Reklama

Reklama

Ghost in the Shell

  • Japonsko Kōkaku kidōtai (více)
Trailer

VOD (1)

„V blízké budoucnosti se korporátní sítě dostávají až ke hvězdám, elektrony a světlo proudí vesmírem. Pokrok v komputerizaci však ještě nevyhubil národy a etnické skupiny…“ V roce 2029 jsou počítačové implantáty v kyborgicky upravených tělech samozřejmostí a Japonsko se stalo jedním velkým městem, které je zasíťováno tokem informací. Vyšetřovatelka Motoko, napůl člověk, napůl stroj, řeší případ zločinné umělé inteligence, která vznikla v počítačové síti zvláštní obdobou evolučních procesů. Následuje nejen mocenský boj nadnárodních organizací, ale také boj o hranice těla, ducha a soustrojí… Mimo Akiry (1988) je Ghost in the Shell bezesporu nejslavnější filmová adaptace na základě komiksové předlohy vůbec. Dle anime z konce 80. let autora a ilustrátora Masamune Širóa ji natočil režisér Mamoru Ošii, který se rovněž postaral o povedené pokračování snímku, zvané Ghost in the Shell 2.0 (2008). Původní dílo z roku 1995 na jednu stranu vydatně čerpalo z tzv. kyberpunku, literárního směru, který ustanovili spisovatelé jako Bruce Sterling, William Gibson či Philip K. Dick. Na stranu druhou ale Ghost in the Shell zásadním způsobem ovlivnilo další, podobně laděná díla, jako Matrix, A.I. Umělá inteligence, Dredd, Avatar či Ex Machina. Ošii se scenáristou Kazunori Itóem s detailní bravurou vykreslili realistický svět až znepokojivě blízké budoucnosti, v níž se odvíjí hypnoticky pojatý příběh o samé podstatě lidskosti, při němž si nelze nevzpomenout na dědictví uměleckých sci-fi jako Solaris či 2001: Vesmírná odysea. Na svébytném výrazu existenciálního filmu se zásadním způsobem podepsal rovněž hudební skladatel Kendži Kawai, jehož skladby, v čele s "Making of a Cyborg", jsou neopakovatelnou ukázkou směšování tradice a moderny. To platí i pro výtvarné ztvárnění Ghost in the Shell, dobově pokrokové, snoubící kreslenou animaci s digitálními efekty. O kultovním postavení snímku svědčí fakt, že roku 2017 vznikl v mezinárodní koprodukci hraný remake stejného jména, stejně jako existence bobtnající franšízy, která zahrnuje filmy, televizní minisérie, komiksy či počítačové hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (426)

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Napodruhé o dost silnější zážitek než při prvním shlédnutí (a už tehdy se mi tenhle film líbil). Ne, není to odpočinková záležitost a asi se na tento snímek budu muset někdy podívat ještě jednou, abych si ho zcela vychutnal. Do světa Kōkaku kidōtai se musíte zkrátka zcela ponořit, jinak to nefunguje... Ale můžu vám slíbit, že to stojí za to! Až při druhém shlédnutí jsem si plně uvědomil, kolik zajímavých myšlenek a nápadů se neobjevilo poprvé v Matrixu, ale právě tady (byť Matrix svým prvním a pro mě jediným dílem mnohé z nich dotáhl k dokonalosti). Navíc má tento snímek naprosto jedinečnou (výtečnou hudbou silně podpořenou) atmosféru. Ač nejsem typický fanoušek anime (nebráním se mu, ale ani ho nevyhledávám), tohle mi opravdu sedlo. 90% ()

Jack_F. 

všechny recenze uživatele

Viděna japonská verze s anglickými titulky. To bylo peklo.Jasně nakonec jsem se dozvěděl, že to vlastně nebyli roboti, ale cyber lidé, zhackovaní..hm a co jako? Dobře možná jsem nepochopil kecy typu, že stroj se nikdy nezmění v koně nebo co, ale ani ty scény někdy na sebe mi nedávaly smysl. Nepochopil jsem ten film a navíc to byla ukrutná nuda. Otázka duše a umělé inteligence je podána tak nudně, poeticky a nezajímavě, až si cením filmů jako je AI umělá inteligence a jiné. Jediné, co na filmu dává smysl je: "DNA nie je nic ineho nez program vytvoreby tak aby zachoval sam seba" Hacknut pocitac je nic ale hacknut cloveka ovladat ho a vztvorit simulacie na jeho ovladanie." Jasně, ale proč tak složitě? Koho sakra zajímá, že Matrix nebyl tak novátorský a nechali se inspirovat? Abych jen nehanil. myšlenka je to skvělá(je DNA vlastně informace stvořená..kým? Takzvaným Bohem?). Ale film je to hrozný. PS: Vizuál je promakaný a hudba taky dobrá. ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Nevím, o čem to bylo ani jak to skončilo. Asi proto, že nejsem kyborg. Tři hvězdy za působivý sled obrazů. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne, kde byla ta působivá animace, kterou tu mnozí zmiňují. Akční thriller, jak slibuje popisek filmu, to opravdu není. Je to taková filozofická kompilace na téma: "Může mít cyborg duši?". No, koho tohle téma ještě pořád baví.. ..vlastně bavit vás to může, ale ten kopec dlouhých a hlubokomylných dialogů není pro každého.. ()

blade23mc 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se na tohle podíval až po 20ti letech natočení, tak mě to už zřejmě tolik nenadchlo jako kdybych se na to podíval dříve. Každopádně zpracování, hudba, atmosféra na tu dobu.. no parádní scifi podívaná. Myšlenka do budoucna pořád možná..coby, kdyby. Plus bylo, že od novodobějších anime, to táhlo jako ační/scifi i přesto, že tam nebylo spousta scén s hektolitry krve. No budu tedy mírnější při kritice hodnocení a dám slabší 4* - 70% ()

Foogas 

všechny recenze uživatele

Oku lahodící animace a povedené scenerie? Ano. Fenomenální hudba? Ano! Zábavná podívaná? Ne. Filozofie podaná těžce stravitelnou formou, příběh taky není moc kulervoucí a místy se dostavuje nuda. Avšak své kvality to rozhodně má, jen jsem tomu nepřišel na chuť. ()

Saren 

všechny recenze uživatele

Snad studna dostatečné hloubky, příliš skrovné šířky však. Voda v ní není nikdy dostatečně studená, ale ani dostatečně teplá, čili ji prsty až tolik nevnímáme. Jinými slovy: Kōkaku kidōtai k moudrosti, poučce, životní pravdě... postupně nedospívá, nýbrž jí vzhledem ke stopáži je. Kromě cesty, jež polechtá chuťové pohárky mnohdy víc než styčný bod (pro její existenci nicméně podstatný), zapomněl monsieur kuchař rovněž špetku koření vzbuzujícího emotivní angažovanost. ()

Jason13 

všechny recenze uživatele

Moje první výraznější zkušenost s anime.. Vizuální zážitek maximální. Hudba skvělá, animace (vzhledem ke stáří filmu) dokonalá.. Bohužel v tom příběhu jsem byl od začátku krapet ztracenej. Ale to je dáno zřejmě jen mojí nepozorností. Asi si to dám ještě jednou.. A potom určitě i další kousky z tohohle soudku... ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Anime, ktoré zaujme svojím svojským príbehom a svetom. Je v tom aj akási filozofická rovina, ktorá v podobných existenciálnych sci-fičkách nesmie chýbať. Čo chýbalo ale mne, bola nejaká vyzretejšia dejová linka, silnejšia atmosféra, alebo prosto väčší dôraz na postavy, ktorý by vás držal v napätí dokonca. Takto to bolo chladné a dopozeral som to bez nejakej výraznejšej emócie. ()

RMN88 

všechny recenze uživatele

Jakožto nulový fanoušek anime jsem šel do tohoto filmu s nulovým nadšením, takže jsem to bral jako povinnost tento film viděl, než abych se na něj "chtěl" podívat, a jsem velmi rád, že jsem nic neočekával, protože to co jsem dostal byla skvělá podívaná, kterou jsem vůbec nečekal. Skvělou message tohoto filmu nedokážu vyjádřit slovy, ale podvědomě si myslím, že jí znám a ještě musím zmínit, jak tento film vypadá cinematicky skvěle na animovaný (anime) film, tímhle jsem byl asi nejvíc pohlcen. "A kam bych se teď měla vydat? Síť je velká a nekonečná." ()

Majoslav11 

všechny recenze uživatele

Jeden zo základných pilierov cyberpunku a pre viacerých, spolu s Akirou, aj najlepšie anime vôbec. Tento snímok mám veľmi rád ! Ponurá, atmosférická šeď, vinúca sa medzi Skycrawlermi s hlavnou myšlienkou/otázkou : kde končí, resp. začína život a prečo nemôže byť duch bez schránky a naopak. Motoko Kusanagi je, dle mého, oprávnene sexsybol. V roku vzniku špičková animácia, status undergroundu a kultu. Vďaka filmu som zistil, kto je hudobný skladateľ Kenji Kawai. Soundtrack je geniálny, dokonale funguje s obrazom. Klasika. Za plný počet. ()

Elden 

všechny recenze uživatele

Krásně animované anime. Příjemný, přemýšlivý příběh, který rozebírá problém originality a sebesamosti. Jako většina anime, mírně zmatený a mírně smutný konec. Charaktery nejsou tak propracované jako v jiných filmech (třeba Ninja Scroll), teda kromě hlavní hrdinky. Vizuálně úžasné, nejvíc mě oslnila svéna pod vodou. Pokud chcete vidět alternativu k Matrixu, která je narozdíl od jeho pokračování kvalitní a nekomerční, tak doporučuji. ()

MS Yogota 

všechny recenze uživatele

Jedno z mych nejoblibenejsich anime...nebudu opakovat to, co tu rekla uz vetsina ostatnich...jen dodam, ze pro ty, kteri si to budou chtit uzit jeste vic, tak je temer povinnosti 26 dilny anime serial Ghost in he Shell:Stand Alone Complex, ktery podle me zcela dosahuje urovne filmu, jak po strance obsahove, tak po strance animacni... ()

Muňa 

všechny recenze uživatele

Kdybych to všecko pochopil, tak by to bylo super. Bohužel pro mě je to "jenom" výborný kyberpunk. Podstata existence v 80-ti minutách :) ()

svist10 

všechny recenze uživatele

Přirovnání k majstrštyku Ridleyho Scotta sedí. Opět z toho čiší beznaděj a prázdnota, děj se táhne jak žuvačka na klice, ale není to na škodu. Koneckonců i ten konec je tak nějak podobně do ztracena. Až teď vidím tu inspiraci, kterou někteří nazývají vykradením, u autorů Matrixu. Wachovští ji nepopírají, jméno GITS v souvislosti s tím také padlo. Plný počet si plně zaslouží, za stylizaci, energii akčních scén, intelektuálně-filozofický přesah a animaci. Ghost in the shell dokazuje existenci animáčů pro dospělé, protože si nedokážu představit, jak by tohle pobírali děti. Wow. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama