Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 315)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

20% Duny, 49% Bladerunnera, 10% Mad Maxa a štipka Wall-E plus originálny prínos autorov je zmes ktorá tvorí tento film. Villeneuve však toto všetko dokázal zladiť a výsledkom je vizuálne výpravná scifi so skvelou hudbou a jemne nadpriemerným príbehom hľadania prvého potomka replikanta. Žiaľ hra na tajomno však nie vždy vychádza, takže často skôr vyvolá otázniky ako úžas. Produkcia je však vynikajúca takže sa môžeme kochať úchvatnými výhľadmi na poskatastrofickú budúcnosť, dokonalými efektami virtuálych reklám a spoločníčok. Hudba ctí Vangelisov odkaz, ale zväčša sa sústreďuje na budovanie atmosféry. Hercom nemožno nič vytknúť. Ryan Gosling je v úlohe replikanta "K" presvedčivý a Jared Leto je ako Niander Wallace pripomína viac baróna Hrkonnena z Duny ako nástupcu      Tyrella a je v tom dobrý. Harrison Ford hrá v tomto príbehu len malú úlohu, ale hrá ju dobre. Akurát Robin Wright ma v roli nadriadenej "K" úplne nepresvedčila. Možno tento film nových divákov nenadchne, ale fanúšikov Bladerunnera určite neurazí. ()

Super8martiN 

všechny recenze uživatele

Koukat na Blade Runnera je jako sledovat závod žen na 5000m - sice krásný vizuál, ale strašná nuda a těšíte se jen na finish. Opravdu nejsem fanda hodinových pohledů do očí a zdlouhavých, pro děj nedůležitých scén. Vlastně mám s Blade Runnerem úplně stejný problém, jako a Dunou. Obojí ve mě vzbudilo nulové emoce a osudy hlavních protagonistů jsou mi ukradené. ()

Poza 

všechny recenze uživatele

Původního Blade Runnera jsem viděl, ale jeho kult mě tak nějak minul. Na pokračování jsem byl hodně zvědavý, zvlášť když původní ohlasy ze zámoří mluvili o jednom z nejlepších sci-fi za poslední dobu. To se podle mě tak úplně nekoná. Ne, že by šlo o špatný film. To rozhodně ne Vizuálně je to paráda, tenhle svět má neskutečné kouzlo atmosféru a ten táhlý způsob vypravování scén mi celkem sedl. Na původního BR to podle mě navazuje s velkou ctí a člověk si narozdíl od spousty jiných sequelů nemusí říkat, jestli to bylo vůbec potřeba. Po příběhové stránce mě to ale trochu zklamalo. Rozhodně se do dvou a půl hodiny dalo vecpat mnohem více děje, informací... Jen si zkuste sami pro sebe převyprávět děj a zjistíte, že ho zase tolik nebylo, příp. že neznáte odpovědi na spoustu otázek... ()

mrmartinrohr 

všechny recenze uživatele

Hučí a vrčí to parádně… Zvuk střílí ostrými a celé to vypadá skvostně! Už dlouho mě audiovizuální stránka filmu takhle neodrovnala. Doporučuju Atmos. Film se celkově docela táhne, ale buďte si jistí, že pokud se něčemu zdánlivě zbytečně věnuje, později se k tomu ještě vrátí a ukáže vám zač je toho loket. Postava holografické společnice Joi naprosto výborná – hlavně ta trojmilostná scéna – čuměl jsem… ()

platzman 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda, kdy jsem si při filmu říkal xkrát, že je v podstatě filmově špatně, třeba moc rozvláčné a tak - ale to mě jen donutí "snížit" hodnocené ze 150% na 100%.... Protože něco tak futuristického a svým způsobem cizího jsem hodně dlouho neviděl. Z původního Blade runnera si bere hodně, včetně rozvláčnosti - ale ono to tak nějak má být. V těch chvílích je čas vnímat to prostředí a přemýšlet - a na mě to funguje. Uvidíme napodruhé:) ()

gurmanfilmu 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších pokračování. Blade Runner 2049 vás ve své stopáži vtáhne do svého světa a nepustí. Film vyzývá diváka k tomu, aby jsme bojovali za pravé hodnoty, místo aby jsme žili ve lži a faleši. Díky tomu vám film nabídne nádherné emocemi nabité finále, jaké se málokdy vidí. ()

Habansz 

všechny recenze uživatele

Jestli IT je nejlepsi horor za poslednich 10 let, co bezel v kine a nejlepsi remake vubec (jakoze je), tak BLADE RUNNER 2049 je nejlepsi sci-fi za poslednich 10 let co bezelo v kine a jedno z nejlepsich pokracovani vubec. Kdo videl jednicku, ten to musi odcenit. A kdo ji nevidel a tohle ho laka, nemel by byt nicim zklamanej. I pres to, ze je to pokracovani 35 let staryho prvniho filmu (od te doby zvolen 2. nejlepsim sci-fi filmem vsech dob), to, co potrebujete vedet k pochopeni pribehu, se tu dozvite. (Pro lepsi zazitek rozhodne mrknout na jednicku pred navstevou kina). K jednicce to ma tak blizko, az to bralo dech. Megalomanske stavby, destive pocasi, hologramove reklamy velikosti desitky patrovych budov. Vsechno podany sirove, spinave a pritom neuveritelne poutave. Jednoduse Cyberpunk ve svy nejcistsi podobe. Nic neni zbytecne zmodernizovany kvuli dobe, ve ktere se film tocil. Klidne mohli pouzit kulisy a zabery z jednicky a malo kdy by to bylo poznat. Co ve me ale zanechalo nejvetsi stopu - teda krome navratu nekolika postav z jednicky v cele s Fordem, je jednoznacne hudba. Z ty jsem mel husi kuzi. Nic podobnyho jsem nikde krome Blade runnera neslysel. Cely soundtrack je provazen jen a pouze syntetizatory a orchestrem, z cehoz ty syntetizatory byly 95% celkovy atmosfery filmu. Proste ve vsech smerech osmdesatkovy scifi. A k filmu jako takovymu. Gosling se do toho pustil po hlave a hraje dobre. Asi nejlip, ze vsech filmu, kde pusobil. O to vetsi je skoda, ze po nastupu Forda jdou vsechny sympatie ke "K" stranou a okamzite chceme vsichni vedet, jak to dopadne s Deckardem. Plus Leto (stejne jako Joker v SQ) mohl klidne dostat vic prostoru. Ac ho jako cloveka vubec nemusim, tady jsem porad cekal, kdy se vytasi s necim fakt epickym, kdy scena se zrozenim nove replikantky mohla byt jen ochutnavka toho, ceho je schopny. Jako celek to ale funguje. Jinak i tady jde jen o tema replikant/clovek a je zde polozeno i nekolik zajimavych otazek. Rozuzleni postav a pribehu ve filmu nebylo tak fascinujici, jako kdysi, ale rozhodne budete na konci prekvapeny. At uz mile, nebo nemile. Vic nemuzu rict, kvuli pripadnym spoilerum. Jeste trochu objektivity. Asi tady neni tolik pametihodnych okamziku, jestli vubec nejaky, ktere se navzdycky zapisou do historie filmu (vlastne ani neni duvod, kdyz se to nenavratne povedlo jeho predchudci) ani zadna veta jako ‘I’ve seen things you people wouldn’t believe…’, ale je to sakra kus prace a ukazuje, ze Cyberpunkovy namet i kdyz skoro 40 let stary, ma porad hodne co nabidnout a v leccem prekonat vsechny filmy pred nim. 5/5. Pro me je tohle z duvodu, kterej neumim vysvetlit, nejlepsi sci-fi (omlouvam se Star Wars i kdyz to jsou 2 uplne odlisny pociny tohodle zanru), co kdy kdo natocil. P.S. Pokud si i po tolika letech kdokoliv nebyl Deckardovo identitou jeste porad jistej, tak tady vam to nejednou dost durazne ujasnej. ()

FantomasMan 

všechny recenze uživatele

Blade Runner 2049 je pútavé sci-fi za 165 miliónov, z ktorého bežný divák bude mať rozporuplné pocity. Pritom rešpektuje originál a nádherne ho rozširuje. Zatiaľ čo v 80. rokoch mali ľudia čas vrátiť sa k filmu, opakovane ho vidieť i študovať, obávam sa, že dnešný uponáhľaný divák mu dá jednu šancu a odíde s konštatovaním, že je málo akčný, nedynamický... príliš iný. Za mňa je 100 percentný. ()

mrGhostly 

všechny recenze uživatele

To nejpoctivější co může čistokrevné sci-fi posledních let, ne-li dekády, nabídnout. Villeneuve mě dokázal pohltit mnohem více, než původní Scottovo dílo, ale není to na úkor toho, že by si šel vyloženě vlastní cestou. Naopak s velkou úctou navazuje a propojuje se s Blade Runnerem a současně nadstavuje film v mnoha aspektech, které v BR chyběly, nebo nebyly úplně dokonalé. 2049 nabízí v první řadě hlubší a detailnější rozvinutí děje, kdy už konečně nepůsobí tak, že si musí divák půlku domyslet. Lépe funguje i propojení s postavami, kterým už konečně můžete fandit nebo nefandit a celkově vše takto působí reálněji. Úderná hudba pronikající až do morku kostí (I'm watching you Hans) skvěle emocionálně zaplňuje zdlouhavá místa, která by jinak působila prázdně (pomalé plazení postav a někdy zbytečně pomalé scény zůstávají v podstatě mou hlavní výtkou). I když jí už někdy, podobně jako v Dunkirku, bylo až přespříliš (Hans, you just need to shut the f...). Jedním z dalších důvodů proč si 2049 stojí lépe, ačkoliv jsem to i s ohledem na svůj kometář k BR nepředpokládal, je její modernější a aktuálnější zpracování. Villeneuve dostal do rukou slušné peníze a lepší technické možnosti a ty využil naplno. Úžasných futuristicko-dystopických lokací, geniálních ztvárnění scén po technické i světelné/barevné stránce a zpracování (ne nutně nových) sci-fi konceptů je tam tolik, až z toho jde hlava kolem. Rád bych toho napsal více, ale to bych se asi už neubránil spoilerům. Suma sumárum je Blade Runner 2049 emocionální a po technické stránce dokonalý zážitek plný překvapivých zvratů a nadčasového pohledu na budoucnost (i když filozofický přesah, musíme-li ho nutně hledat, byl silnější v BR). Film si užijí, jak fanoušci původního BR, tak obecně i fandové sci-fi které, jako mě, trochu minul. Navštívil jsem IMAX, ale možná bych doporučil raději Atmos (i přemýšlím jestli si to v tomto formátu nedám ještě podruhé), protože tu 3D neslouží nutně jako hlavní prvek vtažení do děje a navíc mi přišlo spíše průměrné. Za to zvukový mix je "kulervoucí" a dokážu si představit, že v Atmosu naplno vynikne. Na závěr ještě dodám, že jestli Villeneuve neletí do mé TOP10 rovnou, tak po Duně se tam skoro jistě ocitne. // IMAX // orig. znění // 5. 10. 2017 // 90% P.S.: Pro ty co už film viděli - tomu se teprve říká švédská trojka, že? ;-) ()

R-2 

všechny recenze uživatele

Nebudu nic předstírat, Blade Runnera z 82 miluju od prvního shlédnutí a považuji za jeden z nejlépe natočených sci-fi v historii, proto jsem se těšil (i když s obavou) na pokračování. A tentokrát 100% platí, kdo si počká, ten se dočká. Příběh nejde cestou psaných knižních pokračování, ale vypráví nám nový příběh, který se celý nádherně propojí právě s původním filmem. Nedá se napsat o ději víc, pak bych prozradil to co nechci, ale za mě 90%. Jistě se najdou diváci, kterým bude chybět více akce a svižnější děj filmu, ale právě tohle je na filmu krásné a dnes vzácné, tempo je pomalé, klidné, nechává dostatek prostoru pro myšlenky diváka, opravdu pohoda na plátně. Viděl v kině. ()

Vodomilec 

všechny recenze uživatele

Úchvatné, jen škoda toho závěru a poslední natahované akční scény, která milovníky frenetické akce stejně neobměkčí. Původní Blade Runner byl právě v této pasáži excelentní. Po shlédnutí Příchozích jsem věřil, že to Denis Villeneuve zvládne. Pro mě největší filmový zážitek tohoto roku. 6*. Ten komu se nelíbil původní BR nebo nečetl žádnou knihu od Philipa K. Dicka bude s hvězdičkami asi šetřit. ()

Methew 

všechny recenze uživatele

Áno, je to hlboko filozofické sci-fi, ktoré sa dá vnímať veľmi metaforicky, ako sen. Je to sci-fi robené pre náročných divákov, ktorých vnímanie nie je povrchného charakteru. Je to zároveň veľmi surreálne, prvky surrealizmu zbožňujem, takže to určite je najviac, čo sa mi tu páčilo. Jediné, čo môžem vytknúť, a čo ma aj dosť zarazilo, boli reklamy vo filme, Coca Cola, čo je pri tom len toxický GMO odpad. A samozrejme Sony si všade pchalo svoje logo, na budovy ako reklamu, na značku high techniky budúcnosti vo filme, bolo to trochu trápne. Aj keď musím pochváliť Sony, vo väčšine filmov majú veľmi zaujímavé intelektuálne prvky. Dej si pohrával s divákovou mysľou, niekoľkokrát zanechal malé stopy, ktoré smerovali k vývoju deja, no ten sa nakoniec zvrtol iným smerom. Konečná myšlienka sa mi veľmi páčila, že čo robí ľudí ľudskými sú práve emócie, láska k životu, vyššia emocionálna inteligencia. V podstate to bol film o veľmi hlbokých emóciách, pre ktoré bol Ryan Gosling ako herec dokonale vybraný. Takže za mňa tých 85% akurát sedí. ()

Občasník 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání, atmosféra byla odvarem prvního dílu. Nezachránila to ani burácivá hudba, ani efektní triky. Potěšila mě krásná Rachael (Sean Young), která se ve filmu opět mihla. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Počet postav, které uroní slzu se tu nebezpečně blíží hranici, kde už začíná melodrama. Ale já šel do kina na Blade Runnera a ne nějaké slzavé údolí! Ale od začátku... První minuty snímků slibují parádní podívanou, vizuál je na šest hvězd, některé záběry odkazují na původní film, zatím skvělé. S postavou Joi se objevuje i něco originálního oproti jedničce a opět výborné zpracování. Film rozbíhá několik motivů a slibuje tak spletitější příběh než ten z roku 1982. Jenže některé z nich hned vzápětí opouští a jiné docela polopaticky vysvětluje. Prostoru pro přemýšlení tak rychle ubývá a navíc tempo snímku, do té doby poměrně svižné, začíná citelně zvolňovat. Pokud to byl záměr a odkaz na originál, mohli to udělat naopak. Pozvolnější rozjezd postupně gradující ke strhujícímu finále. Tady je finále zdlouhavé a připomíná festival plaček, čímž se vracím k úvodu recenze. U Scotta mě to nepřekvapuje, holt ke stáru už má sklony k sentimentu a jaksi nezná míru. Snad možná proto si vybral za režiséra sobě podobného. Mimochodem, míru nezná už ani stárnoucí Hans Zimmer, jeho záliba v burácení stočlenných žesťových orchestrů, je fakt už obsedantní. Nebo jen nejsem ten typ co na koncertně strká hlavu do repráků pro větší prožitek? BR 2049 není vyloženě špatný film, vizuálně dokonce skvělý, jen bohužel od půlky lehce předvídatelný a v závěru moc roztahaný. ()

chlievik 

všechny recenze uživatele

Neodvažujem sa dať tomuto filmu zas príliš zlé hodnotenie, prirodzene hodím 4 hviezdičky, musela by tom byť fakt sračka aby som tomu dal 2* alebo 3*, ale spokojný zas priveľmi nie som. Popravde, sa veľmi snažili tvorcovia nesklamať skalných fanúšikov, a istým spôsobom to aj dosiahli. Vedeli totiž, že nemôžu urobiť film, ktorý fakt sklame, tak do toho dali maximum možnej hollywoodskej nekomerčnosti. Ale zas na druhej strane nemohli urobiť nekomerčné dielo na plnej úrovni, lebo by to bol finančný prepadák. Tak sa snažili urobiť kompromis, kvalita vs. predajnosť. A presne to aj dosiahli. Ak vezmeme do úvahy, že aj v prvom Bladerunnerovi boli nejaké tie vysvetľovania pre menej chápavých, aspoň v komerčnej verzii, tak aj tu, v dvojke, boli nejaké tie vecičky, trošku viac než v jednotke, ktoré mi vadili, ale dalo sa to snáď zniesť. Vizuálne a zvukovo je to podľa mňa úplne v pohode, asi po týchto stránkach najlepšie, vizuálne bez problémov - na dnešok klasický, moderný, technologický, a nie príliš prehnaný a pretechnizovaný ako napríklad Transformeri, alebo iné sračky; dokonca príjemne vizuálne jednoduchý niekedy, ako vo filme Vymedzený čas, napríklad tu tie kolónie kde žijú ľudia pripomínajúce včelie hexagony, jednoduché a moderné, proste nie príliš prehnaná vizuálna technika, možno aj preto šli natáčať kdesi do Maďarska, lebo nepotrebovali ultra kvalitu štúdií. Asi to ani nebolo drahé. (Tie maďarské mená v titulkách na konci filmu ma rozosmiali.) Aj tie vizuálne efekty boli tak jednoduché ako sa len dalo, aby sa príliš "neodpojili" od prvého dielu, aby sa zostalo "on track", podľa očakávaní. Zvukovo je to v poriadku tiež, možno sa dokonca do dvojky lepšie hodil Zimmer a Wallfisch, a nie Vangelis, na prvý diel bol Vangelis absolútny determinant, ale teraz by podľa mňa vadil, aj keby urobil skvelú prácu, tento techologický posun v soundtracku bol vyhovujúci, hudobne na moje prekvapenie ešte najlepšia stránka. Ku hereckým výkonom? Neušlo mi ako sa na seba v mikro výraze usmiali Ryan a Ana keď spolu doma komunikovali keď došiel prvýkrát z práce domov, čo môže byť brané ako chyba. Im to trochu ušlo, ale fajn, asi mali herci zábavu pri natáčaní scén, avšak jednoznačne Ryanovi niečo chýbalo, on je citlivý chlapec z kanadského predmestia, a nie chladný robot. Vo výraze tváre má chlapca, ale zas toto ho spája so snom o niečom chlapčenskom, nevinnom, takže z jednej strany sa tam nehodil, ale z druhej áno. Ryan zahral však dobre a klasicky, možno nie je ešte úplne vyzretý ako herec, ale nikto iný jeho veku by to nezahral lepšie, a Ryan je fakt zaujímavý herec mladej generácie, dobrá voľba, podobne Ana, virtuálna manželka, veľmi pekná, v pohybe na screene krajšia než na fotkách, hodila sa, vie sa predať ako nevinná a zasnená, zahrali svoje roly výborne. Ford fakt nie. Na konci keď ho Ryan doviedol na to miesto, mi ich komunikácia pripadala smiešna, až amatérska. Harrison asi berie nejaké lieky už alebo čo, ale nemá už na to aby hral toho frajera ako kedysi, nie je to už na tej úrovni, predsa má 75 rokov hm...je starý na tú úlohu, ale zas musel tam byť niekto kto pripomenie prvý diel aj herecky, a kto iný ako hlavný hrdina a navyše muž (ženy starnú horšie). Museli ho vziať, nedalo sa inak. Už menej chápem prečo tam bol E.J. Olmos.. Načo akurát jeho tam vzali? Aby povedal tie dve smiešne vetičky, to bolo fakt na nervy, a takéto podobné veci tam sú, čo vadia. Ale podstata je v príbehu, a ten bol.. podľa môjho skromného názoru... smiešny !! Do chlapca robota implantujú spomienky, aby šiel hľadať dieťa, o ktorom vedia kde je, a aby k nemu doviedol Deckarta, o ktorom vedia kde je? A zmysel toho akože? A to všetko pre revolúciu aby sa ku nim Ryan pridal? Čo je to za simplifikovanú blbosť? Nedotiahnutá, nepremyslená, banálna zápletka. Film sa končí síce lepšie akoby tam mali byť nejaké srdcervúce vzlyky stretnutia otca a dcéry, ale zas taký zásek? Ale pozrel som si to rád. Druhýkrát si to nepozriem, a to prvý diel som videl aspoň 20x :) () (méně) (více)

artcha 

všechny recenze uživatele

Pokud jdete na Harrisona, tak jako ja, budete v tomto ohledu zklamani, prvni dve tretiny filmu si zacekate... nastesti se i presto zabavite, pac podivana je to epesni. Klady: hudba/zvuk, zapory: predvidatelnost, dlouha stopaz. ()

alien105 

všechny recenze uživatele

Film me moc neoslovil, je takovy prazdny, plochy jako nove SW, nema atmosferu, mysticizmus prvniho dilu a hudba byla vylozene spatna i moje manzelka si na to stezovala uz pri odchodu z kina. Cekal jsem Vangelise na2 a dostal jsem rámus. Remeslne dobre zpracovane, ale ma prazdne charaktery Ford tam je jen na okrasu, proste neni to ono. Prichozi je proti tomuto naprosta bomba. Takze dalsi pokracovani klasiky ktere nevyslo. ()

flouny8 

všechny recenze uživatele

Asi největší zklamání tohoto roku. Ze všech stran tu čiší přehnaná snaha tvůrců o dobré kritiky a chuť po cenách. Nesmyslně dlouhá stopáž, které vůbec neutíká, protože tempo je tak pomalý, až to bolí. Výběr Villeneuva byla chyba, svěřit takovýhle film někomu, kdo natočil Příchozí... Proklatě dlouhé nudné záběry na sníh, prach, cokoliv neživýho a nudnýho... Dokoukat do konce je opravdu utrpení. ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama