Reklama

Reklama

Rozluštěné poklady - Série 7 (2021) (série)


Záhada podlouhlých lebek (S07E05)

(epizoda)
  • Kanada The Riddle of the Roman Coneheads (více)
Kanada / Velká Británie, 2021, 45 min

Hrají:

Mark Bazeley (vypravěč)

Obsahy(1)

Byla to jedna z největších porážek v historii. Mocnou Římskou říši srazily na kolena barbarské hordy... Vandalové, Gótové, Hunové i další kmeny z dob přelomu starověku a novověku jsou popisováni jako nepředstavitelní surovci, kteří si libují v násilí. Dnes však tento pohled na historické události zpochybňuje překvapivý nález pohřebiště s 51 podivně tvarovanými lebkami. Ostatky těchto lidí pohřbených na tehdy ještě římské půdě vykazují exotický genetický původ. Forenzní expertíza dává odhalené lebky do spojení s kmenem, který Římané považovali za největšího viníka pádu své říše. S Huny vedenými neblaze proslulým Attilou. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Divně pojatý dokument, kdy Hunové byli vlastně ti progresivní, kvalitním masem živení lidé, kdežto Římané jen zkostnatělé upadající společenství s chudinou srkající obilnou kaši. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozdní římské impérium bylo plné hladu, chudoby, vojenských nájezdů. Hunové však nebyli vnímání jen jako dobyvatelé, dokument ukazuje rozsáhlou kosterní analázu, vykopávky z hrobů. Jejich příchod způsobil novou módní vlnu, takže k identifikování lebky nestačí. Nová móda zasáhla celé impérium a vykresluje konec říše zcela jinak, než jsme byli zvyklí. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No náhodou slušné slušné, protože na toto téma se toho ještě moc nenatočilo. Protáhlé lebky se nacházejí všude na světě, ale tyhle jsou docela mladé z 5. století a ještě k tomu v nedalekém Maďarsku. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama