Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Na tohle už by nestačila ani vysokohorská přirážka. Příběh mapuje nezodpovědné horolezecké blázny, které asi baví zbytečně hazardovat se životem. Nikdy jsem nepochopil tu jejich touhu pokořit přírodu a její živly, ale o to zajímavější by mohl být film, říkal jsem si. A taky že jo. Opravdu nudit se u toho nedalo a poněvadž jsem nevěděl, o čem to vlastně má být (teda kromě Everestu), nešlo by to nedokoukat celý. A tak jim člověk i celkem držel palce a tipoval si, kterej se vrátí a kterej ne. Sice jsem u toho většinu času kroutil hlavou a říkal si, jak mi je dobře doma v teple, ale musím uznat, že kdyby nebylo takovejch bláznů blbejch, asi by se tenhle film nikdy nenatočil. Záběry hor a přírody byly vskutku povedené, i když někdy mi bylo podezřelé, jak často se tam měnilo počasí, den, noc a skoky mezi scénami. Jo a taky Keira, která si tam teda zrovna moc nezahrála. Toť vše. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Budu nosit dříví do lesa, když napíšu, že nepochopím lidi, kteří jdou riskovat své životy do prostředí, které je nebezpečné aktivně (rozuměj, prostředí nebezpečné pasivně je například nějaká řeka v džungli, kde jste v nebezpečí až když... Když vás napadne krokodýl, piraně a já nevím, co ještě, prostě hra na kdyby, zatímco tohle je nebezpečné pro tělo už jen tím, že tam jste). A tak odpadá jakákoliv lítost nad jejich osudem. Co mě ale zaráží, je to, jak se chovají průvodci. Jako by tam byli poprvé. I lajk jako já, který byl maximálně v Tatrách, ví, jak se v takovém prostředí velmi rychle dokáže změnit počasí (i tom létě na dovolené, když nás v Tatrách zastihly mraky a zima, bylo dost nepříjemně), takže si logicky odvodím, že se pokud možno co nejméně zdržovat. O to víc, když už dám na ten neuvěřitelně blbý nápad a to - hromadný výstup. Nejsou nahoře natáhnuté jistící lana? Konec. Všichni se vraťte, my to jen natáhnem a jdeme dolů taky. Měli jsme jít ve dvě dolů a jsou už dejme tomu tři hodiny? Konec, jdeme dolů. Že chceš a prosíš? Nezájem! Prostě blbost všech účastníků. A to nepočítám Brolina, který si pod vrcholkem jen tak sedne a čeká... (na co vlastně?) a všichni kolem něj si chodí nahoru a dolu a míjí ho s klidem, jako by seděl někde na autobusové zastávce. No do pr.. Ve filmu ani nejsou nějak osvětlené otázky - proč jeden člověk umrzne a druhý - kousek od něj - si jen "schrupne" a jde dál? Co se stalo, že jen tak umřel tamten zkušený člověk? A pak se mi v tom mrazu a v těch vousech, stejně jako většině ostatním, nedařilo identifikovat, o kterou postavu zrovna jde. Ale dobře se na to kouká. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o jednu z nejlepších adventur z horolezeckého prostředí. Ze srovnatelných mě napadá snad jen film Nordwand. Jestli je mohu porovnat, tak u obou filmů mi chybělo větší vykreslení postav. Everest ztrácí oproti Nordwand trochu v napínavosti. Naopak Everest ho předčí ve výpravě a v dokonalé kameře. Na druhou stranu mě filmový příběh (asi zajímavější než u Nordwand) přesvědčil v tom, abych se o dané výpravě něco přečetl. Přistupme k vykreslení postav. Velmi rozporuplnou postavou výpravy byl Jan Krakauer. Je velká škoda, že neměla ve filmu větší prostor postava Anatolija Bukrejeva. To on, měl na starosti první záchranné práce a údajně jen díky němu 4 členové výpravy přežili. Pro mě je to hlavní a možná jediný hrdina příběhu. Ostatní považuji za oběti. Velmi zajímavá je i jistá nevraživost mezi Janem Krakaurem a Bukrejevem. Ve filmu to bylo nedostatečně vykresleno. Krakauer kritizoval Bukrejeva a přitom se ani nepokusil o záchranu horolezců. Bukrejeva ve své knize hanil, jen jak to jde. Bukrejev zemřel v následujícím roce (při horolezecké výpravě) s cejchem psance. Vůbec se také nezmiňuje, že většina obětí výpravy byla z týmu Roba Holla. Chápu jeho soucit nad jeho přítelem listonošem, který neměl finanční prostředky a sílu výstup zopakovat. Nicméně 3 hodiny zpoždění od bezpečného návratu a jeho nedostatečná příprava trasy znamenala smrt 5 účastníků výpravy. To byla jeho vina. Zajímavost: tato výprava stála u zrodu moderní komerční turistiky na Mount Everest, která každoročně přináší několik obětí. Komentář bych zakončil mottem horolezce a účastníka záchranných operací Eda Viesturse, který přináší poselství k daném filmu. "Dostat se na vrchol je možnost. Vrátit se zpátky dolů povinnost." ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tak Baltazar se opět drží toho, co nastolil v bijáku Hluboko. Bída a strasti za 70,000 USD, no nekupte to! Být tahle nabídka na slevovém portálu, tak si nejspíš zájezd koupím, ale zůstanu pěkně na hotelu v hlavním městě Nepálu popíjejíc pivo a sledujíc Premier League. Vítr duje, Jake se opaluje a horolezci umírají - krásný toť večer! 83% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Konceptuálne veľmi, veľmi podobné Petersenovej 15 rokov starej Dokonalej búrke. Podľa skutočnej udalosti a o v podstate obyčajných ľuďoch, ktorí skončili pre pár neuvážených rozhodnutí uprostred rozbúrenej prírody. Taktiež rovnako ako v Búrke, aj tu je prvých 90 minút v zásade introm, v ktorom sa nič dramatické nedeje, len sa oboznamujeme s postavami, s prostredím a pripravujeme pôdu pre drámu, ktorá sa rozpúta v poslednej polhodinke. Za seba poviem, že Petersen to zmákol predsa len kus lepšie, pretože s jeho postavami som na konci ozaj súcitil, tu si nie a nie k niekomu vypestovať vzťah. Napriek dostatočnej stopáži nemá v zásade nikto dostatočný priestor a Kormákurovi sa tak nepodarilo tú skupinku dobrodruhov divákovi priblížiť dostatočne na to, aby sa o nich ozaj strachoval a bolo mu ich úprimne ľúto. V tomto smere Búrka možno fungovala lepšie IMHO aj preto, lebo jej postavy boli chlapíci čo si skrátka len chceli zarobiť prachy na jedlo do huby a pre svoje rodiny (s čím sa ľahko stotožní asi každý), tu sú postavy takmer výlučne len kolekcia pracháčov čo idú Everest zdolávať v rámci určitých márnivosťou a ješitnosťou zaváňajúcich ambícií. Nevravím, že ich motiváciám nerozumiem, resp. že by mi boli cudzie, ale asi nie sú tak univerzálne pochopiteľné ako tie v Dokonalej búrke. Šablónovitosti postáv je škoda, lebo herecká zostava je impozantná a v niektorých prípadoch nevyužitý potenciál zamrzí (Gyllenhaal, Hawkes). Fakt, že vám na konci dňa nie sú osudy zúčastnených úplne ukradnuté je v tomto konkrétnom prípade zásluha práve ostrieľaného tímu hercov, ktorí svojou charizmou dokážu prebiť nevýraznejší scenár. Takže nechcem povedať, že film nefunguje. Ona záverečná polhodinka je jaksepatří napínavá, pôsobivá a zatínal som päste do sedačky. Len mám pocit, že keby postavy boli prekreslené o kus lepšie, človeka to mohlo zasiahnuť ešte viac a mohli sme dostať nekompromisnú pecku. Technicky je všetko zvládnuté takmer bezchybne, čo rozhodne musel byť oriešok a Kormákurovi slúži ku cti, že celú vec ošéfoval takto suverénne a schopne. Pochvalu zaslúži aj Marianelli, bez ktorého by záver taký pôsobivý určite nebol. Čiže tak - veľmi dobré a chvíľami strhujúce, ale chcelo to lepší scenár, aby posunul film o úroveň vyššie. ***1/2 ()

TheBalrog 

všechny recenze uživatele

Syrové, drsné, chlapské drama u kterého na konci ukápne slza každé dívce. To je Everest. Výborná kamera a zvuk, což vám dodá dojem jako by jste byli součástí výpravy. Ze začátku trochu zdlouhavé až nudné.. poté ale film nabere výborný drajf. V kině super zážitek. Trošku se bojím jak film bude vypadat v pohodlí domova. ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Pravda, že jsem při sledování mrzl i pod peřinkou. Salvatore Totino se ukázal jako hravý kameraman. A můj NEoblíbenec Jasoň se ve sněhu pohyboval celkem ladně, palec mu hore. Až na ten konec, no... :p ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Absence (většiny) zbytečné vaty, která plní velkolepé příběhy podobného ražení Everestu velmi prospěla. Škoda, že tvůrci nešli ještě o krok dál a razantně neprostříhali scény s manželkami. Brnkání na city se vyloženě míjí účinkem, protože zatímco všechny scény ze samotné expedice působí velmi realisticky a diváka naplno vtahují do filmu, scény s manželkami jej vyloženě vytahují ven. A to i přes to, že v rámci srovnatelných filmů je tato "povinná" vata provedena poměrně s citem a relativně klišé-free. Je paradoxní, že i když postavy Keiry Knightley a Robin Wright do tohoto příběhu svým způsobem nevyhnutelně patří, tak jejich scény Everest výrazně sráží a jejich prostor mohl být klidně o polovic kratší. Rozebírám to tu poněvadž Everestu se jinak skoro nic vytknout nedá. Fajnové obsazení, zdařilá kombinace greenscreenu a skutečných hor, instatně chytlavý příběh bez okatého přikrašlování, či křečovitého dramatizování. Dvě hodiny utekly jak voda a byly poutavé a napínavé i přesto, že výsledek expedice pochopitelně pro nikoho asi není tajemstvím. Po pravdě bych snesl i dobrou třičtvrtěhodinu stopáže navíc. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Everest má precizní technickou stránku, bombastické obsazení a skvělý hudební podkres. V čem ovšem selhává je dramatizace a gradace. Nemůžu si pomoct, ale když emočně vypjaté scény se mnou nepohnou ani co by se rampouchem za nehet vešlo a odklízení postav působí poněkud směšně - někde musí být něco špatně. Kormákur si na svá bedra vzal až příliš velké sousto. Ukočírovat talentovaný ansámbl a techniku v náročných podmínkách šlo bohužel na úkor ději. Přičemž se mohlo jednat o emoční pecku roku. Škoda. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Čo sa dá vytknúť. Ťažko povedať. Príbeh podla skutočnosti. O ľuďoch čo z lásky k hore a silnej túžbe ju poznať umierajú dodnes. Kamera skvelá, herecké obsadenie taktiež fajn, najviac potešil Jake samozrejme ! Môj veľký favorit. Každopádne na 100%ný zážitok tomu čosi chýba. Ktovie, nie z každého príbehu sa dá vytrieskať masterpiece ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). Nervy drásající drama, které mě nenechalo chladným. Ještě k tomu, že to je podle skutečné události.. Z toho opravdu tuhne krev v žilách jako těmto hrdinům, kteří zaplatili životem této nezkrotné hoře.. Na mrazivosti poté dodává brilantní soundtrack. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Byl to teda mazec. Rovnou přeskočím ty dojemné scény, ve kterých se naštěstí autoři moc nevyžívali a prostě se to splnilo jako splněné silné zobrazená skutečných událostí. Hodně známých obličejů a spousta peněz z filmu udělaly něco víc než ostatní podobné filmy. Snad nikde jsem neměl tak tíživý pocit, když jsem viděl srovnání hory a človíčka na cestě a jak daleko musí ještě mašírovat. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tak silný kino-příběh za poslední dobu napamatuji.Nejedno očičko nezůstalo suché a ja cítil mrazení, jako kdybych tam s těma cliffhangers byl. Nádherné záběry a digitalizace na jedničku !! nemám výtky a zatínám virtuální cepín do nejvyššího hodnocení!! Gyllenhaal je sněžný můž....mnoha tváří! ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Příroda versus člověk. Film Everest slouží částečně jako pocta těm, pro které se tento výstup proměnil v noční můru. Realistické líčení této expedice byla pro mě vizuální lahůdka, po pomalejší první půli se dostavilo to pravé intenzivní a nervy drásající drama, dokazujíc, jak série špatných rozhodnutí může obrátit situaci na naprostou katastrofu. Promarnění vedlejší role mého oblíbence Jakea Gyllenhaala trochu zamrzelo, ale budiž, nedostatky stranou. Mám podobné filmy moc rád a Everest zařadím k těm jasně nejlepším a nejsmutnějším. 80% ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Mount Everest. 8 848 metrů. Je těžké se na ni dostat bez úhony. Tahle parta, vedená skvělým Jasonem Clarkem, to dokázala. Horší bylo ale dostat se dolů. Několik překážek, lidé vracejíc se zpět do táborů, dva hlavní vedoucí. Pravdou je, že Jake Gyllenhaala mám jako herce moc rád (líbil se mi v Zodiacovi, Zmizení a Slídilovi). Ve všech jmenovaných filmech měl hereckého prostoru dost, ale tady mu nějak chyběl. Opravdu, těch projevů tam měl vážně málo. Jinak mezi plusy patří určitě skvěle natočené záběry fascinujících Himalájí a samozřejmě herecké výkony. Už trošku horší to bylo s hudbou, která nebyla vůbec výrazná, a to by měla být. Mezi mínusy musím započíst i tu "telefonní ústřednu". Ta mi přišla úplně zbytečná. Jinak je vidět, že film byl precizně natočen. Mě se osobně, jako obdivovateli hor, líbila více první část filmu, tedy dokud nejsou na vrcholu. Užíval jsem si tak krásných záběrů na Himaláje. Druhá část, to když už se lezlo dolů, mě bavila taky, ale míň. Prostě jsem si kladl otázku: " Tak kolik jich ještě umře?". Jinak to bylo fajn, ale na plný počet to nemá. 22. 10. 2015 ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Prima podívaná s poměrně předvídatelným závěrem, který však citlivé povahy stejně neunesou a slzy mají na krajíčku. Celou poslední třetinu na to diváka připravuje a stejně se neubráníte dojetí. Film je inspirován podle skutečné události po americku natočený, ale rozhodně stojí za to. Když se člověk zamyslí tak si uvědomí v jaké neuvěřitelné kondici musí člověk být aby zdolal takovou potvoru 4* ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Jeden z fyzicky nejvíc nepříjemných filmů, jaké jsem kdy viděl - uvědomil jsem si, že bych raději běhal po Texasu se zvukem motorové pily v zádech, než abych se ocitl po boku Hallovy výpravy. Rozhodně se vyplatí předem si o nechvalně proslulé expedici nic nezjišťovat - do poslední chvíle totiž není jisté, kdo ji přežije a kdo ne, přičemž takřka všechny postavy jsou vykresleny dostatečně hluboce na to, aby na tom divákovi opravdu záleželo (díky několika scénám z civilního života jde především o Clarkeho a Brolina, Gyllenhaal a Worthington jsou oproti nim lehce upozaděni) . V rámci letošních survival-blockbusterů tak má Damonův Martian solidního konkurenta, který sice navenek nepůsobí natolik koherentně, ale zato má v zádech mocnou podporu ve formě věty "Based on a true story". ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Zdrvujúci film. Osobne som prepadol tomu klamu, že výstup bude TOP, tam sa budú veci odohrávať. Kdeže. Druhá hodina ma totálne vyviedla z tohto môjho omylu a donútila ma len nechápavo civieť, prikryť sa druhou dekou a siahnúť po fľaške s kyslíkom. Vizuál som úplne zožral. Kto by to do druhotriedneho herca Clarka povedal, ž dokáže tak skvelo zahrať, zatieniť Jaka "Bojovníka" Gyllenhaala a potiahnúť nielen klientov ale aj divákov a celý film? A Kormákur pritlačil na tých správnych miestach, ukázal presne to, čo v danej chvíli bolo potrebné a s nikým sa nemaznal. Pokiaľ Vám tie biele hovná, mráz a chlad chýbajú vonku, kuknite si tento film. Alebo pokiaľ máte radi(y) brady. Zaručene Vás strasie. Ľudské utrpenie na pozadí bieleho pekla! 4 z 5 ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama