Reklama

Reklama

Rectify

(seriál)
všechny plakáty
Trailer 1
USA, (2013–2016), 24 h 24 min (Minutáž: 43–110 min)

Tvůrci:

Ray McKinnon

Hudba:

Gabriel Mann

Hrají:

Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford, Luke Kirby, Jake Austin Walker, Bruce McKinnon, J.D. Evermore (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dramatický seriál sleduje príbeh Daniela Holdena (Aden Young), ktorý sa dostáva na slobodu po sedemnástich rokoch strávených v cele z dôvodu obvinenia a usvedčenia za znásilnenie a vraždu mladého dievčaťa. Pôvodne dostal trest smrti a 19 rokov čakal na konečný verdikt, až kým nové dôkazy vďaka DNA technológii preukázali jeho možnú nevinu. Daniel sa teraz vracia do svojho rodného mesta a snaží sa začleniť do bežného života. Komunita ho však neprijme jednoducho, pretože mnohí si stále myslia, že je vinný. (Dearon)

(více)

Recenze (17)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Detailná a poväčšinou aj verne pôsobiaca psychologická dráma. Pomalé a točiace sa (zatiaľ) stále okolo toho istého - snahy Daniela, ktorý sa po 20 rokov v base vracia domov, adaptovať sa a začleniť do rodiny a bežného života. A napriek tomu, že je Rectify skúpe na nejaké zápletky a zvraty, nenudí ani chvíľu. Celým seriálom prestupuje skôr zasnená a nie práve ukecaná atmosféra, Tá vyplýva z naozaj podrobne zobrazenej konfrontácie rutiny, ktorú poznal väčšniu života vo väzení a života na slobode, ktorý je pre neho plný nových a cudzích vecí, ktoré my ostatní považujeme za bežné. Jediné, čo pôsobí ako päsť na oko, je tá, od reality odtrhnutá agitka s hľadaním Ježiša, ktorú pripisujem na triko jednej a asi aj jedinej zbytočnej a otravnej blonďavej postave. Zvyšok osádky dokáže svoje pohľady, slzy a dialógy predať absolútne bez problémov a budete im proste zobať z ruky. A škoda toho, že sa sezóna zastavila len na šiestich dieloch. Pri tak pomalom tempe pôsobí celá séria ako prológ, ktorý sa ani len nestihol rozbehnúť a už je koniec. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Rectify na mě působí spíš jako psychologické drama, kde mě téměř fascinuje, jak dokonale je osobnost Dannyho (po mnoha letech propuštěného vězně) vykreslená do těch nejmenších detailů. Skutečně mám pocit, že s tak propracovanou osobností jsem se zatím ještě nesetkala. To co je pro Dannyho okolí zcela normální, tak jeho vnímání je zcela odlišné a mě jako diváka to téměř nutí dívat se na svět jeho očima. Co se ještě moc povedlo, jsou i velmi pěkně vykreslené osoby z jeho nejbližšího okolí a jejich ambivalentní emoce vzhledem k Dannyho osobě, navíc s doposud nejednoznačným očištěním jako podezřelého. V posledních dvou dílech došlo k poměrně dost nečekaným zvratům a na konci šestého dílu mám víc otázek, než v prvním a tudíž bych určitě uvítala druhou sérii, které se doufám dočkám - pokračuji druhou sérií, jsem na začátku a zatím lehké zklamání, tak uvidím ..... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Daniel Holden byl 18letý poněkud nepraktický a ještě zdaleka ne dospělý student, který mohl mít před sebou skvělou perspektivu. Kdyby ho nenašli, jak se dotýká těla uškrcené a zneužité 16leté školačky a rituálně ji obkládá květinami. Protože následně neodolal soustředěnému tlaku vyšetřovatelů a převzal zodpovědnost za její smrt, následujících bezmála 20 let strávil ve vězení, z toho 19 v cele smrti. Měl už čest seznámit se osobně s katem - jedno z pěti odvolání a následného oddálení rozsudku přišlo vážně na poslední chvíli. Jak plynul čas, přišly do módy nové vyšetřovací metody a test DNA zpochybnil dávný rozsudek. Daniel byl propuštěn s tím, že proběhne nové vyšetřování. Rectify není soudní ani vězeňské drama, není to ani kriminálka, aspoň ne v běžném smyslu slova. Jde o psychologické drama muže připraveného o své mládí a vrženého do světa, kterému vůbec nerozumí. Není připraven na to, starat se sám o sebe, je zahlcený spoustou možností a vjemů. Pro většinu svého okolí navíc zůstává vrahem. Příbuzní dívky chtějí svou spravedlnost. Pro představitele státní moci je nepřijatelné připustit, že by zničili život nevinného člověka. Navíc - a to je možná nejdůležitější - ve světě mimo vězení se už dávno přestalo s Danielem počítat. Až na několik výjimek překáží vlastně všem. Jeho návrat vyvolává zmatek, pochybnosti a působí bolest. Rectify je komorní drama o hledání ztraceného času a motivace opět se postavit na nohy a začít znovu. Nepodbízí se, není efektní, dráždivé a především nikam nespěchá. Všechny série popisují pouhé 3 týdny Danielova života po příjezdu domů. Pokud ale přijmete jeho tempo a atmosféru, má slušnou šanci vás pohltit a spolu s Danielem prožijete tichá dramata a budete se radovat z drobností, které by vám ještě před chvílí přišly všední a nepodstatné. V neposlední řadě se seriál dá vnímat jako úvaha, ne snad nad stavem vězeňství v USA, ale nad fenoménem trestu smrti. Hlavní hrdina se ve vzpomínkách vrací k životu za zdí a konfrontuje ho s životem na svobodě. Rectify je seriál pro trpělivé a vnímavé diváky schopné zachytit a ocenit psychologicky hodnověrnou charakterovou drobnokresbu, hypnotický soundtrack a špičkové herecké výkony v čele s Adenem Youngem coby Danielem a Abigail Spencer v roli energické a oddané sestry Amanthy. Za sebe zvedám jednoznačně palec nahoru, po Westworldu jde v krátké době o další seriál, který se mi zadřel hluboko pod kůži. Celkový dojem: 90 %. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Rectify je taký nenápadný seriál, na ktorý ma nalákala najmä veta "Od producentov Breaking Bad". S tým toho však nemá veľa spoločného, takže nečakajte žiadnu veľkú akciu a neustále napätie. Je to v pomalom tempe podaný príbeh Daniela, ktorý sa vracia domov po 19-tich rokoch strávených vo väzení a pre ktorého je odrazu všetko nové a tak si musí hľadať cestu do každodenného života. Realisticky zobrazuje nielen vplyv takejto udalosti na neho samého, ale aj na jeho rodinu a celú spoločnosť v malom meste, kde sa všetci poznajú a nie každý mu dôveruje. Je to seriál postavený na dialógoch, vzťahoch a vnútorných pocitoch postáv. Každý jeden z hercov podáva mimoriadne výkony a sú tak presvedčiví, že sa s nimi môžeme zžiť a sledovať ich vývoj. Posledné dve epizódy sú parádne vygradované a úplne posledný diel už i emocionálne veľmi silný. Prvá séria končí v najlepšom a necháva ešte veľa otázok otvorených, pričom je naozaj nepredvídateľné ako to celé dopadne. Budeme si musieť počkať na tú druhú, na ktorú sa už teraz veľmi teším. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čakal som oveľa viac, a preto pre mňa druhá sezóna zrejme neprichádza do úvahy. Všetko stúpa a padá na nesympatických postavách, okrem tých ženských teda, ale mužské boli vyslovene hrdinovia, ktorým nikto fandiť nebude. Hlavný predstaviteľ pôsobí ako mumák, ktorý keby prišiel kdekoľvek tak automaticky pôsobí ako vrah a násilník už len tým svojím flegmaticko-nepríčetným prejavom. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Pilot svoji vnitřní hloubkou a výkonem Adena Younga strhává jako málokterý jiný. Jenže životnost ústředního tématu není dlouhá, a ačkoli má seriál málo dílů, už po třetím jako by nastavoval sám sebe. ()

Dannysek4U

všechny recenze uživatele

Zatim docela zajimavej napad, i kdyz rodinny a psychologicky dramata me moc neberou. V pripade tohohle serialu ale krapet desi to podprahovy stejskani si po "stary" Americe, bigotni a upnuty, a zaroven jeho opetovny popirani. Je to trochu matouci.Hlavni hrdina ale rozhodne zajimavej. Trochu z jeho mlceni tahne Andy Dufresne :) ()

geklon

všechny recenze uživatele

Dobře ukrytý seriálový klenot. Po prvním díle jsem pohlcen atmosférou a tíhou hlavního hrdiny. Nechávám se tímhle projektem strhnout, jako už dlouho ničím ne. ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Shlédla jsem všechny 3 série ( 22 dílů ) a nemohla jsem pár dní prakticky nic jiného dělat.Seriál mě naprosto pohltil. Není pro každého. Děj se vleče, někdo by mohl mít dojem,že dialogy jsou prakticky o ničem,ale pro mě je opak pravdou - nezaregistrovala jsem ani jediné hluché místo.Celé jsem to viděla s mizerným překladem,ale i tak jsem si z toho strašně moc vzala. Jsem fanouškem akčních a válečných filmů,takže jsem vlastně překvapila sama sebe,protože tenhle filmový skvost není ani v náznaku akční. Postavy místy působí jako mimoňové, ale to přesně zapadá do celého konceptu. Troufám si říct, že postava Daniela je Youngovou životní rolí. ()

Snilek1379 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a netradiční seriál, na který jsem narazila úplnou náhodou. Podle počtu zdejších recenzí není moc známý, což je podle mě docela škoda, protože si pozornost rozhodně zaslouží. Seriál je originální především díky tomu, že se nesnaží na nás zapůsobit strhujícím dějem a akcí. Naopak, pokud si k seriálu sednete nepřipraveni, můžete získat pocit, že se v něm vlastně nic neděje, brzy se začnete nudit, a přepnete na něco jiného. Musím říct, že i já jsem ze začátku takové chvíle měla, než jsem pochopila podstatu tohoto seriálu, a to sice, že se nám nesnaží představit dramatický děj plný zvratů a napětí, ale spíše nás na úrovni dokumentu nechává nahlédnout do obyčejného každodenního života skupiny lidí, která se vyrovnává s těžkým traumatem. Způsob pojetí je jedinečný právě v tom, že zachytává veškeré aspekty života všech zúčastněných, i ty, které by v normálních seriálech byly vynechány jako nezajímavé, nudné a natahující děj. To, co si jinde musíme domýšlet, je zde do detailu vykresleno. A právě to nám umožňuje nahlédnout do hloubky psychologického vývoje všech postav. Seriál na mě zapůsobil právě touto svou obyčejností a věrohodností běžnému životu, který ale ve skutečnosti vůbec běžný nebyl. Velice přesně to zde již vystihl gudaulin. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Je to bomba,co říct víc.Ten typ seriálu,který přesně ví co chce a neustoupí ani v jeden díl(bohužel jenom 6 první série).Člověk nemůže chtít všechno a pořád si řikám,proč tam nebylo víc toho vyšetřování,ale tenhle seroš padá a stojí na skvělě zahraným Danielovi a jeho nejbližších,kde herci podali parádní výkony a byly skvělě vykresleny,že doufám,že další díly budou,protože rezerva kam vůbec může sahat další děj je obrovská.Náměť možná pro někoho může být standartní,ale tady byl vážně do morku kostí polapen hlavně na jednu osobu,která žije víceméně svůj svět a ostatní s tím musí žít tak jako on sám.Parádní uvodní theme,parádní kamera,herci,scenář..chybu jsem tam neviděl a pomalé tempo mě spíše naplňuje,takže musim za pět. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

1. sezóna shlédnuta a končím. Další natahování děje tomu trčí jako sláma z bot. Uživatel "6thSun" to tady už v roce 2013 vystihl geniálně a to ani netušil, že budou další tři řady. ()

Expozituror 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu veliké nadšení, které ale bohužel velmi rychle opadlo. Velká škoda - protože z tohoto silného a kontroverzního tématu mohli autori vytêžit mnohem víc. ()

anaad

všechny recenze uživatele

Od tohoto seriálu jsem očekávala především důraz na psychologii postav a musím říct, že z prvního dílu jsem byla nadšená. Výborně využité detaily, které jsou pro nás běžné, ale pro člověka, který žil 19 let v úplně jiné realitě, jsou překvapivé. Perfektní drobnokresba psychiky jednotlivých postav. Bohužel už u druhého dílu mě nadšení přešlo. Přišlo mi, že autoři příliš tlačí na motiv zda je Daniel vinen či nevinen. To se dá jistě pochopit, určitě taková záhada napomáhá sledovanosti a u vedlejších (mimochodem výborných) postav právě tento motiv vítám, ale u hlavní postavy mi to přišlo zbytečně násilné (rozpor mezi inteligentním, vyrovnaným Danielem z vězení a podivně se chovajícím současným Danielem, kterému téměř věříte duševní nemoc i spáchanou vraždu, je prostě příliš velký a moc nesedí). Bohužel jsem asi očekávala něco podobného a psychologicky přesného jako u postavy Brodyho v prvních dílech Ve jménu vlasti, ale výsledek je tady mnohem horší, Danielovo trauma a vyrovnávání se s realitou návratu do jiného, vlastně cizího, světa je promítnuto do postavy mnohem povrchněji a ani A. Yung mi nepřišel tak přesvědčivý. ()

patmull 

všechny recenze uživatele

Bez empatie se vůbec na tenhle seriál nedívejte. Pokud dokážete cítit tu vůni svobody, jakou Daniel cítí, když jede po 19 letech v cele smrti v autě nebo jen tak sedí na trávníku, potom budete tímhle nedoceněným skvostem oceněni. Skvělá emocionální očista. Musím především vyzvednout 1. díl poslední série, který byl naprosto strhující a málem mě porazil na konci ze židle! ()

anuki 

všechny recenze uživatele

Po první řadě můžu říct, že je to celkem dobrý , jenom je to samý" pane bože... kráčej s Ježíšem" a podobný sračky. ()

Související novinky

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Reklama

Reklama