Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (286)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dopočul som sa, že všetko už bolo natočené, dnes je teda dôležité najmä ako je to natočené. Borgman vyvolá reminiscencie na viacero klaustrofobických filmov/trilerov ako Funny games, Zmiznutá (tá holandská aj americká) a spomínam si aj na jeden diel Derricka (ten sa ale vyvinie ináč). U Borgmana je síce dôležité ako, ale nie z hľadiska formálnych prostriedkov ako kamera, ktorá je absolútne statická, ale vytváraním napätia a očakávaní veci budúcich. Vďaka tomu pôsobí stále originálne. Originálne pôsobí aj to pod povrchom a nemám na mysli nejaký ľahko definovateľný sociálny podtext. Funguje tu všetko, čiže perfektne zvolení herci, chladná architektúra vyššej spoločenskej vrstvy, vťahujúca kamera, ktorá ju voyeristicky sníma a scenár, poskytujúci niekoľko prekvapení na ceste za jasným cieľom. Borgman je film stále relatívne normálny, s trilerovou kostrou a čierno čiernym humorom, ktorý je ale omnoho sofistikovanejší a vtipnejší ako všetko krvavé, čo som videl u Tarantina. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

(Betonové boty zná každý, kdo sleduje mafiánské filmy, ale betonový... klobouk? Ten je pro mě příjemnou novinkou!) Borgman je zajímavá absurdní thrillerová groteska, jejímž výkladem si nehodlám lámat hlavu, i když se mi samozřejmě pár brakových teorií mihlo hlavou: Plíživá invaze padlých andělů? (viz úvodní kvazibiblický citát). Nebo mimozemských klonů s telepatickými schopnostmi? Řádění fanatické sekty asasínských magorů, nebo zfetovaných uctívačů nějakého šíleného boha či démona? Ale myslím, že si prostě parta Holanďanů pro zábavu střihla takový jemně dadaistický a absurdní kousek a hotovo (praštěná scénka se zahradním divadlem mi to jen potvrdila). Takže jsem se vykašlal na hledání všelijakých těch parabol, hyperbol a alegorií, ale pouze se nechal bavit (a občas i nechtěně - třeba kácením stromu se zabržděným řetězem). Každopádně hodně příjemná změna. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam je takovej Lars von Trier Nizozemska. Točí divný film, ale většinou v nich vždycky má tunu myšlenek a člověk si je musí vysloveně ulovit, pakliže si z těch jeho filmů chce něco odnýst. Tady bych musel bejt snad na narkotikách, abych pochopil to, co se v tomhle filmu vlastně dělo. Nepochopil jsem to ani během filmu a už vůbec jsem to nepochopil na jeho konci. Pochopil jsem snad jenom to, že musím ze sebe eliminovat negativní lidské vlastnosti, neboť jinak si pro mě přijde Borgman. A to by, po shlédnutí tohoto filmu, nechtěl nikdo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aha .. tak o to im išlo, nabrať regrútov. No, v každom prípade to bol dosť zvláštny film, ktorého devízou bolo to, že ste nevedeli, čo je na vás nachystané a kam sa to všetko bude uberať. Alex si jednoducho robil s nami čo chcel. Kopec otázok v hlave, už len nájsť tie správne odpovede. Treba si dať pozor, komu otvoríte dvere a pozvete ho ďalej. Nielen do domu. Výborne natočené, skvelý vizuál. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když by Michael Haneke a Nicolas Winding Refn vychovali dítě, to dítě by točilo právě takovéhle filmy. Já v podstatě nevím, jak to hodnotit. Přišlo mi to zajímavé, ale zároveň mě to moc nebavilo. Všichni moji označení uživatelé až na kusé výjimky dávají čtyři hvězdy, což se tedy nabízí jako neutrální řešení, ačkoliv mi to přijde moc. Ale tři zase málo. Trápím se. To asi Warmerdam chtěl. Tyhle zastřené Funny Games totiž především neustále odkopávala moje očekávání a já se v nich ani na chvíli necítil zorientovaný - to beru jako plus. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)

Reklama

Reklama