Reklama

Reklama

Okolo futbola

  • Rusko Oколо футбола (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film pojednává o životě ruských fotbalových chuligánů. Hlavními postavami jsou čtyři zástupci chuligánů Spartaku Moskva. Zápletka filmu spočívá v podezření, že chuligáni mají mezi sebou konfidenta, a proto je mnoho jejich akcí brzy zhaceno policií. Je jasné, že je třeba jednat a tento problém s donašečem vyřešit.
Film věrně zobrazuje chuligánskou scénu v Rusku. Samozřejmě je plný nečekaných zvratů, a taky rvaček. (FCBLFC)

(více)

Recenze (66)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je docela strašná škoda, že se nám tam do toho zamotala love storka, která byla tak strašně ohraná, že to dál nešlo, protože jinak nemá výtek. Skvěle udělaný filmek, který pro mně víc než o chuligánech je o síle kamarádství a to na mně platilo. Ruská kinematografie doslova září a je ostudou naších tevizí i festivalů, že jí ignoruje, protože jako filmovej fans na politiku seru, zajímají mně totiž dobrý bijáky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BÝVALI DOBY, KDY TO KOLEM FOTBALU BYLO JINÝ…“ /// Nechoděj se šálama na stadion. Nejsou to fanoušci. Jen další týpci, kteří maj jasno vo tom, co budou dělat v sobotu… Voni tyhle věci vokolo fotbalu maj v Rusku i trochu jinej význam. Filmově se ovšem vyrovnaj (u mě i víc než to) těm angláckejm kouskům. Navíc si užiju i pořádnej pouliční boj (jak propagace? Nic nepropaguju, di do piči!). Rusko, to je i příroda, rozmanitej soundtrack a navíc žádný zbytečný dramatický sociální vodbočky. ,,DO BOJE!“ Neserou se se složitostí děje. Věděj, co chtěj ukázat, věděj že ta sociální podstata je u nich v nacionalismu, a i když to není zrovna vokolo fotbalu, tak to sem patří. Takový soudobý ,,Proč?“, který by mohlo prázdný hlavy, motající se kolem hooligans potěšit. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) SPARTAK! (Moskva pičo!) 2.) Nevím, jakejma botama můžu v Rusku rozkopat debilovi ksicht. 3.) Thx za titule ,,petrik 1“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Automechanik, učiteľ, DJ, producent komiksov. Štyria kamaráti s odlišným zamestnaním, s jednou spoločnou záľubou. Niekto chodí na ryby, alebo výlety s rodinou, oni trávia čas hromadnými šarvátkami na rôznych miestach. Súper sa vždy nájde, no váčšinou je to ten, kto hrá najbližší zápas proti Spartaku Moskva. Termín a miesto bitky je dohodnuté. Všetko ide podľa plánu, až do momentu kedy sa na "scéne" neobjaví - zrada. Zabudnite nato, že budete sledovať snímok, podobný "Green Street Hooligans". Tento film je viac o príbehu, priateľstve, láske a zrade. V poslednej dobe mám v obľube sledovať ruské filmy. Tento, rovnako ako predošlé - nesklamal. Práve naopak. Napriek pozitívam, štvrtú ★ pridávam len z dôvodu rozuzlenia. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zaujímam sa o filmy s chuligánskou tématikou. Zopár som ich už mal možnosť vidieť. Do dnes ostáva mojim najobľúbenejším snímkom o futbalovom násilí anglický titul "Football Factory", ktorý v roku 2004 natočil režisér Nick Love. No i ruský film "Oколо футбола" určite stojí za pozretie. Sonda do života radikálnych fanúšikov Spartaka Moskva má celkom obstojnú atmosféru, vhodné herecké obsadenie, zaujímavý príbeh, dobrý soundtrack a je to i dosť kvalitne natočené. Pozrel som si ho v pôvodnom znení (po rusky) s českými titulkami a bol som velice spokojný. **** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Štyria kamaráti, štyri rôzne profesie a jedna spoločná záľuba - hromadné bitky týkajúce sa futbalu a ich milovaného futbalového tímu. Všetko sa však pokazí, keď v jeden deň už nie je bitka len "okolo futbola". Nájde sa tu aj trocha romantiky, čisté priateľstvo a zákerná zrada. To všetko stačí na peknú nadpriemernú drámičku. Príjemné prekvapenie. 75/100 ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem opravdu oslněn filmem. Hooligans. Chlapi sobě. Věrnost. Loajalita. Neprůstřelné přátelství, krom kulky "žena" - jako vždy. Jednoduchý příběh s jednoduchostí podaný. Opravdový. Realistický. Naturální. Šťavnatý. Zvířecí. V porovnání s hooligans filmy: svou pravostí přesahuje Green street hooligans, tak pro mě špička. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Trevorom, že ide o jeden z najlepších filmov o chuligánoch, a to aj v porovnaní s britskými verziami, ktoré majú svoju atmosféru a špecifické prostredie, ale to Rusi majú rovnako tak dobre. Akurát nám dnes prerušili zápas o prvé miesto medzi Trnavou a Slovanom, lebo rovnakí idioti žijú aj u nás. Dobrá sonda do duševne mrzáckeho prostredia a krásne ruské devy boli už len ozdobou príbehu, ktorý vôbec nie je len okolo futbola, ale hlavne okolo bitiek a trochu aj okolo lásky. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dle recenzí jsem čekal pořádnou hooligans melu a jednu bitku za druhou a s přihlédnutím na fakt, že jde o Rusko, tak tam jsem čekal dvojnásob. Ale Okolo futbola je přesný opak a více než na hooligans potyčky v lese sází na příběh okolo ústřední party, která je překvapivě celkem zábavná a ikonická, takže s tím problém nemám. Když si ale zpětně přehraju onu rvačky, které by měly být hlavní předností podobných filmů, chce se mi smát, jak neuvěřitelně béčkově, nudně a trapně je zde zobrazena - nedojde na téměř žádné záběry, žádnou krev, nic. Příběh 3/5, zbytek ale za řeč nestojí. Celkem brak. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Fanouškům hooligans tématiky i samotným hooligans tenhle film vyloudí úsměv na tváři. Žádné moralizování na téma "násilí je špatné", ale syrová a realistická sonda do jedné z nejdrsnějších chuligánských scén na světě. Ekipa Spartaku se tady potýká nejen s protivníky z řad CSKA či Zenitu, ale i s dotěrnými policisty či špiclem z vlastních řad. Čtveřice ústředních postav pak řeší svá vlastní osobní dramata, přičemž k jednomu z nich mám vlastně svojí jedinou výtku. Vztahy a jiskření mezi mužem a ženou Rusům moc nejdou a i tady působili oba protagonisté příšerně prkenně. Ale celkový koncept filmu to nijak nenarušilo. Oceňuji také našlapaný soundtrack a hlavně konec. Takže ACAB a 90%. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ruskí Hooligans sú krásne aktuálni, uveriteľní, snažia sa tam mať poučenie a varovanie na takom normálnom základe. Aj keď po dobrom rozbehu v jadre film nie je príliš výrazný a príbeh lásky je celkom klasický a chýbajú tomu pamätné momenty, či niečo ako extra zaujímavý soundtrack, tak som sa celkom bavil. S dejom sa dalo určite ešte pohrať, ale aj tak som bol fascinovaní, ako občas prišli skupiny policajtov rýchlo na miesto, našťastie ukázali aj zlyhania. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Hodně keců, akce a bitek poskrovnu. Na druhou stranu to byla zajímavá sonda do života ruských chuligánů a vůbec průměrný život v Moskvě. 68% ()

echo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů na téma fotbalové kultury okolo stadionů. Že to bude skvělý film již naznačilo to, že k natáčení filmu byli přizváni významní členové z top chuligánských skupin fotbalových klubů. A můžu jenom dodat to, že ve filmu co se týká reálnosti nebyly žádné nesmysly, zvlášť pokud jde o scénu v parku o které by se dalo říct, že si scénárista ulehčil práci a vymyslel nějakou zábavnou vsuvku do filmu, ale takhle se to opravdu událo. Ve filmu jsou krásně znázorněny pro nezaujaté diváky momenty “sportovního víkendu“ jak tomu sami říkají v Rusku. Jde hlavně o ten různý styl boje těchto skupin, jako je napadení jiné skupiny přesouvající se metrem nebo hledání soupeřů po městě, kde to nebylo plánované a pak ty plánované jako je bitka dvou prověrek (bitka, kde se bijí mladí kluci s čísly na zádech a pak se z nich vyberou ti nejlepší a zařadí se do hlavních skupin) nebo domluvené bitky top skupin. Když se k tomu přidá skvělý soundtrack a uvěřitelný příběh kde k rozluštění příběhu dojdeme až na samotném závěru, není co dodat. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdiť že asi najlepší film z prostredia futbalových chuligánov (dalo by sa polemizovať ešte o Green street hooligans), ktorému dávam plný počet aj za skvelý domáci nachos ktorý nám pripravil k spoločnému filmovému večeru synovec, ktorý sa zastavil na prázdniny. Žarij síce nemusel skončiť rukou moslimského dílera drog ale mohol si podať bonzáka britvu a to mohlo vyvolať agresívnu reakciu policajtov v závere, ale ani táto zápletka nebola zlá a aj keď chýbalo o niečo viac diania zo štadiónov, v dnešnej dobe sa hooligans už dávno realizujú predovšetkým mimo nich. CSKA, Spartak, Dynamo Moskva či Zenit Petrohrad, vrchol tvrdého jadra z Ruska tam bol a nápadité bolo aj to ako polícia s tým ako sú hools organizovaný zaostáva. Keď však dojde na lámanie chleba technika je na strane, v tomto filme "astranautov", v našich krajinách korytnačiek... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo lepšie ako 100-minútové video plné mlátenia a plánovania bitiek dementných "fanúšikov", ktorí sa zabávajú tým, že si organizujú svoje vlastné zápasy, samozrejme na pozadí tých futbalových. Nechápem načo sa potrebujú akoby skrývať pod nejaké futbalové logo, keď im sú výsledky tak či tak ukradnutné, hlavne že sa dobre pobijú. A aký to má vlastne zmysel? To fakt netuším... Na tomto filme bola dobrá jedine tá autenticita bez servítky, no a aj zápletka milostného trojuholníka, ktorá však bola bohužiaľ len tak na okraj. Inak neviem čo iné by som na tomto filme vyzdvihol. Aj tak nikto z tých "geniálnych" Hooligans nedokáže dať rozumný argument ohľadom toho čo robia... ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Když se kouknu na jakýkoli americký film o zlaté mládeži, nepoznám rozdíl. A já ten rozdíl tam chci vidět! Challenge tour 2015 ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

