Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

“Byť dobrým policajtom dokáže byť ktokoľvek, byť dobrým detektívom je umenie.” Povedala by som, že tento výrok, ktorý odznel v jednej z častí tohto seriálu ho aj veľmi dobre vystihuje. Hlavný hrdina mladý policajt Morse má vynimočný pozorovací talent, výborný úsudok a dokáže klásť tie správne otázky, napriek tomu, že to v danej chvíli jeho nadriadeným “tým obyčajným policajtom” neveľmi vyhovuje. Z uvedeného dôvodu je neustále v nemilosti a nebyť ochrannej ruky jeho priameho nadriadeného dávno by rozdával len bločkové pokuty. Napriek nesporným kvalitám tejto série mi v nej žiaľ čosi chýbalo, možno by to chcelo pre mňa predsa len troška viac sympatického hlavného hrdinu. V každom prípade veľmi kvalitná “kriminálka”. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem dva díly. Ale protože nevím, kdy se, vzhledem k záplavě jiných seriálů, dokopu ke zbytku, radši to okomentuju hned. Takže tedy - viděl jsem dva díly. Dva díly jedné z nejlepších britských ostrovních sérií, které jsem kdy viděl. Na Sherlocka to nemá, ale Poirota, Midsomer... sakra, všechno ostatní to nechává daleko za sebou, neboť tohle, tohle nemá chybu. Je to absolutně přepychové - dokonalá retro atmosféra, Oxford, univerzitní prostředí, vynikající kamera a hlavně strhující Shaun EVans jako Morse. Hudba hraje perfektně, případy jsou zajímavé a jak už jsem psal u pilotu, nejsou originální, ale to podání je velmi inovuje. Perfektní detektivní potěšení se zápletkou jako víno. Tohle se jen tak nevidí a rozhodně by se to mělo dostat do širšího povědomí, neboť je to snad nejlepší současná detektivka od ITV a to znamená sakra hodně. 95%. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režie, styl a postupy si berou to nejlepší z klasického detektivního žánru. Je to poměrně dost zašmodrchané a divák musí dávat pozor, aby mu něco podstatného neuniklo. Potěšily také odkazy na politické souvislosti (vnitřní i zahraniční), jenž se různě v jednotlivých dílech prolínaly. Pilot - 74%. 1. díl - 74%. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

V dnešní záplavě moderních kriminálek moc povedený návrat do časů staré dobré britské detektivní školy. Tentokrát v malebném prostředí oxfordského městečka, kde na jednu záhadnou vraždu připadá celý kopec podezřelých a když už jste přesvědčeni, že víte která bije, vzápětí je všechno jinak. Mladý Morse (zajímavý Shaun Evans) možná na první pohled vypadá jako nezkušené ucho, ale jízlivé poznámky odvrací velice zdatně a ačkoliv má příliš slabý žaludek na ohledání mrtvol, tuto skutečnost plně vynahrazuje jeho bystrý, analytický mozek a dedukce, za které by se nestyděl ani samotný Sherlock Holmes. A ačkoliv opera není zrovna mým šálkem kávy, do této krimi série zapadá dokonale. ()

verlit 

všechny recenze uživatele

První dvě série vynikající. Skvělý hlavní hrdina, výborné (a místy mrazivé) zápletky, zajímavé vedlejší postavy, Oxford na pozadí, i ta opera se snese. Pro milovníky inspektora Morse povinné, pro ostatní doporučené. Jen neudělejte tu strašnou chybu a nekoukejte se na sérii 3! Netuším, jestli změnili scénáristu nebo se jen opil či zbláznil, to jsem nezkoumala. Nicméně ze dvou sérií velmi slušné krimi se stal absurdní paskvil, u kterého člověk netuší, jestli se má smát nebo plakat, ale co by měl především udělat, je včas vypnout televizi. Série 3 opravdu NE! ()

Galerie (936)

Zajímavosti (3)

  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)

Reklama

Reklama