Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický film o zjednotení a intrigách o moc v starých maďarských kmeňoch v čase pred a po príchode cez Vereckeiskú úžinu v severovýchodných Karpatoch do dnešného územia obývaného Maďarmi. (Cicis)

Recenze (3)

majo25 

všechny recenze uživatele

Pseudohistorický film z obdobia príchodu starých Maďarov (Uhrov) do Karpát. Zakladá sa na nedoložiteľných mýtoch, spevoch a legendách, ktoré majú s históriou prámalo čo spoločné. Nero je popri historickom zasadení tiež veľké lákadlo. Škoda televízne vyzerajúceho spracovania, ktorému chýba väčšia epika, viac akcie, súbojov. Nahrádza sa to poetikou, patetizmom a hlasitou hudbou. Starí Maďari sú vykreslovaní idealizovane, kde nepriateľmi s intrigami sú tie druhé susedné národy, hlavne Byzantínci. Stretnutie s Metodom patrí tiež medzi tie pseudohistorické momenty. Ako zaujímavosť to ale stojí za pozornosť. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi herci, třeba i Nero, koho skoro vždy kritizuji, a taky kvality jako třeba Sinkovits, Bitskey, Koncz jsou tradičně na hodně vysoké úrovni. Ale nelíbí se mi zpracování, -ví se že neměli tolik peněz (třeba od státu ani halíř!), co tady cítit. 3/5 ()

Incantator 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarené spracovanie veľmi dôležitého míľnika stredoeurópskych dejín, ktorý rámcoval životy a osudy obyvateľov tohto regiónu na dlhé veky dopredu. Príbeh v sebe vhodne kombinuje lyrické (najmä motív koní a ľudových osláv) a epické (bitky, prísahy) prvky, hoci na niektorých miestach najmä v prvej polovici mohol byť spád deja rýchlejší. Na hudbu si treba zvyknúť, niektoré motívy sú síce ploché, ale v celkovom vyznení snímky obstojí. Samozrejme, nie všetky udalosti tak, ako sú zobrazené autorským tímom, sú historicky nespochybniteľné (napr. scény s Metodom v tábore Starých Maďarov nevzbudzujú dojem veľkej vierohodnosti) a občas je aj toho pátosu trochu priveľa. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o túto etapu (aj našich) dejín môže Zabratie vlasti slúžiť najmä ako pohľad z „druhej strany“ na udalosti v období roka 896 (film bol nakrútený na 1100. výročie tejto udalosti). Táto problematika bude ešte dlho diskutovaná, no i keď sám nesúhlasím so všetkými interpretáciami, poskytnutými autormi, neľutujem zhliadnutie filmu. Zhliadnuté v TV [dabing] (6.7.2014). ()

Reklama

Reklama