Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

dkas 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalá, hutná sci-fi s výbornou atmosférou a hudbou. Mě se to líbilo. Rozvíjí to původní film a řeší to zajímavé otázky typu, jsem to já nebo ne? Naprosto úžasná pak také byla ta milostná scéna. Pan režisér se zase vytáhl. ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že mohu poprvé za hodně dlouhou dobu říci, že mé obavy se nevyplnily a Blade Runner 2049 není zklamáním. Právě naopak. Je to výborný film. Je to jedno z nejlepších pokračování, osobně ho řadím mezi sequely jako Empire Strikes Back nebo, žánrově velmi podobné, Ghost in the Shell 2. BR 2049 je vším, čím byl i původní Blade Runner, nese se ve stejném duchu, ale zároveň povedeně a velmi přirozeně rozvíjí příběh, lore, mentalitu postav i filosofické pozadí. Co je nejlepší, příběh vypadá pěkně uceleně, ale zároveň je pořád dostatečně ambivalentní. Pořád nevíme zda je Deckard replikant, či ne, atd... Vylepšila se i akce a efekty jsou prostě nádherné. Všechno je to perfektně zpracované, vrchol řemesla. ()

Babolat89 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná práce. Vizuální zážitek je úchvatný. Myslel jsem si, že původní film byl nadčasový a co se vytvořeného prostředí týče milníkem. Dystopický svět plný nemocí a komerce. Vzhledem k pokroku současných technologií se povedlo v tomto duchu pokračovat. "Zlo je pod kontrolou, ale existuje naděje." Závěrečné scény jsou neuvěřitelné a záhadné, pro diváka velkou výzvou. ()

fridge 

všechny recenze uživatele

Prvotní zklamání moje i ostatních podle mého názoru pramení z toho, že marketing se zapomněl zmínit o klíčovém faktu: Denis Villeneuve nenatočil pokračování Blade Runnera, ale původní knižní předlohy Do Androids Dream of Electric Sheep. Viděno optikou knihy, je 2049 skvělé pokračování, které navazuje tématem, výpravou, a vcelku i tempem. ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele

A cenu za nejkamenější výraz získává pan Ryan Gosling... Slušnej začátek, ta hodinka jako dobrý, ale pak teda čekám, že se příběh začne někam posouvat. On se teda asi posouvá, ale tempem couvajícího šneka a to ještě s větrem v zádech a do kopce. Strašný ty vole. Ani ta výprava a atmosféra tady ničemu nepomůžou. Kde nic není, ani smrt nebere....Zachránila by to poloviční stopáž, protože na tu dýlku tu neni ani z poloviny tolik zajímavýho a ty příběhový prostoje, který tu jsou nastavovaný vlastně jen obrazem a vesměs beze slov...tohle není můj šálek... 40% ()

elimS 

všechny recenze uživatele

10% - komentář 20ti slovy: Totálně na chlup stejná kvalita jako 1.díl.........kterému jsem dal také 10%. Nudně táhnoucí se nuda bez pointy. Dokonalost...zkrátit to o 2 hodiny. ()

DanMac 

všechny recenze uživatele

Komplikovaný, no zároveň komplexný príbeh, opájaný dychberúcim zvukom a hudbou, s veľkolepou výpravou a brilantnou kamerou najlepšieho kameramana všetkých čias. Film roku. ()

wampyrelli 

všechny recenze uživatele

Já zvládám starýho Blade Runnera, a kdyby ne, mám internet a najdu si rozbor, díky pěkně. Co nezvládám jsou filmy, který i když jsou postavený na zajímavý premise, jsou doslovný tak, aby je pochopil každej lenoch, a pak nechutně zapáchaj papírem. Oproti starýmu Blade Runnerovi (novýmu starýmu ovšem - pro mě už teď existuje jedině Final Cut z roku 2007) je tenhle zbytečně ukecanej - "show don't tell" je nahrazeno "show and explain". V současnosti se podobným způsobem mrví ledacos. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Nevidel som prvý film z 82’. Nevedel som teda čo mám očakávať. Vlastne som čakal niečo na spôsob Star Wars alebo tak nejak. Dostal som iné. Asi by som si mal pozrieť origoš. Ja mám asimetrického mlčka Göslinga rád a tu som ho dostal takého už typického. Mám tiež rád keď je vo filme masturbačný materiál v podobe strašne sexi herečky, a vôbec sa mi nemusí páčiť štandardne. Aj to som tu dostal. Už prvý súboj s Batistom bol fajný a nasvedčoval kvalite, lenže potom sa to začalo ťahať. A ťahalo sa a ťahalo a ťahalo. Mlčko vyšetroval a vyšetroval, potom kecal s hologramom a zase vyšetroval. A tak to šlo dokola až po kým nehavaroval na nelegálnej skládke niekde za Rozhanovcami alebo tým štýlom. Opäť prišiel súboj čo fajný bol a zase vyšetroval, obcoval s hologramom no a zase ..... no len, či uhádnete ako to išlo ďalej. Hej hej, vyšetroval a vyšetroval až to dotiahol na krásnu okrúhlu nie príliš žiarivú jednu hviezdu. Toto proste Denis absolútne nedal, to sa musí nechať. ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Jedničku si vybavuju spíš mlhavě, viděla jsem ju kdysi dávno, ale přesně vím, že mi tam něco chybělo. Dostalo se mi toho až tady a jsem hrozně ráda, že nechali filmu patřičnou délku a celkem se šetřili se zkracováním. Není třeba přílišné akce, o tom tahle vize vůbec není. Gosling přebral hlavní roli po Harrisonu Fordovi s veškerou grácií a i když se tam postava Deckarda objevila až spíš ke konci, svůj přínos to mělo. Ještě třeba vyzdvihnout krásnou vizuální stránku. ()

simi78 

všechny recenze uživatele

Někteří očekávají doslovní Blade Runner "2", ale to se nesmí tak brát. Nejenom že se změnila doba natáčení a celkový svět kolem nás a očekávání cyberpunkové budoucnosti se v populární kultuře taky změnila, ale také ve světě tohoto filmu změnila doba. V prvním filmu hodně pršelo, kdyby v tomto filmu pršelo dál, znamenalo by to, že se následky globálních změn jen tak zastavily. Také Ridley Scott už nemá tu páru co měl, a toto musel odrežírovat Villeneuve, a musíme repektovat, že Cyberpunk se mění od tvůrce k tvorci aspoň trochu, jelikož je to vymyšlený, univerzálně nedefinovatelný žánr, a proto musíme příjmout to, že toto je Villeneuvův film, stejně jak první film byl Ridleyho Scotta. Když se toto vše pochopí, pochopí se proč je tento fim tak dobrý. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

David Velleneuve je člověk, který dělá své řemeslo tak dobře, že dokáže proměnit sci-fi, které na papíře nemusí vypadat nikterak monstrózně, ve výjimečný umělecký zážitek. Přesně to je pro mě případ druhého Blade Runnera. A když už si filmaři a především hlavní strůjce této skvělé podívané, Denis Villeneuve, vybrali tuto cestu, nenapadá mě moc věcí, které by se daly udělat líp! Jedinou zásadní kaňkou je nepropracovanost Letovy postavy, která by pro příběh měla být klíčová, ale my se jako diváci dozvídáme pramálo o ní celkově, především o její motivaci. . Při takto skvěle vybudované atmosféře to ale na celkovém hodnocení rád odpustím. Srovnání s prvním dílem asi vzhledem k časovému odstupu nemá valný smysl, ovšem když zhodnotím pouze subjektivní stránku věci a emoce, které na mě při sledování dýchly, je výsledný dojem minimálně stejně skvělý, dokonce bych si troufl říct, že je mi chladný styl druhého dílu bližší. Tak či onak je pro tvůrce skvělým úspěchem už jen to, že druhý Blade Runner ve srovnání se svým kultovním předchůdcem jednoznačně obstojí. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Villeneuve je dobrý rejža a všetci ostatní sa po formálnej stránke činia, ale v tomto pokračovaní po tri a pol desaťročiach ešte viac víťazí formálna stránka nad dejovo-príbehovou, než v pôvodnom filme. (Oceňujem však, že svet pokračovania je alternatívnou históriou, nesnažili sa realitu pôvodného filmu zladiť s našim 21. storočím.) Je mi jasné, že K-ove dobrodružstvá budú nevyhnutne do určitej miery nudné a zádumčivé, také zažíval aj Deckard, no dosť tu chýba klaustrofobická atmosféra kulís predchádzajúceho filmu alebo momenty, keď napätie rýchlo a drsne graduje. Tempo filmu je príliš pomalé, príliš meditatívne, a nech sa na mňa nikto nehnevá, ale casting Ryana Goslinga a Jareda Leta tomu nasadzuje korunu. Ford ešte aj v tých pár scénach, ktoré má, stále pôsobí civilnejšie a charizmatickejšie, stále mu toho životom ubitého (už bývalého) detektíva uveríte. Pri Goslingovi sa to povedať nedá ani náhodou, a Leto je z-kový komiksový zloduch (tak chladný a neľudský a sebastredný, až to pôsobí ako paródia, nie uveriteľná zlovoľnosť korporátneho šialeného vedca). Čo je ešte podstatne otravnejšie, je relatívna banalita celej záhady, ktorá deju, príbehu ani hlavným postavám nedodáva takmer žiadnu pridanú hodnotu, žiadnu extra hĺbku. V konečnom dôsledku vyznie banálne aj pátranie K, a K ako taký vyznieva ako do seba zahľadený egoista, ktorý bol presvedčený, že sa pol sveta točí okolo neho. Skrátka a dobre, formálne to nie je najhoršie, ale dejovo a hlavne myšlienkovo je to ešte chudobnejšie, než originál. Nie je dobrým znamením, ak v pôvodnom filme dokážem pochopiť motivácie postáv (hoci takmer so žiadnou nesympatizujem v klasickom slova zmysle) a v tomto filme sú síce nejaké motivácie načrtnuté, ale neviem sa dostatočne vžiť do perspektívy postáv v tomto pokračovaní (čo len znásobuje to, že s prakticky žiadnou postavou ktovieako nesympatizujem, s veľkou výnimkou dcéry nemenovaného páru). ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé pokračovanie. Hneď po pár minútach je cítiť Villeneuvov rukopis. Epické zábery, kamera, hudba, pomalé rozprávanie príbehu. Pripomínalo mi to hodne Dunu. Niektoré nápady boli super, ako virtuálna priateľka v podobe roztomilej Any de Armas. Film je fakt dlhý, jeden výraz Goslinga začne byť unavujúci. Taký dlhý Drive. Všeličo sa nedoriešilo, žeby ešte bude pokračovanie? Ford fajn. Celkom ma to bavilo. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Strašně natahovaná a zbytecně ponurá nuda v podstatě o ničem. Efektní zpracování je jen blyštivé simulakrum. ()

Myslivir 

všechny recenze uživatele

Ostré komando po 30 letech, aneb příběh o tom, jak Ryan Gosling vystoupal na memové výsluní a stal se jednou z fikčních postav, k níž vzhlíží sklíčená část mladé generace: doomeři. A i když to celé začalo možná o něco dříve (s filmem Drive), skutečnou vlnu editů a sestřihů na sociálních sítích vyvolalo až právě volné pokračování původního Blade Runnera. To pozměnilo některé principy svého předchůdce – film byl vystavěn na pomalém a niterním prožívání pozvolně plynoucích, vizuálně fascinujících záběrů mnohdy za doprovodu zdrcující hudby a hojně využíval Goslingova subtilního herectví  skrze netečnou tvář, v níž se ale skrývají nepředstavitelné emoce a příležitostně prosakují na povrch. Fakt, že řada motivů a událostí byla přinejmenším zvláštní (především skoro všechno spojené s postavou Jareda Leta je docela wtf), je zcela zastíněn neuvěřitelně pohlcující atmosférou vrcholící na konci filmu. Nahrazení pro první díl charakteristického deště v mnoha scénách sněhem tak posunulo závěr příběhu o (dez)iluzi, sebeobětování a hledání svého místa v životě o úroveň výš a otevřelo tak Goslingovi cestu dál. Syntézou citlivého a zamlklého řidiče z Drive a melancholického důstojníka K tedy na internetu vznikla další „literally me“ figura, k níž se řada doomerů obrací. Její glorifikace však na rozdíl od jiných takových postav (Bateman z Amerického psycha nebo Joker) neznačí nutně sklony k psychopatii. Gosling ovšem v cestě pokračoval dál a postupně přešel na opačný konec moderních osobnostních archetypů, k bloomerům. I když zpětně navazoval na ránu pod pás i do srdce v podobě role Sebastina z La La Landu (čili chronologicky se memy z Blade Runnera slávy těšily první), nakonec dospěl ke Kenovi. Zde tak začala etapa sebepřijetí, tedy že jsme všichni #Kenough, a nová vlna smíření se se životem a jeho těžkostmi. Ačkoliv se na této vlně vezou i postavy jako Miguel z Paralelních světů a jeho „canon event“ či napoleonské „there is nothing we can do“ a šíří se tím i bladerunnerovské „real“ videa navracející se k depresi, Gosling se nevzdává a (snad) míří Kaskadérem k optimismu. Tam bychom měli ostatně směřovat všichni. A mnohdy potemnělou, zoufalou a zničující auru Goslingova 2049 si filmem pouze připomínat, ne přivozovat. ()

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tu napsat dvou recenzi. Užil jsem si během dvou dnů úžasný zážitek. Poprvé jsem si dal Blade Runnera a Blede Runnera 2049. Totální nářez. ---- Blade Runner 2019 je film z roku 1982 a u toho bych začal. 1982 a vypadá to takhle? Ten vizuál je neuvěřitelný, vlastně přesně naopak, je to naprosto uvěřitelné, realistické, nadčasové a spolu s fantasticky pasující hudbou od Vangelise je tenhle audiovizuální zážitek naprosto strhující. Viděli to asi všichni, tak jen lehce nakousnu, že jde o Sci-Fi kde Blade Runneři jsou jakási policejní složka pátrající po „porouchaných“ robotech. Děj filmu je bravurně odvyprávěn a s dokonalou prací kamery to dohromady dává vynikající podívanou. Ridley se nám snaží sdělit, že příliš mnoho technického pokroku se snadno otočí proti nám, že děláme tak dokonalé stroje až se začnou klidně sami rozhodovat a vnímat a že i robot má vlastně nějaká práva na „život“. Bavil jsem se dokonale, nenudil jsem se ani sekundu a za mě jasných 5* - 90%. ---- Blade Runner 2049 natočen po 35 letech. Obavy musely být obrovské. Jak také ne, chtít navázat na tak nadčasovou klasiku a nedojebat to. To je velmi nelehký úkol. Zhostil se ho Denis Villeneuve a zhostil se ho za mě skvěle. Zápletka mě sice začala docházet o něco dříve, než by mohla, nebo musela. Dávám to ale za vinu tomu, že jsem den před tím viděl původní film a byl jsem toho plný. Opět jen stručně k ději. Společnost se za 35 let posunula a roboti jsou toho nedílnou součástí. Je jich více mezi lidmi a slouží společnosti ještě oddaněji, ta robotům na oplátku dává ráda najevo, že jsou spodina a méněcenní. Roboti jsou dokonce i mezi Blade Runnery, kteří stále „loví“ nespolehlivé modely. Jedním takovým je i Ryan Gosling. Samotářský Blade Runner, který pomalu začíná cítit, že není úplně obyčejný. V průběhu vyšetřování neobvyklého případu se dostává na kobylku něčemu většímu, do čeho je možná on sám nějak zapleten. No a nám se při sledování pomalu kompletuje celý příběh, který započal již v roce 1982. Tolik asi k ději a přejdu k hodnocení. A znovu, totální nářez to je. Strašně moc se mi to líbilo. Ty dlouhé záběry navazující na první snímek. Ta hudba, která stejně tak navazuje na Vangelise a nastoluje tu správnou atmosféru. Ten svět a odkazy na původní snímek, Atari, Pan-Am a mnoho dalších detailů, které mě moc potěšily. Anu de Armas v téhle formě bych bral všemi deseti :-). Za mě je to naprosto skvělý dvoj film, výborná zábava a dám také 5* 90%. ---- Jen drobně upozorním, bez shlédnutí původního filmu si nedovedu představit, vidět ten nový. ()

olmikee 

všechny recenze uživatele

Nikdo, ale doopravdy nikdo nedokáže navodit tak výjimečnou atmosféru a napětí jako Denis Villeneuve během svých filmů. Vůbec mně nevadí, že mají filmy pomalejší tempo - ty prodloužené záběry o pár vteřin v jeho podání dokáží udělat v celkovém zážitku z filmu tak moc, až se to nedá popsat. A nový Blade Runner 2049 toho je důkazem - zde si teda tvůrci sakra pohráli s celkovým audiovizuálním projevem - naprostý skvost a dokonalost sama pro sebe. Příběh skvěle přejímá první díl, který je dnes právoplatně jedním ze sci-fi kultů a skvěle ho doplňuje, i když možná pokládá více otázek než odpovědí, ale je asi na každém z nás, co si z toho odneseme. Gosling výborný (stále nechápu zbytečný hejt na jeho obsazení) Ford, Hoeks, Armas a Leto - všichni do jednoho skvělé výkony. Hltal jsem každou vteřinu na plátně a rozhodně jeden z nejlepších letošních kousků, co můžete v kinech vidět a že tomuhle kino hodně sluší. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama