Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

pepo 

všechny recenze uživatele

Upgrade originálu s rovnakými kladmi aj zápormi. Urodila sa tu budúca klasika, ktorá to bude mať v čase premiéry s divákmi ťažké. Bojím sa, že mnoho ľudí to po-ma-lé tempo nerozdýcha a celé je to emočne možno až príliš chladné. Ak si odmyslíme tieto dve veci, tak je to fantázia. Absolútne dychberúca remeselná stránka (nepamätám kedy som mi naposledy z vizuálu zadrnčala čeľusť o podlahu) ide ruku v ruke s príbehom a filozofovaním nad podstatou ľudskosti. Herecky úžasné. Nové postavy sú skvelé. Najmä Goslingova "manželka" je parádna (tá erotická scéna je strašne boží). Väčšina scén je ukážkou prvotriednej filmárčiny a tie zvyšné zaváňajú dokonalosťou. Problém môže byť pri ľuďoch, čo sa im jednotka nepáčila (nič proti nim, celkom to chápem). Je to postavené na rovnakých základoch a vlastne ide o dokonalé pokračovanie. Takže Villenevue nesklamal, dokonale splnil zadanie a treba byť pri tom v kine (doma to nebude ono). 10/10, P.S. 3D prekvapivo nevadilo a občas sa mi veľmi páčilo ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Není to sice nový kult, kterému se budu klanět a v jeho jménu budu v pravidelných intervalech provádět obětování černého kohouta a půl pytle prosa (a takový status má u mě původní film), ale i tak je to ku**vsky perfektní film a především perfektní pokračování. Herecky je to výtečné (a Gosling vládne všem, včetně Forda) a přináší to příběh, který se nesnaží oslnit rozlehlostí a megalomanií, ale je intimní a přestože se tam hraje "o hodně," tak důraz je kladen na postavy a jejich osudy a to ve světě, který je velmi dobře vybudován a zcela jasně je to "ten starej dobrej" Blade Runner, ale výborně upravenej tak, že člověk opravdu věří, že od prvního dílu uplynulo pár desetiletí a přitom je to důvěrně známe, netřeba nějakého překopávání vizuálu a nové techniky, třebas takové letající policejní auta vypadají pořád stejně a Decard je díky tomu v roli starého detektiva z trochu jiného světa, než toho v který se během jeho života vyvinul krásně přesný (takový nerudný důchodce (O=´ ). A jen tak mimochodem v tom je nejlepší romantická linka, co jsem ve filmu za poslední roky vidět. Skvělý. PS: jen ta hlavní pointa v detektivním případu by nemusela být tak odhadnutelná ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Troufnu si tvrdit že se Blade Runner po 35 letech povedl! A to je ohromná zpráva. Měl jsem z toho obavy, protože původní snímek považuji za hodně jedinečný a cestu k němu jsem si hledal dosti složitě. Nový příběh nezačíná tam, kde se minule skončilo, ale v momentu, kdy se samozřejmě udála spousta dalších událostí. Budoucnost vypadá všelijak jen ne vesele. Ta vyprázděnost skutečných lidí je do očí bijící. Důstojník LAPD Joe, kterého famózně ztvárnil Ryan Gosling se vydává na pátrání, které postupem času přepíše dějiny replikantů. Což on samozřejmě na začátku nemůže tušit. Silné téma kdo je více lidský zda-li tvůrce nebo jeho výtvor se line napříč celým filmem, který je z audiovizuálního hlediska opět neskutečně nadupaný. Stačí si pustit libovolný úsek a hned je divákovi jasné že Deakins je momentálně největší kameramanský machr. Měl jsem malinko obavy z Goslinga, ale ten podává od dob Drive svůj nejlepší herecký výkon. Záporačka taky luxusní. Ford překvapí menší stopáží než jsem očekával. BR2049 je pro mě zcela určitě titul, ke kterému se v budoucnu budu hrozně moc rád vracet a to mě těší úplně nejvíc. Uměl bych si představit z tohoto temného a depresivního světa i více snímků. 100% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

2049 je pro mě ve všech ohledech o něco horší, než předchozí díl. Už jen proto, že se až příliš soustředí na to, aby odkazoval ke svému předchůdci a vzdával mu hold, místo aby se zaměřil na sebe sama. I tak jde ale o důstojné pokračování. Za zhlédnutí stojí už jen pro scénu setkání s tvůrkyní replikantích vzpomínek. A vůbec, celý mikropříběh K, který je odsouzen hledat to "opravdové," kdesi za závojem hry na realitu, bylo příjemně melancholické. Jsem nadšený, že právě Villeneuve se rozhodl natočit Dunu! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Blade Runner revisited, Blade Runner evolved, Blade Runner beaten - nemám slov, Villeneuve si pro ten majstrštryk došel. Tříhodinová pocitová infúze, která je navzdory stopáži intenzivní až k nesnesení, vypráví o skutečným žití ve světě, v němž je život i smrt instantním prefabrikátem. Užíval jsem si všechno - Goslingovo minimalistický herectví, odtažitost zdejší kriminality, Mackenzie Davis stylizovanou jako Pris, masivní hudební monolity, evoluci BR kultury a společnosti, nečekaně působivej štěk obra Bautisty, nevyzpytatelný hranice mezi skutečným a umělým (včetně nezvyklý milostný scény), ultrahutný scenérie jak z postapokalyptických nočních můr, výhružnost Wallaceových slepých očí, smyslně nenávistnou čubku Luv, volání po citech v zoufale bezcitným světě, instatní depresi s pojistkou pro naději, Deckardův pohnutej osud. 2049 je nesnesitelně dlouhej prožitek, z něhož bych přesto nevystřihl ani sekundu. Zaujme vůči divákovi sebejistě nemilosrdnou formou a poutavým vyprávěním příběhu, jehož pomalý tempo nepostrádá schopnost překvapit a regulovat divákův tep i dech. Když dojde na (nejen) hudební citaci slz v dešti, je filmová událost dekády završena. Desítka jak vyšitá. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Strašné zklamání. Říkal jsem to od začátku, že žádné pokračování nemělo nikdy vzniknout, stejně jako např. v případě Matrixu. 3* jen za audiovizuální stránku, A Gosling prostě není herec, ale jen manekýn. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Výsostně umělecký film, který není určen milovníkům akčních snímků a prvoplánových filmů z hollywoodské produkce. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Existenciální drama se silnou atmosférou a hudbou, opravdu se dá říci, že navázalo na původní příběh v přednesu.. Nemejte očekávání a dostanete vše.! ;-) ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Původní Blade Runner je zdařilý film, který by nepotřeboval pokračovaní. Nicméně Blade Runner 2049 je taky dobře natočen. Divák nepozná často, kdo je člověkem a kdo androidem neboli replikantem, třeba jako na obrovském smetišti San Diego a sirotčinci u potomka Jonese Morgana a Roberta Hawkinse. Postava Ryana Goslinga v doprovodu půvabné Any de Armas nenapadaně a postupně získává sympatie. Harrison Ford je pěkné připomenutí starého Blade Runnera. Postavy Jared Leto a Sylvie Hoeks jsou dobře propracované. Příjemné je i učinkovaní Princezny nevěsty Robin Wright. Doporučuji kouknout se na krátké promo filmy před filmem. Modlidba umírajícího androida tu není, ale i tak film hrdým nástupcem původního Blade Runnera. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Úplně jiná jízda než původní Scottův biják. I přes svou neuvěřitelně dlouhou stopáž si pokračování jede snadno se svou atmosférickou náloží a tak si právem může říkat pořádné sci-fi. Právě svou atmosférou a hudbou vytváří příjemnou podívanou a délka tentokrát vůbec nevadí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Budem úprimný. Mám rozporuplné pocity. V tomto filme mám veľmi veľa obľúbených scén (hlavne teda prechádzka pod obrými sochami ženských nôh). Vizuál je krásny, radosť sa kochať. Pár záberov na mesto, napodobňujúce pôvodnú temnú noirovú atmosféru a hudbu bolo celkom fajn. Ryan Gosling ťahá celý film a hrá výborne. Harrison Ford nadväzuje na silnú rolu. Je pravdepodobné, že podobne ako pri premiére prvého Blade Runnera, ani teraz sa úspech nedostaví hneď. Blade Runner 2049 je pútavé sci-fi a možno prvý (skoro) artový film za 165 miliónov, z ktorého bežný divák bude mať rozporuplné pocity ako ja. Pritom rešpektuje originál a nádherne ho rozširuje. Zatiaľ čo v 80.rokoch mali ľudia čas vrátiť sa k filmu, opakovane ho vidieť i študovať, obávam sa, že dnešný uponáhľaný divák mu dá jednu šancu a odíde s konštatovaním, že je málo akčný, nedynamický a príliš iný. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ani Scottov Blade Runner ma moc nebral, ale prišiel mi o štipku lepší a to z dôvodu, že Ford je lepší ako Gosling, čo ale neznamená, že Gosling je zlý, len nie je tak výrazný a na druhú stranu nemá proti sebe ani poriadeného oponenta akého mal Ford (Hauer). Tým pádom zaniká aj nejaká výraznejšia akcia alebo finále a aj keď je príbeh dobrý, chýba tomu tempo. Vizuál, dunivá hudba a podmanivá atmosféra sveta vás možno chytí, ale miestami je to zbytočne rozťahané a to je najväčšie mínus filmu. 70% - 3* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Brilantní cyberpunková pocta kultovnímu Blade Runneru a zároveň vizuálně pohlcující renesance vědecko-fantastického žánru pod precizní režijní taktovkou Denise Villeneuva. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Začátek naprosto úžasný, i celková výprava a styl vyprávění, pouze tomu v mnoha chvílích padá řemen, což je velká škoda. Ale velmi pěkný projekt 70% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nový Blade Runner se statečně pere se dvěma řekněme existenciálními problémy. Jednak chce být dobrým Bladem Runnerem a jednak hutnou komplexní mainstreamovkou, která si na sebe v současné době dokáže vydělat. Zatímco druhou "povinnost" plní takřka beze zbytku a podává vyspělou story sestříhanou s precizností důchodce kontrolujícího účtenku po nákupu a narativně zkonstruovanou do důmyslně schematizovaného dialogu s opakovaně se tázajícím divákem, který je tlačen do později zpochybňovaných interpretací (a to, že film zase tolik nevydělá, je vinou pouze tupého stáda ignorantních fandů třaskavých audiovizuálních atrakcí), u té první lehce tápe a své pomalé senzitivní tempo šroubuje na chladný narativ s klasickou strukturou sice velice zručně, ale přece nedokáže produkovat požadovaný katarzní účinek a všechny konstrukční prvky zcela podřídit a ohybat ve prospěch psychologického a emocionálního vývoje syžetu, což původní film (jakkoli opravdu nepatřím mezi jeho oddané obdivovatele a nepřijde mi převratný) bezesporu dokázal. Přesto se ale nemůžu ubránit nadšení z čistě audiovizuálního ztvárnění, které zkrátka vše kolísavé vynahrazuje. Atmosféra je díky dechberoucí kameře a neskutečně intenzivnímu zvuku (Zimmer zase skóruje až mrazivým napojením hudby na diegetický prostor futuristického světa) přímo drtivá, nad tak ryzími science fiction nápady (tělesné spojení s virtuální Joi) už jsem dlouho nežasnul, nuda je to poslední, co mi Villeneuve vynalézavými střihovými přechody a podmíněností každičkého krásného záběru celkovému narativnímu vyznění dovolil, a celou sekvenci z postapokalyptického Vegas bych tesal do kamene a tetoval na hruď všech obdařených žen na planetě (to by pak byla teprve dvojnásobná radost pohledět). Není to film ani zdaleka dokonalý a chápu rozčarování některých zastánců originálu, ale pro mě byla přesto každá vteřina jako dárek k Vánocům, který si hodlám v budoucnu nadělovat opakovaně a rád. Gosling velmi dobrý tahoun, Ford na hrad. 85% ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem neviděla předlohu. Jakožto nenačatý divák proto budu hodnotit film jen jako film a nikoli jako pokračování jedničky, což podle kamarádů dopadlo skvěle. Na mě byla místy trochu nuda, stopáž opravdu dlouhá a k tomu jsem měla neodbytný pocit, jako bych sledovala futuristickou verzi Drivu. Možná je to tím, že jsem Drive viděla den předem. Stejně dlouhé záběry, stejné melancholično, stejně decentně zato s brutalitou dávkované násilnosti. A Ryan skončil tak nějak... stejně... Pěkný, ale podruhý si to asi nepustím. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nástup za jedna, prostředek na usnutí a konec vyloženě v křeči. Goslinga mám docela rád, ale jestli už se nikdy nehodlá naučit alespoň grimasu č.2, měl by zvážit svoje účinkování ve filmech 90 minut +. To je fakt utrpení, když hlavní herec během tří hodin jenom třikrát mrkne a jinak se tváří furt stejně. Harrison si zase se svým nástupem dával tak načas, že jsem se po dvou hodinách začínal bát, aby to vůbec stihnul. No ale tak jako dobrý, no, určitě by to byla nejlepší štědrovečerní pohádka za poslední léta. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama