Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (84)

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režie, styl a postupy si berou to nejlepší z klasického detektivního žánru. Je to poměrně dost zašmodrchané a divák musí dávat pozor, aby mu něco podstatného neuniklo. Potěšily také odkazy na politické souvislosti (vnitřní i zahraniční), jenž se různě v jednotlivých dílech prolínaly. Pilot - 74%. 1. díl - 74%. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

Docela far-fetched (nebo hezky česky zavlasypřitažené, chcete-li), hlavně první dva díly (pilot nepočítám). Na ITV mám rád, že nešetří na komparzu a výpravě obecně. Zahráno solidně, i když mě ten opakující se zmatený výraz Morse začínal postupně víc a víc iritovat. Ale řešené případy jsou zajímavé a 90 minut uteče rychle. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

skvelé krimi. Výhoda každý diel o inom, páčila sa mi aj dobo vykreslena atmosféra na policajnych staniciach  v mestách vrátane postrehov medzinarodnych udalostí vo svete. Naviac nikto nebral ohlad na heslo "FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU" v tom serialy fajčili ostošesť takmer všetci vrátane mna ako diváka pri sledovaní :) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc velkým fanouškem detektivek, zejména britských. Vždycky mi to pinožení po anglickém venkově a pátrání po zločincích přišlo docela nudné. Tady ovšem je to asi nějak jinak. Ne, že by ti Angláni nějak ožili a byli najednou méně škrobení, ale podané je to věcně, dialogy jsou smysluplné a postavy mají náležitý a hlavně pochopitelný vývoj. Zkrátka jsem s těmi detektivy srostl a nerad se s nimi loučím. Je to skvěle natočený seriál, takových je na výběr docela malinko...85% ()

Galerie (936)

Zajímavosti (3)

  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)

Reklama

Reklama