Reklama

Reklama

Epizody(3)

Tato adaptace románu J.K. Rowlingové se soustředí na jedno anglické městečko, pod jehož idylickým vzhledem se skrývají bouřlivé emoce. Když zemře místní radní, vypukne nevraživý boj o uvolněné místo a soudržnost zdejší komunity se rozpadá. Prázdné místo je dramatická minisérie natočená podle stejnojmenného bestseleru J. K. Rowlingové, v koprodukci HBO a BBC. Zápletka se soustřeďuje na Pagford, zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným tržištěm a starobylým opatstvím. Za krásnou fasádou se však skrývá město ve válce: bohatí válčí s chudými, dospívající děti válčí s rodiči, manželky válčí s manželi a učitelé válčí se svými žáky. Pagford není takový, jaký se na první pohled zdá. Když náhle zemře čtyřicátník Barry Fairbrother, městečko Pagford ustrne v šoku. Fairbrotherův skon vyvolá krizi v městské radě i v osobních životech mnoha místních obyvatel, včetně jedné teenagerky, jíž Barry podal pomocnou ruku. A prázdné místo, které zůstalo po Barrym v radě, se brzy stane katalyzátorem pro ten největší boj, jaký město dosud zažilo. Kdo zvítězí ve volbách plných vášní, pokrytectví a nečekaných odhalení? (HBO Europe)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem tomu dal šanci, ale v půlce druhého dílu jsem to musel vypnout. Bylo mi doporučováno, ať to nechám odležet a později to nakonec dojedu do konce. To se také stalo a já i na podruhé odolal. Prázdné místo nabízí tolik lákavých nápadů, kterých si nelze nepovšimnout. Například mysteriozní atmosféru nebo prostředí anglického venkova. To je něco, co v příbězích vysloveně můžu. Jenže to by se v té vesničce taky muselo něco dít... ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo uvažuje, že si přečte knížku, tak mu to vřele doporučuju, protože je naprosto skvělá a bude stále překvapen, protože scenáristé toho změnili HODNĚ! A navíc v seriálu některé postavy nebyly, nebo nedostaly prostor jako Sukhvinder, což je škoda.Ten příběh je celkově hodně silnej a neuvěřitelné je propracovaní "domino efektu," který vede k smrti jedné z postav. To jak na sobě všechno záleží je prostě v téhle knížce úžasné. ()

Reklama

Coleator 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl nadvakrát - nejprve jsem se ztratil v obrovském množství postav a bohatém slovníku JKR, napodruhé už jsem ale knížku dočetl... Tato adaptace vynechává a upravuje opravdu hodně, čímž příběh dost trpí, přesto skvělý casting a nádherné prostředí dělají z této minisérie nakonec povedené dílko... Škoda, že velkých úprav dosáhla i scéna, kde dr. Jawandové ujedou nervy - v knížce se jednalo o naprosto geniální pasáž, tady vše tak nějak vyznělo do ztracena... Kdyby dostali tvůrci pár dílů navíc, určitě by se nikdo nezlobil - nejsem si totiž jistý, že tato forma diváky neznající předlohu dokáže dostatečně oslovit... ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILERY Knižní předloha Prázdného místa se nesetkala s nejvřelejším přijetím. Od autorky knižní série, která naučila celou generaci dětí zase číst, zkrátka lidé čekali něco jiného. Zatímco v HP J.K. Rowling vytvořila obří příběh o boji dobra a zla s potenciálním dopadem na celý svět, v Prázdném místě řeší osudy lidí malého městečka se všemi jeho pleticháři, drbnami, malichernými maloměšťáky, nezvládnutelnými puberťáky i dobrými dušemi. V Pagfordu smrt prominentního obyvatele městské rady Barryho Fairbrothera rozehraje boj mezi společenskými vrstvami o budoucnosti městečka. Velkým kamenem úrazu knižní předlohy je extrémně dlouhý úvod a nekonečné popisy potřebné pro skutečně dobré pochopení knihy. Tomu se televizní verze umně vyhýbá a charaktery představuje v rychlých a dostatečně vypovídajících scénách. Díky tomu si od začátku do konce drží atmosféru zlověstného poklidu, jemuž pod povrchem očividně bublá a hrozí překypěním cosi zkaženého. Musím rovněž pochválit výběr herců, především mezi náctiletými, debutující Abigail Lawrie se popasovala s komplikovanou rolí Krystal na výbornou. Potěší i vymazlený vizuál maloměsta a notná dávka (byť sem tam infantilního) humoru, kterého se v knize (z pochopitelných důvodů) nedostává. Bohužel se nemůžu vyhnout neustálým srovnáním s knižní verzí, která mě sice nudila/zklamala úvodem, ale o to víc mě smetla v samém závěru. Televizní adaptace je oproti knize umírněná v jazyce i vyhrocenosti situací, všem postavám dává mnohem menší prostor (například vůbec nerozvíjí motivy Sukhvinder či Colina, některé postavy dokonce úplně chybí), ale především mění některé pointy příběhu (VELKÝ SPOILER!!!! ač je i tak konec televizní verze velice tragický, ten knižní je o poznání temnější, pro většinu zúčastněných, a nabízí vykoupení jenom malé hrstce postav KONEC VELKÉHO SPOILERU!!!). Kniha i seriál mají každý své pro a proti, je asi potřeba je brát jako dvě samostatná díla, ne jako vzájemně se doplňující části většího celku. Ačkoli u mě o chlup vítězí mnohými zatracovaná knižní verze, tahle její adaptace určitě má co nabídnout a stojí za podívání. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Byly tam dvě dobré věci - sem tam docela dobrá hudba a to prostředí typické anglické vesničky. Jo a taky tam byla dobrá hláška: "To ani není šoustání. Je to jen hoňka v někom." chchch. Zbytek byl ale bezbřehá nuda. V čele se starou nepříjemnou bábou, co vypadala jak starej svraštělej Mr. Bean s parukou po 30 letech chlastání, kterej navíc neumí hrát. Ta mě tam vážně srala. Ostatní herci taky nic moc a ten děj vlastně úplně nezajímavej. A zakončenej nevinnou tragédií, ach jaké klišé!!! Takže asi takhle: že to napsala Rowlingová musi každymu byt uplně u prdele, ne? Když je to blbost... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • J. K. Rowling, autorka knižní předlohy, se podílela i na produkci seriálu. Zasahovala například do stopáže epizod. (Patw)
  • Studio Warner Bros. uvedlo, že bude oficiálním celosvětovým distributorem seriálu mimo Velké Británie, kde bude seriál uveden pod hlavičkou BBC. (Patw)
  • Jedná se o nezávislou produkci pro BBC. (Patw)

Související novinky

J. K. Rowling si našla nového hrdinu

J. K. Rowling si našla nového hrdinu

08.09.2016

S Harrym Potterem jsme se rozloučili v roce v roce 2007 (respektive v roce 2011, pokud mluvíme o filmech), letošní rok je ale velkým magickým comebackem. V červenci jsme dostali divadelní hru Harry… (více)

Reklama

Reklama