Reklama

Reklama

Muž, pýcha a pomsta

  • Itálie L'uomo, l'orgoglio, la vendetta (více)
Trailer

Kvůli lásce se vydal na cestu, z níž nebylo návratu... Do života mladého strážmistra četnického sboru ve španělské Seville Josého (F. Nero) vstoupí krásná cikánka Carmen (T. Aumontová), do níž se na první pohled zamiluje. José ji má kvůli incidentu uvnitř kasáren doprovodit na policejní stanici, ale dívka mu uteče a je za to degradován. Půvabná Carmen si však Josého i přes problémy, které mu způsobila a nadále způsobuje, znovu získá. Jeho láska k ní přeroste v tragický výbuch žárlivosti, když napadne a zabije jejího milence, svého nadřízeného poručíka. Od té doby je José na útěku před spravedlností a díky Carmen se přidá k dalším psancům, mezi nimiž je také její manžel García (K. Kinski), nedávno propuštěný trestanec. Cílem Josého a Carmen se stane kočár se zlatem anglického velvyslance, za které si budou moci zaplatit cestu do svobodného života v Americe. Daleko větším problém se ale pro Josého stává jeho touha mít nespoutanou Carmen jen pro sebe… Italsko-německý spaghetti western Muž, pýcha a pomsta z roku 1967 se od ostatních filmů žánru již na první pohled liší svým zanesením do Španělska oproti klasickému prostředí Divokého západu. Námět o lásce četníka Josého k nezkrotné cikánce Carmen také nevychází z ničeho jiného než z předlohy Prospera Mériméeho "Carmen" z roku 1845, odehrávající se rovněž ve Španělsku. Podle ní vznikla v roce 1875 také stejnojmenná slavná opera Georgese Bizeta. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Ex_Machina 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová spagetti záležitosť, kde za všetkými problémami hľadaj vypočítavú ženu. Doplatí na to najmä Franco Nero. Je to sympoš s prenikavým pohľadom, no bohužiaľ herec jedného výrazu tváre a to nestačí. Kinski si tu strihol zase svojho klasického šialenca. . . Nuda s peknou herečkou, slušnou hudbou a smutným a mimoriadne tragickým koncom. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Srdcervúca ľúbostná dráma zahalená do westernového hávu. Napriek tomu že je použitá westernová poetika a atmosféra, nejde o western. Príbeh vzťahu romantického seržanta a frivolnej Carmen skutočne skôr pripomína operu Carmen zbavenú operných kudrliniek a drsné westernové pozadie mu až tak nesvedčí. Hoci Franco Nero a Tina Aumont v tomto filme ešte nie sú ostrieľaní herci, ich výkony sú celkom presvedčivé a Nerovu charizmu cítiť na hony ďaleko. Klaus Kinski má nevďačnú úlohu a možno aj vďaka dabingu sa mi zdalo, že mu veľmi nesadla. Produkcia je celkom dobré španielske vybrnkávačky dobre podfarbujú príbeh. Žiaľ celok vyzerá ako torta psíčka a mačičky. Dramatickej linke chýba kúsok na dokončenie existenciálneho oblúka a westernu to zásadné vyhranenie dobra voči zlu. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

"No to ma podrž.. Franco Nero a Klaus Kinski v jednom Spaghetti westerne.." Určite nie som jediný kto si s radosťou pustil túto snímku iba vďaka týmto dvom ostrieľaným chlapíkom. Avšak čakať súbežný boj týchto dvoch známych pištoľníkov ktorý proti sebe budú bojovať až do poslednej minúty je obrovská chyba vďaka ktorej bude mať táto snímka od diváka oveľa slabšie hodnotenie, u mňa to tak je. Treba čakať skôr niečo vo Westernovom štýle Pravdivej Romanci, tragickejšej Pravdivej Romanci aby som to definoval presne. Obrovská časť je síce viac romantická ako špageťácka, v prvej 3/4 hodine sa neudeje takmer nič adrenalínového, ale nie je to vyslovene zlé. Na to že je to viac-menej béčkové, a ani soundtrack akosi nevytŕča, ako to je v týchto filmoch už samozrejmosťou, je to slušné. No, ako som už spomínal.... čakal som niečo iné.. Nie sledovať Franca Nera ako sa bezhlavo zamiluje do cigánky 2,5* ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu si jistě vytkli nesnadný osvětový úkol, totiž vnést trochu klasické kultury do povědomí širokých mas spotřebitelů pokleslé pop-kultury. Vzali proto zápletku Bizetovy klasické opery Carmen (nebo se inspirovali její literární předlohou, kterou napsal Prosper Mérimée) a umístili ji do kulis spaghetti westernu. Z tohoto hlediska je to opravdu kuriózní dílo s působivou kamerou, vůbec ne nudné. Ale jak je i zde z hodnocení zřejmé, není to lehká práce kulturně povznášet průměrného diváka. Již za tu snahu si film zaslouží plný počet hvězd. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám Franca Nera rád, ale tady to nejde jinak. Tenhle film je sice zasazen do neobvyklého prostředí Španělska, a dokonce vidíme i odvěkou zábavu tohoto národa a toreadory, ale klidně by se mohlo jednat o sto dílnou telenovelu a bylo by to pořád dokola. José se nechá oklamat dívkou jednou, dvakrát, třikrát... a tak dále. Kvůli ní zahodí nejen kariéru, ale vlastně i život. A když už vznikne jediná malá šance, že může žít v klidu od znova, zahodí ji. Ne, není to klasický western, protože na přestřelky byste čekali marně, bitek zde pár je, ale nestojí za řeč. Zbytek se točí neustále okolo této dvojice a lží mazané dámy, která vždy dosáhne toho, po čem touží. Stále jsem čekal, že i na ni dopadne nakonec klatba osudu, ale film jakoby říkal, že kdo chce kam... Hlavní hrdina je po zásluze své zaslepenosti potrestán. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Ríme (Taliansko), ako aj v mestách Guadix, Sevilla, Ronda, Malaga a Almeria, ako aj v púšti Tabernas a v národnom parku Cabo de Gata (Španielsko). (Arsenal83)
  • V západonemeckom dabingu sa tento spaghetti western zmenil na klasický western, pretože španielske oblasti predabovali na mexické El Paso. (Arsenal83)

Reklama

Reklama