Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na janovském policejním oddělení je zástupce komisaře Belli (Franco Nero) vyhlášený svou urputností a někdy až bezhlavým smyslem pro spravedlnost. Už několik měsíců se Belli společně se svým nadřízeným Scavinem (James Whitmore) snaží rozkrýt mezinárodní drogový kartel, ale jejich zátahy nic nového neodhalily. A když se jim konečně podaří zatknout jejich libanonskou spojku, popraví kartel nepohodlného svědka dřív, než stihnou dojet na stanici. Scavinovi se tak potvrdí nejhorší obavy: vedení kartelu má kontakty a možná i kontrolu nad policií, rozehraje proto nebezpečnou hru. Belli zůstává v nevědomosti a rozhodne se jít po nejpravděpodobnějším podezřelém, mafiánském šéfovi Cafierovi (Fernando Rey). K Belliho překvapení se však Cafiero stává jeho prozatímním spojencem a poskytne mu několik cenných vodítek ohledně příští předávky zboží a možného napojení kartelu na vedení města... Snímek Enza G. Castellariho se stal zlomovým bodem jeho kariéry i rodícího se žánru eurocrimi, známého také pod italským názvem poliziotteschi. Policie stíhá, zákon osvobozuje (1973) nebyl zdaleka první italský film inspirovaný drsnými americkými thrillery, který těžil z bezútěšné vlny násilí a kriminality přecházející přes celý Apeninský poloostrov a v němž hrdina bere zákon do svých rukou. Stal se ale kasovním hitem a pomohl nastolit žánr i jeho ústředního představitele, někdejšího Djanga a nyní drsného policejního vyšetřovatele Franca Nera. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobré a pro mě zatím nejlepší Castellari. Konečně vhodnější vyváženost akce a vyšetřování. Film je veden hodně v náznacích a je z něho znát Damianiho silný vliv na žánr. Chapadla chobotnice sahají až do těch nejvyšších pater politiky. Starou mafii nahrazují vyspělejší zločinci, kteří nijak neváhají ani zabíjet policisty. Komisař (Franco Nero) je dokonce ochotný spojit se se starým kmotrem (Fernando Rey), který ještě vyznával starší metody co nejmenší konfrontace s policíí. V anglickém názvu "High crime", česky se překládá jako "Nejvyšší/největší zločin". Co je oním největším zločinem? Drsné, nekompromisní a se silným emocionálním dopadem. Parádní hudba. Divný střih na konci v poslední scéně, který mě docela zmátl. Teď koukám, že to je zatím jediný film od Castellariho, kterému jsem udělil 4 hvězdy a dokonce přemýšlím i o té páte. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost,kde nemáte ani chvilku klidu vstřebat co se bude dalšího dít.Hned v úvodu je dlouhá honička,která má potřebný říz.Pak se malinko ubere z plynu,ale doopravdy jen chvilku,aby člověk poznal starého známého Fernando Rey jako Cafiera,který určitě každý fanoušek zná z Francouzský spojky.Pak už to jede kadencí do úplného konce.ZDE začíná věc,kterou jsem ještě nazažil.ČT ART z nepochopitelného důvodu odstřihla konec!!!Je vidět,jak smyčka přeskočí.Takže kdo hodnotí tuhle verzi je malinko na omylu.Člověka to trefí hned,že jejich verze je o 10 minut kratší a DVD verze 1:40 respektive najdete i 1:38 minutovou.Našel jsem i dvě odlišné distribuce,ale žádná nemá tedy o 10 minut kratší kousek.Samozřejmě děj pokračuje dál a komisař Belli se skvělým Franco Nerem udělá čistku.Jsou tam i dvě humornější vraždy a závěrečný twist.S tímto koncem je film úplně jinde a nekončí do ztracena.Hlavně i jedna velká osoba zemře!85% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na začátku je parádní honička. Já mám pro ty fízlácký Alfy ve vyblitě zelený barvě strašnou slabost. Potom je tam nějaký násilí a ultra-násilí a evidentně se tenkrát nikdo nebál to ukázat. A to včetně násilí na ženách a na dětech. Ale ten film nemá vůbec žádnou pointu. Prostě čekáte, jak se hlavní postava nějak krutopřísně pomstí, ale najednou padnou titulky a je konec. Podle ostatních komentářů existuje teda i nějaká delší verze. Moje hodnocení se teda vztahuje k tý verzi bez konce. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... stíny "rodiny." Muž číslo jedna, éro z éry první třídy. Okatý, v barvě mořské zátoky, vlasatý zlatohlávek Franco, co permanentně zaměstnává hlasivky, nemluví naplano, nepálí nadarmo. Má napilno. Míří nahoru, napřímo. Chopí se práce, z ranku palčivých, rance s chapadly chobotnice. Neochabuje, nepolevuje, i když samotní "sněhuláci" jsou jako saně. Útočí na jeho slunce, chrlí, plivou na ně plameny zákeřně krvavé. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Spolus filmami ako Obcan se bouri a Velke Vydirani ide asi o treti najlepsi film rezisera Enzo G. Castellariho. Hlavnu rolu tu hra Franco nero /Django 1966, Bitva Na neretve, Vamos a Matar, Companeros/, a tu vo filme prenasleduje akusi drogovu mafiu v meste Genova. To sa mi vzdy na Castellariho filmoch, dalej na filmoch Umberta Lenziho pacilo /dodrzoval to aj Villaggio/, ze sa dej filmu odohraval v rodnom Taliansku - bud Rim, genova, Milano bolo castym dejiskom filmov alebo aj Neapol. Dvojica BS/TH mala vzdy kopu reci o USA - tam sa odohravali aj ich filmy. Slusne slapal aj james Whitmore /Asphalt Jungle, Tora Tora Tora a Planeta Opic/, medzi zname proflakle drzky patril aj Nello Pazzafini /Fantozzi 1975, La Polizia e sconfitta, Un poliziotto scomodo/ no a aj Dzovanni Cianfriglia /Kdo najde pritele, najde poklad, Suda a licha, Dva Vytecnici/. Klasicke atributy poliziotteschiu ma - rvacky, autonahanacy. nasilne sceny nechybaju, prestrelky. Castellariho si doposial pamatam ak orezisera podpriemernych Extralargov, tu sa vsak ukazal, ze ma na viac nez len plane Extralarge. Film ma slusne tempo - tu ma pravdu Karlos80 o tej uvodnej autonahanacke,, potom to uz jede a nenudi ani chvilu. Poliziotteschi nie je o hereckych vykonoch, tie tu nebolo treba. Axte funda poliziotteschi filmov, toto je povinna jazda . 77 % ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama