Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

peetrejr 

všechny recenze uživatele

,,You look lonely. I can fix that." Ajajajaj. Pre mňa pomerné sklamanie. Jednotka bola dokonalá. Dvojka má síce krásny vizuál, ale môže si ho vopchať do riti, pokiaľ sa to naťahuje jak guma na trakoch. Tie tri krátke filmy boli fajn a navnadili ma na film. Herecky to je dobré. Ryan Gosling predvádza dobrý herecký výkon a jeho postava je možno ešte lepší Blade Runner než Harrison. Už keď je reč o Fordovi, tak sa tu objavil len tak z ničoho nič. Ledva kráča, ale stále má v sebe bojového ducha. Neviem nejak mi tam prišiel nasilu. Jared Leto ako kvázi záporák dobrá voľba. Ana de Armas chcela byť živá, to v Blade Runnerovi funguje dobre, takže ona bola fajn. No ale keď som bol cca v polke filmu začal som sa nudiť. Proste nič sa tam nedialo, teda dialo sa tam veľké hovno! Ale Ryan to zachraňoval. Tak som myslel, že bude 2049 lepší film. Nebol a ani nie je. Je to jednoducho presne to isté, dokonca aj hlášky sú odtiaľ. Film čerpá jedine z nápadu originálu a áno, má niečo vlastné, len to v takom dlhom filme zaniká. Hansova hudba je perfekná, takže k tomu nič nemám. Koniec je jedným slovom genialita a zároveň hnus. Proste ja už ako Mongol čakám tri posraté hodiny na ten "epický" koniec a dostanem čo? Nič. Práve že nič. To je ten problém. Síce to s Joeom  je dojemné, ale koniec ako sa Harrison Ford dotkne skla je len také že wtf? A ja som si vravel, že toto fakt všetko? Obávam sa, že to už ani nezachránia prostitútky a ani Ana de Armas. Tak ale jedná sa o celkovo pekný filmík. Bohužiaľ v porovnaní s Blade Runnerom (1982) je to taký nepodarený súrodenec. ()

Sydonai 

všechny recenze uživatele

163 min už bylo znatelně moc, ale když jsem nad tím zpětně přemýšlel, tak leč jednoduchý příběh s hlubokou myšlenkou kratší natočen být nemohl. Hudba geniální až mrazivá. Nečekejte žádné akční orgie, na to Denis prostě není. Pro něj je thriller na prvním místě. Nepatřím mezi fanoušky kultovní klasiky, viděl jsem jednou a už se k tomu asi nevrátím, ale tohle si rád doma zopakuju a naplno si užiju aniž by můj mozek šrotoval. 85% ()

SC 

všechny recenze uživatele

Zatímco vizuálně je Blade Runner 2: Electric Boogaloo jedinečný, ostatní aspekty jsou tuze generické a bezpochyby jim vévodí Zimmer, který před pár lety nahodil autopilota a teď jen občas máčkne čudlík pro zesílení bas. Protože to dnes očividně stačí na „11/10 would brrrm again“ soundtrack. Příběh jakž takž a celkově je to lepší pokračování po 20 letech jak Nemocnice na kraji města a Star Wars, ale tím to hasne. Popravdě však doufám, že Villeneuve natočí reboot Duny, to by mohlo být žrádlo. ()

clump 

všechny recenze uživatele

Prosim vás, pokud chcete aspoň trochu vidět novýho Blade Runnera, koukněte na něj na co největším plátně. Za žádných okolností nečekejte, až to vyjde na internetu, blu-rayi nebo z čeho se dneska doma koukáte na filmy. Audiovizuálně je to skutečně monstrózní snímek, výtvarně asi nejkrásnější, co jsem za hodně dlouhou dobu viděl. Taky je to asi jedno z nejlepších pokračování, jaký si dokážu představit, a pomáhá, že scénář psal stejnej človek, jako u originálu. Je to dlouhý, pomalý, ale hrozně omamný a nekompromisní a taky docela depresivní. Pro mě jakožto milovníka tvrdýho sci-fi a kyberpunku téměř nekončící tichá extáze. Ještě bych měl vypíchnout skvelej řezavej synťákovej soundtrack, kterej je - pokud si dobře pamatuju - o poznání tvrdší než v původnim Blade Runnerovi. A leckterou už tak dost působivou a monumentální scénu nakopne ještě o řád výš. ()

studo 

všechny recenze uživatele

Réžia Villeneuva to posúva o čosi vyššie, ale takýto nedivácky film, ktorý strašne potrebuje aby s ním divák spolupracoval, keď mu po plátne behá Gosling, ktorý toho naschvál/bohužiaľ moc nenahrá, bol aj na mňa občas moc. Ani som nemal po jednotke nejak veľké oči, no určite som si to predstavoval trochu iné. ()

bery71 

všechny recenze uživatele

Uděláte líp, když si za deštivého večera pustíte Vangelise a kouknete se z okna. (2,5 bludišťáka z 5) -------------- Očekávání jsou zákeřná věc. Od nového Blade Runnera jsem jako od rebootlého pokračování čekal převážně to dobré z původní klasiky a zároveň něco svěžího. Čekal jsem, že na rozdíl od jedničky, která je v podstatě bez děje a logiky, ochutnám trochu více ze světa replikantů a blade runnerů. Čekal jsem, že více pochopím, jak tamější svět funguje a co otáčí kola společnosti rozdělené na lidi a jejich umělé kopie. Tos ale, milý vole, čekal úplně něco jinýho! Nový Blade Runner je plný krásných leteckých záběrů na červený písek pustiny a tmavě modrého města. Je plný dobré hudby rádoby od Vangelise (a taky dunivé hudby Zimmera - která mi fakt neba). A je plná pomrknutí po fanoušcích původního filmu. Dějově je nový Blade Runner krkolomný a všechny postavy jsou jen pasivní panáci v rukou scénáře. I tak má ale film dobré momenty a jde si ho užít. Ten dům sice stojí a dá se v něm žít, ale nemůžu se ubránit dojmu, že jej někdo stavěl od omítky a na základy se nedostalo. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem s filmem tak spokojen, jak by se mohlo zdát, nakonec uděluji známku nejvyšší. Tento můj přístup je i podpořen skutečností, že jsem v poslední době zhlédl několik hrůzných filmů, které mi zkrátka připomněly, jak hledat filmovou kvalitu. Nechci ale, abych vyzníval jakkoli skepticky či cynicky. BR 2049 je zkrátka filmem, který zcela vybočuje z dnešního standardu. A tím nemám ani na mysli kvalitu, ale spíše "retro" přístup. Můžeme tedy zhlédnout film, který je neskutečně pomalý. Jakkoli by se mohlo zdát, že se jedná o špatnou vlastnost, opak je pravdou. Jste rádi, když můžete tonout. Tato minimalistická bažina vás totiž naprosto pohltí. Všemu napomáhá špičkový vizuál a špičkové audio. Zážitek zkrátka přináší každá sekunda. Dlouho jsem také nepocítil u filmu to, že bych chtěl vědět o zobrazovaném světě víc. Musím pochválit též efekty. Celkově je možno říci, že Vileneuve má v tomto směru potenciál, aby se stal novým R. Scottem. Podobně jako tento velikán, má i on podobný problém, který se týká uchopení tématu. Respektive působí dojmem, že má na srdci mnoho dobrých nápadů, které obtížně stmeluje do jednotného celku. I zde se ozval tento problém, nicméně rychle odezněl po závěrečném urovnání divákových myšlenek. Opravdu nenastává kolaps Příchozích, kdy po každé otázce okamžitě přišlo zklamání. Ještě bych se vyjádřil k hudbě, která respektovala Vangelisův odkaz a doplňovala dění "ruchy", jak již známe z režisérových předchozích filmů. Nesmírně ovšem musím pochválit bohatou symboliku, opět zde máme oči, zvířátka a další radosti, které důvěrně známe z dávné klasiky. Je ale nezbytné dodat, že je třeba i přes veškeré konexe oba dva filmy vnímat jaksi samostatně. Hlavně je nutné brát zřetel na historicko-kulturní kontext, kdy se zkrátka na posvátnou klasiku nesahá. BR 2049 se patrně nestane takovým kultem, nicméně se mu povedlo něco jedinečného, díky čemuž z obecného povědomí jen tak nezmizí. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Neskutečně atmosferická pecka, která i přes rozvláčnost děje dokonale pohltí smysly a pozornost. Scenáristicky vyladěné a nepředvídatelné, ačkoliv ne vyloženě revoluční. Nicméně všechny dodatky jsou v tomto případě zbytečné, protože se jedná o nevídaný skvost, vybroušený diamant a další důkaz, že Denis Villeneuve míří kamsi do nolanovských či spielbergovských výšin. Neuchýlil se k přímočarému zrecyklování původní předlohy, jako to poněkud těžkopádně provedl Abrams se Star Wars, ale rozšířil načrtnutý svět do hloubky i šíře a velké množství detailů a postav z původního snímku umně zakomponoval do děje, aniž by tím jakkoliv opakoval staré nebo naopak rozbil atmosféru světa, kterou tak mistrně vystavěl Ridley Scott před třiceti pěti lety. Lví podíl na skvělé atmosféře má i soundtrack, který z části dokonale variuje původní Vangelisův majstrštyk, aniž by se uchýlil k opisování. Blade Runner 2049 je tak perfektně padnoucí pokračování, působící někde na pomezí čistě navazujícího sequelu a zároveň nostalgického návratu k událostem, přikrytým prachem přešlých desetiletí. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Stylizovaná těžce depresívní budoucnost nasnímaná dokonalou kamerou. V kontrastu s vizuální dokonalostí ruší lepší dojem prostinká zápletka a dlouhé filozofování, zajímavé jako objevování Ameriky v 21. století. Nevadí dlouhé pomalé záběry, ale musí za nimi být symbolika spojená s dějem. I ticho může být napínavé. Bohužel Blade Runner je stejně zábavný jako plavba remorkérem po Labi, kdy po dvou hodinách spánku zjistíte, že jste posunuli o 20 metrů. Závěrečná akce má jisté grády, ale celkově polovičně stopáž by filmu jen pomohla. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

"Stroje mají city" roztažené na tři divné hodiny (kdy se objeví první zvěst, že je celej film přestříhaný a chybí složitá půlhodina, kde to celé dostane rozměr "jo, tak takhle..."?). Nejmenovat se to jako revoluční sci-fi z minulého století (které je svým tématem a jeho řešením aktuálnější než tohle..jaj), tak by to asi tolik nevonělo odérem vykastrované značky znovu prodané pamětníkům. Hrozné zklamání, špatné sci-fi a nudný film. ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Nový Blade Runner je dobrý film. Fantastická výprava, lokace, hudba, kamera. Ale. Villeneuve se drží strašně zpátky a jeho génius tam probleskne jen párkrát (narozdíl od "Arrival" nebo "Enemy"). Scénář je neskutečně popisný a i přes to na pár místech nedává smysl (nejspíš také vinou přestříhání), což je v podstatě úplný opak originálu. Těšme se tedy na nějakou "Director's Cut", kde bude o polovinu dialogů a postav méně a přesto to bude mít 3 hodiny :-) ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sequelů, za posledních pár let, který stvořil božský Villeneuve. Příběhově to je velice hutné a myšlenkově vás nenechá na chvilku vydechnout. Co musím asi nejvíce pochválit, tak to je práce se zvukem, kamerou a také ledajaké hrátky s barvami a stínem, které tu jsou opravdu dokonalé. Dále netřeba plýtvat slovy. Pusťte si to a uvidíte sami. 90 % ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Stačilo by říct, že androidi sní o elektrických ovečkách, tohle mi z poselství filmu vyplynulo. Nejsem fanouškem krátkých snímků, ale ty bych opravdu max. 2 hodiny uvítal - sice zde uvidíte vizi sexu v blízké budoucnosti, což ještě jde, i když je to pro příběh nepostatné, ale dlouhé záběry na starou industrializaci si mohli odpustit; celkově je tam dost nudy. Za co, ale tvůrce pochválím je to, jak se snažili, aby to bylo i po tolika letech pokračování a přitom zůstal duch jedničky zachován, to se povedlo na výbornou. Sice už tam není Vangelisův skvělý soundtrack a není to tak depresivní jako předešlý díl, ale je zde to město s temnou atmosférou, reklamy (třeba jak v jedničce Atari, ale jinak jiné společnosti, které si zaplatily) a různé drobnosti jako třeba fotky (klasické i digitální). Dále byla radost z Harrisona Forda, většinu filmu tam není, ale rozhodně tam nemá tak krátkou účast jako Luke Skywalker v Epizodě VII. Deckard je pořád ve formě a je člověk, i když zase tu jsou jakési kecy o stvoření, ale nenechte se zmást, těžko by mohl být např. experimentální model 7 s extra dlouhou životností. Rating R zde zajišťuje dost erotiky a ne, že by mi prsa a zadky žen vadily :-) - prodává to a nejspíš to tak bude i nadále. Sice taková vize budoucnosti se mi nelíbí, ale nejspíš to tak bude (obří skládka odpadu, málo lidí a mnoho replikantů). Až na ty nudné pasáže mohu film doporučit, zvlášť pro ty, kterým se první díl líbil. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem co jsem chtěl. Pomalou, vizuálně úžasnou sci-fi se zajímavým příběhem. Líbí se mi jak málo trailery odhalili (včetně zásadní informace, která v kině vyjde najevo po pěti minutách filmu), díky čemuž jsem byl několikrát skutečně překvapen. Gosling se do role skvěle hodí a Ford je stejně skvělý jako v prvním díle. Příběh příjemně navazuje, místo aby sloužil jako tahák peněz (což by stejně nevyšlo, z tržeb je mi smutno), a nemám problém ho označit za stejně kvalitní jako první díl. Škoda nízkých tržeb, které zajišťují že podobný film hnedtak nevznikne. ()

Natix 

všechny recenze uživatele

Navzdory působivému vizuálu, zvuku, hudbě a celkové atmosféře jde o nekonečnou nudu galaktických rozměrů bez pořádného děje, stejně tak jako u původního Blade Runnera. Vskutku povedené pokračování. ()

xmy 

všechny recenze uživatele

Nový Blade Runner s hutnou atmosférou, pěkným vizuálem, pasující hudbou a skvělým Goslingovým hereckým výkonem. Villeneuve se režie zhostil obstojně. BR 2049 se vydařil, rozhodně solidní pokračování původního filmu. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Paradny audio-vizual, hypnoticka hudba a vobec cela atmosfera. Tym sa fakt dokazal priblizit k jednotke. Paci sa mi Villeneuvov styl, a teda tento kusok teda o dost viac, ako Arrival (ktore sa mi technicky tiez pacilo, ale nie ten pribeh). Vymakana 'virtual' sex scena, ako aj cely futuristicky design v peknych detailoch. Jedine co ma uplne neohurilo bol pribeh, nakoniec ale tiez ako jednotka, je to skor take pomale a atmosfericke. Ale tu som sa do toho dokazal ponorit o dost viac. U mna fakt spokojnost, trochu nadhodnotenych 5, ale zatial najlepsie scifi tento rok. [#31/2017] ()

zelda82 

všechny recenze uživatele

Vizualne i zvukove podmanive, ale strasne roztahane a radoby osudove. Na jednu stranu by novy Blade Runner chtel hrozne hrat na city a resit zasadni filozoficke otazky lidstvi, na druhou stranu je pritom film extremne chladny, odosobneny a mechanicky. A ta stopaz je taky strasliva. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama