Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je polovina padesátých let. Americký indián Jimmy Picard (Benicio del Toro), který za druhé světové války bojoval v Evropě, trpí od návratu domů chvilkovými závratěmi, dočasnou slepotou, ztrátou sluchu. Lékaři ale nedokáží najít žádné fyzické příčiny. Do nemocnice pro válečné veterány proto povolají francouzského psychoanalytika, antropologa a odborníka na kulturu původních obyvatel Ameriky Georgese Devereuxe (Mathieu Amalric). Devereux se s Jimmy Picardem společně pustí do odhalování příčin Picardova stavu. Devereux se tak zapíše do dějin psychologie jako ten, kdo definoval post-traumatický syndrom, postihující válečné veterány. (Artcam Films)

(více)

Recenze (24)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Famózní Toro kterému sekunduje neméně dobrý Amalric.Příběh o tom, jaké jsou cesty k objevům.Najednou mi to připomělo náš film ,zapoměla jsem název,je to velice dávno kdy byl natočen :pojednával o práci profesora Jánského.Na jeho počest byly udělovány Janského plakety dárcům krve.Anebo jiný film ve kterém lékaři svojí nevědomostí o hygieně roznášeli bacil který způsoboval horečku omladnic a jejích častá úmrtí... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Desplechin ide divákovi vopred viac než by ten vopred očakával, čo je dané najmä tým, že postavy sú proste sympaťáci. A to nielen lekár a pacient, ale aj takmer všetky vedľajšie postavy. Ťažko povedať, čím bol tento prípad psychickej traumy a následnej liečby tak zaujímavý, že si zaslúžil celovečerák, ale pokiaľ máte radi psychologické - psychiatrické rébusy, otázky podvedomia a zmysel snov, môžete byť nadšený. Len mi pripadalo, že sa v tomto smere mohlo ísť viac do hĺbky. Prípadne je tam všetko, čo tam má byť, len treba film vidieť ešte raz. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Filmová rekonstrukce jedné skutečné psychoterapie stojí na dvojici herců. Benicio Del Toro i Mathieu Amalric jsou ovšem natolik dobří herci, že to všechno působí uvěřitelně. Dalšími klady jsou pěkná hudba a citlivá režie. Nečekejte ovšem žádné velké drama, jen pomalou a postupnou sondu do duše jednoho prérijního indiána. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Herecky výborné, ale to se dalo od pánů jako Benicio Del Toro a Mathieu Amalric očekávat. Hlavně druhý jmenovaný mě prostě baví, jeden z nejlepších současných francouzských herců. Příběh také není špatný, už jen pro svůj historický podklad, ale podáno je to místy docela nezáživně, což je velká škoda. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Přelet podvědomím. Moje hlava křičí: "Pomozte." Padá na ni psychické závaží, je zaklíněna v bolestech. Když "sedí," trůn je jeho. Benicio Del Toro. V jednom James Dean a Leonardo DiCaprio. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem asi více, bylo vcelku utahané místy. Del Toro celkem v pohodě. Nejsem si jistý, že dané téma bylo nosné pro celý film. Ony traumata jaksi na to plátno nepronikly. Pomalu plynoucí film, kde se toho až tolik nestane, pouze je nám přiblížený vcelku tuctový život jednoho indiána. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Nejednoznacna psychoterapie a ne, zadne drama a la Kralova rec. A to mi sedi. Stejne jako me bavi, jak Desplechin vodi divaka za nos. Kdyby mu mene pomahal dostavat ze spatnych stezek zpet, byl bych ale jeste radsi. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Traumatizovaný indiansky ostrelovač z II.svetovej vojny a nielen z nej na ceste k psychickému uzdraveniu nie zrovna štandartnými psycho technikami.Malo to dobrú atmosféru a Benicio ako vždy skvelý.Flashbacky s traumami z detstva a mladosti które hral dospelý Jimmy/Benicio boli fakt super. ()

Akaja 

všechny recenze uživatele

Film jsem rozkoukala bez nejmenšího tušení, o jaké téma a žánr půjde a dlouho jsem čekala, co se z toho vlastně vyklube. Nemastný neslaný příběh podle skutečných událostí, hm. Postava psychoanalysty byla málo propracovaná, scény z jeho osobního (partnerského) života mi přišly zbytečné, měli mu dát větší prostor. ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Pseudointelektuálna nuda plná freudovskej sexuálnej deprivácie. A ak Del Toro vyzerá ako indián, tak ja som náčelník "Červenokožec ako vyšitý". ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento snímok išiel mimo mňa. Dvojhodinový nudný psychoanalytický paškvil, v ktorom sa rozoberajú problémy indiánskych vojnových veteránov so snahou priblížiť ich psychoprofil. Veľmi rozvláčne spracované a rozprávanie dve hodiny o nejakých pocitoch môže byť síce fajn, ale tu to nefungovalo. Hudba fajn a námet vcelku slušný, škoda, že z toho režisér nevyžmýkal viac. Slabý priemer. 40 % ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Nezáživná psychologická studie jednoho normálního, ale v duši nemocného indiána a zároveň válečného veterána a jeho rozmluvy s francouzským psychoušem, který jediný tomu svojí živostí tomu dodával trochu šťávy. Jinak je to spíš na usnutí. ()

foils 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv jsem velkým obdivovatelem díla Arnauda Desplechina i Mathieu Amalrica, dopředu jsem tušil, že tenhle film nebude úplně pro mě, a bohužel se mi to do určité míry potvrdilo. Film je jednak hrozně užvaněný, jednak vypadá skoro jako libovolná hollywoodská story o navázání vztahu psychoterapeuta s pacientem (viz Instinct, Dobrý Will Hunting apod.), akorát se odehrává na konci 40. let a místo goril, resp. studentů matematiky v něm vystupují indiáni Černonožci. Ale abych jen nekritizoval: Velkým osvěžením je výkon Mathieu Amalrica, škoda, že jeho postava není dostatečně představena a o pracovní i soukromé historii G. Devereuxe se dozvídáme jen z náznaků, takže s ním dost těžko nějak soucítit. Více prostoru je věnováno titulnímu hrdinovi a tady nutno uznat, že se nějaké přesahy tvůrcům povedly. Jeho problémy neodešly nijak zázračně a např. dál zůstal alkoholikem. Film dopadne dobře, ale o nějakém hollywoodském happyendu těžko může být řeč - všechny postavy si své problémy nesou nadále, pouze se jim podařilo usmířit se světem. Dá se to číst jako metafora boje s depresemi. Zajímavý byl i motiv proměňujícího se modelu soužití ženy a muže. Blackfoot indiáni mohli podle svých tradic ženy surově trestat, Jimmy by ale ženu nikdy neuhodil a naopak většina jeho životních průšvihů měla co dělat se ženami. ()

MAGR 

všechny recenze uživatele

Velmi pozvolna plynoucí drama na němž oceňuji zajímavý casting ústřední dvojice. Válečný vysloužilec indiánského původu místy v hovoru s antropologem a odborníkem na " natives" hovoří metaforickým jazykem původních obyvatel Ameriky a rozkrývá traumata, kterým může nejlépe rozumět poněkud extravagantní, ale také otevřený doktor bez titulu. Snímek začíná a končí bez jakékoliv gradace. Prvky, jenž by mohly přinést dramatický oblouk, pochází ze vzpomínek Jimmyno P., který je v nich vždy přítomen jako jakýsi nezůčastněný pozorovatel. Souhlasím, že snímek mohl být mohem vrstevnatější, ovšem stojí za vidění. ()

Privatejoker 

všechny recenze uživatele

Film je obtížnější na pochopení, ale pokud se zajímáte alespoň okrajově o psychologii, tak vás velice překvapí. P.S. Nikdy bych si nepředstavil Benicia Del Tora do role původního Američana. ()

Reklama

Reklama