Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (116)

verbal 

všechny recenze uživatele

Milí mladí a nezkažení čtenáři! Věděli jste, že ohyzdné slovíčko „zkurvit“ vyjadřuje jinak mnohdy roztomilý dokonavý děj s významem „kurvením opotřebit“? Asi by vás teď určitě zajímalo, co vlastně znamená to „opotřebit“, ale do toho já nejdu, vašim maminkám by mohla zaskočit hostie a našemu milému HOMOvi by bigotní sponzorek odmítnul dát další nevkusnou celostránkovou reklamu, která nás v tomto „ryze fanouškovském“ projektu tak mile už nějaký ten pátek prudí! *** I v Tyrolích mají svého Sekala, kterého je třeba zabít. Tedy respektive v tomto případě bandu Segalů, vedenou komisařem Rexem, co se tváří, jako by zrovna sežral svého vlčáka. Postará se o ně jakýsi dolnorakouský klon Leoše DiObrny, co se zase pro změnu tváří, jako by mu v hubě zkysnul žalud. Ale nevadí! Ani ti dva urputní mimici nedokázali zkurvit tu porci opravdu vytříbené, zábavné a velkolepé filmařiny, o jaké si můžeme v našich lůzrech a hnojích nechat akorát tak zdát. Atmosférické a strhující místy tak, jako byste sledovali Gazdinu robu při prstění Její pastorkyně, a opravdu by mě zajímalo, který velkohubý pičus pro tohle vymyslel kategorii „alpský western“! Zní mi to podobně jako „podunajská prérie“, „korutanský kovboj“ nebo „cigánský tomahavk“. Když už, tak aspoň „Wiener Schnitzel Western“, ty kokote! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čakal som uťahanú artovku, ale ono nie. Filmu síce trochu trvá, kým sa dostatočne vyhrotí, aby sa mohlo začať strieľať, ale potom už je to celkom masaker. Až na to prostredie naozaj tradičný western s málovravnými hrdinami a poriadne brutálnymi úmrtiami. Super kamera a hlavná prestrelka je natočená úplne luxusne. Akurát škoda, že sa tam strieľali iba puškami. V tej dobe boli v Rakúsko-Uhorsku úplne bežné rôzne typy revolverov, vrátane koltu vyrábaného v licencii v Innsbrucku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €6,350,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $2,390,000▐ V podvečerných hodinách na filmovom festivale prišlo na veľké prekvapenie s filmom Temné údolie (Das finstere Tal, 2014). Film z rakúsko-nemeckej koprodukcie ponúkne veľmi nevšednú tému z týchto končín, žánrovo ide o western o klasickej pokrvnej pomste ale v danom podaní dostáva príbeh ráznosť, ktorá upúta hneď od samého začiatku. Aj keď dejovo sa to nejak zvlášť neženie dopredu ale skôr to necháva diváka vychutnávať vtedajšiu atmosféru skromných ľudí žijúcich v mierne nehostinných podmienkach pod diktatúrou rodiny Brennerovcov, pre ktorých sú sväté len sebe blízke pravidlá-zákony. Príbeh natočený v krásnych prírodných vysokohorských lokácia len pridá na akejsi neokukanej nevšednosti. Takže pokiaľ v prvej polovici príbehu sa zoznamuje z okolím a postavami, v tej druhej už príde na dravosť, drsnosť a temnotu. Režisérsky ide o veľmi zručne natočení snímok, kde vyniknú pre nás neznámi herci na čele s výborným anglickým hercom Sam-om Riley, dej s minimom dialógov vsádza skôr na obrazovú kompozíciu, kde vizuálne poňatie spraví svoje penzum, k tomu tu je strhujúca akcia keď príde na nejakú tu prestrelku, čo nemôže chýbať v poriadnom westerne, je tu hmatateľná temná drsnosť, k tomu tu je dynamická a dravá hudobná vložka. Jednoznačne takýto tématický film stojí za pozornosť, pre fanúšika westernu nevyhnutnosť. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik 2014) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NIKDO NEVÍ, JAK TEN CIZINEC NAŠEL CESTU AŽ K NÁM.…“ /// Zimní western, kterej dělá lidem radost zvoněnícím umíráčkem. Von totiž místo sužovaný vládou rodinnýho klanu navštíví cizinec, kterej soustavně porušuje pátý přikázání. Padouši vzbuzujou emoce a pomsta hladí duši. Navíc to vůbec není artový. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2010 napsal Thomas Willmann, číst nebudu. 2.) U nás na vesnici jsme všichni bratři a sestry. (a někoho to vobčas sere…) 3.) Thx za titule „Jišpa“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já tedy nevím, proč netočíme westerny u nás na horách, když to jde v Německu nebo Rakousku. To mě trochu mátlo, já mám představu westernu úplně jinou. Americké pláně, šerif, soudce, holčiny k mání a podobně. Tady ty zasněžené hory, vánice, mráz jak na Aljašce mě přece jen trochu přivedly do rozpaků. Jinak už úvodní melodie byla tak chytlavá, že jsem věděla, ano to bude něco pro mě a hodila jsem termín "western" za hlavu. Studené pomstoidní klima a strach na mě čišelo ze všech stran. A vida, najednou se tam objevil mladíček s temným pohledem (já se tomu musela chvílemi smát) s jasnou pohnutkou, proč přijel. Pomsta tedy vážně stála za to. Já si navíc smsla na kácení stromu, potažmo hozených do žlabu jako v Pyšné princezně a šup dolů. Mladík musel urputně trénovat než tam přijel, protože strefit se do dvou orgánů s takovou přesností je kumšt. Jasně, že celá ta pakáž, co měla být vyhlazená, vypadala až na toho jednoho odporně, tudíž se o nějaké lítosti nedalo ani mluvit. Má to své pro a proti, nicméně já to brala se vším všudy a tak to také hodnotím. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevzrušivý eastern je krůček od toho, aby strhl atmosférou. Ani jednou k tomu ale nedojde, takže smůla. Alespoň ty postavy kdyby se trochu rozpracovaly. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na tradiční půlnoční film, na kteří diváci přicházejí s půllitrem piva, je v tom málo lidí požírajících chobotnic nebo ufounů s vybuchujícími hlavami. Na western, ve kterém hlavní hrdina prohodí průměrně jedno slovo za pět minut, tomu zas chybí dostatečně charismatická hlavní postava. Někdo, kdo by vás doslova připoutal k obrazovce, jak se to povedlo Eastwoodovi v Pro hrst dolarů. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejen Dánové, ale i Rakušáci se rozhodli sebrat vhozenou westernovou rukavici a přijít se svou osobitou troškou do mlýna. Tvůrci vsadili na spaghetti westernový styl, atmosféra ponuré vesnice v zasněžených horách silně připomíná Velké ticho, hlavní postava dává vzpomenout na Tuláka z širých plání a nejeden westernový divák nepřehlédne ani aluze na Sergia Leoneho (kapesní hodinky). Jenže proč to filmu vytýkat, když to tak skvěle funguje. Atmosféra se zadře pod kůži a spolu se svižným dějem dá vydechnout až s příchodem závěrečných titulků. Přestřelky mají říz, s korektností si film taky hlavu moc nedělá (v kostele, hostinská) a hlavní hrdina je dostatečně charismatický a sympatický. (Nejen) westernovým fanouškům mohu bez výhrad doporučit. 85%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nejprve se milý divák vyděsí, že tempo není zrovna strhující, rázné a postrádá spád, zkrátka, že to jde jako když ,,sere a maluje", později však kvituje pečlivě budovanou atmosféru a spokojeně potřásá hlavičkou. Výborná záležitost, v níž Shane místo doliny ve Wyomingu volí údolí alpské. I zde se, stejně, jako v díle písmáka Schaefera, hrdina nedá popsat jako stoprocentně kladný. Přichází, vykoná potřebné, znaveně odjíždí zapadající lavině vstříc, a to s tíhou svých vin někde na ramenou. A tak jedinými zásadními rozdíly jsou osobní angažovanost x principiálnost a to, že Shane ,,byl pistolník s očima jako len, štíhlej jako řeholník" a Sam Riley je blbeček. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nejlepší western evropske produkce posledních mnoha let.! Budete se bavit a scény zabíjení velmi zpomalene a užijete si je.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa je to niečo úžasné. Nepostrehol som vo filme žiadne hluché miesto. Príbeh je zaujímavý. Čo sa týka hudby, tak rovnako ako v Django Unchained si človek povie, že takáto hudba sa do westernu predsa nehodí, ale akonáhle sa započúvate, tak ste v tranze. Narážam na priebeh približne deväťdesiatej minúty, kedy je akcia na maxime, všetko sa spomalí, všade lietajú gulky a do toho skvelá pieseň. Už dlho ma asi takto film nepotešil a zároveň zdvihol náladu. Film odporúčam aj ľuďom, ktorí nemajú westerny v láske. Možno po tomto filme zmeníte názor. Na Rakúsko - Nemecký film je to skutočne bomba. Netajím sa, že Nemecké filmy nenávidím, ale po tomto som si spravil chuť. Vychválim hlavne Tobiasa Morettiho, známeho zo seriálu Komisár Rex. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Rakouská filmová tvorba nepatří mezi ty nejproslulejší. Na něco velice zajímavého se ovšem přeci jen v tamní filmové tvorbě narazit dá. Například právě na western Temné údolí z roku 2014, který pravděpodobně patří mezi to nejvýraznější z rakouské tvorby posledních let. Ihned to ovšem automaticky neznamená, že by dorazil převratný filmový zážitek.   Film režiséra a scenáristy Andrease Prochasky je adaptací novely Thomase Willmana. Sází na zimní prostředí v městečku v rakouských Alpách, víceméně pomalu budovanou atmosféru a pak vlastně skutečně drsnou podívanou, kde počet mrtvých začíná narůstat. Vzniká velmi slušný western, který je natočen filmařsky velmi zručně, kameraman Thomas W. Kiennast vykonává opravdu dobrou práci a když dojde na lámání chleba, rozhodně je o co stát.   Doba než dojde na lámání chleba je ovšem příliš dlouhá. Prochaska se přitom snaží o budování atmosféry, které mu ovšem ve finále tak úplně nevychází. Temné údolí navíc trvá téměř 2 hodiny a především v první polovině se tak trochu opírá o hluchá místa. Ono pomalá snaha o budování atmosféry je ve finále tak trochu k ničemu a předtím než dojde k nějaké katarzi, trvá to příliš dlouho.   Spíše než scénářem stojí Temné údolí za zmínku díky oné velice povedené vizuální stránce. Scénář Prochasky a Martina Ambrosche ve finále zůstává víceméně ohranou záležitostí, kde alespoň ta vizuální výraznost pomáhá zapomenout na pocit celkové nevýraznosti filmu.   Kromě kamery přitom za zmínku určitě stojí i solidně zvolené lokace, fajn kostýmy a celkově povedená řemeslná stránka. Herecké výkony kdovíjak pamětihodné nejsou, přesto jsou určitě minimálně fajn. Jen Sam Riley je hlavní role možná tak trochu zvláštní volba. Celkově ve scénáři chybí kdovíjak zajímavé a propracované postavy. A to budování atmosféry skutečně ve finále k ničemu nevede, teprve v druhé polovině se ovšem začne pořádně něco dít a na tu zoufalou snahu v první polovině se dá snadno zapomenout. Jako celek to ovšem přeci jen nefunguje.   Temné údolí je určitě zajímavou záležitostí, přece jen ovšem není kdovíjak světoborná. Je to vlastně solidní rutina, která ovšem těží spíše z vizuálního zpracování než příběhu. Žánr western má sice své nejlepší časy dávno za sebou, přesto alespoň v jistých momentech nechává Temné údolí na zlaté časy tohohle žánru pomyslet. I tak by se ovšem za posledních pár let našli rozhodně zajímavější a kvalitnější westerny...... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Cinematik 2014] Hanekeho strihač sa chcel predviesť a natočil širokouhlý western západného razenia v alpských exteriéroch, ktorého ambície siahajú až na Oscara. Jemne artový, dusný, oldschoolový a atmosférický. Miesto toho som však videl prvoplánový a predvídateľný nudný nalinkovaný žánrový vzorec, ktorý kopíruje otrepané postupy a zasadzuje ich do atraktívneho vysokohorského prostredia. Kamerové jazdy prírodou a detailné zábery, v ktorých sa Prochaska vyhral s kompozíciou a výtvarným riešením sú úžasné, ale zvyšok je úplne mimo toho, čím chce byť. Eliminačná pasáž v horách je zrejme nevydarenou alpskou paródiou na Ramba, pátos neskutočne irituje a rámcovanie filmu modernými anglicky naspievanými témami, ktoré absolútne nezapadajú do ostatku soundtracku, som nepochopil (byť majú byť predzvesťou a emblematizujú pobyt amerického hrdinu v horách, IMHO sa ich využitie míňa účinkom). Plus Rileyho ksicht mi do takýchto rolí nesedí a na 20 rokov (ako by podľa logiky filmu mal mať) nevyzerá ani omylom. Malicherne strodoprúdová záležitosť. 40% ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Western s německy mluvícíma hrdinama, ještě divnějšíma postavama než obvykle, kde nikdo nic neříká, nic se moc neděje a nakonec se už zase přijde na křivdu z minulosti a dojde k vraždám. V tom sněhu je to chvíli sranda, ale stejně nevím, proč se ten film točil. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Alpský western je možná nezvyklý žánr, ale funguje stejně dobře jako americké originály. Tajemný cizinec z Ameriky versus starý Brenner a jeho šest synů v uzavřené komunitě v zimě úplně odříznuté od zbytku světa – to je prostě klasický westernový vzorec. Jeho naplnění dopadlo výborně, což se týká i technické stránky věci (kamera, zvuk, hudba, výprava). Hororové kořeny režiséra se občas přihlásí zejména v práci se střihem. Celkově western, jak má být. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Náhodou... dobrý eastern. A možno to ani náhoda nebola. Pri finálnej prestrelke som sa usmieval nad tým, ako namakane to germáni zvládli. Film má svojskú európsku atmosféru. Príbeh o pomste, ktorí pôsobí živšie než dánska SPÁSA, ale vo výsledku rovnako štandardná žánrovka. Vzhľadom na súčasné westernové deficity (a katastrofy typu KOVBOJI A VOTRELCI), môžeme byť len radi, že vznikajú podobné filmy... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na německou produkci, překvapivě kvalitní, drsný western, který trpí hlavně na rozvleklou první polovinu, kterou vyvažuje řádně krvavá polovina druhá. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Prostředí a atmosféra jsou takové, že jsem na to místy koukal s otevřenou pusou. Dnes, když jsou Alpy synonymem lyžařských středisek, si nedovedeme představit, jaké to v minulosti muselo být syrové a drsné místo pro život. A v tomhle filmu to je v míře vrchovaté! Negativum: Na první shlédnutí jsem registroval několik rušivých míst ve kterých režisérská práce nebo práce s hudbou nebyla kompaktní se zbytkem. Taky půjdu proti většině a řeknu, že přestřelky nejsou to, co tento film dělá jedinečným. Přesto. Zdejších aktuálně 66% považuji za podhodnocení Temného údolí. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wZqYbJM3JJc ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V syrovém westernu se toho moc nenamluví, zato atmosféra je třeskutá jako mráz, který svírá zapomenuté údolí. Ve kterém žijí křivdy, o kterých se nemluví a nespravedlnost, která poznamenala každého. Dokud se nezjeví záhadný cizinec a nezačne napravovat to, o čem si nikdo z vesničanů už ani netroufne pomyslet, že by to napraveno být mohlo. ____ Chtělo to jen ještě malinko vypilovat scénář, protože je tam pár (opravdu jen pár) momentů, které hutnému vyznění filmu ubližují. Třeba přestřelka ke konci rušivě podbarvená popovou písničkou, když přitom zvuk spršky krve letící vstříc sněhu by zasáhl víc - pozdější scéna s rozzuřeným Hefaisteim působila mnohem drtivěji. . Nebo poněkud neuvěřitelné odzbrojení či přehnaný trest v podobě kříže.____ Ale jinak, i přes minimum dialogů snímek udržuje nevídané napětí, a to přestože se dá motivace postav odhadnout dřív, než je vyslovena. Sam Riley hraje mstitele ve věku a projevu na pomezí muže a kluka, který je rozhodnutý pro svou cestu, to ale neznamená, že ho občas neděsí. A nenápadně nádherná Paula Beer má roztomile zarputilou tvářičku, která přesně vyjadřuje i pevnost jejího charakteru. _____ Tohle je více než důstojná variace na typicky americký žánr. ()

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama