Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Nádherně se na to koukalo, to ano, efekty úžasný ale celkově zbytečně zdlouhavé a čekal jsem, že to na mě bude působit více dramaticky (tím nemyslím, že pokud bych se ocitl v jejich situaci, byl bych v klidu a pohodě, to vůbec, byl bych totálně hnědej!!!), ale jak už u mě bývá zvykem, zhýčkal mě trailer a čekal jsem tedy větší drámo a silnější scény. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Náročný a v podstatě diváka zničující film. Skvěle natočené drama, které bez okolků ukazuje, jaké je člověk proti přírodě nic. Když už nějaká postava umírá, tak bez pozlátek či prvoplánového patosu, zkrátka ho ta hora semele. A mě semlela taky. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Když jsou za oknem dvacetistupňové mrazy, tak je příjemné se ujistit, že jinde může být mnohem větší kosa. Ale stejně se najde dost kreténů, kteří i v takový kose šplhají kamsi vzhůru, aby si za neskutečný prachy mohli udělat vrcholový selfíčko. A je i spousta vyčůránků, kteří tam ty kretény za ty desetitisíce doláčů v rámci tzv. komerční expedice ochotně doprovodí. A tady se jim ještě vzdává hold jako by šlo o kdovíjak záslužnou činnost a ne o nebetyčnou hloupost, na kterou spousta těch vymaštěnců nakonec stejně zařve. No co to může být za hovado, který vezme na Everest učitýlka, který si tam chce pověsit školní vlaječku? Jak to asi tak může dopadnout? Ale když se oprostím od morálního hlediska, tak film to byl skvělý. Záběry neskutečný, atmosféra dokonalá, zahráno výborně a až na ty patetický kecy do satelitního telefonu v závěru, to skoro nemělo chybu. Já nicméně radši i nadále zůstanu u zcela nekomerčního výstupu na Sněžku. Samozřejmě od horní stanice lanovky a uprostřed léta. ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Moc zajimavy snimek podle skutečné události z roku 1996, je dobré si o výpravě něco ještě dodatečně počíst, např. z wiki. Nicméně mi dost vadilo prolínání jednoho příběhu s uměle zasazeným druhým a to vztahem Roba s jeho buchtou když si museli při jeho výstupu každou půl hodinu volat přes satelitní telefon vyznávat si svojí dokonalou lásku plnou sentimentálních hovadin, to si mohli jaksi tvůrci odpustit, za tohle za mě palec dolů. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Veľký rešpekt pred Kormákurom, ktorý si vybral takýto silný námet. Ako Islanďan sa s ním popasoval statočne. Film dokázal strhnúť, zaujať, vystrašiť, postavy si získali sympatie a napriek tomu, že tam bolo viac známych a zaujímavých tvári, v príbehu som sa nestratil. Krásne exteriéry boli veľkým bonusom a kameraman mohol pridať aj viac epických záberov na veľhory. Spoiler: do poslednej chvíle som čakal, kedy sa objaví nejaký hrdina po vzore amerických filmov a vyberie sa sám zachrániť Roba. Predloha však nepustila... 75% ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Předností Everestu jsou tři věci. Příběh podle pravdivé události, nezávislost, a audiovizuální blaho :). Film působí opravdu hodně autenticky a nezávisle, tudíž nemá potřebu holyvůdsky měnit příběh od skutečnosti. Digitálních efektů si vůbec nevšimnete, přitom všichni víme, že tam na zeleném plátně někde musí být. Špičkový soundtrack spolu s krásnými záběry hor zajistí jedinečný audiovizuální zážitek. Everest může po obsahové stránce působit obyčejně a jakoby ničím nepřekvapí, ale pokud se jím tam nahoru necháte odnést, je to jedinečný zážitek. A budete tam chtít jít znovu. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Sice jsem dal "novému" Everestu 4 hvězdy, ale v podstatě jsem zklamán a šíleně rozpolcený. Vysoké hodnocení je jen díky kvartetu Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley a Emily Watson. A krásným záběrům na horské masivy. Ve filmu se dlouho předlouho nic neděje a jen se kecá a kecá. A když se začne konečně dít, tak je to místy dost přitažené za vlasy. Ale tyhle nedostatky vyrovná atmosféra. Hudbu si zpětně nevybavuji, takže pokud byla, tak absolutně bezvýznamná a nezajímavá. Plusem je, že i přes patos některých vyhrocených scén to nemá happy end a trochu tak dění v oblasti, kam se většina smrtelníků nepodívá, dělá reálnější a věrohodnější. Dlouho jsem se, díky totální rozporuplnosti filmu, rozmýšlel a chtěl jsem dát 3. Nakonec to ale jsou již zmíněné 4 hvězdy. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Bolí to, je to nebezpečný, ničí to vztahy, stojí to majlant. Tak proč to děláme? Jó, to kdybych věděl. Hory jsou sviňa a rychlá změna počasí i v blbých Jeseníkách se člověku dokáže dostat nepříjemně pod trenýrky. Natož 8000+. Každej, kdo tam leze, by měl byt vnitřně připravenej tam zůstat jako barevnej rampouch pro připomenutí těm dalším, že to není prdel. Vertical Limit byl aspoň sranda, tohle by prostě bylo lepší jako dokument. Na pláč doma čekajících ženušek jsem dneska vůbec neměl náladu. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Film je sice výborně obsazen, ale postavy nemají moc prostor něco zahrát, takže je to takové....plytké. Realizace ve formě scénáře a režie nicmoc, Film sice neurazí, ale taky nějak zvlášt nezaujme. *** a 70% (hlavně ta efekty). ()

Madhuri 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda survival filmy, ani filmy kde poumírá polvina postav, takže na ten film jsem byla prostě donucena jít a bohužel jsem neměla na výběr. A? Samozřejmě mě to nebavilo. Ale snažme se být pozitivní, první polovina filmu se docela i dala, zvláště díky nádherným horským scenériím a i tomu že bylo zajímavé poznat různé úseky Everestu. A ta japonka byla sympatická. Z druhou půlkou filmu přichází zvrat jak v příběhu ale i tak v mých dojmech. Prostě pro mě strašnej zmatek- Nevím kdo ještě žije, kdo už umřel, kdo je v táboře nebo kdo je ještě na hoře. Divné je že ani ty dojemné scény mě nerozbrečely (a to mě rozbrečí skoro vše, třeba když "umře" želva v Kung Fu Padovi ale to je teď vedlejší), což asi znamená že jsem si nevybudovala k postavám nějaký vztah. No za pěknou krajinu, a že to nebyl vyložený průser 3 hvězdy. ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem horolezec a tím pádem netoužím vystoupat na nejvyšší vrchol planety, přesto jsem cestu tohoto filmu sledoval od samých počátků a těšil jsme se na něj jako malé dítě. Hvězdné obsazení, napínavý příběh (navíc podle skutečné události), zajímavá lokace - to vše z tohoto filmu dělá ideálního kandidáta na kvalitní snímek. Jak to celé dopadlo? Popravdě řečeno, dost dobře. Hlavním tahounem je zde totiž velmi realistické podání. Když někdo umře, neděje se to z žádnými hollywoodskými pozlátky - prostě je a najednou není. Ačkoliv se film točil dost před zeleným plátněm, kombinací s reálnými záběry a kvalitními efekty (vizuálními i praktickými) vás naprosto vtáhne do děje, takže se cítíte, jako byste byli přímo na Everestu. Herecké výkony netřeba hodnotit, všechny jsou na výbornou. Vypíchl bych např. Keiru Knightley, která, ač na plátně strávila jen pár minut, byla naprosto dokonalá. Také Jake Gyllenhall překvapil, role šíleného horského maniaka, který nezná své hranice mu sedla perfektně. No a pak je tu samozřejmě Josh Brolin, ale to je kapitola sama pro sebe. Finální hodnocení: téměř dokonalý film, který rozhodně nikoho neurazí. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Je to úžasná dobrodružná jazda so skvelými hercami, len ten dej a fakt, že tam všetci zomreli len preto, lebo sa snažili vyliezť na Everest bez toho, aby mali nejaký značný dôvod je skrátka príliš hlúpy. ()

Ereniss 

všechny recenze uživatele

Film ve mě zanechal takový dojem, že jsem ho za jeden den stihla omrknout dvakrát. Hory miluju a nezastírám, že hlavním důvodem mého nadšení jsou ty úchvatné záběry. Děkuji tak rejžovi, že mě vzal tam, kam se asi těžko někdy dostanu a podívám. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Tak čo tu máme? Partička stromolezcov, ktorých najvyšší dosiahnutý vrchol bol s manželkou v posteli alebo čerešňa pri oberačke v záhrade, sa vydáva na najvyššie položené miesto na Zemi. Ako to len dopadne? Alebo skôr, ako to len mohlo dopadnúť? Zle, bohužiaľ, a to po všetkých stránkach. Najprv by som začal ospevovaním vizuálu a chválou skvelých panorám, ktoré kamera ponúka. Tu však nie je o čom, hoc sú tieto zábery vskutku zaujímavé, keďže vo filme o Evereste sú povinnou jazdou. Nebudem sa predsa dorábať nad úžasným zachytením burácajúcich motorov vo filme o F1, tak prečo by som to mal robiť pri panorámach vo filme o Evereste? Navyše, ak by mi išlo o panorámy, tak si pustím jeden z Barabášových dokumentov o Tatrách a nie toto. Tak čo ďalej? V podstate už aj veľmi nie je o čom písať. Okrem toho, že máme možnosť sledovať marketingový boj konkurenčných cestoviek priamo v záchytnom tábore, tak sa tam až do konečnej fázy výstupu nič nedeje. Patetické reči o tom, aký je Everest nebezpečný a prečo sa tam, ten ktorý hrdina vypravil, sú obyčajný balast celého príbehu. No a potom už nasleduje samotný výstup, kde nikto nevládze, ale aj tak musia, pretože sa tam už nikdy nedostanú. Z biedy to nevytrhnú ani záblesky akcie na rebríku alebo tesne nad priepasťou. No a potom už len čakám, kedy sa konečne dotknú tej čapice, aby sa mohli spokojne vrátiť späť. "Nečakaný" zvrat prichádza pred koncom, keď sa spoza Annapurny vyrúti apokalyptická búrka... Skutočne "neuveriteľný" obrat deja, pretože inak by som uvažoval nad tým, prečo je to žánrovo zaradené do dobrodružného filmu. Takisto žánrové zaradenie do drámy tvorcovia pochopili iba tak, že tam musí niekto zomrieť, no bez dramatizácie deja sa ani dráma nezaobíde. Takže ak sa 3/4 filmu tliacha o tom, ako sa zajtra všetci vyšplhajú na kopec a potom ich to tam trochu oslepí, trochu zafúka a trochu odkysličí, tak to žiadna sláva nie je. Z môjho pohľadu dostala väčšina postáv absolútne minimum priestoru, ako som už povedal, každý v podstate iba zhrnul, ako na stretnutí anonymných alkoholikov, čo ho viedlo k tejto náročnej expedícii. Scenáristicky sa to teda tiež príliš nevyznamenalo. Kamera ok, ale ako hovorím, v tomto prípade je to samozrejmosť. No a takto by sa dalo pokračovať do nekonečna. Zhrnutím je teda skutočná nuda, ktorá nenadchne ani ženskú pred krámami a ani emočne vyprahnutého človeka. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá a miestami dychberúca survival rekonštrukcia tragických udalostí na najvyššej hore sveta v 90-tych rokoch. Skvelé herecké predstavenie mnohých významných a špičkových hercov, ktorým sa síce nedostalo nejako veľa priestoru, ale vzhľadom k obsahu filmu, je to dosť logické. Páčili sa mi nádherné zábery himalájskej prírody a nehovoriac o samotnom Evereste. Proste nádhera. Čo mi ale vadilo, boli nedotiahnuté dialógy a celkovo akési dramatickejšie scény. Človek by to očakával, aj keď na druhej strane, to aj hovorí o tom, že film je natočený čo najrealistickejšie. Kormakur sa parádne zviditeľnil, a právom. 70 % ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že film se velmi přesně drží skutečných událostí, takže by se dal brát jako dokudrama. A z takového pohledu pak vůbec není špatný, protože i odsýpá a herci jsou skvělí. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Mimořádně emotivní vyprávění z horolezeckého prostředí, se skvělou kamerou a nádhernými záběry vysokohorského prostředí!! ()

honzic 

všechny recenze uživatele

I přes hromadu chyb oproti realitě je to celkem zdařilý pokus o rekonstrukci této tragédie, nicméně lépe se kouká na klasické dokumenty o tomto případu než tento film. Naštěstí tu aspoň není klasická americká pompéznost na konci. Hodnocení: 65 % ()

pralines 

všechny recenze uživatele

Ano, pustit si tenhle film v neděli před rodinnou večeří není zrovna dobrý nápad...je totiž tak uvěřitlný, že s těmi lidmi soucítíte doopravdy a hecujete je taky z tepla domova zcela opravdově. Pláčete, lekáte se, divíte se proč a ve finále je vám tak smutno, že si pořád dokola opakujete proboha proč každý rok chodí na tu horu tolik lidí?? Odpadky, mrtví, tuny starých horolezeckých lan...to vše skrývá Everest. Dobrý, dokonce moc dobrý. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama