Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Usínací, to je první, co mě u toho napadlo. Pro fanoušky původního Blade Runnera je dobrá zpráva to, že si to dokázalo udržet jeho podobnou atmosféru. Ono to vůbec není špatně zpracované - parádní atmosférická hudba a k tomu to vykreslení světa, to nemá chybu. Problémem je ale zase děj - zatímco v prvním díle se řešila schopnost replikantů milovat, tady se řešila jejich schopnost plodit. Takže jestli natočí další pokračování, asi bude hlavní zápletkou schopnost mluvit se zvířaty a oženit se s koněm. Další absurdita byla ta projekce holografické přítelkyně. Najdou se tam asi dvě-tři scény, které mě oslovily, ale jinak to není žádná sláva... a bylo to moc dlouhé. Jo a jinak takhle malé závěrečné titulky jsem snad ještě neviděl, protože jsem je skoro neviděl... A tenhle film už taky vidět nemusím. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Zvláštne, silné pocity z toho rozhodne mám... precízne, do detailu vymakané to nepochybne je... a hoci absolútne chýba Dickov humor a uletenosť, duchu predlohy je BLADE RUNNER 2049 určite bližšie ako jeho predchodca. Tomu je dôstojným pokračovaním... a po scenáristickej stránke je to ďaleko lepší film. Neviem však či je to nedostatok jeho alebo mňa ako diváka, že som sa nebol schopný plne uspokojiť s chladným, akademickým štýlom akoby odrážajúcim chladnokrvnú vyrovnanosť hlavného hrdinu a umelo za každú cenu udržiavanou ťažkopádnosťou. Občasná zmena rytmu alebo odvážnejší režisérsky experiment by rozhodne neuškodili - akoby sa Villeneuve hrozne bál vybočiť z nejakej ikonickej pomalosti, ktorú pred 35 rokmi stanovil Ridley Scott pre bladerunnerovské univerzum a kultovosť jeho filmu z toho spravila neporušiteľnú dogmu. ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Filozofická, antiutopická megalomanská Sci-Fi, v podstatě "bez akce", lemovaná po celou dobu stopáže Vizuálními finesami a dokonalými triky, kde hrají prim zadumané pohledy, myšlenky a zajímavé herecké výkony spíš, než prvoplánové digitální orgie a atrakce. Zadumaný, stylový Gosling je inspirativní a Ana de Armas je fakt sexy i jako hologram. Výborný film, který není zdaleka pro každého a "dnešního diváka" by i mohl snad v nějakých pasážích nudit. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Tí čo považujú prvý film za nadhodnotenú, pseudo-filozofickú a ako sopel uťahanú nudu sa s pokračovaním nemusia namáhať. Villeneuve a spol. sa totiž nielenže nepokúšajú o to, aby bol ich film stráviteľnejší pre bežného diváka (čoho som sa pri mega budgete bál), oni idú ešte do väčšieho extrému ako Scott pred 35. rokmi. Blade Runner 2049 je megalomanská, dvojapolhodinová, slimáčím tempom sa hýbajúca (oproti jednotke uberme jeden rýchlostný stupeň) prehliadka okázalej estetičnosti, dizajnu, (pseudo)filozofovania, zadumaných mlčanlivých pohľadov (Goslingova parketa číslo jedna), snovej atmosféry, Zimmerovho neharmonického burácania a to všetko nabalené na v zásade jednoduchú zápletku. Ťažisko a kúzlo filmu je v dejových odbočkách (celá línia s Anou de Armas je top), dumaní nad nesmrteľnosťou chrústa a vo víťazstve formy nad obsahom. Deakinsova kamera je síce často prvoplánovo symetrická, ale je krásna a vizuál v niektorých scénach pomaly berie dych. Všetci sa pohybujú/rozprávajú spomalene a skoro permanentne sa riešia existenčné či iné otázky. Obyčajné expozičné dialógy či prirodzené ľudské rozhovory neexistujú. Žiadne vtípky na odľahčenie, nič. Film je ako kombinácia Only God Forgives, Minority Report, mínus humor, mínus akcia (na cca troch miestach je jej dokopy max. 10 minút). Kto dal na toto artové, do seba zahľadené, pojednanie vpravde pekných 150+ miliónov dolárov a ešte veľkoryso dovolil pánom umelcom robiť si čo sa im zachce...no veľké gule má ten človek, veľké. A asi sa teraz bude potiť, lebo toto je všetko len nie blockbuster pre masy. Blade Runner 2049 je nekompromisný ako keby vznikal pod taktovkou nadšencov za pár šupiek a nie pod dohľadom obrovského štúdia a s hviezdnymi hercami. V tomto smere je film ešte väčší úkaz ako nedávny Mad Max: Fury Road. Určite bude pošmáknutím pre nerdov a filmových teoretikov, lebo analyzovať sa dá na veľa strán. Bolo to celé iné než by človek čakal, iné než bežne vída. Nie dokonalé, aj nudné, aj pozérske, ale zároveň niečo čo sa nebojí byť svoje a za čím je vidieť snaha vyprodukovať niečo odlišné od bežnej pásovej výroby. Vloženú snahu a odvahu urobiť si to celé po svojom v tomto konkrétnom prípade cením. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Film který nikdo nechtěl. Film kterému paradoxně obezřetnost a nízká očekávání (talentovaný režisér nic neznamená, pokračování po X dekádách, rebooty a soft-rebooty podobného charakteru stojí inherentně vždy za houby) nahrály skvěle do karet... ono to totiž vážně dopadlo mnohem mnohem lépe než to vůbec mělo právo dopadnout. Nebojácná délka, pochopení toho proč je "originál" tak oblíben a riskantní sázka na nekompromisní autorský film místo klasických bigbudgetových pakáren hrajících na gaussovu jistotu snahy zaujmout co největší porci kinopléna. Tak jasných 10/10 až se stydím. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Skvělé pokračování kultovního scifi. Atmosféra vás zcela pohltí a ty dvě a půl hodiny utečou jako voda. Jde o výborně odvyprávěný příběh s nádherným vizuálem. Fanoušek scifi prostě musí zaplesat. 80% ()

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako u jedničky jsem absolutně nepochopil, a co že ve filmu vůbec jde. Jediné, o čem jsem ani chvíli nezapochyboval je fakt, že se jedná o mnoho povyku pro nic. odpad! Celosvětový příjem k 9. 2. 2018: $259,239,658, což je 1,73 násobek rozpočtu ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Vizuálne efekty, kamera, podmanivá hudba, scenár, tajomnosť a dejové kľučky, nadviazanie na prvý diel a predstavenie nových lokalít, to všetko tu bolo na jednotku. Celkom som si užíval aj pomalé rozprávanie ktoré mi vadilo pri prvom diely, k dokonalosti ale chýbal oveľa lepší záporák a možno trochu kratšia stopáž. Inak vrelo odporúčam, ohromujúci zážitok hlavne v kine. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Nepodlehnout davovému šílenství. Pamatovala jsem si celkem dobrý dojem z originálního Blade Runnera. Tady jsem nucena dát 3 hvězdičky, přestože mám oba hlavní herce, jak Harrisona, tak Ryana, v jejich rolích moc ráda. Odcházení od obrazovky je první znamení, že se mi něco nelíbí. Příběh či rádoby zápletka nedokáže celkové trvání 164 minut unést. Už existují lepší filmy jak po scénáristické, kamerové, hudební, tak i vizuální stránce. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Sice jsem neviděl jedničku Blade Runnera, ale myslím si, že po tomhle snímku ho vidět ani nemusím. Po vizuální stránce je film naprosto dokonalý. Pokud jde o příběh, tak jde o čistý průměr. Na poměry Villeneuvea jsem čekal trochu něco víc. Pro mě byl naprosto dokonalý film Příchozí. Na tom snímku mu nemám vůbec co vytknout. Co se týče tohoto snímku, tak nebyl pro mě vůbec překvapivý. Působilo to velice zvláštně, občas nudně a párkrát trapně. Harrison Ford se na plátně ukázal až na posledních dvacet minut a přes to napsali, že má zde hlavní roli, aby nalákali lidi do kina. Tohle ať se tvůrci už odnaučí dělat. ()

hopskulak 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo o umělém životu, které, pokud budete hodně citliví a budete jej pozorně vnímat, probudí život váš a všechny vaše smysly, i ty, co nejsou u běžné 2D projekce zpravidla tolik zaměstnávány. Hlavní hrdina K ve spoustě scén zakouší různé vzruchy pro svůj smyslový aparát - v úvodu spolu s ním slyšíme bublat a později syčet jídlo na sporáku, detailně popisována je jídla vůně. V jiné scéně slyšíme a skoro cítíme kapky deště na kůži. Později tak blízko slyšíme bzučení včel. Každý úder, řezná nebo střelná rána zanechá stopu. O obrazových kvalitách není třeba psát. ______ Závěrečná konfrontace ve westernovém stylu je hypnotizující a svojí komorností alespoň pro mne byla neočekávaná, poetický epilog tomu všemu pak naplno rozpumpuje srdce. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, výprava a kamera přepůvabné, emoce v prvním plánu fungují, technické hračičky OK, hudba OK, ale postavy a děj blockbusterově placaté (vždyť i ten Roden v Hellboyovi má komplikovanější vnitřní život a složitější motivace než zdejší stádečko padouchů!), s kartami rozdanými příliš průhledně a jednoznačně a s myšlenkami zčásti recyklovanými od Scotta, ve zbytku banálními – nevyvolalo to ve mně žádné nové otázky o podstatě lidství či androidství, o společnosti, morálce nebo technologiích, zkrátka nic, k čemu bych se měl potřebu vracet a domýšlet, jen se mi na to příjemně koukalo a neurazilo to. Trochu neproměněná šance. Je fakt, že důstojně navázat na Scotta, už bez P. K. Dicka v zádech, to byl olbřímí úkol, ale jestli takhle nemastně neslaně dopadne i Duna, budu se dost zlobit, Villeneuve má podle mě na víc. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ďábel a jezinky. Kalendář let pozítří. Kafkovský nálet. Balet nálad, bez barev. Baladická blokáda savců nájezdníky sivých karaf. Naléhavý tep. Futuristický rébus pro mýtus. Bloudivý lep věku popela. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Měl jsem obavy, aby to nedopadlo, jako Scottovi noví Vetřelci, ale jsem až nekriticky nadšen. Líp to snad natočit nešlo.... Chtěl jsem, aby to nikdy neskočilo.... ()

Trenslation 

všechny recenze uživatele

👉Skoro tříhodinová naprostá vizuální onanie, kdy snad každý záběr od Denis Villeneuvea a Rogera Deakinse byste si okamžitě mohli dát na wallpaper vašeho počítače! 🖥 👉 Trochu mix filmů od Stanley Kubricka, Verhoevenova Total Recallu, Nolanova Interstellaru 🚀 👉 Chci domů holografickou Anu de Armas, hned! 💜 👉 Nejsmutnější cyberpunková Švédská trojka ever 😭🤖👫 👉 Klobouček dolů🎩 Harrisonu Fordovi, co ještě zvládá v 75 letech! 👉 P.S. V závěrečných titulkách je docela dost Čechů co dělali VFX pro tenhle film! ()

Haretix 

všechny recenze uživatele

Kvůli těmto filmům si s chutí rád zajdu do kina. Denis Villeneuve znovu nezklamává a potvrzuje status prvotřídního režiséra, kterého je dobré sledovat co právě točí. Precizní atmosféra, která výtečně stupňuje a graduje. Ford má neskutečné charisma a Gosling v roli, která mu je psaná na tělo a to ještě přidejme slaďoučkou Ana de Armas, krásná kamera Rogera Deakinse a solidní akce. Zejména její dávkování, kdy prostě není potřeba po 20 minutách hned něco vyhodit do povětří. Slabinou je tu Jared Leto, jeho role je zajímavá ale nevýrazná (jestli tohle je dle jeho slov nejlepší role, tak asi zapomněl na své minulé projekty). Krásná práce a hlavně cit pro detail. ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Začnu takhle, původní Blade Runner od Scotta jsem viděl hned několikrát a to v různých časových obdobích a různém věku (hlavně z důvodu, že poprvé jsem ho viděl jako harant a úplně jsem nepochopil o co kráčí), naposledy jsem si snímek pustil po kino projekci nové 2049ky. A ano, zůstává pro mě - zřejmě bohužel - průměrným filmem. Zato Villeneuvova práce mě dostala hned od první sekundy nejen atmosférou, kvalitně zpracovaným prostředím či hudbou a zvukovou stránkou jako takovou, ale především hereckým obsazením, a tím, že i sebemenší postava byla napsána zajímavě a byla skvěle zahrána. Čekal jsem zpackaninu po vzoru dnešní doby ale dostal jsem 163 minutový epos který mi nedovolil ani mrknout. Tento komentář berte jako povzbuzení k tomu, jít na to určitě do kina, protože TV vám dá polovinu zážitku a zároveň (pakliže vám nesedlo původní dílo jako mě) tomu dejte určitě šanci, protože si to prostě zaslouží. Denis je skvělý režisér podobných látek a jeho filmy jsou vždy nadprůměrné, tudíž očekávám, že nová DUNA, která má dorazit někdy v roce 2019 mi opět spraví náladu po tom, co už jsem viděl - protože jestli to má někdo dokázat, je to právě Villeneuve! Tleskám (95/100). ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Že by zklamání roku? Filmařská preciznost stojí v opozici k narativní prázdnotě a naivitě, polopatičnosti a doslovnosti, neschopnosti "uchopit" a "přirozeně" převést. Novému Blade Runneru chybí ucelenost vyprávění, respektive sdělení. Exteriérové a interiérové tematické linie se se sebou tlučou, jako interiérová vztahová vyprázdněnost a parcelace na nejmenší možné jednotce a exteriérový pokus o postapo. Vztah jedince ve společnosti a status společenských vztahů (tematická linka z původního BR) funguje na úrovni android -hologram, téma android-člověk místo doplnění a vlastně rozšíření na univerzální rozměr fikčního světa je jen v povrchních konturách (a hloupě jednostraný)... A co mě štve nejvíc? Doslovnost. Divák/příjemce je tady za úplnýho blbce, kterému se musí vše polopatě říct. Minimum prostoru pro vlastní invenci ...A tak dál; bla bla bla. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jsou scifi a "scifi". A tohle je přímo SCIFI. Spousta nápadů, fylozofování a i ta trocha stříleček. Dlouhatánská stopáž vůbec nevadí, i když film po většinu času plyne tak pomalu. Samotný příběh totiž diváka udrží a pomalé pasáže bez mluvení a bez posunutí příběhu krásně budují atmosféru. Jen si nejsem jistý, jestli vůbec chci film někdy vidět znovu. Všechno je fajn, ale strávit s ním opět 160 minut, to bych musel mít aspoň nějakou část filmu, na kterou bych se těšil znovu. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama