Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nepochybuju o tom, že by Denis Villeneuve udělal hutné drama i z pokračování Ovečky Shaun. Ten chlap je skvělý filmař. Použil vše, co dnešní technologie dokážou nabídnout a postavil 35 let dlouhý tunel vedoucí od (v některých ohledech) přeceňovaného Blade Runnera, k Blade Runnerovi 2049. V době vzniku BR 1982 se objevila umělá inteligence jen v pár filmech a vzbuzovala nemálo otázek. Navíc Scott příběh ovinul do působivého audiovizuálního kabátku, který byl na tu dobu opravdu velmi zdařilý. To spoustu lidí ohromilo. Ale dnes, v záplavě filmů a seriálů s tématikou UI? Lidem bez fantazie (popcornářům) musí připadat, že už bylo řečeno skoro vše. BR 2049 si tak nemohl vystačit "jen" s poctivou filmařinou. Musel stavět na 35 let starých základech, přičemž se samozřejmě čekalo, že bude použito vše, co se filmaři za těch xx let naučili a co dnešní technologie umožňují. A současně, že přijde s novými nápady. Jenže tvůrci na to šli trochu jinak. Ten svět je natolik plastický a bohatý, že je možné ho roztahovat, rozvíjet odbočky...a přitom neparazitovat, nevykrádat. Jenže spoustě lidem to nestačilo. BR 2049 velmi uškodilo, že je to pokračování, od kterého se čekaly zázraky. Kdyby film vznikl v tajnosti před Příchozími, nejspíš by všichni vyplázli 5* už jen z toho šoku, jaký je Villeneuve dobrý filmař. Ale abych nebyl pokrytec. Po prvním shlédnutí, jsem dal 4*. I když mě to mrzelo stejně, jako dát premiantovi za 2, protože udělal přesně to, co se po něm chtělo. Po shlédnutí doma...v přítmí obýváku a sám, bez smradu popcornu, se dostavilo přesvědčení, že jde o jedno z nejlepších sci-fi, za posledních mnoho let. Že bych nic nezkracoval, že ty dlouhé záběry, včetně zvukové kulisy, dokonale ladí s tempem vyprávění. Je to stejně nedoceněný skvost (i mnou), jako svého času BR 1982. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Blade Runner 2049 mi dopřál možná můj zatím nejlepší kino zážitek. Po zvukové i vizuální stránce se jedná o prakticky dokonalý film. Už jen to způsobilo, že jsem byl od začátku vtažen do této ponuré budoucnosti, která je pro Blade Runnera tak typická. Jedním z důvodů, proč jsem šel do kina bylo očekávání dalšího podivného zážitku, který jsem si odnesl z prvního dílu. 2049 je také zvláštně natočený a rozhodně se nejedná o film pro běžné publikum, přesto je ale zvláštní úplně jinak než první díl. Děj tu má určitou hlubokou myšlenku, postavy jsou dobře napsané a opravdu mi na nich záleželo i přes chladnou atmosféru, lokace působí snově a to celé umocňuje ta odevšad se ozývající skoro až nadpřirozená hudba. Při vzpomínání na film musím říct, že je sestaven opravdu mistrovky a i když mu nejspíš budou mnozí něco vyčítat, pro mě je rozhodně výjimečný a rád na něj budu vzpomínat i dál. Opravdu bych se nedivil, kdyby se mi promítal i ve snech. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

První Blade Runner miluji jakožto nejlepší sci-fi, které spatřilo oko divákovo, moje. Když jsem se dozvěděl, že se má natočit pokračování, hned mi přišla na mysl otázka. Má cenu ještě příběh rozvádět? Nemá. Ale jelikož kluci američtí poslední dobou rádi x-quelují a remakují všelicos a dali se do toho, tak jsem si řekl OK, přeci jen jsem blázen do dystopických filmových vizí budoucnosti a pokud se chystá návrat té mojí nejoblíbenější, rád se nechám překvapit. Dvojka BR má pár "příliš" na své svébytné kráse, které mě donutily trochu si zaskřípat zuby: příliš dlouhý, příliš doslovný, příliš roztahaná linka s Anou de Armas (žádná chemie, osudovost - nuda), příliš plků Jareda Leta. Nicméně, dech beroucí zážitek, jenž jsem si odnesl z kina, ve mně rezonuje tak mocnou silou, že ačkoliv jsme tady ve stejném BR světě, bohužel pojatém až příliš jinou optikou, která mi není dvakrát po chuti, jsem schopen přihmouřit oči a vpálit těsně pod plný počet. P.S.: Jsem rád, že soundtrack se tolik neodchýlil od Vangelisova majstrštyku a i když bych uvítal více života do táhlého ambientu pánů Wallfische a Zimmera, atmosféru staronového BR univerza pomáhá dotvořit bravurně. ()

Kolikokoli 

všechny recenze uživatele

Film je dobrý. Vizuální stránka fantastická. A hudba... wow... hudba je to, co tento film naprosto vyhrál. Dokonalost. Herci dobří, příběh skvělý. Prostě spokojenost... oproti původnímu filmu. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Neskutečná audiovizuální epopej. Každý kdo jen trochu holduje kamerovým kouzlům nebo hudbě, by to mě vidět. Na druhou stranu to není film pro konzumního diváka. Je to pomalá, dlouhá a pečlivě exponovaná skazka z jiného světa, 5 hvězd. ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Máme za sebou epické neo-noir vyšetřování, kterým nás provázel Blade Runner Ryan Gosling. Po celou dobu s ním během několika deštivých dnů sbíráte důkazy a odhalujete stopy, jako byste byli součástí děje. Divák nikdy neví víc, než hlavní hrdina. Veškeré informace zjišťujete stejně jako on. Neustále cestujete zdevastovaným temným světem, kde každá lokace odhaluje další a další část skládanky, kterou si v hlavě postupně dáváte dohromady. Vyprávění je to mistrovský a člověk je díky tomu pořád přilepenej k plátnu a hltá každý slovo. Los Angeles v roce 2049 nevypadá jako místo pro šťastnej život. Pořád prší nebo sněží, lidi jsou nevrlí a do toho nevíte, kdo je uměle vytvořenej a kdo se normálně narodil. Přesto se toho nemůžete nabažit a každej průlet touhle metropolí za doprovodu neskutečně dunícího soundtracku vám způsobí husí kůži, vhrkne slzy do očí a vy se téměř v hypnóze necháváte unášet nad střechy mrakodrapů ozářenými neonovými hologramy. Z audiovizuální stránky se jedná o naprostou dokonalost a těžko uvidíte líp vypadající a znějící film. Když k tomu připočtete geniální režii a scénář, tak si troufám říct, že tohle je jeden z filmů mýho života. Dřív bylo nutný vidět v kině Psycho, Čelisti nebo třeba Vetřelce a rodiče se vám touhle dobou můžou pochlubit, že to viděli na velkym plátně. Dnešní kino povinností je právě Blade Runner a já za 30 let můžu říct: „Byl jsem na tom v kině. A dvakrát za sebou! A málem jsem se posral.“ Prostě se sešel takovej tvůrčí tým, díky kterýmu v tom filmu funguje naprosto všechno. Romance s umělou inteligencí nikdy nebyla tak emotivní a nevěřil bych, že člověka dokáže rozbrečet hologram. Otázka jestli je Deckard replikant nebo člověk je sice zodpovězena, ale extrémně mazaně a je fakt nutný dávat pozor každou vteřinu. Stejně tak nutný je znát a mít rád první díl z roku 1982. Pokud jste ho neviděli, do kina zatím nechoďte. Pak se může stát, že jako většina českých rádoby kritiků film naprosto nepochopíte a zbytečně mu snížíte hodnocení. V Čechách kritici na film totiž nekoukají jako fanoušek, ale jako hnidopich, kterej musí najít chybu, jinak by neměl o čem psát. Všichni ostatní si najděte největší plátno ve vaší blízkosti, transportujte se do budoucnosti a nechte si vyprávět o zázraku, který vám způsobí tears in rain. Tohle je kulturní zážitek desetiletí … 10/10 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

O řád níž než jednička, protože scénář není spontánní, ale je z něho slyšet vykalkulovaný tikot hodin. Film začne emočně fungovat až v závěrečné třetině, kdy se jednotlivé linky začnou spojovat dohromady a začíná se vyplácet to velmi velmi pomalé budování příběhu. Ano, když v závěru zazní Vangelis a duše jedničky a dvojky BR se propojí, mám jako fanoušek slzy v očích. Bohužel právě to pomalé tempo ponouká k přemýšlení, a tady u mě Villeneuve tradičně ztrácí body. Postavy se v ději objevují dost chaoticky (prostitutka vejde a nikdo se na nic neptá), často se jede na spíše na efekt než na logiku (scéna s Elvisem), některé postavy jsou jednorozměrné a špatně napsané (chudák Robin Wright), či závěr vlastně popírá snažení všech postav filmu. U filmu, který má tak dokonalou kameru, zvuk, i hudbu, bych čekal stejnou investici do scénáře. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Denis Villeneuve se vyprofiloval v režiséra se silným jménem a rukopisem, jednoho z posledních mohykánů, který na filmové plátno přináši něco neokoukaného, s atmosférou, příběhem, dobrou prací s herci, propracovaným vizuálem, hudbou a výsledek v drtivé většině případů stojí za to. Těch pět fimů, co jsem od něj viděl, jsou přesně to, co se mi neokouká, ani potřetí, počtvrté, protože si odnesu vždycky nějaký zážitek, spojený s pečlivě budovanou náladou. Buď je to nevšední nebo emotivní, vždycky silné. Blade Runner 2049 je luxusní sci-fi, které by mě stoprocentně bavilo v knize, stoprocentně mě baví na plátně, a jasně vyčnívá a dává najevo, že i v roce 2018 se můžu točit silné filmy a nemusí tam vždyck běhat velcí roboti, lítat draci, mlátit se armády hlava nehlava. Místo toho se buduje atmosféra tichem, zvukem, výtvarnem, prostě tím, co dnes neumí nebo nemůžou režiséři věnovat třeba Vetřelci nebo spin-offům Hvězdných válek. Villeneuve válí. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Mám Blade Runnera rád. Je to suprové atmosférické sci-fi, které je potřeba si podobně jako např. Vesmírnou Odysseu užít spíš pro jeho atmosféru a vizuál, než pro příběh. Nepatřím mezi lidi, kteří berou každou jednotlivou větu a vidí v ní fylozofickou hloubku, dostává mě jen Royův dokonalý monolog. 2049 je původnímu filmu dost podobné, avšak v jednotlivých aspektech se mu bohužel nevyrovná, ať už jde o hlavního protagonistu, hlavního antagonistu nebo celkovou pointu. Ford je prostě skvělý v obou filmech, Gosling mi normálně nevadí, ale tady mi do role moc nesedl a Jared Leto mi je brutálně nesympatický, ale to on mi je snad už od narození, takže nic nového. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Co se týče technické, vizuální a hudební stránky, lze snímek Blade Runner 2049 hodnotit velice pozitivně. Ten pomalejší až rozvleklý styl vyprávění je však místy doslova ubíjející. Kdyby mě děj více pohltil, možná bych mluvila jinak. Po celou (podle mě neopodstatněně dlouhou) stopáž jsem měla dost velký problém se na film správně naladit, nedokázal mě pořádně zaujmout, ať už samotným příběhem nebo emocemi. (60%) ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si říkal, že pustit si bezprostředně před návštěvou kina původní legendu možná nebude nejlepší nápad. Vskutku jsem totiž ani nedoufal, že by se o pětatřicet let později, v době nemilosrdného podbízení se pubertální přístupnosti a poloopské srozumitelnosti, dalo natočit byť jen z poloviny tak úchvatné, závity namáhající, takřka dokonalé sci-fi. První záběr mě mírně znervózněl dojmem, že půjde o zbaběle prostoduchou kopírku klasiky. Leč to nás jen režisér prefíkaně tahal za fusekli (jak se později ukáže, tak ne jenom jednou). Úvodní scéna vzbudila naděje na nadprůměrné sci-fi. První průlet nad El Ej dokonce na nejlepší sci-fi poslední dekády. A po necelé hodině je vše naprosto jasné – jo, je to tam. Kurrrva, je to tam!! Mistr Villeneuve, před kterým nyní pokorně padám do prachu a biji čelem o zem, dokázal pro mě ještě před několika hodinami naprosto neuvěřitelné, tj. nejen navodit atmosféru původního filmu, ale vytvořit po všech stránkách vymazlené, inteligentní a dospělé sci-fi, které, byť mi to samotnému zní poněkud kacířsky, je v určitých momentech lepší, než jednička. A ještě měl koule natáhnout to na prdel nemilosrdně týrající dvě a tři čtvrtě hodiny, z nichž bych ovšem nevystřihnul ani minutu. A něco takového se za poslední čtvrtstoletí konalo tak nanejvýš... no, s přimhouřením tak maximálně nikdy. Klobouček též tvůrcům scénáře, kteří se nejenže vyhnuli tupému zodpovězení základní otázky spojené s jedničkou, která mučí BR nerdy od úsvitu její kinoverze, ale nadto neodpověď mazaně zakomponovali do příběhu, a též Jendovi Pokojovi, jenž podal podle mě životní výkon, bez čehož by to ostatně nešlo. Pročež k plnému vychutnání budu muset kino navštívit ještě tak aspoň dvakrát (třikrát), páně režisérovu Dunu již očekávám s euforicky natěšeným optimismem a Blade Runner 2049 okamžitě letí mezi tři nejlepší, neb tady prostě není vo čem. Čistá dickovka bez kazu a za mě deset z pěti. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Tak Harrison Ford cestuje po galaxii, najprv princezná Leia a teraz... Krásne sa na to pozerá, Deakins na Oscara inak je to hanba (je to práve jeho práca ktorá najhlbšie odkazuje na Blade Runnera). Hudba výborná. Scénár do momentu kedy sa stretnú Blade Runnerovia fajn - ako tak funguje (nevyužíva sa však myšlienka skutočného života - kvet a aj samotné kľúčové zistenie bit spolier: hranica medzi ľuďmi a replikantami je biologicky stierateľná - vôbec príbehu nedominuje a posolstvo pôvodného filmu "more human then human" odznie iba ako prázdna veta hoci bola nosnou témou pôvodného filmu ktorý hovoril jednu vec dookola - stroje sú viac ľudia než ľudia, výborné je že myšlienka neschopnosti rozlíšiť skutočné od napodobeniny zostáva). Záver znovu pochoval celý príbeh a v podstate aj všetky postavy a to len pre obstarožného Deckarda (Forda) kvôli ktorému sa všetko napokon podriaďuje jeho príbehu a z ostatných - hlavne súčasného Blade Runnera robí iba dočasné kulisy ktoré v závere všetky niekam vyšumia. Pekné odkazy na pôvodný film, ale toto nemalo naozajstnú dušu, išlo o replikanta (pôvodný film bol poetický o duši, toto bolo reálne - prozaické a to sú neporovnateľné polohy). Prílišné tlačenie na pílu ktoré bolo dômyselne prekryté dlhou stopážou. Je to teda prílišná doslovnosť ktorá spôsobuje absenciu známej atmosféry. Režiséri dneška by si nemali iba kupovať diváka tým čo už pozná a čo mu je známe. Mali by sa odvážiť prísť so svojím pohľadom a názorom na vec. Napriek tomu iná liga a úroveň ktorú súčasná filmová produkcia nedosahuje a ani tak skoro nedosiahne, takže to treba vidieť v kine. **** 85% v rámci súčasnej kinematografie. 40% v rámci pôvodného filmu. Rozlíšil som pôvodné od umelého. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonalé, ale zbytečně dlouhé a příběhově stejně prázdné jako vypitá láhev od vína. 50 % ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nezaujala mě jednička, je to podobné nebo spíš horší protože Gosling nezajímavý...Jedna velká manýra... ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Předchozí Blade Runner takové pokračování nepotřeboval, protože je skvělý sám o sobě, ale to co Denis Villeneuve předvedl, poposunulo toto dílo ještě o level výše. Skvělé vizuální efekty, hudba, zvuk a to zdaleka není všechno co mohu o tohoto film pochválit. Dalšího dílu se asi už nedočkáme, což mi vůbec nevadí, film mi v hlavě zůstane dlouho... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film má na můj vkus vražedně pomalé tempo. A to mám pomalé filmy rád. První půlhodina super, pak se film začíná táhnout a finále ne a ne se dočkat. Jinak je to obrazově vycizelované jako jednička, tady ale režisér upřednostnil kvalitu záběrů nad filmem samotným, takže divák ani neví, pro se tam ty obrazy vyskytují. Takže do videotéky si nezakládám, ale ani nezatracuji. 60% ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé sci-fi, poměrně zbytečně naroubované na svět Blade Runnera. S odstupem času mám dojem, že kdyby se vynechalo jakékoliv pojítko s původním filmem a jednalo se o "nové" postavy, dopadlo by to naprosto stejně. I tak ale pořád nadstandard. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I KNOW WHAT'S REAL! GOD! DAMN IT!!! Mám hodně rád science fiction, ale svět Blade Runnera je pro mě hodně zvláštní. Třeba taková základna pošuka Wallace, mi přijde zbytečně šílená. Dlouho jsem váhal, jestli dát 3 nebo 4 hvězdičky a za závěr se přikláním k lepšímu hodnocení. Co se týče soubojů, tak ty byli zvládnuty nad míru dobře a když už se střílí, tak rovnou bez kecu a do hlavy. Tak to má být. V tomto je Blade Runner 2049 úžasný. Jo a ta buchta co sváděla KD6 - 3.7 byla dost dobrá. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama