Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejně jako miliony lidí po celém světě, je i 40letý François Nouel fanouškem Tour de France. Většinu svého volného času tráví na kole, aby unikl zklamání každodenní existence. V práci ani doma však jeho nadšení nefandí. Syn si myslí, že je ztracený případ a žena ho považuje za zbabělce. Když pak den před jejich dovolenou zjistí, že se François dobrovolně přihlásil na práci na Tour, rozvod je na spadnutí. Cyklistický nadšenec se však nevzdává, a když potká Rémi Pletinckxe, bývalého sportovního manažera, rozhodne se splnit si svůj dětský sen: jet Tour de France. Závod začíná již druhý den. Když vyrazí nyní, jeden den před profesionály, mohl by se dostat do Paříže ještě před nimi. François odstartuje. Překážek je mnoho, ale jak je postupně překonává, získává si čím dál tím větší oblibu médií i diváků. Jen Žlutý trikot zuří. François musí být zastaven... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je Váš karavan? Jste sponzorován cikánským králem?" Francouzi svou Tour zkrátka milují a tak vyslali na trať obyčejného chlápka, který jede den před pelotonem a pravidelně ničí čerstvě natřenou cílovou čáru. Ono to vypadá celkem originálně, ale kdo zná Josefa Zimovčáka, který ujel pár etap na vysokém historickém kole bez převodů, či tým Kick France, který zdolal celou Tour na koloběžkách, tak v tom nějakou zásadní pecku asi neuvidí. Možná ještě horší je skutečnost, že autoři příliš nepobrali zákonitosti současné cyklistiky a jezdci se proto chovají tak, jak by se možná chovali v době, kdy v cyklistice nešlo jenom o peníze. Abych však jen nehaněl, tak Francois je sympaťák, jeho kočovná holandská stáj se taky povedla a choleričnost hvězdného lídra Tony Agnela byla asi tím nejzábavnějším z celého filmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ty frantíci jsou prostě blázinci, ale v tom nejlepším slova smyslu. Hlavní hrdina příběhu je chlápek, jakých běhá po planetě miliony, ničím nevyniká, život spíš v prdeli, ale snaží se ho nějak ustát a samozřejmě má v hlavě svůj velký sen. No a jak už to tak ve filmech bývá, právě o ten sen tady jde. Ze začátku jsem měl k Françoisovi neutrální vztah, ale jak příběh pokračoval, měl jsem ho víc a víc rád. A bylo to právě proto, že François nepůsobí jako filmovej hrdina, ale jako člověk z masa a kostí, jako jeden z nás. Z filmu jsem cítil i jemnou, ale o to trefnější kritiku zákulisí profesionální vrcholové cyklistiky. Vlastně vůbec jsem si občas říkal, co se stalo se sportem ? Pach peněz zvítezil na tolik, že ke sportu běžně patří doping, úplatky, vydírání, zákulisní jednání, boj o vysílací práva, jen jedna věc z něj pomalu vyprchává, prostá radost z toho že jsem něco dokázal, že jsem překonal sám sebe. To už v mnohých sportech vůbec nevidím. Krásný film, přiměřeně komediální, mírně kritický, z mnoha sympatickejma postavama (holandská rodinka forever ) je velmi příjemně koukatelný. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

TOTO JE POPRVÉ V HISTORII TOUR DE FRANCE… /// Tour de France, šou, která musí pokračovat, i kdyby ….. - dyť víte. Tour je prostě fenomén a k její propagaci (nebo vytěžit na její oblibě?) může přispět i tahle (místy snad i lehce černá) cáklá komedie. ALLEZ FRANCOIS! Jestli máte rádi sportovní filmy a hlavně jestli máte před Tour úctu, tak na vás dejchne. Atmosférou. Příběh je možná vobyčejnej, ale cyklistickej Rocky si v něm plní svůj sen, což je (aspoň pro mě) hezký. (Možná ale dost prvoplánovaný...) Nevím totiž jak vy, ale já … (ne vole, nebudu potřebovat žádnou pilulku! Ne, ani to ne!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu si prošlápnout (tak nějak vod televize) Tour de France. 2.) Miluju filmy s reklamou na českej výrobek! (tak to budeš mít orgáč!) 3.) Thx za titule ,,AlienDeLaMars“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, kde mně srdce zaplesalo. Ne není to vysloveně na vyskakování ze židle nad Tour de France, ale o jeden splněný sen jednoho staršího kluka, vlastně už táty velkého kluka. Já mu záviděla to nadšení, elán, výbornou kondičku a bylo by toho víc. Ne, neměl to jednoduché, setkal snad se všemi možnými situacemi, které ho buď nadchly a nebo naopak silně srážely k zemi. Já bych se v těch kopcích už dávno vykašlala na vítězný oblouk, ale on? Moc milý a příjemný film bez vulgarit s krásnými scenériemi jako bonusem. Konečně po dlouhé době pozitivní film, hladící duši. Bravo Laurente! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že mám filmy so športovou tématikou rád, nemôžem si pomôcť, no mňa tento svojsky podaný, francúzsko náučný snímok až tak nenadchol. Dokonca ani nijak mimoriadne nepobavil. Jedno sa však musí nechať, rovnako ako Američania, aj Francúzi vedia snívať svoj sen. Akurát, že v rukách nedržia samopaly, ale "cajgle". ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o obyčejném člověku, který si plní sen, ale skvěle zpracovaný. I když předem naprosto jasně víte, jak bude vypadat poslední scéna, stejně to funguje. Svěží, vtipné, zábavné... Jen možná ze záporáka nemuseli dělat od začátku takovou vyumělkovanou karikaturu, ostatní postavy jsou totiž naopak napsané dobře a uvěřitelně. Objektivní hodnocení by bylo někde mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale dávám plnou palbu, protože jsem se velou dobu bavila a o to tohoto typu filmů jde především. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Príjemne divácky ladený francúzsky film, ktorý skvelo kladie zrkadlo umelosti profesionálneho športu. Viem si predstaviť skvelý americký remake v hlavných rolách s Benom Stillerom a Willom Ferrellom. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to takové naivní, až je to roztomilé. Na ukrácení dlouhé chvíle je to ideální film, na jakékoliv jiné využití je zhola nepoužitelný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápem, ako sa toto mohlo ocitnúť v slovenských klubových kinách. Francúzska komerčná športová komédia, ktorá zase dokazuje, že komediálny žáner je v tejto krajine de facto dlhé roky mŕtvy. Bolo by to fajn, ak by sa nejednalo o Tour de France, pretože takto tieto preteky pôsobia dojmom totálnej amatérčiny a veď ak chcete, tak sa ich zúčastnite. Keďže je to asi najmä pre mladých Francúzov, tak tu nesmie chýbať cool černošský rapper, on má navyše byť mementom, že čierni na tour nemajú čo hľadať. Film mieri na nekalé praktiky svetovej profesionálnej cyklistiky, ale vo mne to žiadnu hrôzu nad súčasným stavom nevyvolalo. A pritom ak by sa chcelo, mohlo to byť vtipné a kritické zároveň. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Splněný chlapecký sen o velké jízdě na dvou kolech, zpožděný o dvacet let a nasazený brouk do mé hlavy, zda je možné vyjet si na Tour de France ještě před závodem samotným, a nejen nebýt vyveden, ale naopak sledován médii a nakonec oslavován davy... buď v tom mají poněkud bordel, nebo se jedná o samotné gró komedie, které jsem tedy příliš nepochopila a navíc jsem se téměř nebavila, takže krom poznání, jak Francouzi prožívají svůj velký závod a že po jejich pedal je po našem šlapej, jsem dostala běžné schéma loserské pyramidy, na jejímž vrcholu čeká překonání sama sebe a urovnání rodinných vztahů, navíc s věru nanicovatým hrdinou, kterého je nemožné někam zařadit. A i když došlo na lepší chvilky, byly to hlavně ty šlapací - plus hudba rámující obrazy překrásné krajiny a kamera, díky níž si můžete i vy ukrást trochu toho větru do vlasů, ovšem jako povedené evropské komedii La Grande Boucle zatleskat nemohu... ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno takto pozitivně a snad až přehnaně vysoko z jednoho prostého důvodu. Tento film mě dokázal odtrhnout od šedivé reality, zapomněla jsem během té hodinky a půl na všechny starosti, kterých jsem měla před vstupem do kina plnou hlavu. Velmi pozitivní, trošku bláznivý příběh, jehož mottem je zjištění, že nic na světě není nemožné. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Ach, ti nejapní Frantíci! Nejenže si natočej exkluzivní speciál k výročí svý největší sportovní chlouby, oni si ještě bokem prostě musej rejpnout do Anglánů, Amíků, Nizozemců a Italů, že? A pak jim to snad i v pohodě projde nebo co ... --- Ale když ono se moc nedá svítit, no. La grande boucle totiž zaprvý neni žádná závratná sci-fi, takže se v něm přes tu logickou nadsázku více či méně pozná jakkoliv amatérskej cyklista; a zadruhý k laskavýmu příběhu vrchem dodává pravidelně úchvatnou obrazovou kompozici (a schopnou režii obecně) i několik až nečekaných humorných momentů ("můžeš tudy, nechal jsem ti tu místo"), díky čemuž je docela s přehledem něčim víc než jen reklamou na událost, která stejně žádnou reklamu nepotřebuje. Jako jo, product placement se nijak neschovává a decentní protidrogová agitka taky dostane svuj (očekávanej) prostor ... ale v rámci možností? Vynikající pocta závodu závodů. Závodu jménem Tour de François. :) [16. Festival francouzského filmu] ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Úplne triviálny príbeh o človiečikovi, ktorý si splní sen a ešte aj stihne dať do poriadku vzťahy v rodine. Hrozne predvídateľné a nie až také zábavné. To, čím ma tento film lákal, však bola cyklistika a TdF. Sám som si vyskúšal, aké to je prejsť časť trate TdF pár hodín pred pelotónom, aj preto mám z tohto filmu rozporuplné pocity. Až príliš tu všetko zjednodušili a zľahčili, ako by si tú trať mohol prejsť kde kto v pohodovom tempe, stačí si poradiť s jedným kopcom. Len z lásky k cyklistike a vzhľadom na to, že o nej nie je až toľko filmov, dávam hviezdičku navyše, pretože keby som mal rozoberať cyklistické nezmysly v tomto filme, tak je to na román, ale beriem to ako poctu Francúzov najvýznamnejším pretekom sveta, aj keď si s tým mohli dať viac práce. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Sjet Pyrenejské a Alpské dvoutisícovky bez speciálního tréninku to chce umět snít, ovšem Francouzi si evidentně dokáží udělat legraci nejen z porážky ve druhé světové, ale i ze Staré dámy. Daly by se kritizovat relativně chudé dialogy, stereotypní postavy, ale to nechám stranou._____Pojd´me to teda zhodnotit: takže co se týká vizuálu, kdo zná Tour nemůže být překvapen, jen některé ojedinělé záběry s vinětací a zvýšeným kontrastem asi pro větší dramatičnost scény se mi zdály zbytečné. Takže ohledně jednohubky konstatuji, ano je to jednohubka, podruhé to vidět fakt nemusím. Co se týká oddechovky na odpoledne, doporučil bych to spíš na večer a na odpoledne si nechal nějakou americkou blbinu. A máme tu stopáž - ta je tak akorát abyste nestihli usnout na Elysejských polích. Takže ohledně klišé konstatuji, žádné jsem nenašel. Produkce: Fidélité Films ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

La Grande boucle je hodně povedený film z prostředí francouzské Tour de France. Francois Nouel je typický čtyřicátník, který už tak trochu rezignoval na život. Jenže jednoho dne se v jeho životě něco zlomí a on se rozhodne splnit si svůj dávný sen - zajet si Tour de France. Nepřihlásí se do ale peletonu (říká se to tak?) cyklistů, ale jednotlivé etapy projíždí den před oficiální skupinou, která je bedlivě sledována televizními štáby z celého světa. Samozřejmě brzy si Francoise všimnou místní deníky, televize a podnikatelé a temná stránka závodu se může rozjet. La Grande boucle je filmem o vítězstvích a o snech, které bychom si měli - alespoň čas od času - plnit. A mimochodem na herce v titulní roli se velmi dobře kouká. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Rozhárané klábosenie o ničom, neatraktívne športové prenosy a zákulisie pretekov. Takisto nevyvážená komediálna linka, skrátka film je taký nijaký. Nezaujmú ani vedľajšie dejové línie a celkovo tento film prešiel strmhlav, akoby bol určený pre fanúšikov bizarných videí z youtube. Fakt silný úlet. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že šílenství kolem Tour de France nechápu. Je to závod, na kterém je nejvíce vidět, jak sportovci dopují, ale stejně ten závod milióny milují. Snad i proto se mi film nelíbil, jeho závěr to jen potvrdil, protože je to takové až skoro hloupoučké a není to tak vtipné, aby to oslovilo široké masy jako dobrá komedie. ()

HareS odpad!

všechny recenze uživatele

Podliezavá utopická lobotómia na divákoch, v ktorej stačí byť pasívnym fanúšikom cyklistiky, aby ste do týždňa boli uctievanou športovou modlou, bez toho, že by ste si tento status systematickým spôsobom zaslúžili. Karikatúrami nabité Francúzsko, v ktorom nenájdeme jedinú plnokrvnú postavu. Vylúhované žánrové klišé mentálne zakliesnené vo svete detí prvého stupňa základnej školy. Úrovňou humoru nepresahujúce hrané filmy o Asterixovi a Obelixovi či posledné diely série Taxi. Čisté ako máločo za poslednú dobu. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak byla to taková odlehčená sportovní podívaná, ale pro mne jako milovníka žánru podívaná opravdu příjemná a vydařená. Pohled na Tour de France s troškou nadsázky byl fajn, přesto toho od děje člověk nemohl mnoho očekávat :-) I když čitelné a přímočaré, přesto zábavné a zajímavé! ()

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama