Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

Zevon 

všechny recenze uživatele

Blade runner, stejně jako knižní předloha, má svou sílu jako celek. Hodně záleží poté na detailech, neboť stavět celý záměr jen na tom, zda jsou umělé inteligence více či méně nám rovny, nestačí. Na filozofování o jádru pudla zde ve dvou hodinách není prostor, naplnit kasu je nezbytné. Pánové se s tím rozhodli vypořádat po svém, a to předložit raději méně než více, což jim umožnilo verbální komunikaci omezit na bezduché a víceméně suché tagy, tak známé na sociálních sítích. Není co v tom hledat a svým způsobem nechápu, proč byl tento film natočen, neboť se stejně jako spousta jiných zařadí mezi poselství, tyjící z předchozích zpracování. Herci, hledící do prázdna s otevřenou hubou a záběry po kulisách, vypůjčených z Hvězdné pěchoty nikdy nebyl můj šálek kávy. Nevím jak komu, ale mi se remake jeví jako velké, nudné a nezáživné zklamání. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá linie příběhu, navazující na první film je vyvážena silným vizuálem a hlavně pocitovým pojetím toho,co se děje s lidskostí. Tady je Villeneuve velmi silný a sensitivnější část diváků dokáže vtáhnout do děje. Možná to chtělo trochu více střihu,přidat intenzivnější dojem záchrany lidství v rámci dalších postav, pak by bylo dílo dokonáno na 100%. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Dle mého velmi přeceňovaný blockbuster.Za celou dobu jeho přemrštěné délky jsem nebyl vtažen do děje, nuda střídala nudu a pohledů na hodinky přibývalo. Moždá pro armádu fandů Star Wars, které ale nejsem členem to bylo zajímavý ale já se moc nebavil. ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Skličující, chladnokrevné, působivé ("Hospodin Bůh pak z prachu země zformoval člověka a do jeho chřípí vdechl dech života. Tak se člověk stal živou bytostí"). Pro mě mimořádná divácká záležitost. 94% ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

„Dvojka“ je pocitově určitě lepší než původní „klasika“. Rozhodně to ale není film roku. Villeneuve zachoval z původního díla spoustu rozvláčných scén, které jsou na škodu současnému sci-fi, a už jen kvůli tomu je zbytečná kruťácká stopáž skoro tři hodiny. Asi se není co divit, když jeho předchozím dílem byl silně oslavovaný Příchozí, který mě ne-Přišel pobavit. Scenérie města budoucnosti je dost podobná tomu v původním filmu, což je škoda. Chtělo to něco novějšího a překvapivého. První půlka tedy střídání nezáživných a koukatelných scén. V druhé půli už více vtáhne do děje a nějaké dojmy to zanechá. Průměr, bez kterého se dá obejít. ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Pustý a neutěšený svět Blade Runnera mi úplně "nechutná".. Neříkám, že je to špatný film, ale tady bych dával vysoké hodnocení jen za "umělecký dojem", který je rozhodně na velmi vysoké úrovni. Ale u filmu dlouhého 163 minut očekávám i něco jiného, než pouze umělecký dojem, a to bohužel nedostávám. Nebo spíše lépe řečeno nenacházím. Přestože ve všech ohledech se mi nový Blade Runner líbí více, než původní, tak jej nepovažuji až za takový sci-fi kult, za jaký je obecně brán. >׀ ()

Krysap 

všechny recenze uživatele

Takže - v podstatě všechno, co bych na tomhle filmu mohla vyzdvihnout, je okopírovaný z původního Blade Runnera. Temná atmosféra, hudba, úžasně zpracovaný vizuál (včetně Atari a PanAm). Tohle sice miluju, ale nestačí to k tomu, aby mě nový Blade Runner potěšil. Postavy nepřináší nic novýho, děj stojí úplně za houby.. už nějak začínám mít plný zuby zápletek, kdy se umělá inteligence snaží co nejvíc podobat lidem a vyrovnat se jim. Proč by měla? Vždyť má sakra na víc. Film je šíleně natahovaný. A překvapení (fakt to mělo být překvapení?) ze závěru lze poměrně snadno pochopit už v půlce. Tohle si mohli filmaři klidně odpustit. Když se z toho všeho sundá Blade Runnerovský háv, je to spíš podprůměrná sci-fi. Nic moc teda. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálne orgie, ale inak nič. Namiesto Goslinga to kludne mohol hrať Ben Affleck, ten tiež nepoužíva mimiku, ale nezámerne :) A Ana de Armas ako digitálna kočka, skvelá. Na druhú stranu postava Niander Wallace bola mimoriadne stupídna. ()

Klajondr 

všechny recenze uživatele

I když mě první díl moc nechytil, dal jsem tomu druhému přeci jen šanci. A výsledek? Úplně stejný, jako u jedničky. Jen s tím rozdílem, že tento díl je mnohem delší, takže v něm ty nudné pasáže nabývají nový rozměr. Já nevím, ale Blade Runner asi nikdy nebude můj šálek kávy. A mé hodnocení zachraňuje jen to prostředí a hudba. ()

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

na Villeneuva docela slabé, ale po Příchozích se mu bude už těžko zvedat laťka. Příliš mnoho logických děr a na dobré akční scifi moc pomalě a zdlouhavé. Toto není film, ke kterému se budu vracet. Přesto se pořád na Dunu těším, i když už trochu méně. ()

GodKnows 

všechny recenze uživatele

Pristupoval som k tomu skepticky lebo aj pôvodný Blade Runner je pre mňa ešte stále viacmenej záhadný film. Sadlo mi to ale neskutočne a bavilo komplet celú minutáž. Plne ale rozumiem aj podstatne nižším hodnoteniam. No a producentom, čo do toho nasypali peniaze sa teda dosť čudujem :) ()

Kvasekus 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální pecka...ten svět se tvůrcům povedl neskutečně. Od reklamních bannerů až po hudbu bylo všechno kolem dokonalý. Navíc i přes to, že byl film dlouhej jak tejden jsem se vůbec nenudil. Ba naopak. Pěkný fakt pěkný. Z těhle protáhnutejch nebo předělanejch klasik mám vždy strach a většinou to nevyjde. Tohle podle mě vyšlo téměř perfektně. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Nedávna premiéra . Každopádne mne osobne to príde lepšie ako pôvodný film. Dĺžka 164 min mi príde trochu veľa ale mne to nevadí. Zaujímavejšie spracovanie príbehu. R. Gosling to zahral výborne. Čo ma trošku sklamalo bolo, že H. Ford sa ukázal až v posledných cca 50 min. Síce mal som to očakávať, že ho nedajú hneď od začiatku ale čo už. Výhoda tohto filmu je, že nemusíte vidieť prvý film aby ste porozumeli príbehu. Príbeh je v tomto smere dvojsečná zbraň. Čo sa príbehu týka je bohužiaľ v jednej pasáži dosť predvídateľný. Ale vo väčšine to už také predvídateľné nie je teda aspoň pre mňa nebolo. Hudba sem sedí parádne tak isto ako aj v prvej časti. Čo sa mi páči je, že nechali pôvodnú hudbu. Celkové hodnotenie za mňa je 70%. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se právem, dostavila se opět revoluce za práva menšin (v tomto případě replikantů), kecy o svobodě a útisku, kdy se temná strana musí vylíčit násilnicky, aby se ti druzí zaskvěli ve své bělostné podobě. Možná že nejlépe film vysvětluje a předznamenává krátký animovaný prequel Blade Runner 2022 BLack Out, kde se matrixovsky hbití replikanti krom vybíjení "zlých" lidí věnují také konverzaci. A zásadní generační výpověď tam zazní v konstatování, že "replikanty" žádné nebe nebo peklo nezajímá. Mají přece jen tento svět. Škoda. Jejich replikantí předchůdce otázky vlastní konečnosti ještě před třiceti lety hluboce trápily. Možná proto nedělali žádnou revoluci, nezaváděli nové světové pořádky a světu vládnoucí ideologie. V novém Blade Runnerovi je to ovšem třeba napravit. "Jediným smysluplným činem je v něm zemřít v boji za správnou věc" (citace). O tom, co je správné, se ale žádné hluboké polemiky nevedou. Filmařsky to přitom vůbec není špatné řemeslo. Povedená kopie noir atmosféry prvního dílu, psí oči páně Goslingovy, temné a bezútěšné exteriéry a rovněž okopčená AI láska, to vše je na docela slušné tři *. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Jako substitut Rohypnolu je to vynikající! To tempo je vražedně pomalé i na seriál. Má to skoro tři hodiny, ale stane se tady toho tolik jako za hodinu v normálně natočeném filmu. Kvůli pomalému vyprávění, nesnesitelně dlouhým záběrům a nekonečným patetickým proslovům se do stopáže nevešlo víc než v zásadě banální příběh. Prostě všechno špatně, skoro bych řekl, že se mi z toho chce blade, a to říkám jako milovník sci-fi. ()

DD 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy moc nevznikají, fakt to výjimečnosti patři někam k nolanovkám, Mad Maxovi apod. Jinak teda ale hrozně pomalé, minimalistické, skoro žádná akce... Běžné publikum to asi milovat nebude. 8.5/10 ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Tohle filosofování mě skoro tři hodiny zabíjelo, navíc nelze říct, že by to byly všechno myšlenky dostatečně sofistikované o existenci lidstva a smyslu jeho bytí, ale každá věta má v sobě určité nadpozemsko a zvláštní neadresnost, chvílemi to vypadá jako kdyby postavy byly knihy, které ze sebe vypouští spoustu slov a nezájem z vaší strany často přichází, nejvíce iritující postava je Jareda Leta. Film s označením - čekání na Harrisona (btw téměř 2 hodiny trvající, čili za ten samý čas a méně, mi v Arrivalu Villeneuve vyrazil dech, což se zde rozhodně nestalo) a následné prozření při konvenčním konci (vlastně celý příběh mi připomíná ohranou detektivku, zabalenou do spousty slov a nadslov), kde tedy bojuje někdo proti někomu. Naštěstí, jenomže to nedělá dobrý film jako celek, tu dlouhou stopáž kompenzovala vizuální stránka, ve které sleduje opravdu všelijaké kameramanské nápady v zajímavě vytvořeném dystopickém světě, který, ať chceme nebo ne, působí zatraceně depresivně, génia Rogera Deakinse, mnou zvaného DiCaprio Behind the Scenes (bohužel jak známe am. akademiky a po loňské zkušenosti aneb odstřelení Příchozích, ani tento film nejspíš nebude pro něj tím vítězným) a konečně dunivě magická hudba ze stáje Hanse Zimmera. Především díky těmto složkám stojí za to, vidět film v kině a když už tak na zatraceně dobré domácí výbavě. Upřímně má zvědavost byla především na Villeneuva, jak se dokáže popasovat s takovým věhlasným kultem. Jako režisér umí postavit efektně scény, aby něco vyšlo z bodu A a došlo do bodu B a funguje to, takže za něj jsem vlastně spokojený, jenže samotný příběh je mírné vakuum. 60% ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Blade Runner 2049 je pro mne osobně jedním z nejlepších filmů, jaké jsem měl letos to štěstí vidět, ba dost možná nejlepším letošním sci-fi (čímž u mne z piedestalu sesadil Válku o planetu opic). Ostudu předchůdci tak rozhodně neudělá. Ba naopak. V leckterém ohledu jej možná i předčí. Akce a efekty zde sice jsou přítomny ve slušné, dech beroucí dávce, ustupují však hutné, svízelné atmosféře zítřka. Nejen že se výborně rozšiřuje už známý svět, ale je do něj vnášena řada nových motivů, čímž jste ponecháni napjatí až do samého závěrečného odhalení. Nejedná se tak o pouhé krásně vyhlížející pozlátko, ale o sequel se vším všudy, který zachovává a ctí ducha předlohy s láskyplnou citlivostí. Dlouhé a pozvolné tempo vyprávění, kladoucí důraz na každičký detail a záběr možná nesedne každému, o to víc však snímek ocení fandové původního Scottova filmu. Denis Villeneuve a jeho tvůrčí tým se zkrátka předvedli v nejlepší možné formě a mně osobně chybělo jen velmi málo k tomu, abych snímku „napálil“ plné hodnocení. Upřímně se už teď nemůžu dočkat toho, jak bude v podání tohoto režiséra vypadat kupříkladu chystaná Duna… Více zde: http://nafilmu.cz/2017/10/recenze-blade-runner-2049-2017-sci-fi-film-roku/ ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama