Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

14krejca14 

všechny recenze uživatele

Když jsem odcházel z kina, těšil jsem se domu, hned k PC, vzít sluchátka, zachovat si v sobě tu neskutečnou hudbu a zážitek ještě pár chvil a přitom si koupit lístek na další projekci... Villeneuve to dokázal. Je pravda, že jsem o pokračování BR neměl obavy, jakmile jsem se dozvěděl, kdo jej bude mít pod palcem... Největší zápory filmu (jen drobnost): Scénář pro někoho může být místy hodně vleklý, lehce nesrozumitelný. Ale věrně se drží původního BR, přirozeně na něj navazuje. To je ze záporů vše... Největší klady filmu: Po technické stránce absolutní vrchol, obsazení a herecké výkony, neuvěřitelně uvěřitelná atmosféra. Sci-fi je sci-fi, ale že někdo dokáže naservírovat sci-fi tak věrohodně, syrově, klobouk dolu. Tomuhle světu věřím, že někde existuje! Hudba na Oscara (výměna skladatelů mě poněkud zklamala, nakonec to byl skvělý tah). Jen si vyberte sál, kde to jejich bedny utáhnou, ne jako já... A Villeneuveho práce na jedničku. To, jak postupně rozvíjí příběh, odhaluje postupně všechna tajemství, vede vás po cestě a přitom si říkáte, že jste místy o krok před ním, aby před koncem změnil rapidně směr a vy v posledních momentech s úžasem padáte králičí norou, během titulků se vám chce jen sedět ve tmě a poslouchat závěrečnou melodii. Za mě rozhodně nejlepší snímek roku (zatím - ale bude i na konci :-) ... ) ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Takto by to asi aj dopadlo s prvým filmom, keby sa utápal v jedinej zápletke a trval o hodinu dlhšie. Bohužiaľ, jedinou chybou a dosť zásadnou chybou Blade Runnera je jeho prepálená stopáž. Scény kde sa Gosling prechádza, pozerá na oblohu alebo jazdí na aute v sprévadzaní s dunivými basovými podmasmi ( Zimmer, teraz ti to naozaj nevyšlo) sú absolútnym liekom na spanie pre diváka ( pričom sami nevyzerajú zle, lenže sa v nich nekoná žiaden dejový posun). A keď to už vyzerá na kvalitný nábeh, tak nasledovne sa postava rozhodne premiestniť do daľšieho miesta, kde na odokrytie nových faktov a znalostí, ktoré sa po prvej polhodine dajú bez problémov odhadnúť, musíme čakať aspoň 15 minút. Neviem či Villeneuve chcel pôsobiť moc artovo. filozoficky alebo sa iba pomocou nového sveta snažil zlúčiť linky, ktoré nám boli dané už v predošlom filme. Vyšiel z toho prispatý, strašne nudný, prihúplo erotický ( "musím sa zosynchronizovať") a vizuálne šeredný film. Bože môj, však keď sa tam objavil Leto som ho mal chuť rozkopať za tie jeho feťárčiny. Ale palec hore za Peugeot. Oprava : Po druhom pozretí zvyšujem o jednu hviezdu. Čisto iba z toho jak krásne sa na ten film pozerá... ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Překvapení ve všech směrech. Ačkoliv zde nalezneme spoustu nových aspektů, tak oproti jedničce zůstává jádro samotného tématu neporušené. Jenže je tu velké ale. Tím ale je samotný příběh, výkon herců, ať už těch živých nebo imaginárních, spousta světel, barev a celkové atmosféry. Trošičku v pozadí zůstává hudba, ale to jen do chvíle, kdy v naprostém tichu zazní první hlasité tóny a pak znovu a znovu. Vše navíc není od první minuty jasné, takže pokud si troufnete odhadnout konec filmu, s největší pravděpodobností se budete mýlit. Jednotlivé momenty jsou natolik chytře zachyceny, že z toho běhá mráz po zádech. Na druhou stranu jsou tu i scény (podobně jako v prvním díle), které se neskutečně dlouhým způsobem táhnou a vy už jen netrpělivě čekáte na střih, který vše posune o kus dál. Suma sumárum. Fantastická podívaná, ve které je mimochodem víc emocí, než v jakémkoli romantickém filmu, kvalitní herecké výkony a přidaná hodnota v podobě vyčerpávajícího scénáře. ()

Parabot 

všechny recenze uživatele

Tears in the rain which had been dripping for 30 years created an ocean of apathy, excitement, emptiness, anger, joy, hope, loss and a bit a happiness. What a movie! Teď mě zase nějaký čas bude připadat každý nový film - v lepším případě - ordinérní. ()

Oxyk 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem se tak skvěle nebavil. Atmosféra v kině byla naprosto neskutečná! Ještě k tomu prostě Ryan Gosling, můj pupíček, zahrál naprosto perfektně. Hudba k tomu akorát ještě přidala na dokonalosti. Tyvole, já na to musím jít znovu. ()

Cannonball 

všechny recenze uživatele

Nikto zo sucastnych reziserov by ne natocil pokracovanie Blade Runnera lesie, ani sam Ridley Scott. Je to dobry film presne to co by som od Denisa cakal a pre co ho mam tak rad. Dlho som rozmyslal co mi vadi kym mi doslo, ze najvacsia chyba je nazov filmu. Je to proste pokracovanie niecoho od coho vsetci z nas fanusikov prveho dielu cakali to maximum v tomto roku. Denis to naserviroval svojsky ale dokonale s tym ze ani na sekundu nezanevrel na prvy diel. Lenze to proste za tychto podmienok nemohlo vyjst dokonale. Myslim si, ze obetoval emocionalnost tu ktora mu inokedy tak dobre sedi. Mozno by reziser tak zaujimavou tvorbou ako Villeneuve by sa mal od teraz sustredit viac na vlastnu originalnu tvorbu nez na dalsi remake. Nevadi lebo Blade Runner 2049 je stale najlepsi sci-fi roka u mna. ()

luciekout 

všechny recenze uživatele

Nebudu šetřit chválou. Perfektní vizuál, muzika a atmosféra dýchne trochu nostalgie starého Blade Runnera, ovšem uchopeno je to s citem, po Denisovsku. S Fordem to nepřehnal a tak to nevypadá jako exhumace staré mumie. Na Goslinga se překvapivě dobře kouká a ty místa, kde se zdánlivě nic neděje, mám čas si nechat docvakat příběh a užít si atmosféru. Zápletka jedničky - tj. zabiják replikantů se zamiluje do replikanta, je zde rozvedena do větší hloubky, ale není to stupidní a dojde i na veselá místa, aniž by si Ford hrál na Indiana Jonese. Denis mě moc potěšil a potvrdil, že prostě umí. Jsem naprosto spokojená. 95% ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Kdysi před léty jsem na ČT2 sledoval každý čtvrtek filmy v originálním znění s titulky. Byly to takové filmy k zamyšlení, žádné blockbusterry. Filmy jako Lola běží o život nebo Svěrací kazajka. Moje máma tomu říkala Klub náročného diváka. Do tohohle klubu bych zařadil i sérii Blade Runner. Pokud stavíte už na dost šíleném základu v podání psychedelika Dicka, musíte jednoznačně vytvořit šílené dílo. Old school Blade Runner, který jsem viděl poprvé až letos (pokám se) je přesně to dílo, které Vám nedá spát. Které musíte analyzovat, vidět znovu, prokousávat se diskuzními fóry, abyste došli klidu a aspoň trochu pochopili skryté nuance tohoto scifi noir díla. První díl pracoval s myšlenkou emocí. Pokud replikant (nechápu proč tam nenechali androida) cítí, dostává se na vyšší level a může se srovnávat s člověkem. Bohužel jejich krátká životnost jim to neumožňuje. V roce 2049 je pulčí život už netrápí a proto se mohou vesele rozvíjet, cítit, ale tahle nota je už stará a proto tvůrci sáhli k tomu, co roboti neumí. Rodit děti. Když se proto policie dozví, že po světě běhá dítě zplozené člověkem a replikantem, může to vyvolat revoluci a položit na lopatky základy "moderní" civilizace. Dál spoilovat nebudu, každý si obrázek musí udělat sám. Vedlejších témat a odkazů je habaděj, proto je potřeba se dívat důkladně a analyzovat každý detail (např. ovce složená starým známým Gaffem) a za doprovodu futuristických válečných rohů hudebně syntetizovaných Wallfischem a Zimmerem se poddávat extázi. Myslím, že si co do kvality může podat ruku se svým předchůdcem. Druhé shlédnutí je stejně silné jako to první. Tentokráté obohacen stovkou+ hodin v Cyberpunku 2077 jsem z toho měl zase jiné emoce, ale pořád jsem měl u toho hubu dokořán. Nejsilnější značka na poli cyberpunku, která dala základ spoustě dalších univerz si zaslouží snad i další pokračování! ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

Toto je presne to, co som od snimku ocakaval. Hudba, kamera sa drzali koncepcie originalu z pred 35 rokov (Zimmer sa nezaprie - je to pan). Ryan Gosling a Jared leto v najlepsom svetle. Chcem pokracovanie ! Pre mna aktualne film roka. Hodnotenie: 95 % ()

DaliborekD 

všechny recenze uživatele

Nevadilo mi pomalé tempo ani přestřelená stopáž, ale chybělo mi barevnější vykreslení světa, měl jsem pocit, jako by se jednalo o divadelní hru s deseti herci. Deakins kouzlí nádherné obrazy, ale chybí jim život. Scénář je děraví jak kroksy, k finálnimů souboji nevede žádná gradace a Ford by to s herectvím už měl zabalit, grumpy old man je jediná postava, kterou za posledních deset let hrál... Naštvaný jsem nebyl, ale že by to bylo na další zhlédnutí... ()

PrincessB 

všechny recenze uživatele

Kéž by byla stopa alespoň o 20 minut kratší a nebylo to tak "utahané". Jinak vizuálně a herecky skvěle zvládnutý film! ()

Emílio 

všechny recenze uživatele

Zalezi od toho ci idete do kina na Blade Runnera alebo na Villeneuvea. Ja ako pamatnik prveho filmu som si to v kine vcelku uzil a byt tam tak o pol hodinu menej Villeneuvea, menej otravnej hucivej akozehudby a trochu viacej Blade Runnera, bola by to asi pecka aj komercne. Kazdopadne, ako scifi parada, nakolko od inych cipovin to po dlhom case konecne nebol blby film (za to ta stvrta hviezda). Na druhej strane priznavam, ze druhy krat by som to v tejto podobe a nie na velkom platne cele uz asi nedal, mam radsej viacej toho Blade Runnera. ()

BobArmstong 

všechny recenze uživatele

Vizuálne porno, emočne pusté, tak ako aj okolitý svet a atmosféra, ktorá na vás srší každým záberom. Problém je však opäť v príbehovom pozadí. Zápletka nedokáže poriadne zaujať a len sa nudne vlečie z miesta A na miesto B kde sa buď strieľa (Áno akcia je surovejšia a áno je stále skvelá) alebo rozpráva (Väčšinou v podstate o ničom s pár výnimkami Jared-ovej postavy) bez poriadneho náboja a svižnosti. Výnimkou v príbehovej nude je snáď len epizódka s Goslingovou ženou. Bohužiaľ aj Ford-ov návrat vyznie do prázdna (Nie je zbytočný ale ako návrat ikony predošlého dielu som po 2 hodinách čakal viac) ako sa veľký návrat postavy na, ktorú všetci čakajú ani nekonal, nehovoriac o Leto-vi, ktorý ma vo filme 3 scénky (Takže nech by jeho postava chcela byť akokoľvek zaujímavá nestihne sa s ňou zžiť). Na druhej strane posledných 40 minút je emočná bomba, ktorá vás vyťaží ako po akciovej, tak aj emočnej stránke a nebyť tohto dokonalého finále šlo by o naozaj mdlú a ničím nezaživnú science-fiction detektívku. Audio opäť dokonalé. Osobne však mám pocit, že sa svet Blade Runnera za tie roky nikam nepohol. Replikanti stále hľadajú nefunkčných replikantov, svet je stále pustý a Ford-a chce opäť niekto zabiť. ()

segovesus 

všechny recenze uživatele

70% .... Magicky elektrizující a atmosférická i hudební kontinuita z prvního dílu, ale tempo ala art z 80. let, někdy až moc pomalé, takže je potřeba to pravé rozpoložení. Vzpomněl jsem si na Interstellar. Nejvíce originální mi přišla postava Joi a celý koncept vztahu s hlavním hrdinou. Některé "akční" momenty v závěru mi naopak přišly až rušivé a možná si to mohli trochu odpustit. Takže dobrá myšlenka, zajímave filozofické konflikty, ale poněkud zbytečně barokní zpracování. ()

maverick080 

všechny recenze uživatele

Osobne sa mi Blade Runner 2049 páčil menej než ten pôvodný, ktorému som z milosti udelil 3 hviezdy. A tomuto filmu tie 3 nedám ani náhodou bez ohľadu na to, aké ohlasy sú všade okolo filmu, koľko ľudí za to vyhodilo prachy a akú reklamu to má. Herecké obsadenie môže byť - Ford, Gosling, Leto to všetko sú herci, ktorý majú môj obdiv. Avšak v tomto toho moc nepredviedli a v mojich očiach to dopadlo takmer katastrofálne. Ale ok, tu druhu hviezdu dám. ()

MGaaba 

všechny recenze uživatele

Pro mě plnej počet.... líbilo se mi to od začátku do konce.... osobně mi nepřišla jediná scéna zbytečná ... po skoro 3 hodinách sem nevěřil, že to tak uteklo... byl sem napnutej jak trenky každým dokonalým záběrem a pro mě osobně naprosto strhujícím zvukovým podtržením... ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem sugestivní audiovizuální porno z budoucnosti a to jsem taky dostal. Po stránce logiky příběhu bych tolik nepátral, protože mám pocit, že čím víc se v tom budu hrabat, tím víc to bude drhnout. Ale u filmu tohoto typu je nějaký logický příběh asi to poslední co bych řešil. "Podstatný jsou pocity a na to ostatní ty se vyser, Ivánku." Navázání na původní BR se povedlo na 200% ! A tenhle kult tady v moderním podání opravdu chyběl. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama