Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Měl jsem docela obavy, protože původní Runner mě tenkrát úplně nedostal, ale tohle je hodně dobrý. V první řadě musím zmínit hudbu a zvuky, tu atmosféru zhutnily řádně a Zimmer prostě umí. Atmosféra vůbec je páně režisérovou doménou. Zajímavý je i příběh a jeho kroucení, takže stopáž vůbec nevadila. Do toho zajímavý linky jako ta s Joi. Snad bych vytkl jen některé trochu nelogické momenty a postava Léta byla nějak nevyužitá... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Úžasnej film, vůbec mi na tom nic nevadilo a pomalý filmy s kvalitní atmosférou mi vyhovují. Odcházel jsem se skutečným smutkem a v depresích - nádhera, jsem cynik a přesto dávám pět hvězd. Film vypadá a zvučí naprosto skvostně, herci jsou vynikající - dokonce i (v posledních letech automaticky spoléhající na své charisma) Ford je po dlouhé době naprosto k sežrání a jeho starý Deckard je oproti verzi z jedničky plný emocí a smutku a zpětně dodává chladné jedničce to, co v ní chybělo nejvíc - empatie k postavám. Tenhle film je naprosto nekompromisní a je zjevné, že se nebude líbit řadě lidem, kteří chtějí v kině prostě vypnout a rozesmát se, ale ať bude mít Blade Runner 2049 kasovní úspěch nebo ne a super režisérovi neúspěch zničí kariéru, na místě filmového studia bych byl kurevsky pyšný, že v záplavě průměrných kasovních hitů se podařilo natočit takhle hluboký, dojemný, už teď jasně klasický sci-fi kousek. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl takovou roztahanou nudnou ptákovinu. Mnohem horší než jednička a ani té nejsem fanoušek. Naprosto nesympatický Ryan Gosling, bylo utrpení se na něho dívat. Velmi pomalé zdlouhavé záběry mě nudili k smrti. Od odpadu to zachránil jen vizuál. Sci-fi mám hrozně rád, ale ani jeden Blade Runner mě nesedí. Nejvíc mě vždycky u takových ptákovin fascinuje tak vysoké hodnocení, to hlava nebere. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* stejně jako původní Blade Runner, tak mě nijak zvlášť neoslovilo ani jeho pokračování. Přisuzuji to hlavně tomu, že žánru kyberpunku moc neholduju a tenhle přetechnizovaný svět plný lidí a replikantů je mi poněkud vzdálený. Na druhou stranu musím uznat, že tohle sci-fi je zajímavě natočeno, příběh působí intelektuálně a dokonce i filozoficky a tak nejspíš to nebude pravý film pro běžné popcornové publikum, které se těší hlavně na honičky a střílečky. Svým utahaným dějem mě dokonce při prvním sledování uspal, takže bylo nutné ho dokoukat až na druhý den. Nelituju toho, že jsem ho viděl a tak si tři hvězdičky určitě zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Příšerně dlouhé a zbytečné pokračování skvělého filmu z roku 85. to co fungovalo v jedničce dnes již nemá to kouzlo. Děj byl uměle natahován a prodlužován a chvílemi jsem se nachytal při tom, že se nudím. Herecká dvojice Gosling x Ford a příjemná atmosféra podkreslaná známými motivy je to jediné díky čemu dávám aspoň průměr. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

navázat na takovou klasiku není nikdy jednoduché a ve valné většine případů to nedopadá dobře.Je moc fajn,že nový Blade Runner není ten případ.Villeneuve se ukázal jako výborná volba (dle očekávání) a stvořil dílo,které je v mnoha ohledech úplně jiné než originál a zároveň ve spoustě věcech úplně stejné a hlavně v určitých detailech skladá originálu poctu,která musí potěšit všechny fanoušky.Hodně sem se bál hlavně vražedné stopáže a i tyhle obavy byly liché.Film je sice podobně pomalý jako původní,akce je tu pomálu a dost často se šteří i slovy,přesto dokáže diváka udržet naplno po celou dobu.Je navíc i moc dobře,že tvůrci odolali tomu udělat z nového BR digitální guláš a docela věrně se drželi vizuálu "jedničky",který už tak byl vynikající.K tomu všemu herecky velmi dobré s naprosto ohlušujícím soundtrackem,který nikterak nezaostává za tím od Vangelise.Nejsem si úplně jistý zda jde o film roku,ale vím,že určitě půjde do mojí osobní letošní top 5 a rád ho uvidím znova...90% ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Filmovy balzam, s velkym citem vytvorena - esteticky nadherna - pastva pro oci. Skvely zvuk i soundtrack (+Dolby Atmos) doplnuji dokonalou atmosferu. Film roku! ()

Giggo 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako první díl, chová se to jako první díl, ale není to první díl. Tak nějak je vše super, hudba, efekty, atmosféra... ale ve výsledku sem odcházel z kina zmatenější než kdy předtím. Prostě trošku moc velké psycho :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, tak mam to za sebou. Villeneuve /Sicario, prisoners/ je rucny reziser, ale tu sliapol vedla. A myslim, ze hodne vedla. Este ako jo,. prva polka ma navnadila, ze sa chysta nieco nadherne a pomaly az artovy zazitok, ale druha polka bola scenaristicky bezradna, nudna a s vatovo planymi plkmi. Teda fakt tak spatne dialogy som dlho nepocul. Ford mi bol asi tak sympaticky ako hola prdel 200 kilovej Heleny Ruzickovej, Gosling je naopak vyborny herec, ale cudujem sa mu, ze sa upise takmer kazdemu filmu. Tempo nudne, dejova linia plana a prilis sa kombinuje. Priserne dlhe navyse a akcie je zufalo malo, navyse trvala tusim 10 minut ? Sak doteraz to neviem a uz si to nepozriem, takze nezajem : 50 % ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Dlouhý dlouhatánský film plný nudy, nudy a nudy! Podobně jako v jedničce, u které stále nechápu přirovnání "KULT", spousty nudných a hluchých pasáží, které jsou až nesnesitelně protahované... Neumím ocenit takové "skvosty", i přes to, že tento je báječně obsazený, ať už Goslingem, Fordem, či třeba Letem. Nebýt dnešní nutné pc techniky, byl by tento film totálním propadákem! A možná zejména díky ní, to zas až tak nekoukatelné nebylo. Slabé tři hvězdy a 50 % ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Jedna hvezda za zacatek, za vypravu, za hudbu i zvuky. To jsou 4 hvězdy. Za délku ovšem film jednu ztrácí, protože ten čas se nepodařilo smysluplně naplnit. Od pulky filmu totiz ocenite funkci VLC prehravat zrychlene... 1,25 rychlost je minimum. Pro dnešního diváka neskutečně pomalé. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film vyniká úchvatným vizuálem. Tvůrci si s vykreslením budoucnosti opravdu pohráli. Technické finesy vypadají opravdu do detailu skvěle, navíc dost uvěřitelně ve srovnání se současným pokrokem. Stav životního prostředí mě ovšem věru nepotěšil. Příběh se někdy ale právě v opojení obrazy trochu utápí a vleče. Zvuková kulisa je navíc až děsivá, ale podmaňující. Nebýt několika přehmatů jinak dokonalých postav, hodnotil bych plným počtem. ()

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Film roku? ANO! Jeden z nejlepších filmů dekády a vlastně i celkově? ANO! Každým shlédnutím to miluji víc a víc. Po kultovní jedničce ještě lepší pokračování s dechberoucí atmosférou, vizuálem, kamerou, hudbou, herci a efekty. Villeneuve je prostě mistr a ví, jak vybudovat pořádný svět. 10/10 ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Naprosto a zbytečně dlouhý film, kvůli kterému lituji, že jsem zaplatila lístek a šla na něj do kina. Trailer je super návnada, ale ve skutečnosti je film dlouhý a nudný. První polovinu filmu jsem doslova usínala a probral mně nakonec Harrison Ford, naštěstí od jeho zjevení na plátně se film konečně začal trochu hýbat a nějaká ta akce se tam objevila, takže posledních 45 minut jsou nejlepší, ale to je tak jediný. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Koho uhranuly Villeneuvovy předchozí filmy (patřím mezi ně), toho Blade Runner 2049 spolkne. Villeneuve je v současně době jedním z nejlepších tvůrců, co se týče navozování atmosféry se nebojím označit ho za nejlepšího. Už od prvního záběru z plátna (určitě to bude platit i u televize, ale vybavte se kvalitní obrazovkou a peckovou zvukovou soustavou) dýchne omračující atmosféra, která se ač do konce filmu nerozpustí. K vytváření atmosféry vedle režisérova umu zdatně pomáhají ještě další věci - jednak hudba. Nevím, kolik měl Jóhannsson rozpracováno, než projekt opustil a otěže převzal další mág Hans Zimmer s kolegou, ale jeho rukopis zde znát je. Kdo viděl Arrival, Jóhannssona pozná hned. Každopádně Zimmer s Walllfischem si se situací poradili na výbornou a já mám ve sbírce další soundtrack, který můžu poslouchat do zblbnutí. Druhým pomocníkem je kamera. Roger Deakins uchvacuje každým záběrem a je hodně poznat, že celý tým má prvního Blade Runnera vysloveně v lásce. Třetím výrazným pomocníkem je samozřejmě výprava. Představený svět je tak uvěřitelný, jak jen může být. Villeneuve měl štěstí i na herce. Všem samozřejmě vévodí Ford, který je dokonalý. Hned po něm nejvíce zaujmou všechny tři hlavní ženské role - de Armas, Hoeks a Wright, která se mohla na plátně zdržet i déle. Pozadu pak nezustávají ani Gosling s Letem, dokonce i Dave Bautista vskutku zaujme. Všechno a všichni výše zmiňovaní v kombinaci s pomalým tempem vyprávění přispěli k tomu, že jsem se filmem nechal unést a absolutně jsem neměl tušení, jaké bude závěrečné odhalení. Přitom je vcelku jednoduše odhalitelné (při zpětném pohledu). Sem míří má jediná výtka, a to je příběh. Ne že by nenadhazoval spoustu otázek a nezaměstnal mozek, ale je dost okleštěný a vzhledem k dokonalosti všeho ostatního je konec takový nijaký. Podobný pocit jsem měl už u Prisoners. Celý film tahal za nervy a člověk čekal konec ve stylu Se7en, ale nic takového se nekonalo. Stejné je to tady. Kdyby konec alespoň dal nahlédnout blížící se revoluci či nějakému zásadnímu posunu v příběhu, bez rozmyslu bych vypálil plný počet bodů. Tady to jede bohužel pouze v osobní rovině a na okolí se tak nějak zapomnělo. Takže nakonec dávám za čtyři hvězdy - film namlsá na nějaké kulervoucí ukončení, ale pak zklame. Každopádně se tím nenechte odradit, film je jinak vynikající. Doporučuji i tři krátkometrážní prology (youtube), které dějově předcházejí 2049. Přiblíží vám pozadí některých důležitých událostí. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Když jsem se opakovaně po letech podíval na prvního Blade Runnera, usínal jsem u něj občas nudou, ač jsem ty žánrové kvality na něm objevil. A jistě i by tak bylo u nového Blade Runnera 2049, kdybych ho viděl kdekoli jinde, jen ne na velkém plátně. Ano, Denis Villeneuve se toho úkolu chopil s úctou. A natočil vskutku kvalitní pokračování staré klasiky. Dokonce natolik dobré, že je v něm ještě méně akce, více filozofie, kvantum úžasných širokých záběrů, skvělého soundtracku a excelentního vykreslení hlavních i vedlejších postav, včetně sci-fi světa v němž bych nechtěl žít ani hodinu. Ryan Gosling se ujal hlavní role natolik dobře, že mě ani nezamrzelo, že Harrison Ford se objeví až v poslední tři čtvrtě hodince filmu. Nicméně občasné natahování scén ve mě silně vyvolalo pocit, že je celý snímek delší, než vypadá (což je na těch 163 minut občas maximálně ubíjející). A vzhledem k tomu, jak diváci okolo mě stále čuměli do mobilů (ať je sežerou červy), tipuji, že na tom byli ještě hůř. Dnes je jeden den od premiéry filmu a toto sci-fi má na CSFD 86%. Prorokuji, že to půjde rapidně dolů, hlavně v době, až bude film k dostání na DVD a Blu-Ray, protože jakmile ho neuvidíte na velkém plátně s dobrým zvukem, subjektivní kvality tohoto díla půjdou u mnohých rapidně dolů. Já byl nicméně vcelku spokojen. 75% P.S. Slyšel jsem, že toto pokračování pochopí i ti, kteří neviděli jedničku. Nesouhlasím, neb má partnerka na konci některé souvislosti nepochopila a nemyslím si, že byla chyba u její pozornosti, ale u toho, že některé filozofické souvislosti ve fungování tohoto světa, řečené v prvním filmu, zde již nejsou zmíněny a předpokládá se, že je divák zná. ()

Jandos 

všechny recenze uživatele

Film si dokazal zachoval poetiku originalu, coz bylo pro me naprosto zasadni. Fakt sem mel pocit ze se divam na Blade Runner a ne na nejake genericke sci-fi z budoucnosti. Jedinou vyhradu mam k tomu, jak se tam vsechno vysvetlovalo coz je proste mor dnesni doby. Genialita originalu byla i v nezodpovezenych otazkach a naznacich. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Bárto, ty se směješ? A né ty pláčeš. Rozporuplné pocity ve mě budí tento opus. A přitom to začalo docela dobře, déšť mě cestou do kina příjemně naladil: "to musí být znamení". První půlhodinku jsem si říkal, že to jsou dobře utracené prachy. Slyším Tu hudbu, vidím To město, cítím Ten déšť, postupně vše ale odeznívá a já nakonec odcházím úplně prázdnej. Přesto bych ještě pár minut koukal. Naděje? Možná. Těžko říct co je kamenem úrazu. Kostrbatě zahájená hlavní zápletka, vyřčený odboj - podzemní lidé (Demolition man, Terminator), absence atmosféry, nefunkční Deakins, přepálený zvuk? Zbytečné a možná nechtěné reference (nakládačka kterou K dostane, ruka ve včelím úlu - Only God Forgives, SWIV - Who shot first) tohle si měl D.V. pohlídat a humor úplně vypustit. Třeba je to ve mě, člověk léta vzpomíná na ono osudové setkání a ve chvíli kdy se opakuje si jej přes blbou barvu očí nedokáže ani trochu užít. Ikdyž osudové, jednička mi také poprvé nesedla, ona mi nesedla ani napotřetí přesto jsem v ní nakonec objevil výjimečné dílo. Blade Runner 2049 ještě pár šancí dostane. Počkám si na digitální verzi a vychutnám si ji pěkně v klidu, s ovladačem hlasitosti ve vlastních rukách, protože tomuhle filmu kino paradoxně ubírá. Neskutečně přepálený zvuk všeho. Výstřely se zvukově vyrovnají bodnutí nože? Dolby Atmos v ostravském Cinestaru je asi kapitola sama o sobě. Ten zněl opravdu dobře jen při znělce dodavatele. Pokud to celé stojí na tom, že technik otočí knoflík co nejvíc doprava tak s touhle fíčrou můžou jít doprdele. Otřesná zkušenost. I přes výše zmíněné, provedl Villeneuve se světem replikantů evoluci vpravdě nevídanou, udržel cyberpunkový nádech a přidal kopu reálií ze života. Nemusel být příběhově tak doslovný = určité scény bych vynechal, přesto zavdal filmovému sci-fi docela slušnou měrou. Klobouček. (8/9.10.2017) Sundtrack se Zimmerovi povedl, inspirace originálem se nezapře a občasný sample umístěný stylem ctrl+x - ctrl+v funguje jako pohlazení. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama