Reklama

Reklama

Tenshi no tamago

Animovaný / Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Japonsko, 1985, 71 min

Obsahy(1)

Tento animovaný film je o dívce, která prochází zcela prázdnou zemí. Nese sebou vejce, které se snaží chránit. Když dorazí do prázdného města potká ji poutník, který by rád věděl co obsah vejce skrývá.

Velmi nejednoznačné dílko, plné symbolů a náznaků. Nechává naplno pracovat dívakovu fantazii, protože otázky, které vám vyvstanou film v žádném případě nezodpoví. Naopak, čím déle se na film díváte, tím více nezodpovězených otázek nám zůstává. Vše podrthuje depresivní a mysteriózní atmosféra, která jde ruku v ruce se skvělou kresbou. (limited)

(více)

Recenze (68)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Obávam sa, že nepatrím medzi cieľovú skupinu. Oshii je pre mňa tvorcom Ghost in the Shell a tam to asi končí. Takéto pseudoblúdenie so symbolizmom a s presahmi na kresťanskú tématiku sa síce môže javiť ako zaujímavá látka, ale skôr ako o príbeh samotný, ide režisérovi skôr o vytvorenie nepríjemných pocitov, ktoré dotvára ( podotýkam perfektne) hudba. Lenže čo z toho? Pri sledovaní som si ale uvedomil, že ak by sa jednalo o hranú verziu, asi by som tomu dokázal odpustiť viac. Takto to bola veľmi výrazná nuda obohatená o niekoľko zaujímavých nápadov. Nič viac. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se díval unavený a roztěkaný po náročném dni, což byl přesný opak toho, co bylo potřeba k vychutnání si tohoto díla. Tenshi no tamago je poměrně náročný film, vyžadující koncentraci, uvolněnost a klid. Snad se ke snímku ještě dostanu někdy znovu, protože pro tentokrát, napoprvé, je to spíš jen nadprůměr a po skončení sem nabyl pocitu, že by film mohl být třeba mnohem víc. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherné, ale jinak to je bída. Film utíká tak pomalu a jednotlivé záběry trvají tak dlouho, že jsem si někdy myslel, že se přehrávač zasekl nebo moje oči zamrzly. Příběh je nejasný - ze začátku mě ještě bavilo se namáhat, ale po únavném a zdlouhavém soustředění jsem to vzdal. Dokoukal jsem to, ale se zatnutými zuby a uschlou slinou v koutku. Oči naběhlé soustředěním, ale je to utrpení. Jako meditační klip na 10 minut by to bylo nádherné, ale sledovat 71 minut nudu, se nedá. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tento skromný příspěvek k andělskému tématu mě trochu zklamal svým výrazem, ale ocenil jsem ochotu nemonumentalizovat a nevyprávět. Tiché pozorování mi vyhovovalo, ale sama kresba mu trochu odporovala. Přílišná zřetelnost, konkrétnost vychylovala symbolické podobenství v jakousi nadutou alegorii, vyzývavě předloženou k interpretaci. Cítil jsem, že všechno zachycené, spíše teče, než utíká, ale prudkost obrazů převážila nad fluidností, která jediná umožňuje ponor pod hladinou. Podvědomí zůstalo nezasaženo. Sen někoho, kdo nedovede snít. ()

khamull 

všechny recenze uživatele

Mystická a magická pouť světem, jenž přestává existovat, avšak možná pro něj existuje šance, lék na jeho chorobu. Chorobu, která pořád přetrvává - úporná a nekonečná snaha přízračných rybářů honících se za stíny ryb, které už dávno neexistují. Je to přece jejich posláním. Stejnak jako je posláním dívky péče o onu poslední možnou cestu k vykoupení. Má i poutník nějaký úkol, nebo je jen náhodným prvkem ve spleti osudu? Celým dílem se proplétá fascinace vodou, která je schopna měnit podobu světa. Ať svou životodárnou silou, či jen optickým klamem. Nestačí pouze sledovat, ale také naslouchat, cítit a možná i věřit. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama