Reklama

Reklama

EXODUS: Bohové a králové

  • USA Exodus: Gods and Kings (více)
Trailer 2

Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný" Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit. (CinemArt)

(více)

Videa (28)

Trailer 2

Recenze (849)

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k mé adoraci posledních Scottových snímků až překvapivě líný film. Ve všech ohledech je Exodus průměrný: Zaillianův scénář jen tupě interpretuje už stokrát viděné, herci i přes své nepopiratelné kvality nemají moc co hrát, Wolski má k dispozici úchvatné scenérie, ale komponuje a svítí je často příliš fádně... Sám Scott pak celý příběh vede během 150 minut prazvláštně uspěchaně a nemotivovaně. Takový Princ Egyptský dokázal podobnou narací uhranout během témět polovičního času a například Darren Aronofsky letos ukázal, že biblický příběh se dá adaptovat i mnohem odvážněji a osobněji. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo uchopil Bibli za správný konec a stvořil velkofilm, který snoubí historické drama a katastrofický blockbuster (Sedm egyptských ran je naprostá lahůdka). Obsazení Christiana Balea nebylo nejlepší volbou, se zbytkem jsem ale nad míru spokojená (výborný Edgerton) a musím říct, že slzu jsem uronila nad oběma stranami. Bůh je zkrátka v utrpení se vyžívající fracek a já se nemůžu dočkat dalšího zhlédnutí! ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Velice líbivé starodávné obrázky, převyprávěné moderní hollywoodštinou. Filmové náboženství je občas nadmíru zábavná a hlavně edukativní kratochvíle, zvlášť tedy za neomylné asistence batmaního chrapláku. Ridley to dokázal: přenesl mě hravě zpátky v čase a držel si mou pozornost po dobu celé stopáže. Škoda jen menšího prostoru, věnovaného Ramsesovi, a také poměrně neosobního finále. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Exodus je nejslabší film Ridleyho Scotta od Labyrintu lží (a i ten mě bavil víc). Samozřejmě na to jděte, už toho moc nenatočí a velkolepých historických filmů je minimum. Ale i vizuálně to je na Scotta odbytý, jakoby točený celou dobu pod mrakem a vyšisovaný, s prací Johna Mathiesona a jeho prací se světlem se to nedá srovnat (Robin Hood, Království nebeské). Dlouhý a zároveň zkratkovitý a podivně bezživotný. Bale i Edgerton se snaží, ale scénář jim toho moc nepovoluje. Nejvíc nakonec pobaví Spud z Trainspottingu a jeho vysvětlování příčin ran egyptských. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott takéto filmy vie. V tomto žánri je Exodus žiaľ jeho najslabší film, ale aj tak ma bavil. Ako som už hovoril, Scott takéto filmy vie. Aj tu nám naservíroval pôsobivú výpravu, kulisy, (opäť) fajn kameru Dariusza Wolskiho, dobrých hercov (Bale, Edgerton), fajn hudbu, efekty a akcie. No aj keď sa na to pozerá pekne, aj keď sa to počúva pekne, pod tým všetkým je tento film dosť prázdny (celý film tu Mojžiš v podstate len "precestuje" namiesto toho, aby nám film ukázal skutočné problémy) a hlavne nevyužitý. Scott to natočil dobre tu mu nieje čo vyčítať (možno by to chcelo trochu prestrihať, aby sa pridalo na tempe, ale ani to by moc filmu neprospelo), hlavný problém vidím v scenári. Aj keď je film dosť dlhý, síce moc nenudí, ale medzi Mojžišom a Ramsesom to na platne vôbec neiskrí. Exodus ponuka (alebo skôr neponúka) až strašne slabé vyhrotenie tohto dua. A to sú hlavné postavy! O nič lepšie na tom nie sú ani tie vedľajšie, ktoré sú tiež dobre obsadené (Turturro, Weaver, Kingsley). Na prvý krát sa to dalo pozrieť, ale na druhý alebo nebodaj tretí už to určite nebude taký dobrý zážitok, ako jeho lepšie kúsky s historickej doby - Gladiator, Kráľovstvo nebeské, Robin Hood. Obľúbený soundtrack: Returning To Memphis, Exodus, Into The Water, Moses' Camp. 80% - 4* ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Tento film líčí biblické vyvedení Židů z egyptského otroctví. Historickým paradoxním faktem je, že o několik staletí později židovští obchodníci prosluli mimo jiné právě obchodem s otroky, píše se o nich například v ranných dobách Přemyslovců. (Nick321)
  • O veľa veciach sa rozhodlo, že sa doplnia v počítači, vlastne vo filme je zobrazené vraždenie neviniatok, útoky kobyliek a veľa ďalších rán. Skutočné sú jedine žaby, filmári ich mali k dispozícii 400, pričom sa o ne starali členovia štábu. Len na dozeranie na žaby bolo najatých 8 ľudí. Žaby prekvapivo skákali neustále mimo záber a dostávať ich späť bolo ako z grotesky. (Zdroj: realfilm.cz) (classic)
  • V rozhovoru s časopisem Esquire Ridley Scott nazývá náboženství "největším zdrojem zla" a vysvětluje: "Každý se trhá navzájem od sebe ve jménu svým osobním bohem. A ironií je podle definice, že je pravděpodobně uctíván stejný bůh". (rafix)

Související novinky

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

05.04.2015

Zatímco se vyhlíží prodloužený Exodus Ridleyho Scotta (kterého se vážně nedočkáme), aktivně se chystá delší verze jiného filmu od 20th Century Fox. Řeč je samozřejmě o comicsovce X-Men: Budoucí… (více)

Koho zajímá Scottův Marťan?

Koho zajímá Scottův Marťan?

05.10.2014

Ridley Scott (Gladiátor) nám v prosinci představí historický velkofilm Exodus: Bohové a králové a už má na stole scénáře ke dvojkám Promethea a Blade Runnera. Jeho pozornost ale momentálně patří sci… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

26.03.2014

Vetřelčí prequel Prometheus před dvěma lety rozlítil řadu fanoušků původního Vetřelce, širší veřejnost z něj ale nikterak pobouřená nebyla. A jelikož v pokladnách kin zůstalo 400 milionů dolarů, bylo… (více)

Reklama

Reklama