"Kdysi byli rytíři, vojáci... Každý o něco bojoval. Nyní bojujeme my o čest svého klubu.", říká polský hiphoper Beron ve své skladbě opěvující subkulturu fotbalových ultras. A na ta slova volně navazuje i úvaha jedné z vedlejších postav o kontrastu složitosti okolního světa na straně jedné, a jednoduchosti fotbalu na straně druhé... Pod kterou bych se v zásadě podepsal. Naše "Proč?" bylo lehce ovlivněno dobou a jeho účelem bylo daný okruh osob kritizovat (jakkoli snímek je v dané bublině nesmrtelným kultem), britské "Football Factory" mělo zase nádech jednoduché grotesky a nejznámější "Green Street Hooligans" je typickým zástupcem mainstreamu. Naproti tomu jsou Rusové přesní, co se týče pestrého rozvržení postav, popisu nejrůznějších skutečností (např. setkání v baru s fotbalisty, žijící si svůj nesmyslně bohémský život), předložených argumentů "pro" a "proti"... V ostatních komentářích se objevují výhrady vůči taktéž se vyskytnuvší milostné linii. Jasně, když se na onu věc budete dívat z pohledu fanouška pro změnu filmového, se značným přehledem o tisícovkách děl, tak vám daná věc bude připadat jako klišé. Nicméně z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že takhle to v rámci komunity může fungovat a k pravdě to má blíž, než si kdekdo myslí. Že by - vzato kolem - svou roli hrálo, že se na natáčení podíleli i přímo samotní fotbaloví válečníci, konkrétně ze Spartaku Moskva? Pravědpodobně. Zážitek podtrhují autentické záběry z moskevského derby proti CSKA (nemůžu si pomoci, ale bengálské ohně na tribunách jsou pro mě to samé, co hezky namalovaný obraz či kreativní mizanscéna ve filmu) plus soundtrack, kterému kraluje další hiphoper (a zároveň i fotbalový fanoušek) Feduk. Jednoduše řečeno, nemyslím si, že v rámci tématu lze stvořit lépe namíchaný koktejl... 100% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Fotbalovy chuligan je diagnoza mnohdy na cely zivot. A je uplne jedno komu fandite, odkud jste... Akcni sceny povedene a jsou ozdobou celeho filmu. Dejove to je i ve svem zanru pouhy prumer. Ale pohled na tuto problematiku v ruske metropoli je zajimavy. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Film plný testosterónu, divnej záľuby nie vo futbale, ale v mlátení sa navzájom. (Mužom chýba vojna?) Prríbeh o priateľstve, zrade, láske, ruskej náture. Chuligánstvo sa asi viac páči mužskej náture. ()

Reklama

Reklama