Reklama

Reklama

V čísle 9

(seriál)
  • Velká Británie Inside No. 9
Trailer
Velká Británie, (2014–2023), 23 h 36 min (Minutáž: 28–30 min)

Hrají:

Steve Pemberton, Reece Shearsmith, Gemma Arterton, Anna Chancellor, Adam Deacon, Tamsin Greig, Conleth Hill, Katherine Parkinson, Anne Reid, Sophie Thompson (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Komediálny seriál ponúka pohľad do šiestich veľmi rozličných domov s číslom 9, v ktorých sa obyčajné a každodenné životy preplietajú s neobyčajnými a nečakanými zážitkami. Vo veľkom vidieckom dome vedie hra na „sardinky" k prekvapujúcim odhaleniam záhad ukrytých v skrini. Zo veľmi starého strašidelného domu sa presunieme do šatne nevraživého herca v londýnskom West End-e. Cestu zakončíme v byte zdanlivo spokojnej učiteľky základnej školy, ktorá sa stáva obeťou svojho dobrého skutku. Každé z obydlí ponúka nepredvídateľne vtipné momenty, ktoré sa razom môžu zmeniť na desivé a hrozivé. (Incantator)

(více)

Recenze (30)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Steve Pemberton a Reece Shearsmith jsou zřejmě velice zajímavé postavičky anglického rybníčku. Kdo jiný by měl tu odvahu rozjet seriál složený z povídek a zvát si do něj všelijaké množství více i méně známých britských herců. Za mě je tento seriál naprosto luxusní jednohubka. Některé díly jsou i takřka geniální a je radost na ně koukat. Baví mě, že nikdy nevíte, s čím počítat. Jediná jistota je místnost číslo 9. Jaký na ní kluci nabalí příběh, to už je čistě na nich. Takže jednou je to solidní satira, podruhý div ne kriminálka, potřetí pak brutální psychologický thriller a na počtvrtý klidně slušně atmosferický horor. Pokaždé to má ale brutální dávku sarkasmu, u které se nelze alespoň usmívat. Plný počet nedávám jen proto, že některé díly byly trošku slabší. Jako celek ale seriál V čísle 9 hodnotím jako velice slušné překvapení, o kterém jsem neměl ani ánung a na HBO Go ho spustil v záplavě jiných seriálů v podstatě metodou pokus – omyl. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Som nadšená od prvého dielu, zamilovala som sa skôr, než skončil. A potom znova a znova a znova... Nejde ani tak o to, že dokonale vypointovaná zmes dahlovského čierneho humoru, absurdity a bizarnosti má relatívne predvídateľný vzorec (avšak stále napínavý a prekvapivý), ale je to tak bravúrne zahraté a naštylizované, až je to čistá rozkoš pozerať. Pre mňa je to proste perfektný zážitok! League of Gentlemen zrejú ako víno :-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím jen první sérii, tedy šest skvělých půlhodinových povídek. Každá byla jiná, ale všechny byly neuvěřitelně nápadité. K srdci mi asi nejvíce přirostla druhá epizoda, úžasná zlodějská groteska, ale jde to opravdu těžko poměřovat. Obzvlášť se mi líbí, jak jsou tvůrci mazaní, jak například ve třetí epizodě dobře vědí, že divák ví nebo alespoň tuší, a přesto (nebo právě proto) se rozhodnou ho něčím překvapit a vyvést z míry... A povede se jim to. Jen tak dál!____Druhá řada laťku udržela přesně v té výšce, ve které byla, tedy velmi, velmi, velmi nahoře. Výborný byl už první díl v lůžkovém voze, ale obzvlášť rád bych vypíchl ten druhý, dokonale krásný.____A ani po třetí řadě nemám důvod snižovat hodnocení. Originalita pánů Pembertona a Shearsmithe asi nezná mezí, mají jedinečný talent spojovat humor a napětí a překvapovat. Epizoda s účtem v restauraci byla z téhle řady asi nejlepší.____Čtvrtá řada potvrzuje vše, co jsem napsal už dříve. Obzvlášť první dva tři epizody jsou něco nevídaného a nestačím se divit, co Pemberton a Shearsmith dokážou vymyslet. Mistři nápadů, zvratů a point, jinak to napsat nelze. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

První díl byl zvláštní, tak jsem si s očekáváním pustil hnedka druhý. Jenže ten mě strašně zklamal. Dle zdejších komentářů to vypadalo na něco světově úžasného, ale opak byl pravdou. Další díly si už nepustím. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pôsobivé, čo títo dvaja komici dokázali vytvoriť. Predovšetkým musím pochváliť hereckú stránku - sympatickí herci, výborné výkony, čistá britská angličtina, ktorá si pýta veľkú dávku trpezlivosti a zvyk. Nemám námietky ani k technickej stránke, pri ktorej vynikla najmä pekná kamera a šikovný strih. S obsahom to bolo trocha horšie. Sú tu napríklad geniálne epizódy, pri ktorých sa divák nielenže pučí od smiechu, ale ktoré dokážu prekvapiť aj svojou prepracovanou pointou, ale aj nezáživné a nudné diely (napr. prvé dva diely 4. série). To však pripisujem na vrub až príliš britskému humoru, ktorému našinec skrátka nemá šancu rozumieť. Preto si myslím, že britský divák si užije aj tie. Tých výborných dielov však bolo viac, takže na slabší nadpriemer to bohato stačí. 70/100 ()

Thomick 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice originální, velice různorodý. Povětšinou mistrně vrstvený i pointovaný, v několika výjimečných případech až zarážejícím způsobem nevzrušivý. Druhá epizoda druhý série je absolutnim skvostem, uplně mě smetla. Hodnocení jednotlivých dílů: Sardines 95 %; A Quiet Night In 85 %; Tom & Gerri 90 %; Last Gasp 60 %; The Understudy 70 %; The Harrowing 65 % ||| La Couchette 80 %; The 12 Days of Christine 100 % (a jedno BLOODY HELL extra). ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Pemberton a Shearsmith jako vždy naprosto geniální. Paradoxně se mi nejméně líbit první příběh Sardinky, který tu všichni vychvalují, a které mi přišly poměrně nenápadité. Nejlepší pro mne jsou rozhodně Quiet Night a Last Gasp. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

To, co Pemberton se Shearsmithem dokáží vytvořit na poli jedné půlhodiny je občas neskutečné. Tolik nápadů, překvapivých zvratů a sympatických postav by mohl závidět kde jaký mnohem "ambicióznější spektákl". Pravda, ne vždy to vyjde úplně dokonale, ale i tak každý díl obsahuje nějaký ten moment, kvůli kterému stojí za to vidět. Oblíbené díly: 1x03 - Tom & Gerri, 2x02 - The 12 Days of Christine, 3x01 - The Devil of Christmas, 3x05 - Diddle Diddle Dumpling, 4x01 - Zanzibar, 4x02 - Bernie Clifton's Dressing Room ()

erased 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvojka Pemberton/Shearsmith se prakticky přes noc stala v britské televizi autorským úkazem. Už tak často nekonvenční ostrovní tvorba totiž vznikem Inside No. 9 dosáhla další mety. Hned úvodní Sardinky svou vyváženou kombinací humoru, dramatu a rafinovanosti dokázaly, že má temná komedie v jejich rukou skvěle nakročeno. A vskutku, přestože některé z doposud vzniklých dvanáctI epizod se zákonitě zaryjí do paměti hlouběji, série nestihla ani na chvíli slevit na tempu. A nic na tom nemění ani fakt, že jsou všechny do jedné vystaveny prakticky totožně - díky rozličným prostředím, postavám i náladám jednotlivých medailonků dokážou všechny tyto téměř hitchcockovské příběhy od začátku do konce pohltit. Jen jeden z nich vybočuje, naštěstí pozitivně. Závěrečný twist The 12 Days of Christine triumfnul všechny předchozí i následující, a oba autoři si s ní možná trochu začali řezat větev pod vlastníma nohama, očekávání před každou epizodou jsou totiž po tomto dokonalém kousku až příliš vysoká. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* náhodou jsem tu narazil na pochvalný komentář na tento britský seriál a protože mám rád jejich černý humor a jednotlivé epizodky jsou kraťounké, tak proč to nezkusit, že? Nejdřív bych rád upozornil, že tu chybí v žánrech thriller, či drama a tak nejde jen o čistokrevnou srandu, i když ta je víceméně v každém díle. Zatím mám zkouknutou první sérii a docela mě to baví, i když kvalita jednotlivých dílů je rozdílná. Před spaním je příležitost si dát něco drobného na dobrou noc, tak v tom budu pokračovat, dokud mě to bude bavit a zatím nechám silnější 3 hvězdy a uvidí se, zda mě další přesvědčí, abych něco přidal. Nechce se mi epizodky hodnotit samostatně a komentovat, tak tu vypíchnu jen ty co byly pro mě obzvlášť povedené - S01E02 a S01E04, // S02E01 a S02E04 // .... U třetí série jsem zvlášť povedený díl nenašel, tak jsem u ní skončil, abych nemusel celkové hodnocení snižovat. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2B /// ART: 0 /// STYL: 1-2 /// CASTING: 1-2 (3*MAX) ] ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Ano, některé díly jsou slabší (stejný model jako u ,Neuvěřitelných příběhů´-ingliš humor,každý díl o něčem jiném a velké rozdíly v kvalitě). Ale i ty nejslabší jsou vysoko nad průměrem. A s ohledem na to, že několik dílů mě rozsekalo (třeba pocta němým groteskám-dva lupiči, služka, starý pán a jeho diva -je třicet minut smíchu s pointou jak od Hitchcoka na tripu) to musí být za plný počet. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postprodukce se nám nějak protahuje a nakonec seriál poběží asi až začátkem roku 2014. Potenciál v tom vidím veliký. Námět mi lehce připomíná 15 Storeys High (Radio version). U tohoto však počítám s ještě více ujetějšími příběhy. ___ Tak po prvním díle je jasné, že to bude více na způsob Tales of the Unexpected. Ovšem co si pánové střihli v 2. díle, to klobouk dolů. Třetí epizoda je naprostou klasikou v tomto žánru. Zajímavé, že 4. a 6. díl (oba bez ústředního dua) z mého pohledu lehce zaostávají za zbytkem jinak výborné první série. 2. sezóna: si drží standard té první. Vybočuje z něj jen druhý díl. Naštěstí pro diváka je to směrem nahoru. Důkaz, že Pemberton a Shearsmith umí psát i pro jiné, ne jen sobě na tělo. No, BBC to asi vidí jinak a na základě nelogického přesunu posledního dílu z obvyklého času to vypadá, že další díly nebudou. ___ Nakonec jsme se 3. sezóny dočkali a retro speciál "z Rakouska" se hodně povedl. U tohohle se herci (i dabéři) museli neskutečně bavit. Po posledním dílu můžu říct, že je to velmi povedená řada. Nemá vyloženě slabé místo, na které bych si za pár hodin ani nevzpomněl. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

říká se, že literáty lze (vedle skupiny, která zvládá obojí) dělit na spisovatele sprintery (píšící výhradně povídky) a spisovatele maratonce (jimž nejvíce vyhovuje květnatá románová forma).......pokud je možné toto rozdělení aplikovat i v případě scenáristů, pak Pemberton s Shearsmithem pravidelně vyhrávají všechny závody v běhu na 100 metrů.......dokonalá aktualizace všemožných poeovsky makabrózních, popkulturních, filmových, literárních a kdo-ví-jakých-dalších odkazů, zakomponovaných do detailně promyšlených struktur, které se pohybují žánrovým polem s nevídanou lehkostí.......hranice mezi puberťáckou komikou toho nejhrubšiho zrna, černým ostrovním humorem, hrůzostrašností a dramatickým přesahem nikdy nebyla tak tenká, resp. neexistující....... ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Britský seriálový humor není vždy moje kávička a tady je to na hraně, třicetiminutové delikatesy, které se s přízní divka rozhodně nemazlí, ber nebo nech být. Ostré, vtipné (někdy) a kupodivu i hodně černočerné... 1. díl Sardinky zrovna dvakrát nenavnadil (až na šokující závěr), 2. díl coby klasická pantomimická groteska překvapil (ať tak či tak), jsem zvědav, co bude dál... ()

matini 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že nebydlím v domě či bytě s číslem devět :) Seriál v každém díle ukazuje jeden divnější příběh než druhý a i když mám ráda britský humor, tak tenhle jsem asi dostatečně nepochopila... ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stačí necelá polhodina na skvelý zážitok. Britom nie je takmer nič sväté, na to sa musíte nastaviť vopred. Ale ich vypointovanie a prevedenie príbehu je ohromujúce. Hoci niektoré epizódy by som najradšej zo seriálu vyškrtla, niektoré zas strčia celovečerné filmy do vrecka. A opäť sa musím skloniť pred anglickým herectvom, lebo to, čo predvádzajú Steve Pemberton a Reece Shearsmith, je level najvyššej kvality. Až mám niekedy pocit, že to celé spískali iba preto, aby nám predviedli svoju dokonalosť. :)) ()

Sylvin 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá, VELMI britská a kvalitně řemeslně zpracovaná záležitost. Těm šestasedmdesáti procentům, co to tady má, nevěřte, má to daleko na víc. Pánové Shearsmith a Pemberton mě přesvědčili již při spolupráci s Markem Gatissem na League of Gentlemen a jsem ráda, že jsem se vypravila na průzkum jejich další tvorby, neb mě přivedl k tomuto dílu. Prosím, dejte tomu víc prostoru než první dva díly, nebudete zklamáni. Vždyť jeden díl je půlhodinka, to vás nezabije... Na ten styl se rychle naučíte a pak se vám v celém kontextu bude líbit vše včetně právě oněch prvních dílů. A nebo si to pusťte zprostředka, konečně, dalším výrazným plusem čísla 9 jest fakt, že postrádá kontinuitu, každý díl stojí sám o sobě, čili si člověk nemusí pamatovat "co řekla Mary v prvním díle první série tak strašnýho, že se Rupert na konci dílu šestého druhé série oběsil". Tedy doporučuji například s01e03 (pro nerdy: Máte tam Varyse z GoT a k Gemmě Arterton snad nic říkat nemusím...) nebo s02e02 (pro nerdy: Robin Hood z Doctor Who, pro některé znám též jako L. da Vinci z Da Vinci Demons... Konečně, znalci britské scény si někoho najdou snad v každém díle...). Rozumím tomu, že se tento seriál u českého diváka může setkat s nepochopením, ale prostě je to pokoukání pro ty, kteří u televize nechtějí jen slintat a ládovat do sebe čipsy, ale i přemýšlet. Vám tedy budiž lákadlem má poznámka: Kam se s nečekanými rozuzleními hrabe Steven Moffat...! ()

Reklama

Reklama