Reklama

Reklama

Blue Ruin

(festivalový název)
Trailer

Dwight je tulák stranící se společnosti, který žije u pláže, jídlo hledá v popelnicích a spí ve starém, zrezivělém autě. Jeho bezvýznamná existence je narušena zprávou, že jeden muž z jeho minulosti byl propuštěn z vězení. Dwightův smysl života se přes noc náhle změní a za účelem pomsty se vrací do rodného města ve Virginii. (dresi)

(více)

Recenze (100)

Matty 

všechny recenze uživatele

Intenzivně nedobrý pocit od začátku do konce a ještě dlouho po něm. Jako čistý viscerální revenge movie (zřejmě bez „rape“, což ale není úplně jisté) funguje Blue Ruin bezchybně (a přiléhavější název by mohl znít třeba I Piss on Your Grave). Saulnier omezuje vědomostní rozsah nepříliš komunikativního vyprávění na to, co vnímá a cítí protagonista. Ve zvukové stopě se znepokojivě mísí subjektivní sluchové vjemy se skutečnými ruchy prostředí, takže nikdy jistě nevíme, zda se blíží skutečná hrozba, nebo Dwightovi jen hučí v hlavě. Významný podíl na emocionálním vtažení mají také realistické detaily (vytahování šípu, zastavení tekoucí vody a zhasnutí světla, zvracení ze stresu), dávají nám na vědomou, že v tomhle světě platí pravidla dost blízká světu našemu (což může znít jako banalita, ale u amerických žánrovek rozhodně nejde o zavedený standard). Pouze postavy zde jednají se zvířecí pudovostí dle elementárního evolučního vzorce „zabij, nebo budeš zabit“. Podobně jako ve starých dobrých kovbojkách, kde na dlouhé úvahy a proslovy také nebyl prostor, kde se také věčně řešil konflikt civilizace a divočiny (zde přímo vtělený do hlavní hrdiny, stojícího na pomezí těchto dvou prostorů) a kde byly nejoblíbenějším fetišistickým objektem rovněž střelné zbraně. Výhrady lze mít k příliš letmému naznačení motivací, ale právě minimum informací o tom, kdo a čím Dwighta tak rozhodil, přispívá k zneklidňujícím pochybám, zda je jeho jednání opodstatněné. Film odpověď neposkytuje. Jenom nás řádně vyvede z míry a nechá, ať už se se spoustou protichůdných myšlenek v hlavě nějak popereme. Pro mě jde o jasný znak kvalitního thrilleru. Těším se na Green Room. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Objektivně nemůžu tomuto nezávislému revenge thrilleru vytknout skoro nic, jedná se o solidní filmařinu s báječnou kamerou a vtahující melancholickou atmosférou. Na mne to ale bylo asi až příliš pomalé, a to je co říct, protože obecně proti pomalým filmům nic nemám. The Battery bez kouzla. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Jeden z najprijemnejsich zastupcov revenge zanru posledneho obdobia. Hlavne v prvej polovici je to pohlad z inej perspektivy - ci uz skrz profilaciu hlavneho hrdinu, az cez absurdne situacie, ktorymi sa dej ubera. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bylo fajn, jak si to tam mezi sebou redneckovsky vyříkali, ale hlavní hrdina měl na můj vkus moc ubulenej ksicht. Ta část s kámošem, co ho jen tak zásoboval zbraněma mi přišla dost nedůvěryhodná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,WADE UBLÍŽIL MÝM RODIČŮM"... /// Za 20 minut dokonáno jest, a tak čekám, co že jako bude teď, páč Dwight není žádnej Ch.Bronson. Ani myslitel. A tak není divu, že místo sladkýho pocitu z dobře vykonaný práce, přichází boj o přežití… Jednoduchej, ani moc drahej či zázračnej festivalovej snímek. Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Film vo pomstě prostě musí bejt pomalej a jeho hlavní hrdina podivnej! 2.) … a teď se chystám tu svini sejmnout! 3.) Thx za titule ,,SneakyT“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rok 2014 je silně nabitý revenge filmy a obávám se že Blue Ruin výjde jako nejslabší článek. Revenge je můj oblíbený subžánr obecně, ale tohle velmi nefungovalo. Hodně pomalý. "tichý", né příiš zajímavý a otravný film s nesympatickou hlavní postavou a s třemi slušnými gore scénami, toť vše, co film nabízí. Je to škoda, zrychlit tempo, přidat na zběsilosti, akci, dravosti a syrovosti a momentálně bych mohl jásat radostí. Doufám, že Cold in July dopadne lépe.50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Bezdomovec sa dozvie, že sa z basy vrátil muž zodpovedný za smrť jeho rodičov a tak sa oholí a rozpúta revenge movie trip. Intenzívne vraždiace scény sú plusom snímky; sú nakrútené ťaživo, „zle“ a odporne, čiže prísne v súlade s realitou. Bohužiaľ, tým sa klady asi končia. Ani scenár v iných revenge movie nezvykne bývať na Oscara, ale tie filmy aspoň zvyknú mať sympatických hrdinov, dobré postavy, kvalitných hercov. Tých zlých nenávidíme, sú nám odporní, prajeme im smrť. Tomu, kto sa mstí, držíme palce. Nie tak v Blue Ruin, kde gauneri nie sú detailne predstavení, divák si k nim nevytvorí žiadaný „nenávistný“ vzťah a tak, keď ich chlapík postupne znáša z tohto sveta, netvorí sa v ľahostajných divákoch žiadna emócie. Samotný pomstiteľ je nie príliš sympatický a remeslo mu nejde od ruky. Chápem, že to nie je rodený zabijak, ale jeho amatérske a nelogické konanie proste irituje a bodka. Mimochodom, jeho kamoša, ktorý mu poskytne arzenál (a zachráni mu život) si strihol Buzz zo Sám doma. Ja som vždy tušil, že v ňom niečo je. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Druhý den od projekce se nějak nemůžu s Blue Ruin srovnat. Snažím se přijít na to proč a nenapadá mě nic jiného, než, že mně byla hlavní postava krajně nesympatická a nevím jestli to bylo Jeremyho úmyslem a nebo fatálně špatným výběrem Macona Blaira. Silně váhám i nad tou trojkou, protože mně tam bylo proti mysli daleko víc neuvěřitelných momentů než jen pomalost, tu bych klidně unesla. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Za poslední období, řekl bych za rok určitě, nejlepší revenge flick, který mne dostával typickou (těžko popsatelnou) australskou atmosférou a zejména celým pojetím a formou. Forma vládne !! Děj je popostrčen na vedlejší kolej. Většina uživatelů zmiňuje "pomalé vyprávění" a řekl bych, že většině to prostě nesedělo ... U mne tomu bylo naopak, pomalé vyprávění v drsných filmech mám rád, ne vždy, ale pokud je dobře zpracováno, tak nemám slovo kritiky. Co mne ale naprosto dostalo, tak byla hlavní postava, která si jde za osobní pomstou ...! Ještě nikdy jsem se nesetkal s takovým "nýmandem", obyčejnou nickou, který se neumí prát, neumí střílet, není ani příliš chytrý a dokonce paradoxně není ani moc statečný ... je vystrašený, je na něj ale vytvořen tak brutálně intenzivní tlak okolností, že se sám vybičuje k těm nejhorším činům proti lidskosti - vraždám a mrzačením několika jedinců, kteří se proti němu v minulosti postavili. V tomto je nekompromisní až na dřeň ... Nejde o to, jestli se chce pomstít či nikoliv, nijak si pomstu neužívá a z krvavých masakrů je psychicky a fyzicky naprosto zdrcen. Ale jak naznačuje celý film: "on to prostě musí udělat .... musí se to stát a přes to prostě nejede vlak". Hutný, pomalý, psychicky nátlakový a výživně drsný "revenge flick", který mne chytil za srdce a já si říkal ... takhle by se to mohlo skutečně možná i stát ... (výstřel na poli je nejlepší okamžik, navíc opět vykazující realističnost filmu: rána, půl vteřiny "podivné nic - zasvištění kulky" - ... ;-)) ). Tohle je prostě v rámci subžánru TOP!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I piss on your grave. Do modra zahalená, tragikou lemovaná cesta pomsty, které sice schází plán i schopnosti, ale nechybí jí odhodlání (co na tom, že de facto jediný akt spravedlnosti je nasměrování proudu moči). Neokázalé vyobrazení aktivit „vyděšeného mstitele“ asi nejlépe charakterizuje věta ze Saulnierova komentáře na blu-ray: „Mám rád archetypální scény přerušené realitou.“ Nechybí inspirace filmy Coenů (autochirurgie jak od Antona Chigurha), explicitní a opravdově působící násilí i nijak neodsuzující pohled na americkou kulturu držení zbraně. „That's how this works, man. The one with the gun gets to tell the truth.“ I s ohledem na Green Room si Saulnier zaslouží do budoucna pozornost.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dvojnásobná vražda zďaleka nezavŕšila dielo skazy. V istom zmysle ho započala. Napriek odsúdeniu páchateľa, situácia sa veľmi negatívne podpísala na synovi zavraždených rodičov, z ktorého sa stal čudácky bezdomovec. V okamihu, keď sa dozvie, že vraha púšťajú z väzenia, sa jeho snahou dokonať pomstu ozubené kolesá dokonania skazy a deštrukcie roztočia na plné obrátky. Špinavo, ušmudľane, nepríjemne realisticky. Všetko, čo sa má stať, sa aj stane, no pocit satisfakcie to nikomu veľmi neprinesie. Skôr zmaru a beznádeje. Otázne zostáva, či má zmysel nakrúcať takéto filmy, so scénami akoby zo života, plné nesympatických postáv na jednej aj druhej strane. Ako taká zasoplená, neveľmi príjemná nočná mora. Pocit ako pri zakúsnutí sa do obloženého chlebíka, vytiahnutého zo smetiaka plného zapľuvaných špakov. Na druhej strane, nepozeralo sa to zle, nepredvídateľnosť konania postáv, značná, no ako píšem vyššie - nejakú zaujímavú myšlienku to neprináša. Teda hádam okrem posolstva, že na súkromnú pomstu sa je lepšie vykašľať, ako riskovať pokašľanie si života. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sám doma a chudobný, alebo ako sa dostať pod drn konvaliniek bez premýšľania. "Blue Ruin" vôbec nie je zlým revenge thrillerom, ktorému sa miestami celkom darí nastoliť nepríjemnú atmosféru, či vďaka mĺkvemu prejavu hlavného hrdinu, vyvolať obavy o jeho osud. Faktom ale zostáva, že tento snímok je jeden z milióna jemu podobných bez mimoriadnej štipky originality. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Je to indie drama? Je to thriller? Nebo snad horor? Snímek o tom, co nehezkého s člověkem udělá pomsta, ať už si ji obhajuje jakýmkoli způsobem. Syrové, uvěřitelné a sugestivní, naneštěstí však ale zároveň také nebezpečně uondané. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hodne oldschoolový kúsok a nepríjemne fyzický revenge thriller, kde si s hlavným hrdinom užijete pár krušných momentov. Saulnier vsádza všetky karty na minimalizmus a realizmus, ktorý sa postupne mení vo vyhrotenú absurditu. Absurditu, ktorá vonkoncom nie je smiešna, len krutá. Hlavný hrdina je zbabelá šedá myška, zahnaná do kúta, ktorá si prejde borgmanovskou premenou zovňajšku, aby vypustil hrádzu nezmyselného násilia medzi dvomi rodinami. Pomalé tempo, pozvoľné rozvíjanie sprvu trochu tajomnej zápletky, hustá atmosféra a slušná porcia krvavých steakov na večeru. Krásna práca s jednoduchou kamerou a minimalistická hudobná zložka robia svoje. Maconovi Blairovi by som zožral asi všetko, aj keby sa na konci zdvihol a za sprievodu Paradise City odchádzal v tom bielom Lincolne do západu slnka. 80% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Formou i tempem bych tento film přirovnat k Wheatlyho Památkářům, no hodnotím o hvězdu hůře, protože i když pominu neucelenost příběhu, sledování konání tlamoidního hlavního hrdiny mě bavilo mnohem méně. Snímek si umí vybudovat takovou neznámem obestřenou atmosféru, akce je pečlivě rozeseta do celé stopáže, s gore efekty si tvůrci také dali práci, jenže jak má být pomsta sladká, když nedostanete pořádně zahořknout. Forma fajn, obsah nic moc. 55% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po přečtení zdejšího obsahu jsem byl na film celkem natěšenej. Blue Ruin je bezesporu povedeným zářezem v rámci revenge filmů(všeobecně). Po filmařský stránce jde o dobře odvedenou práci. Přece jenom se nemůžu ubránit lehkému zklámání. Přece jenom jsem očekával asi trochu víc. 3hvězdy. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že chlap ma niekedy sral tým, ako bol spočiatku grambľavý, alebo tým svojim nekonečným proslovom na konci, ktorý ma takmer uspal, ale kamera bola neuveriteľne namakaná a i príbeh sa mi páčil, tak na celkovom hodnotení nezľavím, pretože tieto indie low budget filmy ja milujem. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Niekedy môže hlavný hrdina predstavovať totálne zápornú postavu, no napriek tomu k nemu z určitých dôvodov prechovávate sympatie. Postupne si k nemu budujete vzťah, začínate chápať jeho konanie a aj keď viete, že to nie je správne, jednoducho mu držíte palce. Lenže Dwight nie je tento prípad. Nedokázala som mu fandiť, bol absolútne nesympatický. Jednoducho len túžil po pomste a bol preto ochotný urobiť všetko. Začiatok vyzeral sľubne, ale pomerne rýchlo som sa začala nudiť. Ani toľko hláv, čo počas Blue Ruin padlo ma nedokázalo udržať v napätí a vybudovať si s týmto filmom vôbec nejaký vzťah. ()

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama