série: Od opulentních prvních dílů k intrikánskému dramatu. Pěkně natočeno. Největší king je Jamal. Závěr docela překvapil. Hodnocení druhé série: Bassam na poušti, ve vesnici, s novou komunitou. Bojuje proti místní verzi Islámského státu. Jamal neklidný. Solidní bojové scény a intriky. Nejpřekvapivějším momentem Jamalovo nečekané setkání se synem Ramim, který měl být v autě. A také ten konec. Jamale, drž se! Hodnocení třetí série: Trošku se vše mění na ukecanou telenovelu. Bez Jamala to už není ono. I na nějaké homo románky dojde. Ženy tu mají nějak moc rovnoprávné postavení. Pár jistících helfajrů by neuškodilo. Synáček si jen tak pobíhá po městě. Korunu všemu nasazuje ufňukaná Daliyah. I přes vše uvedené se jedná o hodně dobrý seriál. Ještě jedna série by se hodila. Ale bohužel nebude. ()

Reklama

mata77

všechny recenze uživatele

Pilotný diel na mňa zapôsobil ako priostrená turecká telenovela. Začiatok bol síce sľubný, postupne sa ale začali hromadiť rozpory, najviac potom v súvislosti s kultúrou krajiny a jednaní postáv, ale aj príliš ľahká predvídateľnosť deja. Nebudem porovnávať, ani brať do úvahy tvorcov, proste si počkám na ďalší diel. Zatiaľ 75%. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Homeland naruby. Aj takto by sa dal označiť nový seriál Tyrant pojednávajúci o americkej rodine usadenej z rôznych dôvodov kdesi vo fiktívnej zemi na Blízkom východe. Má ho však na starosť Gideon Raff – otec Homelandu – takže Tyranta nie je možné odsúdiť len ako kopírku, prípadne vykrádačku slávnejšieho bračeka. Na to je Raff až príliš dobrý scenárista a Tyrant až priveľmi osobitý seriál. Vďaka tomu, že sa prakticky celý odohráva kdesi v arabskej zemi sa dostatočne odlišuje od akejkoľvek seriálovej konkurencie, ale navyše dokáže po celý čas pôsobiť autenticky. Bez zbytočných príkras, adorovania amerického národa alebo zbytočného znevažovania Arabov. Predstavuje svet, ktorý je americkému, aj európskemu divákovi síce vzdialený, ale vo svojej podstate nie až tak cudzí (ľudia sú vo svojej podstate všade rovnakí). Rozohráva spletitú hru rodinných vzťahov, pod ktorými tkvejú nevyriešené spory. Jedná sa skôr o taký politický thriller, ale aj napriek absencii akejkoľvek výraznej akcii drží diváka neustále v napätí dusnými rozhovormi, nelichotivou situáciou, v ktorej sa postavy ocitli, ale aj kontroverznými témami, ktoré ešte len budú mať fatálny dopad (postava syna). Po štyroch epizódach nie je Tyrant ani v najmenšom predvídateľný a v podstate si netrúfam povedať akou cestou sa scenár vyberie. Možností na ďalšie dejové zvraty tu je totiž mnoho. Nebojím sa ho označiť za lepší ako v prípade Homelandu. Pokiaľ takto bude pokračovať aj naďalej (zatiaľ nie je najmenší dôvod, aby nie) tak Tyrant môže okupovať priečky najlepších seriálov tohto roka spoločne s True Detective a Fargo. Tyrant sa totiž javí ako drsný a nekompromisný seriálový prírastok, ktorý si servítku pred ústa a ruky pred oči rozhodne nedáva. Vyhýba sa klišé a udalosti neprikrášľuje. A to som ešte nespomenul vynikajúcich hercov ako napríklad Ashraf Barhom v úlohe slizkého Jamala alebo typovo skvelo zvoleného Adama Raynera, čo by jeho zatiaľ pokojného brata, ktorý však v sebe dusí nepríjemné tajomstvá. Zatiaľ seriálové prekvapenie roka, nakoľko od Tyranta som vôbec nič neočakával, ale nakoniec by bola veľká škoda ho vynechať. Stanica FX sa zatiaľ javí záruka kvality: Fargo, Tyrant, American Horror Story, takto má v dnešnej dobe vyzerať televízia, ktorá chce divákov zaujať kvalitou! Aj Tyrant môže po celej sérii s desiatimi epizódami pokojne získať plné hodnotenie. Tu sú vyhliadky viac ako nádejné. / Edit: po celej sérii musím skonštatovať, že v závere to jemne stráca silu, niektoré témy vyšumia do stratena (syn) a objaví sa tam úplne zbytočná a otravná postava sestry, ale to sú len drobné výčitky. Stále kvalitka. CELKOVO: Season 1 = 4* (8/10) ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu říct, že diktátorské režimy jsou nej, pokud je v čele schopný člověk. Já bych byl skvělej :) Když to vyjde, tak jedinou slabinou je potom boj o moc. Seriál se zaměřuje právě na toto téma a upřímně řečeno, po Game of Thrones to už není takový odvaz. Ze začátku mě docela iritovalo, že jediné správné hodnoty byly ty Americké, takže když měl být kluk únosce zastřelen, hned to bylo zlo největšího kalibru. Když potom byl popraven atentátník, vše bylo v pořádku. Zajímalo by mě, kdyby se Al-Fayeed nastěhoval do České republiky, jestli by pak byl trest smrti špatný. Nejdřív mě bavilo sledovat, jak se mu to přinášení západních hodnot nedaří, ale pak mu to začalo klapat. Ořezaly se vedlejší linie, byť byly celkem zajímavé, no a o konci se radši nezmiňuju. Jestli nebude druhá řada, tak seriál radši nedoporučím... ()

Galerie (656)

Zajímavosti (3)

  • Seriál nabízí řadu paralel se syrskou dynastií al-Asad. (Mbali)
  • Natáčení probíhalo především V Izraeli, konkrétně v lokalitách Kfar Saba, Petah Tikva a Tel Aviv. (vizek1984)
  • Howard Gordon, producent seriálu, se nechal slyšet, že Abuddian vznikl smícháním několika blízkovýchodních zemí dohromady. Dále také uvedl, že se producenti záměrně vyhýbali reálným jménům. (vizek1984)

Reklama

Reklama