Reklama

Reklama

EXODUS: Bohové a králové

  • USA Exodus: Gods and Kings (více)
Trailer 2

Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný" Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit. (CinemArt)

(více)

Recenze (850)

Juto 

všechny recenze uživatele

Žiadny film s tak chabým koncom nemôže byť úplne uspokojivý a začiatok tiež pokulháva. Ale dlhá stredná časť je vzrušujúca dobrá show. 6/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Zarytí kresťanskí, či židovskí diváci - znalci biblie - určite Scottovi a Zailianovi vmietnu do očí , že "kamuflovali" dejiny písane v Knihách múdrostí . Ja si myslím, skôr, že išlo o zapožičanie niektorých faktov využité na vytvorenie monumentálneho divácky čo najviac príťažlivého príbehu o Bohoch a kráľoch, tak ako je to dodané v podnadpise. Čo sa horespomenutým pánom celkom fajn podarilo. Naviac výpravou, kostýmami, obrazovými efektami ale aj nie zlým hudobným podmazom vytvorili celkom pozerateľné filmové dielko. Dosť ma pobavilo také to Mossadovské podobenstvo odboja izraelitov v Egypte, kedy teroristickými aktivitami podlamovali faraónovu vládu . Ale odboj nestačil, musel prísť chlapček PanBožko so svojimi krokodílami, žabami, muchami a chorobami, a na koniec v zmysle biblického príbehu aj smrťou prvorodených synov či krvou pomazaných verají izraelitských príbytkov. Obrazovo efektné bolo aj prenasledovanie na egyptských vozoch , či prívaly vody (v biblickom význame „vodná stena“) celkom rozumne sa s tým scenárista a následne grafici vysporiadali :). Záverečný pohľad na zostarnutého Mojžiša vezúceho sa pod plachtou na voze s "Kamennými doskami" akoby zvýrazňovali vetu čo vyslovil chlapec PanBožko Mojžišovi : Vůdce klopýtne, kámen zůstává . Takže na záver, či chcete kritizovať film, a či pochváliť, v každom prípade si ho najprv pozrite a potom vyprávajte. :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu rozporuplný film. Na jednej strane sa do polky filmu divák sám seba pýta - je to biblický príbeh? nie je to biblický príbeh? je Mojžíš prorok alebo generál? zhoda s originálnym námetom je čisto iba náhodná? alebo sa ho autori snažia pridržiavať? prekvapí ma scenárista aj (opäť, znova, zasa, tiež,...) pri nasledujúcej scéne? bude v tejto scéne konzervatívny tak, aby v tom divák našiel spoločné pojítka? Na druhej strane sa na to veľmi dobre pozerá, nielen veľkolepé a epické scény, ale napr. aj taká krokodília večera na Níle za svitu Luny. Bale sa však na Mojžiša nehodí. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Princ egyptský hraný? Stejně skvělé jako pohádka. Bavilo mě to. Nemám moc ráda náboženskou tématiku ale tady to naštěstí nebylo nějak moc rozmazáváno, jen to co bylo nutné. Musím vyzdvihnout parádní efekty (žáby, krokodýli a spousta dalšího) .. Také jsem ráda za dosazení Aarona Paula do jedné z hlavních rolí. Jsem spokojená. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Krásný velkofilm. Občas lehce digi, ale stihne toho odvyprávět tolik a tak silně, že není co řešit. Velký obraz a zvuk je velké plus. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jsem si dal s Exodem tak načas, tak jsem mu docela věřil. Co se týče historických velkofilmů Ridleyho Scotta, tak je mám dost rád a takové Království nebeské mě oslnilo víc, než jeho Gladiátor, který u mě měl taky úspěch. Takže proto by se dalo říct, že jsem čekal další dobrý film, kterému dám nejhůř 3*. No, hned zezačátku jsem si všiml, že je tu něco trochu jinak. Jakoby tu bylo na Ridleyho styl všechno natočeno nějak až moc ponuře. Což je vlastně vzhledem k příběhu možná dobrá volba, ale přece jen mi to do teplých krajin egyptských moc nesedělo. Děj byl zezačátku takový nijaký. Nijak mě neurazil, ale nebylo tam vlastně ani nic, co by mi přišlo tak dobré. Čekal jsem sice něco víc, ale dobře, zatím je to na slabší 3*, do zlepšení je při této stopáži času dost. Jak čas plynul, tak se děj stal zajímavějším, ale taky nepřišlo nic, co by mě oslnilo. Po počátku sedmi ran egyptských mi ale došlo, že Rydleyho vina to nejspíš nebude. Ono se mi zdá, že kdykoliv je minimálně v posledních několika letech zfilmovám nějaký příběh z Bible (at' je adaptovaný přesně či méně), tak je natočený takovým podobným ponurým až depresivním stylem, že to film sráží o stupen níž. Ono je to všechno natočeno působivě. Sedm ran bylo vizuálně velice zajímavých, stejně tak moře na konci. Ale ironické je, že to, co ten děj kazí nejvíc je Bible samotná. Když si to tak člověk vezme, tak je tu dost jasně ukázáno (i když to uvidí asi jen ti, co to vidět chtějí, jako já), že nejvíc lidí na všech stranách trpí kvůli samotnému Bohu a nakonec se ukáže, že to za ten výsledek ani moc nestálo. Až si říkám, že to byl možná účel tvůrců, protože jestli ano, tak bych měl Exodu dát možná o hvězdičku víc. Navíc mi přijde docela zábavné, že když už se tu Bůh ukázal v podobě malého drze vypadajícího chlapce, tak jsem měl skoro při každé jeho scéně nutkání dát mu facku, pohlavek, pěstí, prostě cokoliv, aby mu zmizel z tváře ten namyšlený úšklebek. Jak ale říkám, film působí co se ve spojení s Biblí týče v tomto směru dost ironicky. Jako třeba, že na konci filmu Mojžíš napíše přikázání, z nichž několik samotný Bůh těsně předtím porušil v obřím měřítku (nezabiješ vede nade všemi). No, o tomto už se radši rozepisovat nebudu, to by mohlo být ještě na dlouho, a to se bavíme jen o Exodu... Herci tu nebyli špatní. Christian Bale tu ale bohužel nemá na hvězdy minulých třech Ridleyho historických filmů, což je škoda, protože šanci dostal dostatečnou. Ostatní herci byli taky fajn a nevíc mě asi zaujal Joel Edgerton jako Ramses II. Ten tu měl několik, i když negativních momentů, které podle mě zahrál dost dobře. Docela mě rozesmálo, když se tu objevil Ben Kingsley, protože toho vidím v poslední době skoro pořád. Ale jako herec je dobrý a očividně schopný zahrát skoro všechno. Hudba bylo podle mě poněkud tichá, ale bylo prostě ok. Na hudbu z předchozích Ridleyho historických filmů nemá (jako skoro nic ve filmu) a jako samotnou bych si ji bohužel nepustil, ale budiž. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Od Gladiátora mi chyběl historický velkofilm, ve kterém bych si užil jak až neskutečně vykreslené detaily, tak i velkolepost a pompéznost akce. Kdo jiný mi mohl poskytnout ten zážitek, na který jsem tak čekal, než samotný Ridley Scott. Exodus je velkolepý, nádherně výpravný film, který má poctivě vystavěný příběh, čím nemyslím jen základ z Bible, ale jeho celkové poskládání. Steven Zaillian se nezdržuje vysvětlováním, vedlejšími postavami ani zbytečný patosem, jak jsme zvyklí z historických velkofilmů poslední let. Představitelé hlavních rolí jsou si naprosto rovni, dokonce jsem si více užíval postavy Ramsese, jehož představitel Joel Edgerton se pro svou roli snad narodil. A kdyby v tomto filmu chyběl Ben Kingsley, tak bych se opravdu divil. Dostal jsem to, co jsem očekával. A to věnování Tonymu potěšilo. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Móše aka Robin Hood aka Che Guevara a jeho pomstychtivý Boh drc mu hlavu do kameňa, aneb Bohové se museli zbláznit. Starý dobrý Princ Egyptský od Dreamworks. Ten mal aspoň dušu a mystický chasidský presah, toto bol tupý materialistický vizuál a dejový gýč spoliehajúci sa na samoúčelnú pompéznosť scén. Ridley, čas to zabaliť. 45% xxmartinxx súhlas. Čo sa týka historicity, dodnes nepanuje zhoda, ako sa vlastne odohral ten odchod Hebrejov, Egypťania o tom nemajú žiadne správy a oni si zapisovali naozaj všetko. A k otrokom sa podľa ich práva a dokumentov správali rozhodne lepšie, než bolo ukázané vo filme. Otroci mali práva na majetok, mohli sa dokonca priženiť do rodiny, záležalo. Ale to nie je priamo vecou tohto filmu, skôr pochybnej autenticity samotného príbehu zo Starého zákona, hoci ten ponúka po rozprávačskej stránke celkom kvalitnú story. Btw som nevedel že Egypťania poznali a praktikovali smrť obesením, pyramídy v tom čase už dávno stáli, nevermind, je to film nie dejepisný dokument, ale aby to bol film, musel by hlavne ako film fungovať, čo sa nestalo. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Máš to ale blbý že jsi se narodil jako Egypťan! Ano to je kurevsky boží spravedlnost! Vždy to odserou ti nevinní... a to všechno jen kuly tomu že se jeden namyšlenej krypl rozhodne že bude prostě po jeho! Navzdory velmy zarputilému a velmy sadistickému infantilnímu bohu... co má zálibu ve hře na vojáčky, ať to stojí co to stojí! Ty předemnou prostě poklekneš ty hmyze! Milosrdný Bůh" jehož nemilosrdná pěst hněvu semele prostě všechno. Od zvířat aˇž k těm nejnevinějiším" přitom mu smrt vůbec nepodlehá.. to je uplně jiná síla na uplně jiné úrovni.. Ještě to tak! Navíc těch 10 Morových ran: To máš prostě blbý že jsi se narodil jako Egypťan, třeba i jen rybář! Ohnivé nebe bych ještě pochopil.. Co však následovalo pak! Nad tím rozum jen žasne. Upřímně, realita by byla asi taková že by to Egypťáni vzdaly už u těch much.. došlo by ke svržení a krále... a byl by klid. Jenže to né, to se musí prostě pořádně potrestat! Neříkám že začátek aspoň vypadá slibně, tam se i něco semele, je tam nějaký ten odkaz.. v tomto duchu dál pokračovat, proč ne. Artuše si taky upravily tvůrci po svém a i když to nebyla žádná fantasy, ale spíš epická záležitost zasazená do Pických válek proti Římským legiim, mělo to něco do sebe. Bohužel, Jenže to jsem ještě Netušil že Exodus, může být tak epicky nezáživná nuda.... horší než samotná četba bible, koktavím prodejcem knih? ANO MŮŽE! hromady opakujícího se klišé... do zblbnutí. Ani bitky... vůbec nic. Jen tupé herectví. Nebo ta tupá logika... Když si to tak Ramzes šine ze svou malou armádičkou po tom útesu (za ty 4 dny mu slušně dorostli vlasy) tak jede tedy v čele... celá armáda tedy za ním.. no a když se to cestou trošku zvrhne v GTA jatka, tak mu věru moc vojáčků nezůstane... Jenže on je asi umí respavnovat, pač když dojede k Egeiss... kde mimochodem je všechno suchý, žene se na nebohé emigranty 100 tisícová armáda! To jako vážně? O_oNo a finalní" Rozestoupily se vlny z hora... a ukázala se prdel holá! ... Aspoň na tak zásadní části si mohly dát záležet.... Namísto toho se dočkáme jen grotestního vyvrcholení.... kdy nakonec všichni žily šťasně spolu až do smrti... i když by je evidentně, pád vln rozdrtil jak mochu, která měla tu smůlu a přistál v HALKOVĚ dlani.... O Arše umluvy ani nemluvě.. jak to tam tesal! ty vole, já chcal smíchy! XD Né tak tupé a fantasy jako NOE.. ale aspoň trochu mohly tu fantasii aspoň trochu uvolnit.. Sound též nic moc.... v podstatě není co chválit. Jedna hnusně spracovaná stránka Bible... za druhou. Se uplně třesu na toho DvsG. Ridley opravdu zabodoval, když už jsem myslel že po Prometheus... nic horšího už nenatočí, dokázal mně nevídaně překvapit. Stárneš Ridley, stárneš a senilníš. Lepší přestat, dokuť to ještě jde: Upřímně tohle jen dokazuje jaká je bible jen sračkoidní nezáživná fantasy! A točit další její víňatky jako reálnou zábavu je jako si kupovat strohanku, když mám doma suchý rohlíky! Jednu hvězdu dám... aspoň za výpravu a celkem slušný začátek... a celkem nepochopitelný ale, nakonec i vytaný šibeniční odlehčený vtip... Komentující felčar, král který to měl prostě v paži a podobně: () (méně) (více)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film zcela splnil má očekávání. Čekal jsem ostrý obraz a dobrý zvuk, doufal v alespoň trochu uchpitelný příběh a všeho se mi dostalo. Díky dnešním moderním technologiím můžeme dokonale vidět, že celý příběh Mojžíše stojí úplně na vodě, že nemá skoro žádný smysluplný základ, v tom HD to vyniká ještě líp. Ale báchorka je to dobrá, hlavně ty morové rány jsou zábavné. Tvůrci se drželi toho, co se dá dobře natočit a to je dobře, díky tomu nám ta fikce vcelku dobře drží pohromadě. Po tragickém filmu Noe je tohle trochu příjemnější návrat ke strému dobrému Scottově akčňáku. 65% ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nic víc než příběh o Mojžíšovi a desateru božích přikázání s dobrými digitálními triky. Má to sice přes 2,5 hoďky, ale občas podivně sestříhané bez návaznosti. Vousatý Christian Bale s jeho mimikou se tváří bratranec Andrew Lincolna. Ostatní herci dobře namaskovaní, ani jsem nepostřehl tolik známých tváří. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

U ROBINA HOODA Scott legendu nerešpektoval, film ju prispôsobil (možnej / pravdepodobnej) realite... - u EXODU je to presne naopak, drží sa Biblie tak otrocky, až som mal pocit, že ani nepotrebovali scenár, že mohla poslúžiť ona sama. Snaha o racionalizáciu niektorých momentov a zasadenie do realistického historického kontextu totálne vyšumí, keď si na svoje príde Jahveho rozmarná krutovláda a veriace publikum. Je tam aj pár výnimočných momentov a dobre sa na to pozerá, ale aj napriek spojeniu takého režiséra a scenáristu je to v porovnaní s Aronofského NOEm iba nechutne rutinné remeslo. PS - Hrozne by ma zaujímalo, či ten fagan vedel, čo hrá... ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Výprava je skvělá, všechny postavy na mě působily včetně faraona příjemně lidsky/uveřitelně, ALE co dokázal Princ egyptský v 90ti minutách tady trvá skoro tři hodiny a dojem je dokonce mnohem slabší, než v kresleném filmu s písničkama. Nevím, jak je to možné, ale ani jedna scéna na mě nepůsobila tak silně, jako v animáku. A rozestoupení vod Rudého moře bylo opravdu slabé... 3* ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná historická taškařice nutící k zamyšlení se nad tím, jak podivně se mění pohled na mezinárodní terorismus v běhu dějin. Zatímco jeliman Usáma byl démonizován a deset let honěn přes celý Hindúkuš toliko kvůli nevhodnému zaparkování dvou Boeingů, tak nikdy nedopadeného, ba dokonce nespatřeného mistra řemesla teroristického (včetně jeho věrné hlásné trouby Mošeho/Mojžíše/Musy) uctívají miliardy. A když Ramses, jsa státníkem skutečně dbajícím na zdravý ekonomický růst, odmítne dle současného úzu zcela správně vyjednávat, ještě je nakonec za hajzla. Též pobaví vypíchnutí faktu, že kdyby se logika použitá na ospravedlnění prezentovaných metod národně osvobozeneckého boje egyptské dělnické třídy aplikovala na dnešní dění v jejich zemi zaslíbené, museli by se jmenovaní pakovat z okupovaných území dřív, než bys řekl „Arafat.“ Na druhou stranu On prezentovaný jako nasraný fracek, který se s nějakým logickým myšlením moc nemaže, by nás skutečně mohl stvořit k obrazu svému - to by mi konečně dávalo smysl. Jinak Bale dobrý a Scott pořád docela umí. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

EXODUS měl velký potenciál a z tohoto pohledu věčná škoda, že se ho nepodařilo naplnit. Zručný režisér, vynikající herci, solidní rozpočet, přitažlivé téma, to vše se dalo zužitkovat. Exodus rozhodně není špatná dobrodružná fantasy. Výborný byl i casting a Christian Bale i Joel Edgerton své role zahráli skvěle. Líbila se mi také epičnost filmu, podpořená velmi dobrým soundtrackem. Po nevýrazném a těžko uchopitelném Konzultantovi se Ridley vrátil k žánru, ve kterém si je jistý v kramflecích. Stačí se jen zamyslet nad současnými paralelami Mojžíšova příběhu. Ridley Scott odvedl dobrou práci, výborné efekty, skvělé kulisy, kostýmy a výprava. Celkově se zklamán necítím. Nějak závratně jsem se nenudil. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Takové jalové. Já nejsem žádný odborník přes biblické příběhy, ale nemělo se před Mojžíšem rozestoupit moře -jakože vodní stěna zleva a zprava? Tohle byl jen ubohý odliv a pak Tsunami. Morové rány byly neskutečně odfláknuté (rozuměj - moc zbrkle, bez gradování a atmosféry). Bale se na Mojžíše typově nehodil, mnohem víc by tam pasoval např. Gerard Butler. Nemělo to emoce a vůbec to jako celek nepůsobilo starověce - mluvili a chovali se tak nějak moderně. Přesně od Robina Hooda to jde se Scottem z kopce. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je skličuící ironií osudu, že muži kteří touží po moci jsou nejlépe vybaveni ji získat, ale nejméně k tomu ji vykonávat... ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott ve svých 77 letech dokazuje, že s vizuálem dokáže to, co málokterý současný žánrový režisér. Ridley nejen, že zvládá bravurně bruslit mezi žánry, ale dokáže diváky a potenciálně své fanoušky bavit kvalitativní různorodostí. Zatímco Prometheus dojížděl na nevymáchanou tlamu, Konzultant ne do sebezahleděný scénář, Exodus překvapivě dojíždí na svou předvídatelnost, což se vzhledem k tématu dalo očekávat. Mnohem více ovšem zamrzí účast Sigourney, jež se v několika záběrech ukazuje spíše na okrasu a Bena Kingsleyho, který hraje jednu z nejvíce zaměnitelných postav v celé své kariéře. Na Exodus se krásně kouká, ale to je tak celé. Je sice milé, že klasičtí "hrdinové" (Noe, Mojžíš) jsou vykreslováni jako lidé s temnými pohnutky, až schizofrenní stránkou osobnosti, ale to na čem se oba filmy snaží stavit je osudovost, která v obou případech naprosto selhává. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Jedno se musí filmům pana Scotta nechat, a to jejich dokonalé vizuální zpracování. Exodus je po technické stránce baladou pro oči, kdy každý záběr bojující vřavy, či prolétající kamera nad nádherným zachycením tisícíhlavého davu, člověku učaruje. Scott je zkrátka pán filmař a hravě trumfne většinu dnešní konkurence. Ale kde proboha vybírá scénáristy? To si zadá na Craiglistu, napište mi něco, cokoliv, jen abych nemusel doma dřepět doma v pyžamu s hrnkem kakaa v ruce, ale abych vstal a něco dělal. Má snad neschopný tým palolízalů, jenž jsou potají uplácení filmovými studií, aby mohli nějací nekňubové ve svém životopise dopsat, vytvořil jsem scénář pro Scottův film? Děj je jakýmsi slepencem dialogů, které se jen odrecitují, abychom se dočkali patnácti minut záběru skutečné filmařiny. Sežeňte mu někoho pořádného, neotřelého, aby diváci opět viděli tohoto režiséra v postavení kam patří. Na vrcholu. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Další pohádka z nejrozšířenější pohádkové knížky na světě - akorát těch druhů zvířátek je tu o poznání méně než ve filmu Noah, ale vodní atrakce nechybí... Biblické "eposy" jsou nudné už jen ze samotného principu... ()

Související novinky

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

05.04.2015

Zatímco se vyhlíží prodloužený Exodus Ridleyho Scotta (kterého se vážně nedočkáme), aktivně se chystá delší verze jiného filmu od 20th Century Fox. Řeč je samozřejmě o comicsovce X-Men: Budoucí… (více)

Koho zajímá Scottův Marťan?

Koho zajímá Scottův Marťan?

05.10.2014

Ridley Scott (Gladiátor) nám v prosinci představí historický velkofilm Exodus: Bohové a králové a už má na stole scénáře ke dvojkám Promethea a Blade Runnera. Jeho pozornost ale momentálně patří sci… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

26.03.2014

Vetřelčí prequel Prometheus před dvěma lety rozlítil řadu fanoušků původního Vetřelce, širší veřejnost z něj ale nikterak pobouřená nebyla. A jelikož v pokladnách kin zůstalo 400 milionů dolarů, bylo… (více)

Reklama

Reklama