Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Diskuze

Patrick_VI.

Patrick_VI. (hodnocení, recenze)

Ale jo. Teď jsem to viděl záměrně s odstupem po 3 letech znova a jde to :-) Oproti jiným filmům z horolezeckého prostředí ano. Těch kravin (pobíhání po ledovci v jednom kuse bez ledovcových brýlí apod.) tam není tolik, aby to člověka rušilo moc.
Jinak, samo, když to na horách přijde, je to mazec i v "blbých" Alpách, natož v 7k+. Kdyby to natáčeli v reálu, tak ve sněhové bouři by nebylo vidět nic než bílá tma (to pak není vidět konec ruky) a zamrzající konec objektivu :-)
Filmařsko-herecké zpracování určitě na slušné úrovni je.
Ale pořád su rád, že jsem na to do kina nešel ;-)

Patrick_VI.

Patrick_VI. (hodnocení, recenze)

Hm, ještěže jsem neplýtval prachama za kino ...

Podle očekávání - nejenže mě nechytl film jako film, ale i jako "hraný dokument" to fakt bylo mizerné.

Každému, kdo někdy byl třeba i jen lyžovat v Alpách, musí být jasné, že tempem 600 výškových metrů za hodinu se v 7-8 km opravdu nedá chodit. To nedávám ani v Alpách. Stejně tak by mi neumrzly nohy v těch jejich pohorkách maximálně na Blanku. A hulákat v té výšce ve sněhu, mrazu a vichřici? Hubou v tom nejde ani hnout. Natož furt sundávat ty fešné lyžařské brýle. A to nemluvím o těch ještě fešnějších slunečních, které také každou chvíli nemají, dokonce i když svítí slunce. Já bych už v Alpách do hodiny neviděl. Ta vichřice nemá ve filmu 120 km/h, ale tak do 60ky, normální alpské nepříjemné počasí. Noční záběry na Jižní sedle s kamenitou plochou bez sněhu?

Pád při zasažení padajícím ledem? "Modrý horolezec" je v okamžiku sražení ledem na fixu těsně pod smyčkou v ve vývrtce. Pak jede dolů směrem na "Červeného horolezce". Ale cestou je další smyčka ve vývrtce. Pominu-li, že jümar by asi v tomto případě neměl proklouznout ani vypadnout z lana (na konci pádu "modrý" vstává a jümar má na fixu), pak mi nejde do hlavy, jak projel přes tu smyčku ... Fix kompletně nevytrhl, když po pádu po něm leze nahoru dál.

No, pořád je to lepší než ten ve Vertical Limitu více než 30metrový kolmý pád ze stěny s vytrháváním blokantů a skob s tím uvisením na posledním, po kterém dole visící hrdina komunikuje (zase pomíjím ty dva dole, co se proletěli aspoň 50 m ...) a statečně se odřízne, aby zachránil parťáky nebo tak nějak to bylo (kdyby nebyl vejpůl, měl by natuti vejpůl minimálně páteř, páč, pokud si pamatuji, visel jen na sedáku).

A že tam takových nesmyslů je tolik, že pak už člověk ani nevnímá nějaké ty "emočně-morální aspekty".

No, jo, zase ten Holýwudd. Zprasí úplně všechno, co jde.

Uživatel shuster smazal svůj příspěvek.

Brakant

Brakant (hodnocení, recenze)

Realisticky pojatý film. Bez hovězinových nesmylů ve stylu K2 nebo Vertical Limitu (což je filmová 3,14tina na třetí). Takhle to prostě chodí, lidi dělají blbosti, zapomínají na vlastní pravidla, nechávají se ukecat, zapomínají důležitý věci a nejsou schopní dojít posledních padesát metrů. Tak to prostě v extrémních podmínkách chodí... Ve vinárně se ti to nestane... 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

Hlavního hrdinu mi bylo moc líto po shlédnutí filmu. *SPOILER* Umrzl tam jenom proto, protože chtěl někomu pomoci a stejně mu nakonec ten život ani nezachránil a oba dva tam nakonec zemřeli. *SPOILER*

Příspěvek byl smazán administrátorem.

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

To by mě zajímalo, jestli to myslíš tak že nepodařenej vejlet *SPOILER* tak že ten film skončil především pro hlavního představitele špatně, a nebo nepodařenej vejlet že ten film stál za bačkoru. :-D

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Queb

Queb (hodnocení, recenze)

film to nebyl špatnej.... ale nějak tak pro mě nefungovala nějaká empatie s hlavníma postavama... jakože sem to tolik neprožíval, nijak mě to nebralo, jako např. u jinejch filmů kde "o něco jde"... o životy atd.... :-)

Ale mylsím že to nebylo špatně zvolenejma hercema, nebo že by to špatně-nevěrohodně zahráli.... ale zkrátka mi moc nejde "soucítit" s bandou zbohatlejch americkejch turistů, který si za prachy chtějí "zdolat" Everest, jako by to jeli někam na výlet....

ale jinak tam bylo k vidění pár zajímavejch jevů.... jako např. že měli na hlavě nasazený jenom kulichy, ale jen tak provizorně na vršku hlavy, nezakrytý uši... celkově odkrytej obličej měli snad skoro všichni mi přišlo... občas tam bylo vidět, že někteří neměli rukavice....

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

Rukavice, brýle na obličeji, kukla/šála/nákrčník. Tyto věci si beru při -10° i kvůli dvaceti minutám... wtf?

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Já to pochopil bez obav ;-) Everest je dobrý film o tom žádná... když si ho teď tak vybavím, tak ten konec jak tam ten Rob Hall umrzl, tak z toho je mi opět pěkně na nic protože to bylo opravdu smutné a hrozné :-( bylo mi ho hrozně líto.

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

voplati se to videt ve 3D ? ma to 11 GB, tak at si s tim zbytecne nezasiram disk dik :)

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Nech mne už prosím. Nech mne být. Jsem už tu dost dlouho na to, aby si mi vyhrožoval. Už jsem viděl tolik filmů, že si nepřeji být Tebou terorizován. Děkuji. A diskuze je od toho, aby tam člověk napsal svůj názor. Ty to ale nechápeš. Ty tak zlobíš člověče. Měj se hezky. AHOJ

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

qxkamo

qxkamo (hodnocení, recenze)

Stallone

Stallone, nazory Yoshitsune vobec neries. Verbal je oproti nemu slusny distingvovany inteligent, papezskejsi ako papez. Ked nemas nazor ako Yoshitsune, tak si unho skoncil a bude ta donekonecna urazat. Proste mentalna retardacia numero uno.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune, Stallone, Martin741

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

BloodyBeast

No dobře, katastrofický žánr možná ne, to jsem se vyjádřil unáhleně, spíše jsem chtěl napsat, že v žánru survival.. nebo subžánru či co to je :)

na příspěvěk reagoval BloodyBeast

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Dle mého se taky povedl i když jako jeden z nejlepších katastrofických filmů to zase nevím i když to nevyvracím ale povedl se to beze sporu. :-)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Znovu opakuji, že se film nepovedl. Divákovi je prakticky jedno, co se na plátně s postavami děje. U podobných filmů je empatie velmi důležitá, zde chybí. Chvílemi jsou situace ve filmu dost nepřehledné. Pro mě velké zklamání. Film je na podobně špatné úrovni jako například Marťan, který byl do kin uvedený v podobný čas. 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune, Yoshitsune, Wacoslav1, qxkamo

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Marťan, Everest, Revenant, Osm Hrozných, Mad Max to sou filmy prostě nabitý testosteronem 

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama