Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

castor 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem si to vychutnat víc. Na druhou stranu film boří mýty, že legendární hora pojmenována po britském geodetovi George Everestovi je ideálním povyražením pro nejrůznější zazobané dobrodruhy, kteří touží po exkluzivním selfíčku. Dominanta Himalájí i zabíjí. A nevybírá si. Tragédie z roku 1996, o které si něco poslechneme, zasáhla dvě společnosti, které se zabývaly komerčními expedicemi na Mount Everest. Existuje víc svědectví a rekonstrukcí, co se tehdy nahoře vlastně stalo, samozřejmě s tím, že si často protiřečí. Nejprve poklábosíme u čaje, pak si užijeme pár cool záběrů, pak už lezeme po kolenou, pak se s omrzlinami po celém těle na dálku loučíme se svou milou. Žádný popcorn to ale není. Tady se leze podle fyzikálních zákonů, tady se umírá nikoliv podle výše konta, tady se efektně neskáče jako ve zředěné zimní pohádce Vertical Limit. Everest režiséra Baltasara Kormákura je komorní vyprávění, kterak by tihle chlapáci výšlap i sestup zvládli, nebýt jejich komerčních závazků v podobě nestandardního chování všech těch snílků, mnohdy slabých fyzicky i morálně. Tvůrci předložili směs několika lidských příběhů, tam prostších, tam silnějších, emoční díry ale mnohdy nezakryli. Což je asi největší škoda. Zkušení herci nedostávají tolik prostoru, sic si Kormákur drží odstup, šlechetné sebeobětování hrdinů se přesto dostaví. Převládá spokojenost, ale za to, že si jednou/brzy zase pustím starého dobrého Cliffhangera, se fakt nestydím. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa hodnotí snímok, ktorý sa snaží zobraziť niečo, s čím človek nemá žiadne skúsenosti. Za mlada som mal problém vyliezť na jabloň (respektíve z nej zliezť) dnes oberám višňu za pomoci "dvojaka", takže nakoľko je "Everest" skutočne reálnou dobrodružnou drámou, môžu usúdiť akurát "horolezci, horolezkyně, horolezčata", ktorí podstúpili niečo viac, ako len výlet na Vtáčnik. Je to dobrý film, bavil ma, miestami mi dokonca ostalo mrazivo, takže ja radšej ostanem v teple svojho bytu, sem tam si zahrám fucik a možno raz vybehnem kuknúť na Kľak. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama "Člověk proti přírodě", kterému opravdu věříte, že je podle skutečné události, a které mohlo být i delší, protože jsou z něj cítit ty lepší filmové dobrodružné časy, kdy všechno nebyly jen triky a kdy štáb leccos doopravdy podstoupil (doporučuji zajímavé bonusové materiály o natáčení na blu-ray). Jason Clarke opět potvrzuje, jak výborný a sympatický herec to je, když se k němu dostane ta správná role, nicméně výborných herců tu je víc. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak určitě se jedná o drsný, syrový, chlapský drama natočený v exkluzivních lokacích, ale zase, že by z toho až nějak extra mrazilo se říct nedá. Divák se určitě nenudí, pěkně se na to kouká, ale nijak zázračně do hloubky ten film nejde. Spíš zachycuje prostej souboj člověk versus příroda, ale zdá se, že cíleně se vyhýbá otázkám jako kdo? co? a proč? Já jsem laik nejsem žádnej horolezec, ale i tak se mi tahle průserová expedice moc nezdá. Někdo musel prostě něco podělat. Ono na jednu stranu se dá pochopit, že když už je člověk kousek pod tím zpropadeným vrcholem, tak se chce dostat nahoru, ale jestli to stojí za položení vlastního života... Těžko říct tady se tak nějak ve chvíli kdy se začne všechno hroutit všichni tváří, že nikdo za nic nemůže a že matka příroda je prostě mrcha a to mě tak úplně neuspokojuje. Jinak, ale potěšilo mě, že můj oblíbenec Jason Clarke si víceméně celej film krade pro sebe a sedlo mu to rozhodně víc než v Terminátorovi. Jinak těžko něco dodávat. Parádní vizuál, solidní drama, reálný emoce, ale zase víc jak 4* bych tomu nedal.80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Zejména po atmosférické stránce nakonec dost slušná zábava, a to navzdory zmatku v postavách (po celou dobu jsem se s nikým pořádně nesžil), podivnému střihu a přehnaně uplakanému konci. Několik adrenalinových scén doslova vyráží dech, a pokud navštívíte sál s agresivnější klimatizací, je to kolikrát, jako byste byli s týmem herců přímo na místě. Výborná je také práce se zvukovými efekty, o což více zamrzí přehršel dialogů na úkor "akce": tvůrci si občas klidně mohli něco přikrášlit. Takže hlavně prosimvás neudělejte stejnou chybu jako já, a nechoďte na to jako na nepřiznaný pokračování Vertical Limitu. Everest je totiž Drama každým coulem, a klidně bych jej vedle IMAXů vozil i po komornějších filmových festivalech. Spíš po těch komornějších festivalech. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mal som veľké očakávania, pretože mám rád hory i dobrodružné filmy. V čase premiéry som dokonca zvažoval návštevu kina, ale nakoniec dostal prednosť Terminátor Genesys, čo tiež nebola žiadna výhra. Everest je prekvapivo o ničom... Áno, vždy je tu nejaká partia, obsadenie som bližšie neskúmal a tak som objavoval ďalšie a ďalšie známe herecké tváre. Utešoval som sa, že sa asi mám na čo tešiť. Keď sa film dostal do svojej druhej polovice a stále sa nič nestalo, začal som pochybovať. Vo filme hrá množstvo postáv a neustále skáčeme od jednej k druhej, ale k žiadnej si nevybudujeme silný vzťah a to je problém. Po nekonečnej hodine a pol sa odhodlali zdolať Everest, ale išlo im to celkom hladko a tak si hovorím, že problémy budú asi cestou späť. Nejaké prišli, ale nič extra , čo by sme v podobných filmoch nevideli v oveľa lepšom prevedení. Vertical limit je popri tomto oscarový film. Dosť veľké sklamanie, čakal som dobrodružnú bombu a dostal som 2 hodiny nudných kecov. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Slušný hollywoodsky nadpriemer, ale dalo sa z toho vytrieskať oveľa, oveľa viac. Pozícia Perfect Storm naďalej neotrasená. 7/10 ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kouká se na to dobře - Everest je vizuálně atraktivní, herecky hvězdně obsazený, skutečné události jsou podle všeho zrekonstruovány věrně a film rozhodně nenudí. ALE - dramaturgicky je to prostě leklá ryba. Ani nevím proč. Možná proto, že hollywoodsky srdceryvné pasáže nestačí k zajištění hlubšího vztahu k tolika postavám. Scénář je poněkud monotónní a v závěru jsem měl občas trochu zmatek v tom, kdo už mrtvý je, kdo ještě ne a kdo to tamhle pod nánosem sněhu teprve umírá. Škoda, jelikož zbytek je fakt moc fajn - včetně nakousnuté otázky komercializace natolik nebezpečného sportu, jakým je lezení na osmitisícovky. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Co jsem pochopil zde z komentářů tak asi film vyloženě pro kino, resp. IMAX, shlédnuté v TV bedně to moc neoslovilo. Za prvé celá první půlka je taková selanka a snaha o poznání postav, těch je tu ale jak na orloji a s nikým žádné propojení nenastane. Tvůrci se asi snažili co nejvíce držet opravdového průběhu událostí, takže žádné zvraty se nekonají a vše směřuje k celkem jasnému konci. A žádné mrazení v zádech z toho, co se odehrává, se jaksi nekoná. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Není to filmový počin, který by se zařadil mezi mé nejoblíbenější kousky, ale rozhodně se jedná o kvalitní film, který jsem si nadmíru užil. Jsem fanda do hor a do lezení na ně, takže už jen v tomto ohledu bylo pro mě dobrodružství na nejvyšší hoře světa značně chytlavé. A vůbec celá, jakkoli zjednodušená, ukázka toho, jak to při takovém výstupu funguje a jak to v těchto místech vypadá, byla pro mě velkým zážitkem. Úvodní půlhodinka a seznámení s postavami mohlo být možná trochu lepší, pak v tom byl skutečně trochu zmatek, ale příběhově je film velmi silný, některé scény jsou přímo prvotřídní a celkově mě to dokázalo chytit a bavil jsem se až do úplného konce. 85% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky z prostředí hor a horolezectví se těší moji oblibě již dlouhé roky a tudíž jsem s velkým očekáváním vyhlížel i tento počin, u něhož mě navíc na jednu stranu vábila zvučná jména herců, avšak na druhou stranu to ve mně vyvolávalo mírné obavy. Velkým potěšením bylo rozehnání veškerých mírných nedůvěr hned na počátku projekce. Od úplného začátku až do samého konce jsem si Everest užíval a zážitek byl umocněn kinem. V mnoha scénách jsem skoro až cítil silný mráz, sněžení a ledový vítr. Soucítil jsem s hlavními postavami a s blížícím se koncem a finální tragédií se stupňovalo i moje napětí. Nedostatky jsem žádné nenašel, za lehké zklamání mohu považovat pouze malý prostor pro Jake Gyllenhaala, u něhož jsem očekával výraznější roli, resp. že do děje daleko více zasáhne. Celkově se však jedná o film, který mě velmi potěšil a u kterého nemám sebemenší problém dát 5*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tragická bilancia 8 mŕtvych naznačuje, že snímka nezachytáva žiadnu idylickú momentku oslavujúcu krásy prírody, ale drsný príbeh zápasu. Presne o to sa islandský tvorca aj pokúsil. Téma boja so živlom je mu viac než blízka. Ako obyvateľ krajiny, ktorá skúša odolnosť človeka viac než iné miesta na Zemi, si dokáže poradiť s touto látkou a dôveryhodne ju sprostredkúva divákom. Režiséra Kormákura fascinujú príbehy o ľudskej výdrži a aj vo filme Everest si vychutnáva moment jedného malého - veľkého zázraku, keď človek prekonáva fyzikálne zákony. Napriek smutnému výsledku jednej nevydarenej expedície, je tu moment, ktorý dovoľuje divákovi vydýchnuť si. Celý film sa naopak nesie v duchu dávkovania nebezpečenstva. Tvorca nevnucuje emócie, ale necháva ich spontánne gradovať a doslova mrazivo kumulovať. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nemôžem si pomôcť, ale plagáty sú adrenalínovejšie a napínavejšie ako samotný Everest. Toľko známych xsichtov po kope a ja si neviem spomenúť dokopy ani na jedného, okrem Jasona Clarka, ktorému hlavná rola celkom sadla. Ostatný nula bodov. A pri nezaujímavých postavách sú nulové aj emócie. Aj keď to bolo fajn natočené, sneh, hory, Everest a kamera skutočne oku lahodí, za celý film sa tu vlastne nič strhujúce neodohraje. Jasne, povedzme si, že je to podla skutočných udalostí a tak to aj natočíme, ale tým pádom, film okrem pár pasáží a hlavne záveru nemal čím prekvapiť. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně promrhaný potenciál. Nemastné i neslané dobrodružné drama jak příběhově, kdy sledujeme takřka 90 minut příliš mnoho postav, abychom je nakonec během očekávané "všechno se pos*alo" sekvence ve tmě a pod záplavou identických kníračů ani nerozpoznali, tak i herecky, jelikož jediní Jason Clarke a Josh Brolin disponují v očích scénáristů takovou důležitostí, aby si zasloužili více prostoru nejen v dialogovém úvodu, ale i později v nelichotivé pozici ležmo čelem do sněhu. Vizuál je pravda velice působivý a přesvědčivý a scény, kde se hlavní úlohy ujímá běsnící počasí, představují takřka bolestivý fyzický zážitek, ale bohužel zabírají příliš málo stopáže a filmu zoufale schází nějaký výrazný dramatický oblouk nebo alespoň jakýkoli vzrušující okamžik nad rámec povrchně recitovaného velkoformátového spektáklu. Plusem zůstává, že Kormákur točí vrcholné scény syrově, bez emocionálních výlevů a bez amerických hrdinských vložek, ale tentokráte to bohužel nestačí... 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tak jsem vám byl včera na Everestu. Vzal jsem si příklad od borců z Ká dvojky, kteří na vrchol útočí zásadně v poledne, a na půl jedničku vyšlápnul do IMAXu. Lidí tam bylo jako v tom devadesátém šestém na stěně Lhotse, a to nepřeháním, protože když jsem viděl, kolik lidí se nebojí v osmi tisících viset na jednom laně, vybavily se mi závody psích spřežení. Jak je lidská hloupost neomezená (investovat 65000 dolarů do organizovaného pohřbu je podle mě velká hloupost), film samotný zůstal naopak v několika zásadních bodech omezený dost. Tak třeba třidéčko. Záběry na Everest byly přibližně tři, z toho se dvakrát opakoval ten z úvodních titulků. A když se ta mateřská školka vyplazila nahoru, bylo zataženo. Pecka, pozorovat 3D mrznoucí paka ve sněhu, to si bez potapěčských IMAX brejlí fakt neumím představit. A co příběhová linka? Nejdřív je všecko čupr, potom na hovno, no a pak je konec. Cepín jen tak škrábal po ledu a mačky zůstaly napůl rozepnuté. Chápu, že těm chlapům v minus třiceti lezly kule až do jater, ale filmu měly zůstat na místě. Ty čtyři vlaječky jsem na vršku zapíchnul hlavně proto, že takhle dobře zvládnutý film o horách technicky jsem dlouho dlouho neviděl. Užil jsem si i několik silných momentů, ale příští expedici bych viděl s větší skromností a menšími rameny. /// Druhý výstup jsem absolvoval za tým 2D Everest a musím říct, že bez všech těch 3D atrakcí je expedice o dost výživnější. Najednou jsem byl víc v ději, víc s postavama a vůbec - víc spokojenej. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hneď skraja musím povedať, že Everest neradím medzi najlepšie blockbustery sezóny a ani filmy, ktoré mi utkvejú v pamäti. Vlastne je mi donedávna závratne vysoké hodnotenie tak konvenčného a šablónovitého produktu záhadou a pripisujem ho skôr nadšeniu divákov, ktorí mali film, podobne ako ja, možnosť vidieť vo formáte IMAX 3D. Z toho je patrné, že film neprekračuje životnosť momentálnej atrakcie a Baltasar Kormákur v Hollywoode i naďalej zastáva rolu zručného remeselníka, ktorý si pre svoje anglicky hovorené filmy ani nepíše scenáre._____Vo filme sa bijú protichodné ambície vytvoriť dôveryhodnú rekonštrukciu udalostí z 10. a 11.5.1996 a ponúknuť divácky atraktívny audiovizuálny prežitok v duchu konvencií katastrofického a survival žánru, ktoré sa v dôsledku vzájomne negujú. Preto ani jeden zámer nefunguje tak, ako by mal. Objektivitu a dôraz na fakty odkláňajú odbočky k rodinným príslušníkom členov expedície, na ktorých sa prednostne zameriava rozprávanie (tejto pocty sa dostáva predovšetkým Hallovi a Weathersovi) v snahe vytvoriť medzi nimi a divákom silnejší vzťah, melodramatické dialógy a napokon striktne zmyslové (teda iracionálne) uchopenie samotnej katastrofy. Dokonale naliehavému sprostredkovaniu tragédie bráni letmé načrtnutie charakterov postáv, rýchle a nie vždy prehľadné prechody medzi nimi, kvôli ktorým sa nie je o koho báť a do popredia tak ako hlavný protagonista vystupuje samotný titulný Everest. Moje pocity po skončení tak boli veľmi rozporuplné. Minimálne jednu hviezdu preto dávam z jediného dôvodu, ktorý možno zhrnúť v dvoch slovách: IMAX 3D._____Na záver si dovolím drobnú interpretáciu: I keď sa na prvý pohľad pristupuje ku všetkým postavám rovnocenne a udalosti ich postihujú rovnakou mierou, predsa nejde len o dramatickú rekapituláciu bez sprievodného významu. Mám za to, že film práve tým, ktoré postavy sa ocitajú pred kamerou najčastejšie, postuluje iracionálnu neuchopiteľnosť celej tragédie a trúfalú snahu človeka s vynaložením posledných síl pokoriť prírodu. Kým na hore zahynú obaja skúsení vodcovia expedícií, Yasuko Namba, pre ktorú ide o posledný zo siedmych najvyšších vrcholov sveta, alebo Doug Hansen, ktorý po opakovaných neúspešných pokusoch konečne zdolal riskantný výstup, Beck Weathers, ktorý ho kvôli problémom s očami nedokončí, zázračne prežije. 70% ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to stojí za shlédnutí na velkém plátně, 3D není nutností, pár doplňujících scén bylo hezkých ale nic úchvatného. Není to natočeno klasickým hollywoodským, pompézním stylem, což jsem ocenil a ještě teď nechápu jak režisér ukecal takové herce, asi jim představil vizi, která nešla odmítnout. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

První polovina dost ukecaná, druhá lepší. Přesto se nezbavím pocitu nudy a zklamání. Já si za vrchol představuji něco jiného a i když herecké obsazení je geniální, tak nikomu skákat do zadku nebudu. S méně známými herci by to dopadlo stejně. Jde o lehký nadprůměr a víc z toho nevytěžím .. 5/10 = 55% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Everest aneb ČUMulungma Vins. To, že lezení lidí s psycho diagnózou na opravdu velké hroudy šutrů a ledu není tak bezpečné jako psát komentáře na čsfd s horkým čajem v ruce a plápolajícím krbem za zády, věděl už Ivan Mládek a jal se to zhudebnit. Všechny tyhle filmy jsou vlastně na jedno horobrdo, mají vyvolat obavy o hrdiny a zároveň utvrdit v tom, že to naše hnízdečko není zas tak špatný na to - být doma. Řekněme, že fakt nechápu výtky kupř. POMA ke scénáři. Já nevím, to mají postavy recitovat Shakespeara nebo hláškovat jako v Bayových filmech? Ne, scénář je vážně v pohodě, ono když vám chcípe motor během trochu většího větříku v nějakém zapadákově hodně daleko a doma máte těhotnou manželku, budete asi opravdu jen vzdychat a ujišťovat, že ji milujete. Nevím, třeba by ale POMÁčka s verbálkem napadlo něco lepšího, já fakt nevím. Kdepak, ten film prostě je natočenej dobře, je napínavý, civilní, emocionálně šťavnatý a hlavně - uvěřitelný. Jako byste tam byli taky. Prostě film o tom, že na přírodu ti dvounozí mravenci velmi často nemají. A otázka: "Proč?" zůstala nezodpovězena a já si ji stále kladu. Ale co, taky nikomu nevysvětluji, proč lezu do starých zasutých stříbrných dolů, šachet a štol.... ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama