Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti je země přelidněná. Bohatí pozemšťané tedy zřídí kolonii na měsíci a tamní obyvatelé se stanou dělníky pracujícími na měsíčním povrchu ve službách Země. Časem ale začnou být méněcenní a mladé generace, které již život na zemi nepoznaly se začnou bouřit. Vznikají guerillové frakce a terorismus je na denním pořádku. Zemské jednotky se proto pokusí zlomit odpor a zaútočí na Dallos - podivný útvar na měsíčním povrchu, který místní obyvatelé uctívají jako boha. Jenže s boží silou není radno si zahrávat... (Skejpr)

(více)

Recenze (2)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Začátek tvorby jedné z anime ikon, tvůrce kultovního filmu Ghost in the Shell, Mamoru Oshiiho, není nijak oslnivý. V tomto OVA nám nabízí ve sci-fi literatuře provařené téma boje měsíční kolonie proti útlaku (např. Heinlein: Měsíc je drsná milenka, A.C.Clarke: Světlo Země), navíc nevhodně ozvláštněné tajemným objektem Dallos, jehož funkce z hlediska jak příběhotvorného, tak myšlenkového je značně diskutabilní. Jak Heinlein, tak Clarke, ale ještě spíše skutečná historie, přimějí k zamyšlení nad vzpourou proti tyranii s větší pravděpodobností. Rovněž mi přijdou více vzrušující. Fiktivní dějinný proces prostě v Dallosu neožil, a to i přesto, že strany konfliktu nejsou líčeny bezvýhradně černě a bíle. Narozdíl od adolescentního hlavního hrdiny. Když k tomu přičtu naivní souboje mechů a pošlapané principy fyziky, jejichž dodržení by bitvy navíc učinilo efektnější, jak dokázal ve zmiňované knize Clarke, podprůměrné hodnocení je nevyhnutelné. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Solidní nostalgie, která dnes ale nemá šanci oslovit širší veřejnost a užijí si ji tak opravdu jen zarytí otaku. Je zajímavé pozorovat některé prvky, které Oshii později rzozpracoval a staly se pro něj v určitém směru typické... ()

Reklama

Reklama