Reklama

Reklama

Epizody(3)

Tato adaptace románu J.K. Rowlingové se soustředí na jedno anglické městečko, pod jehož idylickým vzhledem se skrývají bouřlivé emoce. Když zemře místní radní, vypukne nevraživý boj o uvolněné místo a soudržnost zdejší komunity se rozpadá. Prázdné místo je dramatická minisérie natočená podle stejnojmenného bestseleru J. K. Rowlingové, v koprodukci HBO a BBC. Zápletka se soustřeďuje na Pagford, zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným tržištěm a starobylým opatstvím. Za krásnou fasádou se však skrývá město ve válce: bohatí válčí s chudými, dospívající děti válčí s rodiči, manželky válčí s manželi a učitelé válčí se svými žáky. Pagford není takový, jaký se na první pohled zdá. Když náhle zemře čtyřicátník Barry Fairbrother, městečko Pagford ustrne v šoku. Fairbrotherův skon vyvolá krizi v městské radě i v osobních životech mnoha místních obyvatel, včetně jedné teenagerky, jíž Barry podal pomocnou ruku. A prázdné místo, které zůstalo po Barrym v radě, se brzy stane katalyzátorem pro ten největší boj, jaký město dosud zažilo. Kdo zvítězí ve volbách plných vášní, pokrytectví a nečekaných odhalení? (HBO Europe)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem tomu dal šanci, ale v půlce druhého dílu jsem to musel vypnout. Bylo mi doporučováno, ať to nechám odležet a později to nakonec dojedu do konce. To se také stalo a já i na podruhé odolal. Prázdné místo nabízí tolik lákavých nápadů, kterých si nelze nepovšimnout. Například mysteriozní atmosféru nebo prostředí anglického venkova. To je něco, co v příbězích vysloveně můžu. Jenže to by se v té vesničce taky muselo něco dít... ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILERY Knižní předloha Prázdného místa se nesetkala s nejvřelejším přijetím. Od autorky knižní série, která naučila celou generaci dětí zase číst, zkrátka lidé čekali něco jiného. Zatímco v HP J.K. Rowling vytvořila obří příběh o boji dobra a zla s potenciálním dopadem na celý svět, v Prázdném místě řeší osudy lidí malého městečka se všemi jeho pleticháři, drbnami, malichernými maloměšťáky, nezvládnutelnými puberťáky i dobrými dušemi. V Pagfordu smrt prominentního obyvatele městské rady Barryho Fairbrothera rozehraje boj mezi společenskými vrstvami o budoucnosti městečka. Velkým kamenem úrazu knižní předlohy je extrémně dlouhý úvod a nekonečné popisy potřebné pro skutečně dobré pochopení knihy. Tomu se televizní verze umně vyhýbá a charaktery představuje v rychlých a dostatečně vypovídajících scénách. Díky tomu si od začátku do konce drží atmosféru zlověstného poklidu, jemuž pod povrchem očividně bublá a hrozí překypěním cosi zkaženého. Musím rovněž pochválit výběr herců, především mezi náctiletými, debutující Abigail Lawrie se popasovala s komplikovanou rolí Krystal na výbornou. Potěší i vymazlený vizuál maloměsta a notná dávka (byť sem tam infantilního) humoru, kterého se v knize (z pochopitelných důvodů) nedostává. Bohužel se nemůžu vyhnout neustálým srovnáním s knižní verzí, která mě sice nudila/zklamala úvodem, ale o to víc mě smetla v samém závěru. Televizní adaptace je oproti knize umírněná v jazyce i vyhrocenosti situací, všem postavám dává mnohem menší prostor (například vůbec nerozvíjí motivy Sukhvinder či Colina, některé postavy dokonce úplně chybí), ale především mění některé pointy příběhu (VELKÝ SPOILER!!!! ač je i tak konec televizní verze velice tragický, ten knižní je o poznání temnější, pro většinu zúčastněných, a nabízí vykoupení jenom malé hrstce postav KONEC VELKÉHO SPOILERU!!!). Kniha i seriál mají každý své pro a proti, je asi potřeba je brát jako dvě samostatná díla, ne jako vzájemně se doplňující části většího celku. Ačkoli u mě o chlup vítězí mnohými zatracovaná knižní verze, tahle její adaptace určitě má co nabídnout a stojí za podívání. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rowlingovou nejde pořádně zfilmovat, protože její síla tkví v horizontálnosti - v množství postaviček a v množství jejich hemžení. Při redukci do audiovizuální podoby zbude jen povrchnost a fádnost z vertikálního pohledu. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá časť ešte ako tak ujde, zvyšok je iba zmätená prehliadka karikatúr. Asi jak keby ste osemdielny seriál zostrihali do dvoch epizód. Nečítať knihu, ani neviem kto je kto ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

... a pánbůh si sedl k chlapečkovi do příkopu a plakali spolu. Asi tohle mě napadlo, když jsem dokoukala trilogii Prázdné místo. Já už si připadám jak soudce a kat, ale proč si někdo mohl myslet, že do tří hodiny narve děj a hlavně všechny ty postavy s jejich přezdívkami a motivy? Kniha nebyla pro každého, protože v samotném úvodu musíte čelit lesu lidí, které si rebelové ze střední ještě trefně pojmenovali, takže to množství jmen může jednoho utlouct. Jenže.. když jste se dostali přes náročný úvod, obdrželi jste super emoční pecku do kou... choulostivých partií. Televizní verze tohle nepobere a nepobere, musí vynechat něco tuhle a tamhle a co z toho zůstane, je chudé a Rowlingová si to nezasloužila. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha bavila převelice, první díl namlsal, tak jsem s velkým očekáváním sfoukl druhej a třetí díl a jako, notyvole, co tohle má být? Sociální drámo sice jo, ale kam se poděl humor a hlavně trefné vykreslení charakterů lidí, mezi kterýma žijeme i my tady a který tak straašněé mooc milujeme... Ne, tohle je fakt škoda převeliká, takže asi fakt jak píše xxmartinxx- ta DžejKej bude asi vážně nezfilmovatelná, resp. stejně jako u Pottera (kterej byl ale i tak dobrý kíno) tady něco chybí, větší hloubka a tak. Uvidíme, co na to Cormoran "Batman" Strike a jeho Robin... ehm "Robin" :-) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo uvažuje, že si přečte knížku, tak mu to vřele doporučuju, protože je naprosto skvělá a bude stále překvapen, protože scenáristé toho změnili HODNĚ! A navíc v seriálu některé postavy nebyly, nebo nedostaly prostor jako Sukhvinder, což je škoda.Ten příběh je celkově hodně silnej a neuvěřitelné je propracovaní "domino efektu," který vede k smrti jedné z postav. To jak na sobě všechno záleží je prostě v téhle knížce úžasné. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl nadvakrát - nejprve jsem se ztratil v obrovském množství postav a bohatém slovníku JKR, napodruhé už jsem ale knížku dočetl... Tato adaptace vynechává a upravuje opravdu hodně, čímž příběh dost trpí, přesto skvělý casting a nádherné prostředí dělají z této minisérie nakonec povedené dílko... Škoda, že velkých úprav dosáhla i scéna, kde dr. Jawandové ujedou nervy - v knížce se jednalo o naprosto geniální pasáž, tady vše tak nějak vyznělo do ztracena... Kdyby dostali tvůrci pár dílů navíc, určitě by se nikdo nezlobil - nejsem si totiž jistý, že tato forma diváky neznající předlohu dokáže dostatečně oslovit... ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Výborné drama na motivy J. K. Rowling. Snad všichni zúčastnění podali výborné výkony a byl jsem hodně překvapený, když jsem zjistil, že Abigail Lawrie (Krystal) nikde jinde ještě nehrála. Zvládla to skvěle. I sám příběh dokázal natolik zaujat, abych se těšil na další díly, druhý byl lepší než první a třetí lepší než druhý. Prostě dobře napsané a zahrané kvalitní drama. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Literární talent J. K. Rowlingové budu vždycky bezmezně obdivovat, ale co si budeme povídat, "Prázdným místem" díru do světa zrovna neudělala. Tříhodinová minisérie ale této předloze dokonale sedla a v mých očích ji dokonce předčila. Nepracuje s tolika postavami jako kniha, a to je dobře. Z herců si zaslouží vyzdvihnout hlavně slečna Abigail Lawrie v roli Krystal, její výkon hlavně v závěrečné části mě až dojal. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ačkoliv na knížku mám zálusk už delší dobu a někde se mi tady válí,ale doposud na ní nebyl čas,tudíž nemám srovnání.Televizní verze mě pak po pilotu úplně nenadchla a doufám,že v následujících dvou dílech se to trošku zlepší.Pilot je za mě až zbytečné zdlouhavý a ačkoliv jistý potenciál tu je,na víc jak 3 to zatím není...60% (edit : poshlédnutí celé minisérie jde hvězda nahoru.Zbylá dva díly si to bezpochyby zaslouží už jen díky dobře vystavěné atmosféře) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Za mě je to obrovské zklamání. Před pár dny jsem dočetla knižní předlohu, která je na začátku trochu pomalejší, ale pak je to jeden šokující moment za druhým a nechápu, jak JK mohla souhlasit s touhle patlaninou, která nedodržela ani konec? Spoustu důležitého toho vynechali, úplně odstranili jednu postavu, Sukhvinder, která je v knize tak důležitá, tady skoro zneviditelnili a nedali jí vůbec žádný prostor. Konec je pro mě asi největším zklamáním, v knize mi to dokázalo vehnat slzy do očí, tady jsem jen kroutila hlavou. Kdyby se drželi knihy a klidně ten seriál natáhli na vícero dílů, bylo by to o 100% lepší. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Byly tam dvě dobré věci - sem tam docela dobrá hudba a to prostředí typické anglické vesničky. Jo a taky tam byla dobrá hláška: "To ani není šoustání. Je to jen hoňka v někom." chchch. Zbytek byl ale bezbřehá nuda. V čele se starou nepříjemnou bábou, co vypadala jak starej svraštělej Mr. Bean s parukou po 30 letech chlastání, kterej navíc neumí hrát. Ta mě tam vážně srala. Ostatní herci taky nic moc a ten děj vlastně úplně nezajímavej. A zakončenej nevinnou tragédií, ach jaké klišé!!! Takže asi takhle: že to napsala Rowlingová musi každymu byt uplně u prdele, ne? Když je to blbost... ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Prázdné místo jsem četl, a tak jsem s napětím čekal i na tuto seriálovou adaptaci. Myslím, že se vydařila skvěle, výtky bych měl jen k závěru, který se zbytečně odchýlil od předlohy a seriál tedy neměl tak silné finále jako kniha. Vypadá to, jako by se ho tvůrci báli, což mi brání dát plný počet. Jinak je to ale nápaditě natočeno (skvělá kamera) a herci jsou prvotřídní, přestože se většinou nejedná o žádné známé hvězdy - snad všechny kromě Gambona jsem viděl vůbec poprvé. Jak seriál, tak kniha velmi dobře zachytily nejrůznější lidské neduhy a jedná se tak o působivou, trpkou a bohužel pravdivou kritiku společnosti. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

The Casual Vacancy je krásná kniha, smyslná a plná dojmů s dobrými i špatnými zvraty. Troufám si říct, že film nemůže stoupnout výš, než je kniha ač je zpracovaný sebelíp, ale může dosáhnout velmi slušného stupínku, který se od předlohy už tolik neliší. Filmové zpracovnání Prázdného místa stojí někde v půli. Je to správně syrové, a každá postava svou roli odehrála velmi dobře. Ovšem v knize víc cítite ten tlak na každého hrdinu větší, každý příběh, který každá osoba má, je opravdový a ta spojitost mezi všemi jde strašně cítit. Ve filmu se více soustředíte na vizuální stránku, na herce..Ale nečekala jsem propadák, a nebyl. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Po technické i herecké stránce opravdu skvělá adaptace. Pilot nepatřil sice mezi nejlepší, ale zbylé dva díly úroveň značně pozvedly. Srovnání s knihou se ale neubráním. Absolutně mi nevadilo, že se vypustily některé postavy a příběhy zbylých postav byly představeny značně zkratkovitě - ten seriálový prostor byl zkrátka omezený, zatímco v knize se úvodu věnovala poměrně velká část. Spíš mě mrzí, že do seriálu tvůrci nezapustili "to" hlavní z knihy, celou pointu toho, proč se vůbec věc Pole versus Pagford řešila a jakou roli v tom hrála Krystal Weedonová. Už jen kvůli absenci tohoto středobodu mi pak přišly zcela zbytečné flashbacky, kde Krystal vzpomíná na Barryho. Finále převrácené naruby jsem taky úplně nepochopil. Tyhle věci jsou zkrátka vždy kamenem úrazů jakýchkoli adaptací. Ale musím zase vyzdvihnout fakt, že na třídílnou minisérii je rozvrstvení příběhu funkční - a možná funguje lépe než v knize. Je tu jasný začátek, a i větší tečka na konci. Plusem jsou i vynikající herci. ()

Strangeb 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem dočetl knihu, tak jsem si řekl, že se podívám i na tento seriál. Obrovské zklamání. Možná je zde dobrá hudba, hezká krajina a záběry na ni atd.. ale rozdílů mezi seriálem a původní předlohou je tolik, že jsem si to vůbec neužil, možná bych hodnotil jinak, kdybych to nečetl. SPOILER: Nejvíce mně vadilo to, že zde nebyla postava Gavina, že se naprosto zanedbala role Suhkvinder (sebepoškozování, záchrana Robbieho atd…), že Robbie neumřel, a že Krystal umřela tak, jak umřela, a taky Arfův otec nebyl v seriálu takový tyran, nedostal vyhazov… Celkově výš jak 2* ne. ()

mauinka 

všechny recenze uživatele

Z knihy jsem byla nadšená a mrzí mě ,že v sérii vypadli některé důležité postavy a celý příběh vyzněl tak nějak ploše.Nečíst knihu, možná by bylo mé hodnocení jiné, ale takhle to bylo zklamání.Škoda. ()

Související novinky

J. K. Rowling si našla nového hrdinu

J. K. Rowling si našla nového hrdinu

08.09.2016

S Harrym Potterem jsme se rozloučili v roce v roce 2007 (respektive v roce 2011, pokud mluvíme o filmech), letošní rok je ale velkým magickým comebackem. V červenci jsme dostali divadelní hru Harry… (více)

Reklama

Reklama