Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pár horolezeckých filmů o velkém tragédii, které jsou založeny na skutečné události už jsem viděl a musím říct, že Everest je trochu jiný. Je opravdu doslova hvězdně obsazený a utrpení postav zbytečně neprodlužuje. Například Jake Gylenhaal je tady až zbytečně obsazený, protože je úplně nevyužitý. O té skutečné události jsem nic načteno neměl a co se stalo jsem začal zjišťovat až po ukončení filmu. Nikdy nepochopím chování postav/lidí v takových situacích. Myslím, že z filmu šlo vyždímat víc emocí a že se dalo víc využít postav a herců, kteří byli k dispozici, přesto to stojí za podívání. Everest je vizuálně skvěle zpracovaný a věřím, že v kině to musel být ještě o něco lepší zážitek. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

K fenoménu adrenalinových zážitků jsem se vyjádřil zde- 27.8.2015 00:23 Nezdolný Everest (TV seriál) (2006) **** Degradace Mount Everestu boháči, co myslí, že si koupí všechno a všechny. Lehkomyslně hazardují s životy Šerpů a dělají si "selfíčka" na vrcholu. Za nimi je zničená krajina a tuny odpadků. Pro ně adrenalinový zážitek. Bez řádného výcviku, bych se na ně vyprdnul, at okusí pravou sílu přírody. Nicméně úchvatné záběry a dramatické okamžiky posouvají dokument do nebeských výšin.- A teď zpátky k filmu. Pro mě to byl hezký filmový zážitek už jen proto, že to nemá hollywoodský konec. Je to drsný-syrový-realistický, žádný kudrlinky vokolo. Emoce plynou tak nějak přirozeně. Nikdo nepřehrává, nikdo si nehraje na hrdinu. Skoro, jako bych koukal na dokument. Snímek, který maximálně využívá toho, že vychází ze skutečný události a přesto se jí nesnaží přebarvit, jak je zvykem. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Film jako celek není až tak úchvatný. Ale je tam pár scén, záběrů a celkově i myšlenek, které prostě mění myšlení. Rozhodně stojí za shlédnutí a i když mě to spíš odradilo od výstupu na Mount Everest, tak tím větší obdiv mají ti co to dokázali!!! ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Kormákurov film vyznačuje vzácnu fúziu efektívnej remeselnej práce so sústredeným rozprávaním. 7/10 ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Upřímně čekal jsem větší zážitek a toho se mi nedostalo. Doufal jsem v nějaký trochu zajímavý příběh, ale bohužel. Máme tu pár zkušených horolezců, kteří za prachy provázejí i méně zkušené horolezce na nejvyšší horu světa. A co jim nestane,, několikrát se rozdělí a ztratí, až je zastihne ošklivá vánice a problémy s kyslíkem a z toho vyplývá tragédie a námět na reportáž do televize. Jak originální! Vzhledem k velkému množství postav a zmatku jsem dlouho nevěděl, která postava je hlavní, které bych měl více fandit a které zase ne. Přišlo mi, že se postavy různě objevovali a několikrát se mi stalo, že jsem viděl člověka někde jinde, než jsem si myslel, že je. Nevím, jestli jsem byl jediný, kdo měl problém vyznat se v postavách kde jsou, a nebo to měl být záměr autora (což by bylo pokrokové, ale nezdá se mi to). Pokud čekáte nějaký skvělý herecký výkon, tak se nedočkáte. Velcí herci slouží jen jako reklama a ve filmu mají velmi malý prostor a ani tam nepřekvapí (stejně jako méně známí herci). Jinými slovy, pokud se těšíte na Keiru Knightley, tak jí uvidíte akorát v posteli (oblečenou), brečící a telefonující svému manželovi. Jsou to hodně malé štěky. Vizuálně je ale film opravdu krásný a právě krása Himalájí je nejsilnější stránka tohoto filmu. Přesto je zbytečné chodit na 3D, protože většinu filmu se kecá o blbostech a na to 3D nepotřebujete. Sem tam nějaké panoráma do krajiny je pěkné, ale nestojí to za příplatek. Po stránce scénáře je film průměrný a rozebírají se otázky typu "Proč lezeš na hory?" "Nebo co tě na tom tak baví?". a když jde to tuhého, tak jsou to výkřiky typu "Já umřu" "Néé, neumřeš, to zvládneš!" "Ale nezvládnu!" "Zvládneš" A pořád dokola. Film končí tradičně hollywoodsky a vy máte odcházet se slzami v očím. Bohužel za mě se zklamáním v nenaplněnou naději o dobrém filmu v roce 2015. 65% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Everest zapadá mezi hlavní filmy roku. Dvě výtky, americký patos prostě přítomen je, nedá se svítit, a záběry jsou za hranicí kýče občas, bývá mi v poslední době nepříjemné, že se v kině dívám spíše na pohlednice než na film. Jedno velké plus. Ten film je ve všech ohledech kvalitní, ani jednou si nehraje na výjimečnost, jen na poctivé řemeslo. Což mi šlo skvěle do kupy s příběhem samotným a vůbec příběhem Everestu jako takového. Good job, must see. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kormákur se snaží jak být věrný skutečnosti, a moc nezjednodušovat, tak být user-friendly i pro obyčejné diváky. A po většinu filmu se mu to i daří. Problém může být ale to, že s žádnou postavou se tu nedá moc identifikovat. Weathers je ukázán jako namyšlený Texasan, na Krakauera se přímo ukazuje prstem (Já nechci zemřít), zatímco Burkejevovo pochybení se zamlčuje (ano spoléhal na Fischera, ale musel vidět, jak je utahaný), a občas se zachází až moc do detailů (Pittmanová tažená šerpou na vrchol). Přesto je film v mnoha momentech neobyčejně silný a za návštěvu kina rozhodně stojí. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Hodně vysoko postavený film, který mě od začátku do konce nabíjel energií. V podstatě něco jako 127 hodin. Kdyby to nebyl životopisný film, tak bych se nejspíše vůbec nedodívala. Problém jsem měla v orientování kdo je kdo. Hlavně ke konci filmu. Jako vždy si někoho pamatujete, protože je zminován od začátku a je ukazována i jeho rodina, a někdo vám prostě úplně unikne. Také jsem v nočních záběrech nepostřehla co se komu stalo. Jake Gyllenhaal byl vynikající ! Škoda, že film nebyl postaven více na něm než Robovi. ()

FAITH.BABE 

všechny recenze uživatele

Soucit s postavami - NULA, podle mě celkem podstatná součást filmu tohohle žánru. Hlavně tam nasrat co nejvíc velkejch jmen včetně pirátovic Keiry která očividně neví co je to kapesník. Obohatit o erupce zvukovejch efektů a dojemných pohledů na krásu hor, to se pak krásně zapomíná na to jak se kdo jmenuje a kdo jak vůbec vypadá, páč sněhem zasyflenou larvu s brejlema těžko rozřadíte mezi tu hromadu jmen a psyftů a že jich tam je. Ta dojemná slideshow na konci s fotkama reálných osob co tam natáhly bačkory a jejich potomků, tomu fakt nepomohla. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Strašný slovenský dabing ... :( .. pekné zabery na himalaje ... filmová ukážka ako sa horolezectvo komercionalizuje za 65 tisic dolarov .. hernajst a musel cakať v rade na rebrík ... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že jsem měla asi přehnaná očekávání. Po vizuální stránce se snímku Everest nedá nic moc vytýkat, ale scénář mohl být mnohem dotaženější. Asi každý vnímá, že se z výstupů na osmitisícové vrcholy už dávno stala obchodní komodita. Prostě je to komerce jako prase a stejný pocit mám i z tohoto filmu, což mě fakt mrzí. (65%) ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Váhala jsem, jestli nedat 5 hvězd, protože zážitek z perfektně nasnímaných scén v IMAXu byl nepřekonatelný. Příběh je, jak už to u "based on a true story" bývá, hodně okleštěný a některé postavy oproti originálu pozměněné, ale neztrácí nic na síle (a já se celou dobu jen sama sebe ptala, PROČ tam sakra ty lidi lezou?!) Takže do páté hvězdy chybí jen hodně málo, a fakt to stojí za to vidět na velkém plátně a ve 3D... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek filmu Synové hor i někdejší hltač dějin dobývání ledových vrcholů (nejen z filmů s Tomášem Holým) musím ocenit umělecky současný příběh. Tam, kde verbal ad. budou psát o trpkém iniciačním zážitku se zmrzlým pošťákem, budu v hodnocení přízemnější: Tvůrcům nezbývalo než honit řadu zajíců, počínaje seznámením s postavami, s topografií hory a technologiemi expedičního horolezectví, dále snahu o kvalitní drama, přehlednost děje a překonání technických nástrah extrémních podmínek a v neposlední řadě i syrovost zobrazení přírody a nezbytnou emotivnost. Ve většině ohledů sice převážila produkční snaha o mainstreamově konvenční tvar, ale i v tomto formátu si poklonu zaslouží právě přispění kamery (i ve 2D) a zvuku k přehlednosti vyprávění (neustálé odkládání brýlí a pokrývek hlavy chápu jako nutnou úlitbu této přehlednosti). Hudba sází na emoce velmi konvenčně, z herců si poklonu zaslouží především Clarke, scénář maximálně zredukoval postavy šerpů, fyzická bolest a utrpení se přizpůsobily popcornovým horizontům, ale výsledek je pro mě zážitkem, který by každé televizní i filmové produkci mohl sloužit jako vzor toho, s jakou vážností by přes všechny kreativní vylomeniny mohli brát diváka. Na samonosnou pseudofilosofii typu překonávání hranic jednotlivce a celého lidstva se tu totiž nehraje. Skoro 4* ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Objektivní jsou možná 4 hvězdičky, ale co se týče dobrodružných filmů, je to asi jeden z těch nejlepších, které se dají vidět. Postavy mají spoustu známých obličejů a lehce se všichni stanou sympatičtí. Natáčení probíhalo nejspíše ve studiu, i přesto to nabídne plno parádních záběrů a lehce to v táhne. Vytknout se tomu moc nedá, ale zároveň tomu k dokonalosti něco málo chybí. Stojí to za velké plátno. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Slabý film, ale poteší, že sa to naozaj stalo. Zlé dávkovanie napätia, nulová expozícia postáv, veľa kulís a green screenu, americký patos sa dal čakať. Bolo to veľmi predvídateľné, každý kto chodí rád do skutočných hôr (Ako Tatry, Alpy a pod.) vie že najnáročnejší je zostup. Telo je viac zaťažené, polovička energie je preč a pod. Dalo sa čakať že všetko sa pokaká pri zostupe. Geniálny výstup predviedol Psotka a Demján na Everest bez kyslíka v 84´ a potom v 88´ elita českoslvenského horolezctva (v skutočnosti slovenského, lebo česi mali kvázi len Rakoncaja a Jarýka Stejskala v tej dobe) zahynula pri zostupe pri podobných podmienkach - ich výstup patril k najťažším vôbec. Everest je populárna hora, ale čo viem sú krajšie a náročnejšie, ale tam turisti nechodia. Neviem či príroda môže ďakovať za tú diaľnicu čo každoročne je na Sagarmathov summit. Toľko bordelu a špiny. Biznis. Skutočné horolezectvo je bez kyslíku.SPOILER : Hlavný hrdina doplatil na svoj "pochopiteľný" sentiment ak by sa otočili 15:15 ešte by to dali. SPOILER END. Česť pamiatke všetkým úžasným ľuďom (aj tým ktorí to podcenili) ktorí zostali v horách a nevrátili sa dolu. Išli za tým čo milovali, no z môjho pohľadu, napokon život sám dáva cenu tomu výstupu, ak ho stratíš...Treba mať pokoru pred horami a prírodou. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Vynikající film podle skutečné události. Cesta do místa, kde lidské tělo umírá, v příběhu lidí, kteří moc dobře věděli, jak moc riskují, ale stejně do toho šli. Everest jasně ukazuje, že stačí jedno špatné rozhodnutí, aby se všechno pokazilo. Film je místy velký zmatek především kvůli spoustě postavám. Herecky skvěle zvládnuté. Skvěle je rovněž vykreslená touha člověka jít za hranice svých možností. Horolezectví sice není můj koníček, ale osobně si myslím, že lézt na takový hory je naprostý šílenství. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Je to tak super.. že vás to unudí pod bod mrazu! Dobře, je to podle skutečné události beru... (nesnáším tento typ filmů) ale to je tuny dalších mnohem záživnějiších projektů. Bez špetky inovace, akce napětí... scénář plochý jak kluziště na měsíci. Nechápu proč jsou z toho všichni tak unesení, protože mě to totálně zklamalo... Když si vzpomenu třeba na TOTAL LIMIT nebo K2, Přežít!.... tomuhle scénář musel vymýšlet nějaký senilní retardovaný děděk" Proč film vidět? Nemohu si vybavit.... fakt nevim: ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama