Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je polovina padesátých let. Americký indián Jimmy Picard (Benicio del Toro), který za druhé světové války bojoval v Evropě, trpí od návratu domů chvilkovými závratěmi, dočasnou slepotou, ztrátou sluchu. Lékaři ale nedokáží najít žádné fyzické příčiny. Do nemocnice pro válečné veterány proto povolají francouzského psychoanalytika, antropologa a odborníka na kulturu původních obyvatel Ameriky Georgese Devereuxe (Mathieu Amalric). Devereux se s Jimmy Picardem společně pustí do odhalování příčin Picardova stavu. Devereux se tak zapíše do dějin psychologie jako ten, kdo definoval post-traumatický syndrom, postihující válečné veterány. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (24)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Desplechin ide divákovi vopred viac než by ten vopred očakával, čo je dané najmä tým, že postavy sú proste sympaťáci. A to nielen lekár a pacient, ale aj takmer všetky vedľajšie postavy. Ťažko povedať, čím bol tento prípad psychickej traumy a následnej liečby tak zaujímavý, že si zaslúžil celovečerák, ale pokiaľ máte radi psychologické - psychiatrické rébusy, otázky podvedomia a zmysel snov, môžete byť nadšený. Len mi pripadalo, že sa v tomto smere mohlo ísť viac do hĺbky. Prípadne je tam všetko, čo tam má byť, len treba film vidieť ešte raz. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Filmová rekonstrukce jedné skutečné psychoterapie stojí na dvojici herců. Benicio Del Toro i Mathieu Amalric jsou ovšem natolik dobří herci, že to všechno působí uvěřitelně. Dalšími klady jsou pěkná hudba a citlivá režie. Nečekejte ovšem žádné velké drama, jen pomalou a postupnou sondu do duše jednoho prérijního indiána. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Herecky výborné, ale to se dalo od pánů jako Benicio Del Toro a Mathieu Amalric očekávat. Hlavně druhý jmenovaný mě prostě baví, jeden z nejlepších současných francouzských herců. Příběh také není špatný, už jen pro svůj historický podklad, ale podáno je to místy docela nezáživně, což je velká škoda. ()

foils 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv jsem velkým obdivovatelem díla Arnauda Desplechina i Mathieu Amalrica, dopředu jsem tušil, že tenhle film nebude úplně pro mě, a bohužel se mi to do určité míry potvrdilo. Film je jednak hrozně užvaněný, jednak vypadá skoro jako libovolná hollywoodská story o navázání vztahu psychoterapeuta s pacientem (viz Instinct, Dobrý Will Hunting apod.), akorát se odehrává na konci 40. let a místo goril, resp. studentů matematiky v něm vystupují indiáni Černonožci. Ale abych jen nekritizoval: Velkým osvěžením je výkon Mathieu Amalrica, škoda, že jeho postava není dostatečně představena a o pracovní i soukromé historii G. Devereuxe se dozvídáme jen z náznaků, takže s ním dost těžko nějak soucítit. Více prostoru je věnováno titulnímu hrdinovi a tady nutno uznat, že se nějaké přesahy tvůrcům povedly. Jeho problémy neodešly nijak zázračně a např. dál zůstal alkoholikem. Film dopadne dobře, ale o nějakém hollywoodském happyendu těžko může být řeč - všechny postavy si své problémy nesou nadále, pouze se jim podařilo usmířit se světem. Dá se to číst jako metafora boje s depresemi. Zajímavý byl i motiv proměňujícího se modelu soužití ženy a muže. Blackfoot indiáni mohli podle svých tradic ženy surově trestat, Jimmy by ale ženu nikdy neuhodil a naopak většina jeho životních průšvihů měla co dělat se ženami. ()

vitenkviten 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení je asi neobjektivní, ale díky období vlastního pátraní v sobě a spoustě styčných bodů, které v příběhu zařídily spíše rodinné konstelace než Jimmyho úraz, byl pro mě tento film balzámem pro duši. Zpracování a herecké výkony to výborně doplňují. Velmi mě bavilo rozplétání Jimmyho minulosti a nacházení souvislostí, které formovaly jeho příběh. Kéž by našla každá nemocná duše takového posluchače a terapeuta jako byl Georges Devereuxe, jehož rozhled dalece přesahoval mantinely psychologie. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v americkém Michiganu a Montaně. (rafix)

Reklama

Reklama