Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na motivy románu "Když jsem umírala" (1930) od Williama Faulkera pojednává o životě bílé chudiny na americkém Jihu. Popisuje tragikomickou desetidenní pohřební pouť, jejímž důvodem je splnění posledního přání umírající matky početné rodiny. (Charpy)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dost silný prožitek, vyčerpávějící, pro mě však zároveň fascinující podívaná s krásnou kamerou a přírodou... Narozdíl od většiny komentujících vůbec neznám knižní předlohu od Williama Faulknera, ale během dlouhého putování krajinou jižanské sedlácké rodiny s rakví se zesnulou matkou rodiny mi samotná atmosféra filmu včetně ponoru do psychologie postav připadala hodně silná. Zakrátko jsem byl pohlcen a bylo mi ctí sledovat emocemi naplněný děj rozpracovaný do celé řady působivých obrazů, stejně jako minimalistické herecké výkony Jamese Franca a Logana Marshalla-Greena. Osobně mě občas akorát rušilo to půlení vizuálu na dvě souběžně probíhající záběry, což sice lze nepochybně považovat za neotřelý a invenční přístup, ale některé takhle laděné pasáže byly pro mě spočátku hůře ztrávitelné a ocenil jsem pak, když se tento experimentální prvek objevoval v druhé polovině už jen výjimečně. Takto silně uměleckou záležitost, která vypráví především obrazem, bych však rozhodně nedoporučil mainstreamovému divákovi toužícímu za každou cenu po akci a strhujícím napětí. Pro ty, kteří se rádi nechávají nést pomalým tempem a dokážou se během filmu nadchnout i pro hlubší umění a naplno procítit tu vnitřní atmosféru a pocity postav během silného dramatu, může být tento nezvyklý artový počin ze současného amerického nezávislého filmu naopak šťastnou volbou. [85%] ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Prekvapive slusna, ale az prilis doslovna adaptace. Filmova zpracovani knih by proste nemela byt jen slova doplnena o obrazky a konkretne Faulknerova predloha by si vzhledem ke svemu experimentalnimu duchu zaslouzila odvaznejsi filmarske postupy nez jen prosty split screen. Vystihnout atmosferu knihy se ovsem vicemene podarilo a Tim Blake Nelson je tu zrejme ve sve zivotni roli. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, ale z toho co jsem viděl si myslím, že úplně nejvíc by ten námět vynikl ve stylu slow cinema. Ono by to bylo dost náročné na provedení a myslím si, že Franco na něco takového není stavěný, ale kdyby to vzal do ruky třeba Lav Diaz, trvalo by to sice minimálně čtyři hodiny, ale mělo by to v sobě úplně všechno a byl by to majstrštyk. Tohle sice vůbec nemá špatný scénář, ale určité dopilování by se nejspíš šiklo, aby to pak místy nepůsobilo jako prvoplánová depka. Víc mi ale stejně vadil ten Francův experimentální nápad s rozdělováním obrazu na dvě poloviny. Sám o sobě nějakou působivost sice měl, ale účel v tom nemá, takže je to jen pseudoumělecký prvek a nechápu, proč se ho tam Franco rozhodl použít, když už i tak je to dostatečně náročné. A ty slow-motion scény mi taky přišly zbytečné. Jinak se mi to ale překvapivě líbilo - má to dost zajímavých a občas i silných scén a dobře napsané postavy, nudil jsem se u toho minimálně, zahrané a natočené je to taky solidně a celkově mi to i přes tu lehce přehnanou hru na velký art sedlo. A zároveň mě to určitě zaujalo víc, než většina současné artové tvorby, takže ty slabé čtyři z mé strany vnímám jako určitě zasloužené. Slabé 4* ()

erased 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku As I lay Dying není vůbec špatné, z předlohy si bere to nejlepší a obsazení i scénář jsou vesměs na špičkové úrovni. Dojem však nemálo kazí křečovitě zakomponované záběry dvou kamer najednou (které se bohudík z nějakého důvodu objevují pouze v první polovině) a určitě by se daly přirozeněji zpracovat i monology do kamery. Ta roztahaná a tichá, pro někoho třeba pseudoumělecká atmosféra má ale i tak svou sílu, a to i přesto, že z celého filmu jde na sto honů cítit prvoplánovost. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Tento film sa dá charakterizovať jedným slovom - pseudoumelecký. Monológy hrajúce sa na nositeľa hĺbavých myšlienok a pritom sa ich výpovedná hodnota blíži nule, delenie obrazu na dve časti a využívanie slow-motion pôsobia viac rušivo ako by mali zintenzívniť filmový zážitok (ak tam vôbec nejaký je). Jednoducho, tomuto filmu bude chápať asi len samotný Franco. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama