Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cyklu Příběhů slavných dnes máte možnost zhlédnout dokument režisérky Lenky Cingrošové o „křehké hvězdě Národního divadla“. Klára Jerneková byla členkou činohry Národního divadla od roku 1966. Za tu dobu vytvořila mnoho rolí, počínaje Mahulenou v Zeyerově Radúzovi a Mahuleně, přes Hedviku v Ibsenově Divoké kachně, konče Kláskovou v Jiráskově Lucerně. Její poslední rolí na prknech „zlaté kapličky“ byla matka Markétky v Krejčově inscenaci Goethova Fausta. Do povědomí televizních diváků se zapsala především účinkováním v Dietlově seriálu Byli jednou dva písaři. Na marný boj princezny Pampelišky s osudem vzpomínají F. Čáp, J. Bartoš, B. Hrzánová, L. Havelková, B. Navrátil, I. Rajmont a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ráda jsem si připomněla půvabnou princeznu Pampelišku i Rozálii z nezapomenutelného seriálu Byli jednou dva písaři. Škoda, že odešla tak mladá a že se nenašel nikdo, kdo by jí pomohl. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osud Kláry Jernekové, jedné z nejtalentovanějších hereček své generace, se v mnohém skutečně podobá tragické smrti Kvapilovy princezny Pampelišky. Umělecké geny, které nepochybně zdědila po rodičích, výrazně zasáhly v její prospěch už při studiích na DAMU – záhy se osvědčila v lyricky zabarvených postavách dívek a mladých žen, v rolích, jimž dokázala propůjčit až magickou autenticitu a přirozenost. Diváky uhranula jak na jevišti pražského Národního divadla, kam byla angažována ještě před ukončením studia (1966), tak před televizní kamerou i rozhlasovým mikrofonem. Byla oblíbená, vyhledávaná, šla z role do role. Televizní dokument režisérky Lenky Cingrošové popisuje ovšem i její postupný pád – ubývající role, sílící pochybnosti a ztrátu sebedůvěry, nevydařené vztahy s osudovými muži jejího života, nakonec i alkohol. Její předčasný skon však dodnes vzbuzuje velkou lítost, mnohé z jejího uměleckého i soukromého života zůstalo nedokončené. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama