Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (286)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ evropské artové komedie, který mi sedí. Absurdní komickou polohou v lecčems připomené nedávné počiny nového řeckého filmu (především Špičák a Alpy), ale při bližším prozkoumání režisérovy filmografie je jasné, že si svůj osobitý styl udržuje už od počátku devadesátých let a nejde tedy o imitaci úspěšného modelu. I přes všudypřítomnou nadsázku a záměrné úlety ve vyprávění si Borgman udržuje znepokojivou působivost, i když podmanivá atmosféra plná otázek a šokujícího narušování očekávání k závěru viditelně slábne a film pouze setrvačně splní to, co už divák tuší. Škoda, že režisérova podvratnost nevydržela s dechem, ale i tak množství bitarních motivů a nečekaných žánrových příměsí stačí na samovolné podráždění bránice a poměrně otevřenou hru s dorážejícími hypotézami. ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Co tohle mělo být :):)? Nevěřícně (leckdy jsem se přistihla i s vyvalenýma očima) jsem se téměř 2 hodiny dívala na něco, co ve mně evokovalo velmi různorodé pocity, především jakousi vzteklost. Bylo mi velmi nepříjemné nevědět, proč se právě děje to, co se děje. Myslím, že slova OPRAVDU VELMI DIVNÉ by mohly nejvíce vystihnout moje pocity z tohoto filmu, 43%. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Ještě že jsem se už před dávnými časy naučil nebrat vážně všechno, co vidím a nehloubat nad všim, co se přede mnou objeví. Jinak by mi asi jeblo, jako asi režisérovi téhle slátaniny. Na druhou stranu jsem viděl hodně větších sraček, které mě nebavily ani z desetiny tak, jako tohle. Na sobotní noc to ušlo ;-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A co kdyby ses vrátil v jiné roli?“ - „To by šlo. Ale bude to mít následky.“ A pro někoho možná bude mít následky zhlédnutí tohoto filmu…protože jestli čekáte odpovědi na vaše otázky, jste na zcela špatné adrese. Já se dopředu připravil na to, že ze snímku asi příliš moudrý nebudu. Což se mi potvrdilo. Pak ale dělím podobné filmy na 2 skupiny; ty, u kterých netuším, co se děje, ale jsem napjatý, vcelku se bavím, a pak dílka, z nichž cítím jen nutkavou potřebu tvůrce honit si ego na účet diváka. Borgman pro mě spadá spíš do první skupiny. Tenhle film má solidní mysteriózní atmosféru plnou otázek, očekávání a něčeho zneklidňujícího. Člověk pak jen fascinovaně sleduje, jak znuděná panička, které přišla do života trocha toho vzrušení, jde cizinci čím dál víc na ruku. Podoba konce se dá docela dobře odhadnout, přesto diváka čeká závěr, který mu nezodpoví vůbec nic, a naopak další otázky vyvolá. Jediné, co jsem příliš nepostřehnul, byl ten v komentářích zmíněný černý humor. Já vnímal jen absurditu toho všeho. Celkově dávám lepší průměr. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z Borgmana jsem jelen. Nějak mi pořád není jasné, o co v tom vlastně šlo. Pokaždé, když už jsem si myslel, že jsem doma, se stalo něco, co vyvolalo další otázky a dalo podnět k přemýšlení, jak to vlastně všechno je. Ale film mě vtáhl a bavil. A to bylo také jediné, čím jsem si byl u téhle bizarnosti rozkročené do několika směrů jist. 75% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama