Reklama

Reklama

EXODUS: Bohové a králové

  • USA Exodus: Gods and Kings (více)
Trailer 4

Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný" Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit. (CinemArt)

(více)

Recenze (850)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Mojžíš zase vyvádí. Nejznámější biblický příběh ještě nikdy nebyl zpracován uvěřitelněji a rozhodně "koukatelněji". Bavme se o jednoznačně nejlepším zpracování a to tak skvělém, že je úplně šumák, jestli jste věřící, nebo nejste. Je i jedno, jak moc se to drží předlohy, prostě jen zíráte na tu úžasnou podívanou. Komu se líbil Hobit, nemůže přece zatratit tento exodus. Obojí je vizuální úlet. Úlet do světa snů a dávných proroctví. Ridley Scott se rozhodně předvedl, rovněž patří chvála i hereckým představitelům obou bratrů. Dal bych za pět, ale přeci jen jsem si místy říkal, proč se věnuje tolik času Mošeho touláním po světě a mnohem zajímavější chvíle se berou hopem a to bez nějaké mé důkladné znalosti Bible, myšleno čistě co do dramatičnosti a konzistence filmové. Nuda to rozhodně není. 3D se vyplatí, i když ze začátku, když jsem tam viděl malinkaté otroky lozit po stavbách a pyramidách, připadalo mi to jak vystřižené z Ať žijí duchové. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nejlínější film dekády a totální zbytečnost. Záběrování, které jste viděli stokrát jinde. Nulová invence. Takřka žádný pokus o dialog zpochybňující chování toho malýho smrada. Mizivý zájem o postavy (Kingsley a Weaver mega LOL). A ke všemu snaha nahrazovat mytologii realismem a zároveň hrnout další mytologii zadníma vrátkama. Doslova k posrání. A je jedno, jestli byl původní scénář a první sestřih košatější. Pokud Scott, Zaillian a studio odsouhlasí něco, co je ve 150 minutách totálně prázdnou ikonografií, tak ať se na to radši vykašlou. Aronofskyho Noe je po tomhle ještě větší masterpiece. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Film dlouhej jak chanuka a s dějovou strukturou hustou jako Ramsesovy vlasy. Scott to zkrátka nezvládl a zůstal na půli cesty jako Mojžíš. Bronzové napudrování, černé oční linky a ztmavené vlasy z herců příliš autentické obyvatele Blízkého východu nedělají a do toho se v rozhovorech rušivě míchají britské a americké přízvuky. Scott není odhodlaný magor Gibson, aby herce nutil pilovat aramejštinu, ale toto je prostě břídilství. Moderní jazyk dialogů mohl Scott vyměnit alespoň za jakési snahy přeházet slovosled a používat specifické výrazy jako např. v seriálech Vikingové nebo Spartacus./// Radikální demytologizace, která provokuje konzervy, ale zase ne příliš. Mojžíš je zde sveřepý pochybovač a syna vyzývá, aby věřil sám v sebe, Bůh marnivá a krutá halucinace v podobě děcka, Izraelité teroristi, Egypťani neviňátka a 10 ran zobrazeno tak, aby je bylo možné interpretovat vědecky. Vcelku se mu daří pojmout film racionálním stylem oproti DeMillově verzi a události jsou jen řetězcem pozemských příčin a následků. Některé názory na náboženství Scott jen naznačuje (a tím nemyslím celkové pojetí filmu, protože v tom je jeho pohled jasný, ale různé implicitní komentáře), jinak by mu na to křesťanská Amerika nechodila. Avšak to nevyšlo a ve výsledku utržil Exodus v USA jen 65 milionů ze 140milionového rozpočtu. Toto pojetí filmu vs. výpravný epos se špatně napsanými postavami bez jakýchkoli zajímavých vedlejších figur, které nedokáží vyvolat emoce, tvoří z Exodu průměrný snímek s ambiciózními a efektními scénami, kdy si říkáte, že když už Mojžíš vyměnil hůl za meč, měl mít režisér větší koule a z cesty do Země zaslíbené udělat eRková jatka, ke kterým starozákonní látka přímo vybízí. SZ je skutečně zásobárna krutých příběhů plných nejednoznačných postav a zdánlivě nesmyslných pohrom a trestů. P.S. U Kódu Enigmy nikdo neproklamuje svou sexuální orientaci a podobné typy informací jsou do komentáře dosti nadbytečné. Takže jestli jste buddhisti, agnostici nebo evangelíci, je pro zhodnocení filmu vážně irelevantní. Pokud se ovšem sveřepě a umíněně nedržíte bez jakéhokoliv nadhledu svých myšlenkových pozic, ať už se týkají doslovného výkladu Bible nebo opačného pólu. Potom je zřejmé, proč to zmiňujete. [2D s titulky] ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine, Steven Zaillian | Hudba: Alberto Iglesias | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Cjermom Enetrainment, Scott Free Productions, Babieka Volcano Films | Rozpočet: 140 miliónov $ | Tržby: 268 miliónov $ || Film vizuálne tak prepracovaný, že cez jeho dokonalý obraz presiakne len veľmi malé množstvo emócií. Exodus je predovšetkým historický film, ktorý sa drží predpísaných dejových kolají, a všetko nevysvetliteľné zo Starého zákona sa scenáristi rozhodli spracovať hmatateľnými prvkami. Potenciál hereckého komanda neplnohodnotne využité. Exodus: Gods and Kings je dokonalý príklad toho, keď oslnivá výprava prehluší obsah, nakoľko na to podstatné, a to na ľuďskosť, už sila tvoriacemu týmu nezostane. Pekné momenty sa ale nájdu, ajkeď slza nekvapne, a tak mi nezostáva nič iné, než Scottov egyptský epos určite doporučiť. 74% | Ster Century Košice, 26.12.2014 | ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Téměř osmdesátiletý Ridley Scott dobývá starověký Egypt a dokazuje, že pořád dokáže držet otěže žánru zatraceně pevně ve svých rukou. Co bude až Ridley nebude? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Netradiční ztvárnění Boha (přirovnání Bůh je jako dítě s lupou a lidé mravenci, pozbývá veškeré metaforičnosti) i příběhu o ranách egyptských. Scott pracuje s moderními tématy a reflektuje současnost jak to jen jde. Někdy snímků ku prospěchu někdy na škodu. Problémem je omezená stopáž (Sigourney je skoro za statistu), která užírá na propracovanosti postav a významu některých rozhodnutí. Exodus připomíná kinoverzi Království nebeského, která přes řemeslné kvality nedokázala říct, o co jí vlastně šlo a napravil ji až režisérský reparát na Blue-Ray. Exteriéry i triky jsou vypiplané a egyptský make-up přestane rušit poměrně brzy. Bale ve všech Mojžíšových etapách výborný, ale ze sympatického ateisty se stane věřícím schizofrenikem až příliš rychle a v druhé části se z kladné postavy se stane záporákem, jen Bůh ví proč... a Ramsese jen nevyjednává s teroristy. To přece divák ve světle dnešních událostí chápe, ne? Ne? Promarněná šance určitě, špatný film rozhodně ne. V porovnáním s Princem Egyptským jen trochu zbytečný. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zilionkrát převyprávění biblický příběh... nyní v novém podání Ridleye Scotta. Mno, netušit, že Joel Edgerton je tak extrémně flexibilní herec (těch odlišných masek, práce s tělem, přízvukem), řekla bych, že to celé stojí na Baleovi. Ale Edgerton je tím skutečným hrdinou Exodu. Nicméně celkově nadšená nejsem, ale asi je dobré na některé hollywoodské klasiky nezapomínat. Leč za ideální ze všech zpracování považuju animák Princ Egyptský. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scott na to šel v Gladiátorovi dobře. Jednak vychytal dobré období, kdy lidi měli po sandálovkách hlad a nastartoval defacto druhou mízu těchto filmů a jednak to byl snímek tématicky jednoduchý a divácky přívětivý. V Kingdom of Heaven to otočil a šel na to od konce. Tedy tehdy to byl v kinech propadák a sláva a lesk se mu vrací až s odstupem x let, jinými slovy, cesta Baliana k uvědomění toho kým je a co chce, zraje jako víno, podobně jako třeba Titanic, tam je jeho nadčasovost ještě markantnější a film je to ještě kvalitnější. Exodus je hybrid mezi prvními dvěma zmiňovanými kousky, ale bohužel je divácky poměrně nepřívětivý, protože se klasický příběh o poznání své životní cesty mísí s "fantasy prvky" a náboženskou tématikou. Protože dokud je to klasicka story o klasických hodnotách, je vše v pořádku. Tedy až na ten žalostný PG13 rating, to je na pěst. Ty panoramata a kamerove nájezdy Scott ale umí a vždy uměl. Bohužel jakmile se začne hlásit bible, je to špatné a začne to skřípat. Běžte na to do kina, protože vizuálne je to povedené a i bez Hanze Zimmera je to OK. Ale jako celek to má nejblíže Robinu Hoodovi - je to přinejmenším mírně rozpačitě se tvářící. Uvidíme co DC, který doufám bude R a alespoň o 30 minut delší. Třeba tam bude stejný kvalitativní boost, jako v připadě Kingdom of Heaven. __________I bez prodloužené verze je to po letech podívaná, která zraje tak, jak divákovy životní a filmové zkušenosti. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Megafilm, který ovšem dle mého názoru příliš ozvěnu neměl. Jako první, co každého samozřejmě napadlo, že vyšeptalý Ridley Scott točí Gladiátora 2. Proč ale vůbec chtít tyto dva filmy srovnávat? Exodus je výborně obsazený kousek, který se ale dle mého názoru až příliš striktně drží biblického příběhu a magično podivně míchá se zámořskou vírou v historické "reálie". To by však ještě nebyl problém. A už vůbec ne výprava a zpracování Starověkého Egypta, které je naprosto fenomenální a ačkoliv už jsem nakoukal něco blockbusterů, zde jsem zíral, že mě něco takto, řekněme standardně řemeslně zpracovaného, dokáže ohromit. To filmu opravdu nechybí. I lehce nadsazená stopáž by se dala odpustit, jenže filmu chybí taková ta jiskra, ta špinavost, která dělí Gladiátora například od Souboje titánů. Ta nadstavba, která dělí dobré filmy od skvělých filmů. Jedná se o přesně ten příklad, kdy film stačí vidět jednou a pak si ho zapnout třeba za deset let v televizi. PS : Kdo už chce srovnávat, tak s Noem. Fox vypustil v jednom roce dva sandálové filmy (navíc biblické) a je na divákovi, jaký směr preferuje. Hledáte li monumentárnější bitvy, přehlídky honosných paláců a postavy obsazené známějšími herci - Exodus! ...70% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Po animované verzi příběhu v Princi egyptském už lepší verzi čekat nemůžeme, ale ten příběh je pořád dobrý. Jeden velbloud a krásná Siphora - první hvězda. Druhý velbloud a nápad s dětským Bohem - druhá hvězda. Třetí velbloud a deset ran egyptských - třetí hvězda. Víc velbloudů tam nebylo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

První milou věcí je Ridleyho vzpomínka na mladšího bratra Tonyho, druhou je vizuální velkolepost (místy opravdu mravenčí práce), třetí (samozřejmě ne úplně důležitou) pohled na Španělku Maríi Valverde, na kterou si už sedmasedmdesátiletý Scott vzpomněl, protože hrála v psychologických Trhlinách jeho dcery Jordan. Tvary, barvy, kulisy, hromadné scény – začíná to skvostně. Jakmile však začne scénář víc poodkrývat své slabiny, jde to z kopce. Přál bych si film osudovější, dynamičtější a hlavně víc myslící na diváka. Chyběly emoce, chyběly jiskřivější dialogy. Všichni si matně vybavujeme onen příběh, ve kterém Mojžíš vystupuje jako spasitel hebrejského lidu, který osvobodil z otroctví a dovedl do zaslíbené země. Než to udělal, jsme svědky deseti ran egyptských, kterými je postižená dosud kvetoucí země, určitě si vzpomeneme i na rozestoupení se moře, které židy „pustí“ dál, ale egyptské vojsko spláchne. Aneb jak je to sepsané ve Starém zákoně. Zmiňované biblické rány jsou svou stylizací skvostné. Ropuchy, nálet sarančat, děsivý mrak komárů a much nebo obří aligátoři. Pod všemi těmi detaily, dokonalými exteriéry a obrovskými kulisami je ovšem překvapivá hlušina, která místy i nudí. Postavy jsou ploché, s těmi vedlejšími se pracovalo velmi málo. John Turturro nebo Ben Kingsley jsou na plátně jen pár minut, účast Sigourney Weaver moc nechápu. Christian Bale se snaží, co mu síly stačí, jeho hlavní sok Joel Edgerton zdaleka nenechá vzpomenout na Phoenixova zbabělého zmetka Commoda z Gladiátora, který si svou ďábelskost vyloženě užíval. Ridley Scott odškrtával své nápady, události vršil na sebe a moc nad nimi dál nepřemýšlel. Je vedlejší, zda popuzuje zatuchlé historiky. Jeho další chlapácký příběh podle mého není tak dospělým kusem jako Gladiátor nebo Království nebeské a už vůbec ne vtipný (myšleno dobře) jako Robin Hood. 65% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mojžiš: "Přestaň! Zač je trestáš?!" - Vojak: "Je to potížista, pane." - Mojžiš: "Proč se usmívá?" - Vojak: "Tvrdí, že ho to nebolí, pane." - Mojžiš: "TAK PROČ HO BIČUJEŠ?" Tento originálny "odjeb" len sťažka nájdete v Biblii, no faktom ostáva, že "Exodus" napriek hrôzostrašnej stopáži 150 minút, po celú dĺžku, nijak nenudí. Je naozaj náročné spracovať biblický príbeh tak, aby zaujal väčšiu mäsu ľudí, ktorí by boli natoľko ohúrený, aby ho "dokopali" do červených políčok. Neveriacich je totiž čoraz viac a Česko je priam posiate ateistmi (aj ja som). Tak ako sa porovnávajú snímky s vojenskou tématikou, ani historické sa nevyhnú tomuto diváckemu "zlozvyku". Proste a skrátka, na "Tróju či Gladiátora", sa tento kresťansko megalomanský príbeh nechytá ani omylom. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Přechod přes Rákosové moře či deset ran egyptských nejspíš nikdy předtím nebylo zfilmováno působivěji. Na druhou stranu jsem ale poněkud rozpačitý ze způsobu, jakým se Mojžíš (a i s ním i film) staví k Bohu. Zatímco židovská tradice si na Mojžíšovi cení zejména jeho poslušnosti a oddanosti Božím příkazům, Ridleyho snímek Mojžíšovu víru problematizuje a dokonce otevřeně zpochybňuje etičnost Božího jednání (jsem dost zvědav, jak by si tvůrci poradili s masakry, které během putování pouští páchal sám Mojžíš na Boží rozkaz). Bůh se navíc Mojžíšovi zjevuje v podobě malého dítěte - čemuž docela odpovídá i jeho smýšlení - a je nám stále naznačováno, že možná existuje jen a pouze v prorokově hlavě. Toto podrývání náboženské mýtu ale nakonec zůstane jen na povrchu, neboť v závěru Mojžíš stejně trumfuje a jeho víra se ukazuje jako dobrá věc. Co konkrétního na ní vlastně má být dobrého, ovšem řečeno není. Váhavé čtyři hvězdičky. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pokloňte se mi! Vy bezbožní pohani. Právě jsem dosáhl významného milníku, když jsem se vrátil ze své letošní jubilejní 50 návštěvy kina! Fakt nekecám, takže padněte na kolena a vzdychejte úžasem jakej je ten Wacoslav1 borec... No dobře, tak to asi nehrozí, ale i tak je to pro mě osobně zajímavý počin kterého jsem chtěl dosáhnout abych mohl dělat haura, ale vy to stejně neoceníte, takže na vás seru. Jenom škoda, že jsem si nevybral lepší film. Jako, že jsem se na to těšil doufal jsem v pořádnej epickej nářez a těšil se na další do šroubku dějově promakanej biblickej příběh jakým byl Noe. A výsledek? Už teď můžu konstatovat, že tam kde se Aronofsky pohyboval ladně a z grácií, Scott těžce klopýtá a servíruje nám totální dějovou slátaninu kterou prostě sebelepší vizuál nezachrání. Po hodině jsem normálně musel odejít na cígo. Ta první půlka mě totiž dokonale otrávila. Nechci aby to vypadalo, že kopíruji komentáře ostatních, ale aspoň vidím, že nejsem jedinej kdo tady nechápe proč má film 150 minut úplně k ničemu, když se zaobírá zobrazováním a pitváním totálních zbytečností a to podstatný odbyde rychlostí blesku. Na filmu je zkrátka až moc vidět, že z toho bylo asi až kurevsky moc věcí vystříháno a děj místy opravdu nedává vůbec logiku. I když na druhou stranu kdoví jestli kdyby to mělo těch zamýšlených 200 minut, tak by to nebyla ještě větší pakárna. Motivace postav je opravdu nepřesvědčivá a co je nejhorší, že jsou vám opravdu díky tomuto podivnému zpracování jejich osudy naprosto ukradený. Zachránili to nakonec ty Egyptský rány ty se fakt povedli a pár dobrých efektů. Jinak zklamání a prázdnota.50% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Velice líbivé starodávné obrázky, převyprávěné moderní hollywoodštinou. Filmové náboženství je občas nadmíru zábavná a hlavně edukativní kratochvíle, zvlášť tedy za neomylné asistence batmaního chrapláku. Ridley to dokázal: přenesl mě hravě zpátky v čase a držel si mou pozornost po dobu celé stopáže. Škoda jen menšího prostoru, věnovaného Ramsesovi, a také poměrně neosobního finále. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť rozporuplný film, od ktorého sme si iste všetci sľubovali viac. Mám rád filmy R. Scotta a jeho historické a sci-fi obzvlášť, ale tu akoby išiel na pol plynu. Herci, kulisy, triky, atmosféra...to všetko je ok, ale film mal predsa stáť na vzťahu a rivalite dvoch "bratov", aspoň tak to bolo prezentované cez trailer. Film však ich vzťah rieši len veľmi okrajovo, spoločných scén majú Bale s Edgertonom minimum a to bola veľká chyba. Obsadenie S. Weaver tiež pôsobí ako zlý vtip. Tých pár sekúnd mohla odohrať aj moja mama. Najviac sa vydarilo desať egyptských rán. Hneď tá úvodná scéna s útokom krokodílov je super. Je to veľkofilm ako sme si od R. Scotta predstavovali, jeho rukopis je čitateľný, filmu však chýba hĺbka a emócie. Už tradičným postupom je u Scotta vydanie rozšírenej verzie, ktoré môže pohľad na film zmeniť. Zatiaľ trochu sklamanie, neskôr ak sa dlhšej verzie dočkáme hodnotenie možno dvihnem. Možno. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to dobré...ale od Scotta očakávam viac. Vizuálne úchvatné, herecky našlapaným Balom dopredu sa až príliš rýchlo valiace sa dobrodružstvo. Pokus o demýtizáciu ale bohužiaľ nefunguje a neviem si predstaviť ako niekto dúfal, že Mojžišov príbeh môže fungovať na realistickom základe. A už vážne by mal niekto Scottovi vysvetliť, že už v kine chcem dostať plnohodnotný zážitok a nechce sa mi čakať na vyladený director´s cut ( ktorý tomuto filmu pomôže asi ešte viac než Kráľovstvu nebeskému). 7/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ridley se znovu vrací na historickou půdu, tentokrát do Egypta, což dopadlo trochu lépe, než-li výprava za anglickými lapky (Robin Hood), spíš rovno bojům v gladiátorské aréně (asi jsem jedinej, kdo ten film považuje pouze za dobrej), ale rozhodně nedosahující kvalit příhod elfího piráta ve svaté zemi (tak schválně, dostane Mojžíš taky rozšířenou edici?). Egypt je tu vskutku impozantní kulisa, ve které se rozehraje výborné drama (první půl hodina je nejlepší z filmu), kterou bohužel sráží nedomrlost scénáře, z kterého například ze začátku vůbec není jasné, zdali faraon ví, či neví o tom, jaký je Mojžíšův původ, který je pak vysvětlen neskutečně blbě (proč navíc, do komoně, jako jedinej člen faraonova dvora není nalíčen a oblečen jako bohatý egypťan?!), nicméně je Hebrew Bale natolik dobrej herec, že to nijak zvlášť nevadí. Pak přijde část, které by docela pomohlo více prostříhat, neb je příliš dlouhá a cesta k deseti ranám egyptským (vivat žáby!) je příliš zdlouhavá. Ale žádná z výtek co jsem tu vyblábolil není tak závažná, aby zabránila Exodu být dobrým historickým velkofilmem (a biblické motivy jsou tu navíc spáchány velmi povedeně). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ridleymu hlavně v půlce filmu často dochází dech, ale já přesně tyhle velké filmu miluju! Proto chodím do kina, abych mohl žasnout nad krvavým Nilem, kobylkami nebo tím jak prostě má všechny masivní scenérie Ridley v malíku. Příběh o Mojžíšovi mě opravdu dokázal bez problému zaujmout a určitě musím pochválit minimálně Christiana Baleho. Bohužel se jedná i tak o Ridleyho druhý nejslabší historický kousek. 75% ()

Související novinky

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

05.04.2015

Zatímco se vyhlíží prodloužený Exodus Ridleyho Scotta (kterého se vážně nedočkáme), aktivně se chystá delší verze jiného filmu od 20th Century Fox. Řeč je samozřejmě o comicsovce X-Men: Budoucí… (více)

Koho zajímá Scottův Marťan?

Koho zajímá Scottův Marťan?

05.10.2014

Ridley Scott (Gladiátor) nám v prosinci představí historický velkofilm Exodus: Bohové a králové a už má na stole scénáře ke dvojkám Promethea a Blade Runnera. Jeho pozornost ale momentálně patří sci… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

26.03.2014

Vetřelčí prequel Prometheus před dvěma lety rozlítil řadu fanoušků původního Vetřelce, širší veřejnost z něj ale nikterak pobouřená nebyla. A jelikož v pokladnách kin zůstalo 400 milionů dolarů, bylo… (více)

Reklama

Reklama