Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Pete 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o žádnou záchrannou misi, ani objevnou expedici, ale čistě komerční výlet. Tahle parta chlapů do toho šla dobrovolně, a znala rizika. Sami vlastně úplně nevědí proč, ale táhne je to na vrcholky, nemůžou si pomoct. Další chlapíci pak jsou jim to ochotni za slušný peníz zprostředkovat. No a já s nimi všemi prostě nemůžu úplně soucítit v jejich neštěstí, i když to po mně ten film strašně chce. Kombinace Hollywoodu a dokumentu tady selhává, a nejvíc se mi asi líbil začátek (cesta do základního tabora), a úžasné autentické záběry na přírodu. Já totiž hory taky miluju. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavě obsazený i slušně zahraný film, který je hezky protkám skutečnými záběry, takže skoro ani nejde poznat, kdy už je to trik a kdy real, je o tom, jak se v devadesátkách stalo lezení na Everest komerční záležitostí pro skupiny amatérských horolezců. To znamená mimo jiné to, že se tvoří doslova zácpy na výstupních trasách, celá hora je dnes pokrytá spoustou různého odpadu po expedicích a také řadou mrtvých zmrzlých těl horolezců, které není jak vyprostit a odnést. Tady se potkaly 2 výpravy, který ve stejný den zdolaly vrchol, ale tragická pro řadu z nich byla cesta zpět, zejména pak pro ty 2 vůdce expedic. Akorát že celý ten příběh je udělán tak sterilně, že na mě žádné emoce ani neskočily, no škoda. 6/10 ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Film poměrně věrně zobrazuje skutečné události z Mt.Everestu z roku 1996, kdy došlo k tragickým událostem. Řada špatných rozhodnutích a chyb, chybějící zkušenosti, až příliš často diváka napadá, aby to proboha nedělali. Na druhou stranu určitý odstup a chybějící snaha o glorifikaci filmu sluší a nakonec vás do děje vtáhne. ()

Viper86-V1 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Zítra si na to nevzpomenu. Na to, kolik tam hraje známých herců, se nepodařilo vytvořit vztah skoro k žádnému z nich a navíc se mě emocionálně nedotýká, že nahoře zařvou někteří amatérští horolezci co si to zaplatili a nemají na to. Nemají tam co dělat. To není spoiler, když je to podle skutečné události :) ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavo a dramatický natočený príbeh podľa skutočnej udalosti. Smola, nepriaznivé okolnosti a nešťastné rozhodnutia prispeli k tragédii. Koniec je natočený veľmi smutne. Najlepšia scéna je na vrchole, musí tam byt krásne a chápem prečo po ňom vsetci horolezci túžili. Najlepšie je príbeh nepoznať a nechať sa prekvapit co sa bude diať. Everest je vykresleny ako kopec, ktorý stačí trochu vyslapat. A ešte by ma zaujímalo co sa tocilo v štúdiu a co v skutočných horách. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Totálne komerčná udalosť. Všetko podstatné sa deje v trailery - film je už len rozvinutím nekončiacej sa ťahavej dramatickosti. Keď si už človek myslí, že sa niečo deje - príde pár "dojemných" chvíľok a koniec. Zábery prostredia sú väčšinou dychberúce ako aj gradovanie búrky - preto tri hviezdičky, inak by to bolo za jednu. Celým snímkom nás sprevádzajú dialógy, ktoré sú ako nechutná plnka - dopapaná zo slušnosti. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe 4K s vnucováním vůně a pohybu, tenhle film zmrazí člověka na svoji ledovou teplotu i bez vibrovací sedačky. Úchvatné zobrazení střechy světa, boje o její zdolání a až nebetyčně jsem si užíval pohled do zázemí tohoto boje. Ne že by mnou necloumaly emoce, ale řekněme, že jen tolik, kolik si vyžádá zmaření lidského života, nikoli hrdinská smrt. V tomto filmovém podání jsou totiž hrdinové jen dva - Harold a Tolja. Zbytek sestavy jsou více či méně sympatický frajeři bez pokory, jejichž odpovědi na otázku PROČ jsou pro mě neuspokojivý. Nejvíc mě v tomhle zklamal Robb, zkušenej chlap, na kterýho doma čeká žena s dítětem, takhle blbne kvůli někomu, kdo na to nemá a jeho pohnutkám při jeho zkušenostech nerozumím. Kolik nahoře chybělo pokory, tolik bylo dole v základním táboře pragmatičnosti - "chlapské" telefony a Guyovo přijímání faktu mě imponovalo. Ale věřil jsem, že Robb ještě jednu noc dá. Takovýhle výlet na Everest mi úplně stačí, je dobré vědět, jak jsme ve skutečnosti malí a je dobré vědět, že dobrý Rus ještě žije ( i když už to má Tolja za sebou). ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočného predramatizovania, doplnených vymyslených postáv na sprestrenie rôznorodosti, len chladný a pre mňa uveriteľný dej. A práve fakt, že nič mi neprišlo podozrivé, vymyslené a prekrútené (neštudoval som ako sa to presne stalo) sa mi na Evereste najviac páčilo. V poslednej dobe je slovné spojenie "podľa skutočných udalostí" ohromne zneužívané a množstvo filmov okolo reálnych udalostí ani len nešlo okolo. Napätie sa pri niektorých scénach dalo aj krájať a mňa celé toto dielo veľmi milo potešilo ()

Juuroo 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá dobrodružná dráma. Akcia, hudba, úžasné zábery. Jediným negatívom bola podľa mňa neprehľadnosť jednotlivých postáv. Keď začali problémy pri zostupe, poriadne som nevedel kto je kto. Pár podarených 3D scén, čiže aj to je plus. Oveľa lepšie ako Vertical Limit. Silné 4* ()

MORION 

všechny recenze uživatele

Film vnímam skôr ako hraný dokument o tejto tragickej udalosti a ten je spracovaný skutočne na jednotku. Dychberúce (CGI) zabery nekonečných končiarov a zachytené momenty búrky a pod. V 3D ešte o čosi realistickejšie. Najprv mi prišla zápletka trochu slabá v porovnaní s prepracovanými dejmi niektorách hollywoodskych trhákov, ale v návaznosti na uvedomie reálneho základu sa tento rozdiel stráca. U mňa palec hore, fantastické spracovanie a pohľad do života horolezcov a celého humbuku okolo Mt. Everestu tej doby. ()

HaniRM 

všechny recenze uživatele

Jako příležitostný lezec nemůžu dát víc než 3* a možná +. Mnohem více se mi z této tématiky líbí Nanga Parbat nebo Nordwand (doporučuji), tady mi chybělo víc napětí a vsadím se, že ho tam ve skutečnosti určitě bylo dost, nějaká zajímavá akce je až ke konci filmu. Každopádně určitě poučný film pro všechny frajírky, co si myslí, že si tady můžou párkrát vylézt nějakou cestu na stěně a jsou z nich odborní horolezci. ()

Danthare 

všechny recenze uživatele

Ups. Tak takový výsledek jsem nečekal. Od začatku do konce nedotažené, některé postavy tam vůbec nemusely být/hrát i když ve skutečnosti hráli důležitou roli. Za mne zklamání. Příběh měl na víc. Za mne slabších 50%. ()

stafino 

všechny recenze uživatele

Jason Clarke v hlavnej roli horolezeckěho thrilleru, to si musíte pozrieť! Thriller s veľa prevratmi, peknými zábermi z hôr, 3D bolo určite dobre minuté peniaze. Jack Gylenhall v prvej scéne vo filme si hovie polonahý v horách na lehátku, táto scéna ma úplne rozosmiala. 85% ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Chomolungma - presný preklad tohto Tibetského názvu je dávno stratený v čase, no niektorí ho prekladajú ako "Hora tak vysoká, že žiadny vták nemôže nad ňou preletieť", a niektorí ako Sliepka - Tlstá sliepka ktorá je tak tlstá, že stratila svoje perie. Ale výstižný je aj Nepálsky názov Sagarmatha - čo značí "Brada neba". Všetky tieto pomenovania patria najvyššej hore sveta - Everestu - ktorý nepatrí k technicky najťažšie zdolateľným vrcholom, čo ho robí ťažko zdolateľným je počasie na ňom, ktoré je veľmi nehostinné, prudké a vrtkavé. Tento snímok je práve o zdolávaní najväčšej prekážky na svete, ktorá odjakživa lákala svojou mohutnosťou a neprekonateľnosťou dobrodruhov, ktorí boli ochotní aj za cenu svojho života vyliezť na ňu a pokúsiť sa zdolať prekážky, ktoré táto najväčšia prekážka sveta "turistom" ponúka" a na ktorú domorodí obyvatelia (človek mal pri filme ten pocit) lezú denne hore dole v kraťasoch a bez kyslíka. Film by sa dal popísať parafrázovaním údajného Cézarovho výroku (s miernymi úpravami): "Prišli, Vyšli, Zhebli". A tak to proste je...ak cesta do pekla je zlatom lemovaná, tak cesta na vrchol Everestu je lemovaná mŕtvolami a kyslíkovými fľašami, ľudia tu kapú ako muchy a všetko pre zdanlivo zvláštny cieľ - zdolať vrchol...(alebo to tak nie je a ide o prekonanie samého seba?) :) Tak či onak Everest je dnes najvyššie postavené pohrebisko sveta a zároveň historická výstavná sieň (veľa krát zašlej) svetskej slávy a rôznych kusov značkovej horolezeckej výbavy. Pri filme, som postupne prehodnocoval či nie je pre mňa Kriváň dostatočne najvyššia hora mojej turistiky a v diaľke sa mi ešte blysol hlavou Gerlachovský štít, na ktorý sa stále chystám (čo si ešte riadne premyslím). Film je vyrozprávaný bez akéhokoľvek pátosu, obsahuje drsné a dramaticky silné momenty, ktoré, ale úplne realisticky zapadli do celého príbehu. Ak by som mal vytknúť filmu nejakú vec, boli by to kulisy pod vrcholom a miestami scenéria okolitých hôr. Miestami mi prišli veľmi štúdiové, sterilné a neprirodzené, ale to mohla pokaziť 3D projekcia. Piatu hviezdičku vrátim ak tieto detaily (ktoré neuberajú na hodnote príbehu či rozprávania, ale z pohľadu filmovej kreativity sa ne ja pozerám kriticky) budú pri domácej 2D projekcii v poriadku. Inak bez výčitky môžem povedať - Everest je jeden z najsilnejších filmov založených na reálnych príbehoch aký som kedy videl, prinútil ma zamyslieť sa nad zmyslom života, môjho i tých čo tam lezú, premyslieť si svoje sily a to ako by sa človek zachoval "tam hore". Pri niektorých výkonoch "turistov" sme sa pozreli s kámošom na seba, prehltli sucho v ústach a nemo sledovali ďalej. Herecké výkony boli fantastické a uveriteľné. Z kina sme odchádzali inšpirovaní s chuťou vyliezť nejaký ten kopček a zároveň sme sa dohodli, že na Everest (ako horu) nepôjdeme, je to skutočne dosť drahé :) A že si dáme nejaké výškové hranice tak cca okolo 5000 m.n.m. (Tam ešte pre nás môže prísť vrtuľník). Na záver už len krátka veta z filmu - Everest je hora, ktorá má vždy posledné slovo... () (méně) (více)

sodomex 

všechny recenze uživatele

Drama a dojak ktery jsem ocekaval. Od filmu jsem vsak cekal jeste neco navic i kdyz vim ze zvratit co se opravdu stalo se neda. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama