Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

0verseer 

všechny recenze uživatele

"Mere data makes a man. A and C and T and G. The alphabet of you. All from four symbols. I am only two: 1 and 0." "Half as much but twice as elegant, sweetheart." Konečne raz jeden vskutku podarený sequel. Pokračovanie, ktoré nijakým spôsobom neznásilňuje originál a nesnaží sa len násilne podojiť kultovú filmovú značku (zdravím, Disney;). Villeneuve je veľký vizionár s vytríbeným vkusom pre dychberúce zábery, ktoré môže práve pri tomto type snímku perfektne zúžitkovať a permanentne divákovi vyrážať nimi dych. Zápletka pomerne jednoduchá, ale fungujúca, "jednotku" aj po dlhých 35 rokoch vkusne doplnila. Vytkol by som viacmenej len postavu Wallace-a, ktorá ostala tak trochu nevyužitá a nenaplnila svoj potenciál. Inak jeden z vizuálne najkrajších filmov vôbec. ()

Detak 

všechny recenze uživatele

Už první díl se vlekl jako smrad z Olomouce, ale tak člověk si poví: "Jo, rok 82, tak se vyžívají ve vidině budoucnosti v roce 2019 - létající auta atd., prostě to, co už je dneska úplně normální", ale že někdo udělá dneska film s nesnesitelně dlouhými scénami, kvůli kterým film trvá 3 hodiny, to už moc nechápu. Příběh zajímavý, člověk má hodně času přemýšlet o něm už během filmu (který až na pár zvratů je celkem předvídatelný), ale to už dneska u sci-fi moc neletí. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Včera jsem si dal Denise Villeneuvea do top desítky mých oblíbených režisérů, o den později jsem se podíval konečně na Blade Runnera 2049... a jsem nadšen. Villeneuve je asi nejvíc progresivní mainstreamový režisér současnosti. Troufnout si natočit sequel k takové kultovní sci-fi klasice by si jistě troufl kdekdo, natočit ho ale takhle!? V mých očích je dokonce 2049 v mnohém i dohromady lepším filmem než původní Blade Runner, jehož problémech se krátce zmiňuji v komentáři k němu. Pro sequel samozřejmě mluví daleko větší rozpočet a s tím související vizuální úchvatnost, pro Villeneuvea však bylo o to těžší natočit svého Blade Runnera dobře, pro mnoho fanoušků je totiž původní film i po 35 letech nedotknutelnou modlou. I proto ale jeho pokračování v rukou toho nejpovolanějšího je tak obdivuhodné, protože takřka nešlo nezklamat. A přesto to Villeneuve dokázal. --- Co provedli Villeneuve, Roger Deakins a Hans Zimmer je naprosto neuvěřitelné, zcela zasloužení Oscaři za kameru a vizuální efekty. Soundtrack je citlivým následovníkem kultovního Vangelisova původního díla. Každý jeden záběr je pečlivě vycizelovaný, v tom je Villeneuve opravdový machr a Blade Runner 2049 tak díky tomu vypadá opravdu nesmírně působivě. Speciálně scény hledání Deckarda v Las Vegas nebo synchronizace Joi s pouliční slečnou jsou opravdu pozoruhodné. --- Ryan Gosling je také do velké míry trefa do černého, dokonce mi dává jeho volba daleko větší smysl než tehdejší angažování Harrisona Forda. Starý bard je v sequelu velmi cool, byť jen na malé ploše, i tak ale tyhle stárnoucí akční hrdiny a sympaťáky umí v posledních letech jako málokdo. Gosling je ale do role futuristického policejního replikanta naprostá trefa, jeho jemná mimika a skvělé minimalistické herectví je přesně to, co taková postava potřebuje. Občasné vystoupení z replikantské role a projevy emocí jsou následně o to uvěřitelnější a autentičtější. Jared Leto fakt freak a možná vlastně jediná castingová nesrovnalost, protože ženy ve vedlejších rolích jsou velmi přesné - zvláště za Anu de Armas jsem velmi rád, již od Knock Knock. Jared Leto mi ale na svou roli nesedl, představoval bych si tam třeba nějakého démonického starce. Cameo Origami Mana potěšilo. --- Blade Runner 2049 je v lecčems daleko doslovnější než původní film, což rozhodně nemusí být na škodu. Na původním Blade Runnerovi mi trochu vadí, že je v něm až příliš věcí a významů fanoušky a kritiky viděno možná až navzdory jeho (zdánlivé?) jednoduchosti. Navíc celých 35 let byl nedořečen, což nutně musel někdo dříve či později změnit. Jsem velmi rád, že si Ridley Scott svůj projekt pohlídal a svěřil ho právě Denisovi Villeneuovi, protože ten z něj udělal ještě lepší film než je jeho předloha. A to nemůže říct jen tak někdo. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání zůstala nenaplněna. První BR byl jako rána na solar. Jako zkušená striptýzová tanečnice dovedně zahaloval i odhaloval, vábil, přitahoval. Měl spoustu skrytých podnětů k přemýšlení. V BR2049 nic takového nevidím. Přitom film má tolik kladů: opulentní vizuál i zvuk, hudba, pohrávající si s motivy z jedničky ucházející, triky dokonalé (vizuální splývání 2 replikantek, jedné s tělem a druhé bez těla), některé scény skvělé (např. ta s potápějícím se vznášedlem smývaným a pohlcovaným vlnami) a jistě mnoho dalšího. Ale co z toho, když zápory z filmu tak zoufale trčí. Nedostatečně uchopený záporák. Gosling opět nehraje, ale vlastně proč ne, když je replikant K - mimochodem odkaz na Kafku, za to palec nahoru. Nepochopil jsem včely, asi moje chyba. Ale hlavně - vše bylo prvoplánovitě, někdy až odbytě řečeno! Vše! Kromě dohadu jak asi dopadne RR (replikantská revoluce), ke které nutně potřebují symbol, mýtus, anděla (ha ha, jak by asi dopadla!) mi v hlavě nezůstal žádný neotevřený šuplíček. A to je pro film, který chce být plnohodnotným následovníkem legendární předlohy zatraceně málo. ********* Zpětně hodnotím jako dobré, že jsem se podíval na 3 krátké ochutnávkové filmy opravdu předem. O dost lépe jsem věděl co a jak (blackout) a i ten záporák dostal přece jen jasnější obrysy. I když ani to nestačilo. ********** Ještě noticka pro znalce knih... 2 pokračování Dickovy novely od K. W. Jetera jsem četl před filmem a Jeter jde hodně jinou cestou dalšího děje než BR2049, přestože taktéž navazuje na film. Řekl bych, že lepší cestou. Logičtější. Více se držící dickovského paradigmatu vyprávění a vidění světa. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání jsem si připadal, jako bych prošel těžkou školou filmu a tohle byla moje maturita. Blade Runner je filmem, který se chtěl postavit na vlastní nohy a nekopíruje jedničku, za což body k plusu, ale film má na svou délku tak prázdný obsah, že mi délka 163 minut přijde přímo vražedná. Scott to minule kombinoval temnou atmosférou, charismatickým hlavním hrdinou (promiň Goslingu) a Noir vizualizaci. Ale abych nekritizoval, tak režie Villeneuveho alespoň drží poměrně dost děravý scénář, který má pár momentů, které mě osobně překvapili a kladou dobrou otázku, ale jinak je to průměr. A Deakins vytvořil natolik nádherné záběry, že kdybych si každou scénu nechal vytisknout jako plakát a polepil s tím dům, vůbec by mi to nevadilo, ale to je vše. Herci OK, Leto má zase roli, která mu nenechává vyniknout, protože má tak málo prostoru, že i Joker tam ten ksicht měl víc. Za mě zkrátka, dobrá Sci-Fi, ale ne dobrý Blade Runner. Vše možná vyléčí čas a možná druhé zhlédnutí, přeci jen i první díl jsem přijal mnohem více až na podruhé. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Nebavil ma povodny film, len scena so slzami v dazdi.  Tento film sa zacina skvele, sci fi atmoska a tak. Ale potom sa zacne tahat a taha sa az do konca. Twist mi bol ukradnuty. Ryan ma len jeden vyraz cely film. Ale to co ma dostalo je vizual a kamera.  Urcite stoji za pozretie len kvoli tomu. ()

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

Hrůza. Ani Ford ten nesmysl nezachrání. Kam se poděl sex? Kam se poděla víra robotů a jejich sny o ovečkách? Kam se poděla fantazie a odvaha pokusit se nejen pobavit, ale i něco sdělit? Vím kam, ale nepovím ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Zaprvé - původní Blade runner bude vždycky prostě lepší, ale jeho pokračování je fantastické. Ne, rozhodně to není film pro lidi, kteří potřebují hromady akce, střílečky a míhání jednoho obrazu za druhým. Tahle záležitost v režii Denise Villeneuva, který má na kontě i novou Dunu je určena lidem, kterým nevadí atmosférické a pomalé obrazy. Je to děsivé, skvostné a k zamyšlení. I já jsem si film pustila v době kdy vyšel, ale neměla jsem na něj náladu, i přesto že film, ve kterém hraje Jared Leto mi nikdy neunikne.. ale ne, v té době jsem ho prostě nebyla schopná dokoukat. To přišlo až včera, protože než se vrhnu na Dunu, chtěla jsem to vidět a navodit si tu filmovou atmosféru. Dokonalý vizuál, skvělá hudba, pomalé dialogy a monology. A ta plíživá beznaděj. Film, který řadím mezi nejlepší filmy, jaké jsem letos viděla. A rozhodně to nebylo naposledy.    Moje hodnocení: 10/10 ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Nie je všetko zlato, čo sa blíšti. Opäť Villeneuvovsky nádherný vizuál s prekrásnymi zábermi rukami Rogera Deakinsa a dunivou majstrovou hudbou. Ale tá minutáž je proste prehnaná. Minimálne štvrtina filmu mohla byť skrátená, pretože niektoré zábery sú ukrutne zdĺhavé a taktiež aj zbytočné, ako aj Fordov návrat a Goslingova hypnóza malých vyrezávaných koňov, sexy hologramu, starého kmeňa... Plagát zavádza, nejde o žiaden hyperakčný blockbuster. Akcie je tu minimum a za veľa nestojí. Rovnako ako aj odveci ,,kvázi záporák" Leto. Ide len o ponevieranie sa naprieč futuristickou pustatinou, ktoré má navodiť na pôvodný film, ktorý vôbec nemusel byť obohatený nejakým dodatkovým pokračovaním, pretože ani ten nestál za veľa. Z režisérovej dielne zatiaľ najslabší kúsok. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech letech opáčko a musím zvýšit hodnocení. To se zas tak často nestává. Celý film je takový jakoby vláčný, pomalu to plyne. Délka je na mě až moc, ale díky té zvláštní pomalosti se to dalo vydržet. Děj jsem už konečně pochopil, takže hned to byl lepší zážitek. Docela mě to chytlo, takže bych rozhodně ocenil víc filmů z tohoto univerza a knížku snad taky pořídím. 4* ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale budu asi jeden z nespokojenců ohledně téhle kultoviny. Už starý Blade Runner mě nenadchl a tenhle nedělá o moc lepší práci. Upřímně mě ze vší tý tvorby nejvíce zaujal ten animovaný Blade Runner: Black Lotus, který jsem viděl jeho prvně, než tohle, a stejnak to kvalitativně nebylo nic moc. Na to že to má skoro tři hodiny, tak bych od toho očekával více, než neustálé napínání, které vyjde na konci jen klišovitou pointou. Je tu spoustu potenciálu (odboj, megakorporace, policejní sbor, šikana atd.), ale ani jeden z těch prvků není po příběhové stránce velice rozveden, kdy je tu jen určité naznačení, aby to trochu dokreslilo hlavní nudný příběh. Akční stránka má snad největší potenciál, ale krom pár chabých scén, je taktéž naprosto zabita. Na druhou stránku tomu musím uznat všechen ten smysl pro detail, kdy po designové stránce je to velice povedené, hudba naprosto sedí a krásně podtrhuje atmosféru a psychologická stránka je nádherně zachycena. Obecně bych to shrnul, že technická stránka filmu nemá chybu. Ale bohužel těhlech pár věcí, byť docela důležitých nezlepší celkový požitek. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Po 35 letech tu máme pokračování příběhu. Není to úplně můj šálek, ale zase je to film, na který se můžu někdy někdy někdy zase podívat. Film je plný zbytečně natahovaných scén, vedle toho tam jsou nějaké mezery ve scénáři,  nejsilnější stránkou filmu tak zůstává vizuál. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Když se hodně, ale hodně soustředíte a budete dávat pozor, je možné se v tomhle filmu neztratit a to i na první skouknutí. Narozdíl od původního Blade Runnera. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud byl první film nehorázná nuda, tak tady to bylo tři krát horší. Měl jsem potíže to dokoukat. Je tu hromada zajímavých záběrů, ale dějově je to prostě na usnutí. Proč taková stopáž, to skutečně nevím a vůbec to nechápu. Za celý film ani jedna sympatická postava. Takže za mne jen deset procent za ty zajímavé záběry. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

8/10. Jsem člověk, který i přes čtyři pokusy nebyl schopen původního Blade Runner dokoukat o to víc mne fascinuje 2049. Villeneuve má v sobě něco vyjmečného, co mne nutí koukat na jím rozpohybované obrázky s otevřenou pusou. ()

kikush777 

všechny recenze uživatele

po-ma-le, ale ani na sekundu som sa nenudila, vizual super, pribeh zaujimavy, scena s Joi a Mackenzie super, celkovo 10/10, neni o com ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu napodobnenia atmosféry prvého filmu nemohli vybrať lepšieho režiséra, ako je Villeneuve. Jeho kinematografické poňatie - pulzujúce, dunivé, tlačiace diváka do kresla, mohutné a zároveň minimalistické - látke sadlo a z druhého Blade Runnera tak robí zážitok, ktorý sa len zbytočne nevezie na sláve značky, ale plnohodnotne ju rozvíja. A pri tom tu necítiť len inšpiráciu pôvodným filmom, Villeneuve stojí niekde medzi Kubrickom a Nolanom, ale stále s jednoznažne rozpoznateľným rukopisom, ktorým potvrdzuje svoj štatus špičky hollywoodskych filmárov súčastnosti. 2049 je film uhrančivý, máte pocit, že ste s protagonistami tam, v priestore, či už zaprášenom, vlhkom alebo chladnom. A páni moji, tá kamera... Deakins je jedným z najšikovnejších ľudí v tomto biznise, s okom, ktoré produkuje zábery, z ktorých každý druhý možno okamžite zarámovať a zavesiť na stenu. Sound design je na mieste, dokresľuje atmosféru k absolútnej dokonalosti. Podtrhnuté a sčítané, remeselne hovoríme o jednom z najlepších filmov roku, pri čom jedinú jeho vadu skýta scenár. Mnohé otázky, ktoré si divák položí po skončení filmu, dokáže s trochou logiky zodpovedať i bez tvorcov, niektoré motívy sú však nedotiahnuté. A rovnako i metarovina filmu nemá váhu, akú zadelil prvý Runner. Sú to však veci, ktoré kvôli súhre réžie, kamery a zvuku možno opomenúť, napokon, 163 minút ten film mal, a pre mňa to bolo 163 minút diváckeho orgazmu. PS: Začiatok milostnej scény hlavného hrdinu s jeho AI priateľkou lomeno prostitútkov je jedna z najpôsobivejších scén, ktoré som tento rok v kine mala možnosť zhliadnuť. ()

Vica 

všechny recenze uživatele

Chcem viac! Viac pomalých scén, viac minút komorna, viac dlhých záberov, viac momentov ticha. Tých 163 minút som si uvedomila v momente trpnutia zadných partii. Takze ak je vašim hlavním kritériom filmu ,,aby to proste odsejpalo” tak toto nie. Tu to bude príbeh v takmer reálnom čase. Žiadne skratkovité vykresľovanie postáv, deja, priestoru. Toto je real. Za mňa 98%. 1% dole za jednu urýchlenú scénu. Druhé percento dole kvôli absolútnej neprítomnosti Jóhanna Jóhannssona. A informácia o nenutnosti videnia jednotky aby si človek užil dvojku, je veľmi klamlivá. Ak jednotku nemilujete, tak mnohé scény vo vás nenájdu potenciál vysokorezonančného objektu. Update po treťom vzhliadnutí: Fakt sa to stalo? Fakt niekto dovolil aby sa natočil velký blockbuster nie overenou formou pre retardovaného mainstreamového diváka??? A ono to má vlastne nad 80% takže to rujnuje predstavu o klasickom MS divákovi? Neuveritelné. Moja viera v Hollywood je znovuzrodená. Kult nenarušený. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama